Keď viera ovplyvní vzťah
Ahojte, chcem sa opytat ci je tu niekto kto mal podobny problem a ako to dopadlo….S manzelom sme mali krasny vztah, zo zaciatku som az nechapala ze je to vobec mozne ze som niekoho takeho nasla, bol pozorny, hocikedy ma prekvapil, ked sme boli daleko od seba prisiel zamnou bez toho aby sme to planovali a prekvapil ma, pocuval moje nazory, dal na mna, bedeli sme sa hodiny rozpravat. Po svadbe sme riesili dom a prerabanie a postupne sa zacal zvlastne spravat a zistila som ze mi zatajil veci, zobral pozicku bez mojho vedomia, zacal menit nazory z nicoho nic ochladol. Obaja sme boli veriaci krestania aj ked ja som to brala vzdy vaznejsie ako on. Asi rok a pol po svadbe prisiel s tym ze bol cely zivot oklamany a ze sa mu konecne otvorili oci a podobne ze nasiel tu “PRAVU” vieru a zacal byt velmi kriticky voci vsetkym ostatnym co su toez krestania. Prestal chodit do zboru kde sme chodili, mne zacal zakazovat veci, zacal byt velmi kontrolovacny dokonca voci mojik rodicom totalne ochladol co mal s nimi siper vztah. Ja mam pocit ze ho nepoznam, je z neho uplne iny clovek. Moje nazory neberie a ked nieco vidim inak ako on co sa tyka aj nasho manzelstva veci v nom a podobne tak namna vyberie ze JA Som ZENA a zena sa ma podla biblie podriadit a muz je ten co rozhoduje o penaizoch, byvani, buducnosti a podobne…Ja sa citim momentalne ako nesvojpravna a neviem co dalej…mame male dieta, a ja vnutri si neviem predstavit takto prezit zvysok svojho zivota…na jednej strasne mi chyba ten muz ktorym bol a nechcem znicit nasu rodinu a manzelstvo no na druhej strane ma to vnutorne zoziera a noc nie je ako predtym, je mi cudzi, dokonca s nim uz ano netuzim mat ziadnu intimitu….Myslite si ze je chyba vo mne a naozaj sa mu mam podriadit vo vsetkom?
@kubo654 krestanem.cz
Ja sa síce cítim ako hlava rodiny, ale keď manželka začne kričať, vtedy ani nepípnem, vtedy je najväčší boss ona. Lebo keď je žena spokojná, vtedy je aj celá rodina spokojná (na túto múdrosť so prišiel sám a až neskôr som zistil, že na to prišli aj mnohí muži predo mnou: "Happy wife, happy life".
No a tvoj muž? Nuž ten je idiot, ak svoj život riadi podľa knižky, ktorá bola napísaná pred tisíckami rokov. Toto je príklad toho, čím sa tvoj muž v živote riadi:
Ak sa niekto stretne s devou, pannou, ktorá nebude zasnúbená, a násilne ju schytí a bude s ňou spať, ak vec predložia súdu, ten, čo s ňou spal, dá jej otcovi päťdesiat šeklov striebra a musí si ju vziať za manželku, lebo ju ponížil, a nebude ju môcť zapudiť po celý čas svojho života.
Alebo:
Ak má niekto zaťatého a nepoddajného syna, ktorý nepočúva na otcove a matkine rozkazy, a keď ho karhajú, nevšíma si ich, nech ho otec a matka vezmú a privedú k starším jeho mesta, k bráne jeho bydliska, a nech povedia starším mesta: »Tento náš syn je zaťatý a nepoddajný. Nechce nás počúvať, je hýrivec a pijan.« A nech ho všetci ľudia toho mesta ukameňujú na smrť, aby ste tak odstránili zlo spomedzi seba a aby sa obával celý Izrael, keď to počuje.
mrzi ma to. Ale treba uvazovat aj rozumne. Urcite treba rozdelit BSM, keby mal silne vnuknutie od "Boha" pomoct vasimi peniazmi a urobit prácne kroky k tomu, aby si uchránila Váš majetok. Obrátila by som sa na právnika. A popritom sa snažila zachrániť vo vzťahu, čo sa dá, ak sa ešte dá. Ale uvažuj do budúcna, lebo ak to bude takto pokračovať, pôjde to do... vieš kam... do súdnej siene k rozvodovému konaniu. Mrzi ma to.
V prvom rade by bolo treba vylúčiť psychické ochorenie. Nemá niekoho takého v rodine, prípadne neliečil sa niekedy v minulosti u psychiatra?
Ďalšia vec čo mi udrela do očí, že si po svadbe zistila veci, ktoré ti zatajil. Do manželstva sa má vstupovať bez tajností, možno by to bolo aj na anuláciu manželstva (podľa toho aké závažné veci ti zatajil).
Najlepšie by bolo ak by bol ochotný ísť s tebou na stretnutie za kňazom, aby ste si o celom vašom probléme pohovorili s ním. Alebo na začiatok sa stretni s kňazom aspoň ty, nech ti poradí, ako sa máš k danej veci staviať.
A rozhodne terajšie názory tvojho manžela nie sú ok, ak s tým nemieni nič robiť, pre mňa by to bol koniec manželstva.
no čo chceš.... prešiel od jednej sekty k sekte inej. a navyše mu to aj udrelo na mozog....
@marseillefan bože 😀 to máš odkiaľ?
Nemusíme ísť ďaleko, však aj poniektorí politici drístajú o pravej viere, že oni sú tí vyvolení, vedení duchom svätým, takéto črty prejavujú letničiari.
Otázkou je, či ide skutočne viac podľa Biblie on alebo ty?
Lebo zase.. Je tam niečo takéto:
BIBLIA list Ef 5,24:
"Ako je Cirkev podriadená Kristovi, tak vo všetkom aj ženy mužom."
"1Tim 2,11
Žena nech prijíma poučenie v tichosti so všetkou podriadenosťou."
Čiže to učí Biblia. Nie jeho cirkev, hoc do akej by patril..
@lenkakravcova ano ale to hovoril pavel nie boh, a keby sa ku mne spraval tak ako na zaciatku ked teda tvrdil ze to nebola spravna viera, tak preco teraz zrazu taky opak?ja nemam problem sa podriadit kebyze viem ze to citim aj ja tak… to aj kebyze ide uplne proti mojej viere a poznaniu tak mam proste celu seba a svoju slobodnu volu ktoru nam boh dal lazdemu podriadovat jemu? ta potom neplati ze mame slobodnu volu…0
Ono to hovorí aj Peter, nie len Pavol: 1Pt 3,1
Podobne, ženy, buďte podriadené svojim mužom, aby ste aj tých, čo sú neposlušní slovu, bez slova získali svojím správaním,
A teda tak toto je od teba autorka zaujímavé konštatovanie, som totiž zvyknutá na to, že kresťania tvrdia, že celá Biblia je inšpirovaná duchom svätým. Ty vlastne teraz prehlasuješ, že si to Pavel a Peter vymysleli, keďže tomu neprikladaš váhu ako Bohom inšpirovanému dielu 😀
((inak Korán tvrdí, že tie listy v Biblii pravdivé nie sú, ale to len tak pomimo)).
@lenkakravcova je to velmi diskutabilna tema toto ale aj samotnych prekladov biblickych je vela a kazdy si ich urcitym sposobom vysvetluje podla seba. Na nehovorim ze to nie je dolezite a samozrejme ze je a neuberam tomu podstatu len pravdou je ze vela ludi si vyklada veci rozne z biblie preto mame tolko nazorov, vselijakych odvetvi cirkvi a podobne…Otazkou je teda ale ako to bolo cele myslene s tym podriadenim? tu moze clovek len fylozovovat co ja osobne nemam rada ale je to tak zo vsetkym, aj rozvod je podla biblie zly a kolko krestanou na svete je rozvedenych….
No to co píšeš o tých rozvodoch - rozvod je podľa Biblie povolený pri cudzolozstve (Ježiš hovoril, že je zakázaný mimo prípadu cudzolozstva).
A áno, vidíš koľko ľudí žije viac podľa kadečo ho a tvrdí že je kresťanom... Potom aj rozvod je okej, ak niekto verí tak ze Bibliu ignoruje.
Otázkou je, či si kresťan tohto typu a chceš ignorovať co sa tam píše, alebo nie.
Ja nie som kresťanka, takže mňa sa to netýka.. Ale skus si sama pre seba povedať, či skutočne to, čo sa v Biblii píše, veríš (o tých ženách je tam toho o dosť viac - napr aj to ze žena má na zhromaždení mlčať atď). Ak nie, tak sa za kresťanku neoznačuj.
@lenkakravcova jedna vec je viera a druha vec je to ako si niekto vyklada bibliu
@marseillefan takže takéto múdrosti píšu v tej všetkými velebenej biblii? v živote som ju nečítala a už ani nemienim 🙂
Jeden byvaly spoluziak mal tieto reci, siri take divne veci. Podla mna to nie je krestanstvo, ale take nieco radikalizovane par ludmi. Len je to zjavne chytlave…
@panelacikova Je to kniha napísaná pred tisíckami rokov, takže odzrkadľuje špecifiká danej doby. Abrahám tam išiel zabiť vlastného syna, aby ho obetoval bohu. Boh ho síce v poslednej chvíli zastavil, ale celé je to zvrátané... Ak Boh náhodou existuje, tak bibliu určite nepísal (ani cez vnuknutia), to by vyzerala inak. Iba blázon sa môže v dnešnej dobe doslovne riadiť bibliou (hlavne starý zákon je totálne mimo).
@marseillefan samozrejme, súhlasím s tvojím príspevkom. narážala som na to, ako všetci bibliu velebia a považujú priam za nutné ju mať naštudovanú (prečítanú). osobne som názoru, že kto ju neprečíta, o nič nepríde.
autorka, ak ste clenmi nejakeho zboru, tak najlepsie bude, ked sa porozpravas s niekym starsim v zbore, s niekym, kto pozna teba a aj tvojho manzela. Pohladaj si skupinu priatelov, ktorí budu chciet pomoct vam obom.
Ale taketo problemy riesit na MK medzi neveriacimi su uplne zbytopcne, co myslis, ze ti povedia ?
Pane boze, kde chodíte na takých pakov? Som kresťanka, ale kebyže za mnou príde muž, že sa mu mám podla biblie podriadiť tak mu tú knihu obucham o hlavu.
@panelacikova Maximálny súhlas, že je to zbytočnosť... Ale vieš čo? Paradox toho, čo si napísala je ten, že ja pochádzam z veľmi konzervatívnej, kresťanskej rodiny, ktorá žila vo veľmi konzervatívnej kresťanskej dedine, ale nepoznám nikoho, kto by si čítaval bibliu (myslím tú originálnu, nie tú detskú rozprávkovú verziu). Do kostola príde v nedeľu skoro celá dedina, ale nikto nehovorí o tom, že treba mať prečítanú bibliu. Zjavne sa teda pohybuješ v iných kruhoch 🙂
@marseillefan Tak ono "ľudový katolicizmus" (nejaké vybrané kúsky s katolíckeho učenia zmiešané s väčším alebo menším podielom starých povier) má žiaľ často len malý prienik s oficiálnym katolicizmom (ktorý je jeden a pomerne presne definovaný).
Ale inak s názorom, že čítať Bibliu je zbytočnosť nesúhlasím. Čo-to si z toho prečítať (ale nie chronologicky od "začiatku", radšej začať Novým zákonom, "ten starý bol už novelizovaný" 😉 ) má zmysel aj pre neveriaceho (popri inej historickej literatúre), aby získal určitý nadhľad nad základmi západnej kultúry...
@hefo vieš, to sú také tie rady ako že by si mal každý prečítať Mein Kampf... veľa vecí sa oplatí prečítať, aby človek získal nadhľad, ale život máme len jeden a ja ho teda rozhodne neplánujem stráviť čítaním týchto bludov, aby som mohol potom viesť nudné filozofické debaty... Ale samozrejme chápem, že sú ľudia, ktorých to obohatí, aj keď nie sú kresťania.
Mu ŠIBE???? Ja by som odišla, raz by mi povedal, že on bude rozhodovať o všetkom a ja budem len počúvať. V Biblii sa píšu rôzne veci, nie všetko je aplikovateľné na súčasné storočie. Sú tam state aj o odtínaní rúk a tak podobne, otázka je, ktoré hrozienka si pán manžel z biblie vybral... Pravdepodobne sa mužík zasekol niekde v storočí 19stom. Dovi dopo a teda nech si v dnešnej dobe skúsi nájsť nejakú z 19steho storočia. Ešte jedna rada, ktorá MOOOOOOŽNO pomôže - vezmi sväté písmo, nájdi nejaký úplne absurdnú časť a prečítaj mu to a opýtaj sa ho, keď je taký pravý kresťan, či sa tým teraz bude riadiť.
@marseillefan ja nie 😀 ale tu, na MK furt dokolečka čítam, aké je dôležité prečítať aj bibliu, lebo patrí k všeobecnému prehľadu. no to iste.... ani mi to nenapadne. mimochodom, tiež som bola takto vedená a vychovávaná ako ty, akurát v dospelosti som si povedala, že stačilo 🙂 tým nechcem vôbec uraziť ani ponížiť teba, božechráň... jednoducho ja som s tým praštila a žijem si iný život, než do ktorého som bola prvých cca 20 rokov života doslova nútená 🙂
@panelacikova mňa si nijako neponížila 🙂 Ja som si svoje do kostola odchodil do cca 17-tky (miništroval som, chodil na všetky omše) a potom som si uvedomil, že už som počul fakt všetky argumenty o existencii Boha a že to celé vôbec nedáva zmysel. A od vtedy som neveriaci...ale plne rešpektujem všetkých, ktorí v Boha veria. Nikoho o svojej pravde nepresviedčam, no nemám rád ani ak sa iní snažia presvedčiť mňa (aj tak nemajú šancu).
Na nete sa sa veľa zistiť o náboženstvách,ale mne príde ako Jehovový svedok,ak nastane problém otvorí bibliu a číta a podla toho sa aj riadi?ak nechodila do kostola kam ide?zastavuje ľudí na ulici,chodieva na nejaké stretnutia kde preberajú bibliu? Hovorí ze čoskoro zostúpi Jehova a nastane zmena,v Novom svete bude všetko krajšie a všetci budú zdraví???popremyslaj....

uplne zbytocne tu menujete roznych bludarov, kazda viera tvrdi, ze je ta prava predsa 😃
Pre mna su rovnaki bludari katolici, jehovisti, baptisti aj mormoni. Nevidim v tom rozdiel. Veria rozpravkam, ked neveris co oni tak si odpad a vsetci si myslia ze mozu presviedcat druhych o jedinej spravnej viere.