icon

Manželstvo na bode mrazu: Ako ho zachrániť?

10. jún 2024

ano, ked su problemy, mam sa rozpravat s osobou ktorej sa to tyka - s manzelom. Skusili sme, viac x. Bez vysledku. Ide o to, ze pocas mojej RD sa manzelovi aj mne akosi rozisiel spolocny zaujem dalej budovat manzelstvo:
Nemame spolocne ciele. Tak napriklad, ja som chcela retazovu matersku, alebo zmenit byvanie ( blizsie k praci, dvor, pes,… teraz sme v byte), jedno z toho by ma aspon velmi potesilo.
Manzel chce cim skor splatit hypo a co najviac cestovat. Nemame sa zle, len akosi nemame spolocne ciele. Strasne mi to vadi. Zacalo sa to kazit aj v intimnej sfere, aj v traveni volneho casu, napriklad mavame oddelene dovolenky ( pretoze sa nam nezhoduje absolutne typ dovolenky a nie vzdy sa da spravit kompromis - napr. on jedine motorka trip, ja more s dietatom, alebo poznavacka, ci turistika).
Zas ja nie som typ zeny, ze budem ho znasilovat ked on nema chut. Ja sa zoberiem a idem.
Milenku nema, to som si ista. Ma narocnu stresovu pracu, chodi domov ako bez duse. Vraj ja som sa zmenila, neznesie akekolvek vycitky ( napr. aby sa podielal na upratovani domacnosti) z mojej strany, vraj ma toho dost v praci, nie este doma to pocuvat. Poradnu odmieta.
Je jedinacik, druhe dieta vraj netreba ( rozne logicke argumenty) on ma 39 rokov, ja 35, mam pocit ze kde iny zacinaju, my koncime… sme bez energie, bez chuti do zivota. Manzelstvo na bode mrazu. Jedine co nas drzi pokope, je uzasny zdravy syn. Trapaaaas

luccija
11. jún 2024

Takže máš pocit, že o všetkom rozhoduje on?druhé dieťa, dom, dovolenky?S tým, že nechce druhé dieťa nič nespravis možno to okúsil a vie, že s jedným je všetko jednoduchšie a viac zapadne do vášho životného štýlu.Chlap to málokedy vie pochopiť, že žena to chce zažiť ešte raz a vie, že jej nezostáva veľa času.Dobre je, že neplačes doma do vankúša a na tú dovolenku ideš sama aj s dieťaťom.Neviem možno vám chyba čas byť len vy 2 spolu.Niektorym ľuďom jedno dieťa stačí tiež mám jedno a som jedináčik tvoj muž tiež.Mozno bol ako jedináčik spokojný a nevie pochopiť načo 2?
Ale rozumiem my sme dom postavili bol to môj nápad muž veľmi nechcel 2 r sme rozmýšľali či predať pozemok či ísť do toho..je príliš zodpovedný a bál sa toho nakoniec nemá rád starosti nerozumel technickým veciam nakoniec ho to bavilo všetko plánoval, všetko čo som vždy chcela som ho musela posúvať a argumentovať.Nikdy s ničím nepríde sám.Ale chápem ste manželia, máte dieťa, bývanie a pýtaš sa čo ďalej aký máme spoločny cieľ.Mne to pred 40 tkou tiež tak prišlo na rozum, že všetko čo sme chceli už máme a čo ďalej?no nič bežný život...prišlo mi, že tie veľké "projekty" dieťa, bývanie sme si splnili a už bude len nuda.
Ja tiež potrebujem mať cieľ niečo spolocne.Ked sa rozvedies nič nezískas pár rokov sa z toho budeš zviechat druhé dieťa asi nie...

fido69
Autor odpoveď zmazal
domkakvet
11. jún 2024

Naplanujte si spolocny cas, chodte niekde na vylet, raz vsetci spolu, potom bez dietata a co sa tyka domu, si tak velmi nespokojna v tom byte, ze musi byt silou mocou dom, lebo nie je dobry taky natlak.

zuzanapjat
11. jún 2024

Inými slovami: ty chceš žiť v dome so psom a sliepkami a dvoma deťmi. On chce splatiť hypo na byte a cestovať. Už len to, že by si sa priklincovala doma pri sliepkach znamená, že tvoja predstava o rodinnom živote sa diametrálne líši od jeho. Jedine, žeby si mala aj niekoho kto sa ti denne bude starať o sliepky a psa, keď sa rozhodneš ísť na dovolenku. On rozhodne nie je typ, ktorý by mukloval kolo domu a miesto cestovania riešil kto dá sliepkam a psovi žrať. Myslím si, že by bolo pre teba lepšie nájsť muža, ktorý má rovnaké predstavy o rodinnom živote. Čím skôr sa rozídete tým lepšie... Ono to nie je o dovolenke, ale o tom dennodennom živote, ktorý by teba napĺňal. Lebo zase jeho by ubíjal tak, ako to teraz ubíja teba. Proste rozchod je to najlepšie pre vás.

7miriam77
11. jún 2024

Podľa tvojho príspevku Vám to manželstvo naozaj ide dole vodou. Ja vidím ako problém hlavne to, že nemáte spoločné absolútne žiadne ciele, tým pádom neprezivate spolu žiadnu radosť. Dokonca aj dovolenky máte každý zvlášť. Práve tam vždy človek vypne, príde na iné myšlienky, s iným pohľadom na vec dokáže diskutovať. A tvoj manžel chce už len cestovať a behať na motorke do staroby? Mali by ste si spolu sadnúť a porozprávať sa o svojich snoch, plánoch, predstavách a nájsť nejaké spoločné. Možno urobiť aj kompromis...ty chces dom, on nie, tak si kúpte chatku na ktorú budete chodiť občas na víkend. Ty zasa s ním z času na čas choď na výlet na motorke, ak malého má kto postrážiť. Najdôležitejšie vo vzťahu je tráviť spolu čas, prežívať spolu šťastné momenty. Veď preto ste sa zobrali, aby ste boli spolu. A z času na čas si treba urobiť romantický večer, pozrieť film, pritulit sa, a navzájom si povedať, že vám jeden na druhom záleží.

autor
11. jún 2024

@maranta_leuconeura pokial bol syn malinky, starala som sa prevazne ja, o neho, aj domacnost. vytuzene dieta, materksku som si uzila, vobec mi nevadi ze muz si zatial budoval karieru, ja som ju mala zas pred tym. teraz ako je syn vacsi, su skveli partaci. nechapem preco ma tak panicky strach z druheho dietata ( jeho slova) ked 90% som vypiplala syna ja. jednu noc nebol s nami. jednu horucku mu nestahoval. ja fakt neviem co robim zle, snazim sa na vsetky, aj vzdelavat sa, aj vyzerat, aj zarabat, napriek tomu nechapem preco tu tolko ludi pise o tych dovolenkach. ja nevidim v tom problwm travit cas aj osamote, nikdy sme sa kvoli dovolenke nehadali. aj teraz sa chysta muz s partiou prec na 2 tyzdne, prajem mu to, zasluzi si… manzelstvo nezahadzujem, snazim sa ho posilnit!!!!

autor
11. jún 2024

@minenkak myslim vela, mozno az moc. nechapem preco nasa cesta je tak klukata, tieto veci co spominam, trpezlivo cakam a riesim roky, to nie je ze vcera som sa zobudila a ze chcem dieta, dom… a pre mna je manzelstvo obrovsky zavazok.
aj prvy syn bol planovany, roky…

autor
11. jún 2024

@mojemenonikto nie, nemame stereotyp, zijeme velmi akcne, obaja makame, pomahame rodicom, cestujeme zvlast, aj spolu, aj s malym, aj romantika vo 2.
preto prave nechapem preco
uz nemame spolocny ciel??! vsetko sa snazim robit spravne. obetavo cakam roky. ked pridem zo solo vyletu, vratim mm nasobne viac lasky, takzw vzdy sa na seba tesime.

autor
11. jún 2024

@feb13 ano striedame typy dovoleniek. dovolenky nie su problem. ale kazdodenny zivot. nemame spolocny ciel to ma trapi :(

autor
11. jún 2024

@zuzanapjat dakujem za nazor. psika sme mali, kam sa dalo chodil s nami, alebo mame ho kam k rodine dat.. ku sliepkam behne aj dobra suseda v tom problem nevidim.
mm je velmi zrucny. urcite by na dome zvladol, ostatne ja. ved zahradka sa da poriesit smart,nemusim tam byt otrokom.
druhu cast prispevku si trafila skvele. dakujem. ano ubija ma to ze nemat splnene sny a cakat co
bude.

minenkak
11. jún 2024

Tak potom ti neviem ako poradiť,len to že keď sa dvaja zoberú a aj sa ľúbia to neznamená,že musia ostať spolu,láska je na život veľmi málo.Mazelstvo nie je boj ,je to suznenie dvoch a vy sa asi len vzdalujete,je to proste iba tak.Staci,že len jeden je vo vzťahu nespokojný a nestastny treba sa rozísť, pretože vždy ten jeden nebude mať to čo potrebuje a potom je to len premarneny život toho človeka

autor
11. jún 2024

@slovakboy dakujem, velmi si to vystihol. skusim sa zamerat na kvalitu vztahu. bez toho aj tak nic dalej nema vyznam. naco krmit zdochynajucu macku 😅

betulinka1
11. jún 2024

Autorka co ja viem, na druhej strane ma tvoj muz pravdu, splatiť hypo a uzivat si. Nie kazdy clovek je do domu. Keby moj chlap nerobil vsetko okolo domu, tak ja by som to isto nerobila. Mna to proste nebavi. Niekam ideme musime riesit co so psom, kto poleje kvety. Cize ja ho chapem. Ale napriklad ja by som nebola s muzom, co so mnou nejde na dovolenku a netravi svoj volny cas s nami. To by som sa citila ako slobodna s detatom.

autor
11. jún 2024

@fido69 super napisane, vdaka . budem o tom este premyslat. my zial nie sme standardny par takze nejake univerzalne rady tazko dat. ja mam vraj polku mozgu muzskeho (‘mozno pre to ta potreba riesit a starat sa, byvanie, atd.) a zas moj muz… niekedy rozmyslam ci on nema trosku nieco typu asperger ako tu niekto spominal. lebo aj teraz - ja sa tu rozpisujem, riesim, hladam psychoporadnu, a on planuje pansku jazdu…absolutne neempaticky proste odide a to by som sa tak rada s nim rozpravala. ach

autor
11. jún 2024

@minenkak presne si to vystihla!! toto citim. je mi z toho smutno.

autor
11. jún 2024

@luccija presne tak ako pises, spolocny ciel, spolocne smerovanie, lebo aj lod, ktora nema ciel, sice uvidi vela pristavov, ale v podstate pojde kam ju zafuka…

autor
11. jún 2024

@emka530 vrela vdaka, pozriem si to

autor
11. jún 2024

@duppka13
to mi je uprimne luto, ako sa to vyvinulo u vas. :/

prave toto je ta moja dilema, kde je ta prava miera prisposobenia sa partnerovi?? ako
ho neranit a zaroven nepopierat seba a svoje sny??

silvike
11. jún 2024

Preboha, sak ste 7 rokov boli spolu. Sak to musis toho cloveka spoznat aj keby si nechcela. Si si za ten cas nevsimla take tie veci co pises ze: "moj mm asi ma aj nejaky problem s chapanim emocii, niekedy my vysvetlujem aj scenj vo filme, on nechape ludi akoze brutal. mozno toto som podcenila ze moje EQ a jeho EQ je prilis odlisne… tym padom on mi fakt ze total nerozumie. " Toto sa da nevsimnut za 7 rokov ? Sa mi nezda. Alebo si to aj videla, ze je to tak a napriek tomu sla do zalozenia rodiny. A.... tramtadaaa, zazrak obratenia na jeho strane sa nestal. Tak potom tazko. Asi fakt rozchod.

autor
11. jún 2024

@7miriam77 vdaka za prispevok. chatka nie, to
vobec neporiesi to co citim a co potrebujem.

veci ktore pises robime, neplati to u nas, ze by to bol problem.
chyba nam spolocny ciel, to si trafila do cierneho.

autor
11. jún 2024

@silvike ano tak ako pises. podcenila som tie rozdiely. ty si nikdy nic nepodcenila??
myslela som, ze laska a ine dalsie zhodne hodnoty a nazory budu stacit.

autor
11. jún 2024

@luccija
dakujem za nazor.
ano aj moj mm je taky, ze nechce hento toto, ale ked spravim ja, tak je potom spokojny. napriklad neznasal anglicko. ale je rad ze tam bol nakoniec. atd. by som mohla pokracovat.

beata_k
11. jún 2024

Ja len malu poznamku k 2 detom. To, ze si vsetko stihala sama s jednym je fajn, pri 2 uz tazsie. Nie raz, nie 2x som mala obe deti chore. V teplotach. S jednym bol muz, s druhym ja. Ale mala som aj noci kedy som behala od jedneho dieta k druhemu a ver, ze take nechces. Ak muz nechce, nenut ho. Bo fakt ta realita skaredo dobehne.
Z tvojich prispevkov ( a citala som vsetky) mam dojem, ze niektore veci si predstavujes trochu romantickejsie nez v skutocnosti su. Zila si ty vobec v dome?

silvike
11. jún 2024

Mas pravdu, aj ja som podcenila. Ale nieco ine. A coby som ja teraz dala za to, keby moj muz chcel ist do bytu. My mame zasa dom v jeho rodnej dedine. A mna to tu tak ubija. Ale on tak isto ani o piad neustupi, tak my tiez nemame spolocne ciele. On len zahradu a robotu okolo domu vidi ( lebo my zial nemame "smart" dom, my mame dom tzv. " nekonecny pribeh", skratka on chce venovat vsetky peniaze, cas, energiu zveladovaniu obydlia. A mne sa to nelubi. S tak si tu zijeme, vadime sa, ganim na neho a mame tri deti. Ale tak zas, su aj pekne chvilky. A v dovolenkach sa zhodneme. Nechodime na ziadne, nemame na to. Takze tak mi to vychadza, ze vlastne vy dvaja ste este lepsie na tom ako my 😄 Asi sa rozideme my 🤪

liv1
11. jún 2024

Moja mama (psycholog) mi vzdy hovori, neviem to citovat, ale aby sme dovolenky travili spolocne. Ze vela parov takto zacne travit cas zvlast a je to cesta ku koncu. Jedna vec je mat svoje konicky, ist niekam na vikend, druha na dva tyzdne odvaz.
Nevyzera ze si ta vazi a prepac, nevyzera ani ze ta miluje. Vztah riesit nechce 🤷‍♀️.

Podla mna ma niekoho ineho, ale aj keby nemal, cele to je take ze vyzera ze ta ma dost v pazi.
Jedna vec je, keby nemal rovnake ciele ako ty, ale ostatne veci by fungovali. Ale takto,.

Vyskusala by som taku vec, prestat riesit, debatovat o vztahu, mozno prosit, vysvetlovat.
Zmen spravanie ty k nemu. Prestan si ho na cas vsimat, prestan robit doma niektore veci, nechaj mu dieta a chod von. Bud odmerana, ale nehadaj sa s nim.
Ak uz s nim ani toto nepohne, tak uz asi nic

autor
11. jún 2024

@beata_k
mas pravdu v tom, ze netusim ake by bolo 2 deticky naraz…
ale tak nejako si myslim, ze ked je rozdiel viac ako 4 rocny, co by u nas uz bol, a ked prve je samostatne, ze sa to da zvladnut (su zeny co maju 3 a viac… a prezili to v zdravi 🙂 . a k tomu babka/dedko ochotny strazit a na dochodku, takze idealne podmienky.

s tym domcekom, hm 🙂 hej romanticky zniem? do 24 rokov rd rodicovsky, teraz sice byt, ale
v piatok som lozila po altanku u otca opravovali sme sindel, cez vikend budeme u svokry montovat solarny panel, na jar som natierala vsetko drevo co kto potreboval vonku…nemam problem so ziadnou pracou, len rada by som na svojom… 🙂
este zniem tak romanticky??

liv1
11. jún 2024

A este ta autorka pochvalim, ze si taka akcna a sikovna. Tvoj 120 kg manzel sa na teba asi nehrabe 😁

beata_k
11. jún 2024

Ano znies. Jedna vec je pomoct a druha vsetko riesit sama lebo tvoj muz nema zaujem a nema cas.
Ja mam medzi detmi 3 roky rozdiel. Babky a dedkovia su fajn, ale male dieta v chorobe sa ti bude pytat za matkou a nie za dedkom. Ci prezili ine matky? Ano. Otazka je, ci by chceli aby im pomohol v nudzi muz. Ano chceli. Tvoj ti ale nepomoze.

sisska96
11. jún 2024

Nechápem oddelené dovolenky. Ani ja nechcem ísť všade, kam muž chce ale stále vyriešime tak, že keď ja idem niekam a nim kam sa mi vôbec nechce, tak on to vráti a môžem vymyslieť hocičo, čo by som ja chcela.

autor
11. jún 2024

@beata_k mudro pisete. mudro. verim Vam. lebo trosku zabolelo :(