icon

Prečo sa mladí rozhodujú mať skoro deti?

22. apr 2024

S kamarátkami sme mali debatu o babách 19/20r, čo majú teraz deti. Uvažovali sme, čo ich vedie k rozhodnutiu tak skoro sa stať rodičom. Došli sme k záveru, že buď sa im “zadarilo”, alebo práve nevedeli čo so životom, boli zároveň príliš lenivé pracovať alebo študovať a tak si povedali, “urobíme si bábätko”. Akú máte vy teóriu, alebo ak je to váš prípad, čo vás viedlo ku tomu, mať tak skoro deti?

lenka567899
22. apr 2024

Prečo majú dnes toľko žien prvé dieťa po 35ke? Podľa mna je to absurdne, práveže mat prvé dieťa v 20ke bolo dávno normálne, a ešte stále je aj keď nie v našej kultúre. Biológiu nezaujíma emancipácia. Ale je to aj dnešná kultúra "užívanie si života" do 40ky potom vyplakávať že sa to nedarí

terry658
22. apr 2024

Ja som sa vydala v 20tke. Vtedy mi prišli na PCOS. Nereagovala som na hormóny. Tak som prerušila medicínu a rozhodli sme sa s manželom, že radšej budeme mať deti ako kariéru. Máme viaceré ženy s týmto ochorením v rodine, čo deti nemali lebo sa neskoro vydávali.
U mňa bola motivácia strach, že nebudem mať rodinu,po ktorej som túžila od detstva.

hanka50
22. apr 2024

Ja som mala 22 a 24 ...pri prvom som s mojim muzom bola 5 rokov ,takze sme si uzili dostatocne ...a teraz si uzivame tiez,deti uz maju 11 a 13 ...mimo ich hobby ,mame aj svoje a behame aj spolu ,do divadla ,na koncerty ,festivaly ,len tak von ...dovolenky spolu ,ale aj bez nich ...pracu mam ok ..ja si osobne neviem prestavit mat este babo...ale rozumiem ,ze niekto to ma inak nastavene

autor
22. apr 2024

@ivik4 chápem, ale zas v 35-50 už neurobíš niektoré veci, ktoré môžeš robiť ako 20 ročná. Alebo aj keď sa do nich pustíš, tak už to nie je rovnaké. Je iné napríklad študovať v 19-tich alebo cestovať po svete v 25. Zatiaľ čo dieťaťu vieš dať ako rodič staristlivosť a potrebnú lásku ako 20 aj 30 ročná, len možno by som povedala že v 30 rokoch možno aj kvalitnejšiu a lepšiu ako v 20, prirodzene je to veľmi individuálne. Pre mňa je nepochopitelne to odkladanie života, že užijem si v 50, vtedy sa budem venovať sebe. Najprv by sa človek mal venovať sebe, potom riešiť dieťa. Ja si viem predstaviť, že oveľa viac si vie užiť dieťa niekto, kto už má karieru vybudovanú, vie kam sa uberá jeho život, splnil si niektoré životné sny a niečo si už odžil a potom už si užíva naplno dieťatko. Len píšem svoj názor. Nie je potrebné brať moje komentáre ako útok, iba diskutujem. 🙂

minenkak
22. apr 2024

Ja ti napíšem k tomu užívaniu , dieťa som mala mladá ,nebola to nehoda chcela som,užívala som si neskutočne,od troch rokov dieťaťa,to bola iba zábava, výlety zima, leto,casom aj koncerty,festival sme tiež zvládli,už keď bolo staršie,dovolenky a teraz pred päťdesiatkou, neskutočné to je,podľa toho kto kde príde na návštevu robí sa program,skúšame recepty ,kto čo má rád,chodíme na víkendy, dovolenky ,pomáhame si,podporujeme sa , takže,je jedno aký je človek starý dá sa užiť.Moja sestra mala dieťa desať rokov po mne a povedala,že ak by sa dalo zmeniť ,hneď by mala tak zavčasu ako ja

minenkak
22. apr 2024

A ešte k tomu čo si napísala, že starší človek niektoré veci nespraví tak ako mladý ,aké sú to prosím ťa veci

autor
22. apr 2024

@minenkak ja zas počúvam od ľudí (po 30 rodili), že ak by mohli mať neskôr diaťa, tak by ešte počkali s tým.

minenkak
22. apr 2024

Ja úplne opačne názory počúvam

darina77
22. apr 2024

@mirka438 pre deti je lepšie mať mladých rodičov ako starých

autor
22. apr 2024

@minenkak však som uviedla aj príklad.. škola, cestovanie,.. jasné má to svoje čaro v každom veku, ale ako 50 ročná už nezažiješ to čo 20 ročná, zažiješ iné veci, no už to nebude nikdy rovnaké

ivik4
22. apr 2024

Ja nepatrim medzi tie ktore uzivanie zivota odkladaju ako pises, casto som s kamoskami na vyletoch a aj s muzom na wellnese a podobne bez syna. Taka este nehrala aby som ja nezila svoj zivot skrz dieta. Akurat ze pri dietati treba vzdy vsetko planovat jak matematicku rovnicu x dni dopredu . No hruza, ja sa s tymto jednoducho uz neskor babrat nemienim ze co kde kedy ako aby dobre bolo a nic nezanedbat, ani tahat v 35-40tke mensie dieta usoplene do skolky a znasat maniere. Niesom jedna z tych ktore maju nervy v mladsom veku, vo vyssom by som uz bola na prasky. Aj maleho otec mi kolko x povie sam od seba ze ako super ze sme ho mali tak skoro a nic lepsie sme spravit nemohli.
Ja tvoj nazor neberiem ako utok, mne je totiz u prdele s prepacenim ci ty budes tahat kacera v 40tke, 35tke alebo v 20tich. Ja Ti dieta/ deti chovat nebudem tak mi je to šumak a nemam na to ziadny nazor, narozdiel od Teba co si ho zbytocne vytvaras na druhych.

minenkak
22. apr 2024

Ako nezvládnem to čo ako dvadsať ročná a vlastne ano mám viac peňazí na užívanie

minenkak
22. apr 2024

Koľko máš rokov?

cecilia29
22. apr 2024

No ja ľutujem ze som nemala skôr. Prvá sa mi narodila v 27r. Ideálny vek je 20-25, ale tak nemala som vtedy muža. Nechápem prečo by mlade ženy mali tehotenstvo odkladať.

ivik4
22. apr 2024

@minenkak tiez neviem 😃 v 35-40tke spravim to iste co v 22ke . Tam nieje ziadny extremny vekovy rozdiel ako dajme tomu stredoskolak a a senior.

dadis
22. apr 2024

No jednoducho priroda zavola 🤷‍♀️. Ja som nemala dieta az tak skoro, ale v 23 som sa vydala (pred dokoncenim VS) a az o 3 roky som otehotnela a no nie prirodzene (cele 3 roky sme sa o dieta snazili)..

minenkak
22. apr 2024

@ivik4 ja to tiež nechápem v čom je rozdiel ,jedine v tom ,že si človek už dokáže viac užívať

kuko55
22. apr 2024

@doriiis veľmi ma zaujala myslienka- dnes keby som mala mat dieťa, už by som ho nemala....

Pls, toto by som chcela rozvit, to ma zaujíma...

miska1997
22. apr 2024

Ja som sa stala matkou 2 mesiace pred 20 - tkou
Chceli sme bábätko po 4 ročnom vzťahu s mužom.. Sme spolu 11 rok a syn má 6..
Radšej mladá matka ako potom po 35 .. Nechápem ženy po 40 ktoré sa chcú stať matkami prvý krát. Doslova *eblo by ma na staré kolena ..

deniseee
22. apr 2024

Obhajujes vlastny nazor a dost citit, ze odsudzujes inych. Skus radsej citat, co ti tu zeny pisu, a to uplne bez ich odsudenia. Tiez som bola pomerne mlada matka - ziadna nehoda, chceli sme, pracovali sme, cestovali sme, mali sme vlastne byvanie, tak preco nie. Z hladiska zdravotneho ti mozem povedat, ze kazde dalsie tehotenstvo a aj zotavovanie po nom boli vekom len horsie a pomalsie. Neviem preco mas dojem, ze existuje len zivot pred detmi a potom az ked uz su dospele. Zivot s detmi je uzasny, o nic nas nepripravil a dokonca sme s nimi rovnako cestovali, ako aj predtym, nic nam v zivote neuslo, nic sme neodkladali na neskor. Dieta sa rodi do rodiny, nezastavuje zivot, vklzne do jej fungovania a fungovali sme proste dalej. Mam napriklad dospeleho syna, chodi na vysku a aj zaraba a je rad, ze si s nami rozumie, jeho spoluziaci maju vacsinou starsich rodicov a je to vacsi problem. A vidim to aj u znamej, na zene, co nechala prve dieta az po 40, druhe po 45, lebo budovala super karieru, precestovala cely svet a nechcela sa nechat obmedzovat dietatom a chcela ho mat, az ked si uzije. Len vtedy uz bolo tazke otehotniet, takze najprv tortura okolo toho, ako vobec dieta mat, potom ako sa zotavit z porodu, dve zeny okolo nej skakali, to som ja nepoznala, potom si to chvilu nevedela vynachvalit, ale len do casu, lebo deti boli este male, ked prisla do prechodu, hormony sa zblaznili a zrazu okolo nich nevladze, nema na nich nervy a zrazu mi rozprava, ako ich radsej mala mat skor. Samozrejme, pre kazdeho cloveka je lepsie nieco ine. Pre jedneho to, ze ma deti skoro a pre druheho to, ze ich ma az vo vysokom veku, pripadne ich nema vobec. Dolezite je, nechat ostatnych, aby zili ako chcu. Je jedno, ze ty to nevies pochopit a ze o tych ludoch zmyslas tak, ako si to napisala v uvode. Teba do dietata nikto nenuti. Pokojne ho maj neskor, alebo ho nemaj vobec, rozhodnutie je iba tvoje. A nesnaz sa radsej pochopit, preco to maju ini ludia inak. Nesla si v ich topankach a ich slova ti nic nehovoria, nic ti to neda.

kuko55
22. apr 2024

Ahoj, zaujímavá téma...ja napíšem na margo dcéry, kt.mala mama v 18tke....mne naopak mamina radila mat dieťa neskôr, že nech si "užijem dievoctvo"....urobila som si VŠ, zažila som veľa skúseností aaaa aj parties,čo budem klamať....😇 až potom som si založila rodinu.

Považujem to za obrovský dar a som mamke vďačná že mi to chcela dopriať.

Ideál by bol 24-26 na prvé dieťa ale ak si človek chce vytvoriť zázemie prosto sa to posunie na 27-29 rokov....

Prosím vás bol tu názor že v 20 som "mala všetko zabezpečené"...páááni, to co čarujete peniažky????

Btw, na druhej strane teraz idem k 35 a veru to už je za mňa ozaj neskoro na prvé dieťa.

autor
22. apr 2024

@ivik4 tak v 35-40 asi nespraviš to iste čo v 22, zas každý vek má svoje špecifiká, ktoré sú typické len pre ten vek. To vie byť potom také tragikomické, keď v 40 sa ľudia snažia dohnať mladosť a správajú sa ako stredoškoláci.

dadis
22. apr 2024

A v com to je tragicke? 😅

minenkak
22. apr 2024

Ale stále si nenapísala ,čo sa nedá robiť v päťdesiatke

ivik4
22. apr 2024

Vsak ale co nespravis ved napis normalne . Lebo ja aj bezne v osobnom ci tu vo virtualnom zivote vidim den co den zeny 40+ co fyzicky dokazu to iste ako mladsie baby po skole. Dokonca vyzeraju ovela lepsie ako tie mlade.
Tak sa pytam normalne ze co, lebo 40tnicka je stale mlada zena , ved ako aj piseme, bezne 40tnicky dnes zacinaju materstvo ,niesu to stare zeny

zuzulka558
22. apr 2024

Prvú som mala v 23 plánovane,, 2. neplánovane ale to beriem ze človek mieni Pán Boh mení, toľko som vykrikovala v živote druhé nechcem až prišla po 7 rokoch a nemenila by som,, staršia ma svoje záujmy a kamarátky a z menšou máme veselo doma,, z roboty sa nenaháňam do škôlky ide staršia , výlety si užívame keďže mala je rozumovo k staršej všetko opakuje po nej, nemenila by som to,, baby v mojom veku ešte len kočíkujunalebo ich stretám tehotné,, no poznám aj baby co mali aj počas vš a plánovane

autor
22. apr 2024

@minenkak už 2x som to napísala

mariannka123
Autor odpoveď zmazal
autor
22. apr 2024

@kuko55 hej toto aj ja sa divím, že v 20 mali všetko aj odžité aj zabezpečené.

dadis
22. apr 2024

Ved studovat a cestovat nemusis len do 25tky. Mne skor toto pride velmi obmedzene vnimanie. Mam 43 a netusim, co budem moct/nebudem moct robit v 50tke. Teraz v 43 je len malo veci, co by som nemohla..ako to mozes vediet ty, co bude o x rokov? Ja som velmi spokojna s tym, ze som mala prve dieta v 26 a druhe v 28, nemenila by som. Ja mam uz takmer hotove deti a citim sa stale mlada 🙂