Prečo sa mladí rozhodujú mať skoro deti?
S kamarátkami sme mali debatu o babách 19/20r, čo majú teraz deti. Uvažovali sme, čo ich vedie k rozhodnutiu tak skoro sa stať rodičom. Došli sme k záveru, že buď sa im “zadarilo”, alebo práve nevedeli čo so životom, boli zároveň príliš lenivé pracovať alebo študovať a tak si povedali, “urobíme si bábätko”. Akú máte vy teóriu, alebo ak je to váš prípad, čo vás viedlo ku tomu, mať tak skoro deti?
@babulkomale Ok. Blahozelam k skvelemu pocitu. Zhodneme sa, ze sa proste nezhodneme v tom, co je pre koho mladost. Ale to je ok, kazdy ma pravo na svoj nazor. Aj “standy”.
@drahomirrra idem sa venovat manzelovi, mimochodom, je odo mna mladsi 😂👋👋👋
@drahomirrra Tak potom nemas sebareflexiu. Takze ja som sa dala na roven 20rocnej, uz len tym, ze ca citim stale mlada? Akoze som si neferovo prilepsila rating?? Akoze vekom stracame na hodnote a tym, ze sa citime mlade, tak sa len strapnujeme, lebo mlade zeny maju vyssiu hodnotu? Moja, uvidis o 10 rokov - stale budes fit, mlada a v pohode. A nie preto, lebo sa budes chciet vyrovnat svojej dcere alebo budes citit strach zo starnutia, ale len preto, ze este budes mlada😅.
Ja som vždy chcela deti skorej Max do 30 a aj sa podarilo, obe deti plánované.
Zažívala som to čo tu už bolo spomenuté, máme som sa narodila keď mala 39 a dosť som trpela presne posmeškami 🤷🏻♀️ a ani sme si nerozumeli 🤷🏻♀️ moji sa narodili keď som mala 24 a 27 a som spokojná, teraz mám 33 a deti 8,5 a 6 a keď budem mať 43 budem mať dospeláka čo beriem super 😉 mama mi zomrela 3r dozadu, takže ani starých rodičov nemajú a ani si ich moc neužila..
Čo som napr počula tak spolužiačka zo ZŠ odkladala deti kariéra atď a teraz sa im niekoľko rokov nedarí 🤷🏻♀️ ďalšia spolužiačka zo strednej maturovali s bruškom a keď vidím foto tak waaau ona veru fakt krásna, veľký chalan a vyzerá ako jej brat a syn pritom 😉
@dadis
@babulkomale
@drahomirrra
Ženy upokojte sa 😃choďte radšej spať 😃
@mikasa_ackerman ja som prvé porodila ako 23 a dcéra bola plánovaná. Boli sme už vyše 2 rokov manželia keď som rodila.
A z rodiny mi vlastne ostali iba dve tety obe cez 70, ja 33 a na naše deti sme vlastne iba my s manželom, nakoľko tety sú už staré a jedna je okno, žiaľ tiež sa v poslednej dobe nevídame keďže deti mám často choré a nechceme tetu ohroziť..našťastie je aspoň WhatsApp kde si dávame videohovory, lebo detičky majú veľmi radi a aj oni ich 🥰
Ja som mala prve dieta v 28, druhe v 34 rokoch. Ako 24 rocna som skoncila VS, nasla si pracu, vydala sa, zariadili si vlastne byvanie. Cize skor to nebolo mozne, ani som nechcela. Ja to mam uplne naopak, neviem si predstavit ze v 35ke uz mam povedzme 13-15 rocne deti ktore uz ma maju na haku a nechcu s nami nikam chodit. Praveze som stastna ze maju len 9 a 3 a este dlho ich budem mat pri sebe. Mna nebavi behat s kamoskami niekde a bez deti. Bez nich ma to uz potom bavit nebude.
Ráta sa 29 ročná s 3 deťmi ako mladá "na toľko" detí? 🤣😂 Ak áno, tak sa hlásim do ligy.
@akvi kvoli zabezpeceniu, kym v minulosti stacilo, ze zena mala 10 deti a vsetky postupne dreli na poli, dnes sa vyzaduje vzdelanie, financne zabezpecenie, kruzky, financne naroky od sposobu zivota atd
@katulienkax mne to nemusíš vravieť, ja rozumiem, prečo sa materstvo odkladá, aj keď to, čo píšeš, nie je jediný dôvod. Mňa nezaraza ani jeden "extrém", skôr celá táto otázka je nezmyselná, pretože mať dieťa v 20-ke je po všetkých stránkach normálne a zdravé a nie je to nič, nad čím treba premýšľať a hodiť všetky mladé matky do kategórie "prihodilo sa". A tak isto chápem, že ak niekto potrebuje mať pocit finančného zabezpečenia, rozbehnutej kariéry, či "užívania si" života a pod., tak to odkladá na neskôr. Každopádne z fyzického hľadiska je prirodzenejšie rodiť prvé dieťa v 20-ke, nie v 30+. Preto sa roztrhlo vrece s pármi, ktoré nemôžu mať deti prirodzene. Hormóny po 30-ke klesajú veľmi prudko a po 35-ke ešte prudšie, takže čakať, kým si vybudujem to, či hento, môže byť v konečnom dôsledku dôvod, že deti nemám. A v neposlednom rade, to zabezpečenie a pod., to je fakt skôr o pocite ( a chápem, tiež som to tak mala), ale reálne, najviac detí sa rodí najchudobnejším ľuďom a síce často s ťažkosťami a zníženým komfortom, ale väčšina zvládne vychovať aj v tej "chudobe". Takže ten dôvod "zabezpečenia" je čisto o komforte ( a ešte raz, nehodnotím, dobre mu rozumiem, tiež som v tej kategórii).
@akvi Suhlasim. Je to uplne normalne mat dieta v 20tke, kazdy ako citi 🤷♀️. Vela mladych si planuje/tuzi po detoch. A nemusia byt predsa vsetky deti planovane, mna tiez (prijemne) prekvapilo druhe tehotenstvo 😁. Ja sa vo svojim okoli skor stretavam, ze neplanovane pocali do rodiny tretie, stvrte dieta okolo 40tky, tie deti su rovnako dobre vychovavane a lubene..ako by to bola nejaka cnost otehotniet planovane..
@30katrusa40 okej good for you, ale nechápem, prečo pri tom označuješ mňa😅
Ja som otehotnela v 21 a bola to náhoda 😃 ale teraz som spokojná, druhého som mala v 26, takže viac-menej po 40ke budem mať "pokoj" od detí a môžem sa venovať sebe 😁 Ja zas nechápem, ženy, čo majú deti napr. v 22, 29, 38, nechcela by som sa takto celý život starať o deti, ale že to nechcem ja neznamená, že to odsudzujem.
A inak asi majú deti preto, lebo majú silný materinský pud? Niektoré ženy snívajú o kariére, niektoré o deťoch a od mala chcú byť matkou, ja na tom nevidím nič divné. Na instagrame/tiktoku je teraz trend "tradwifes", žien, ktoré sa veľmi skoro vydajú, majú deti a starajú sa o domácnosť, nechcú cestovať, pracovať a chodiť na párty, ale piecť, starať sa o záhradu a homeschoolovať deti, takže áno, vracia sa to teraz do módy 😁
@akvi Iba do pléna, najviac detí sa rodí najchudobnejším ľuďom, lebo poväčšinou nevedia ako sa chrániť, nebodaj, že sa DÁ chrániť.
@drahomirrra áno, aj preto, ale aj preto, že proste "neriešia". A je jedno z akého dôvodu. Proste dieťa sa dá vychovať aj v "chudobe". Píšem zámerne uvodzovky, pretože to pre každého môže znamenať niečo iné. A podľa mňa, chvalabohu, že sa deti rodia aj tým, čo "neriešia", pretože by sme už dávno vymreli. Ja som si tiež vravela, že najprv bývanie a práca, potom dieťa. Teraz sa na to pozerám úplne inak. Viem, že ak by sa nám pritrafilo aj skôr, nič hrozné by sa nestalo a zvládli by sme to. Mala som presne 20, keď som nedostala menzes a myslela som si, že sa mi zrúti svet, ak budem tehotná. Tehotná som nebola ale ak by áno, svet by sa isto nezrutil 😅😂😂 Moja kolegyňa mi vždy vravela, že nič lepšie sa jej nemohlo stať, ako mať dieťa v 18-ke. Mala 35 a obe deti už odrastené a ona v plnej sile, užívala život "slobodnej". Pochopila som to, až keď som mala svoje dieťa a v 35ke riešila úplne iné veci, pretože moje dieťa bolo ešte malé.
@drahomirrra Ale ved to nie je nic nove a prevratne, neznamena to, ze ked je niekto z chudobnych pomerov, tak je vadny kus. Vela uspesnych ludi z takych rodin pochadza. Keby mam ja osem deti ako moja babka, tak som tiez chudobna 😅. A tipni si, kolke z tych 8 deti ma vysoku skolu 😉
Prečítala som si úvodný príspevok, aj debatu, ktorá zašla až ktovie kam. A teda, odpoviem iba na otázku v nadpise. Lebo majú partnera, s ktorým tvoria rodinu, majú aj tú prácu, ktorá bola spominaná, do ktorej sa im nechce údajne, majú kam zložiť hlavu, ľúbia sa jak kone a tak si povedia, že však keď sa podarí, tak jupí, keď nie, majú čas na riešenie. Ak sa teda ráta 23 rokov za "skoro" 🤷🏼♀️
@akvi Jasné, že sa dá dieťa vychovať aj v chudobe. Skôr je otázka, najmä čo sa týka dnešnej doby - že ako. Škola, učebnice, krúžky, voľnočasové aktivity, basic fungovanie. Dnes majú normálne situované rodiny čo robiť pri deťoch, nechcem si ani predstaviť, čo potom tí ozaj chudobní....
@drahomirrra poznám niekoľko takých rodín, ucila som v škole x detí z chudobnejších pomerov. A väčšina bola a je úplne ok. Možno nemajú neviem aké materiálne veci, ale to sa dá brať aj ako plus. Vec pohľadu.
Ja som mala prvé v 26 druhé v 28. A keď počujem ako niekto odkladá materstvo kvôli cestovaniu, tak je to škoda. Cestovanie s deťmi dáva úplne iný rozmer. A je to super a vôbec nie obmedzujúce. Škoda, že to sa nedáva viac do povedomia.
Ak by som chcela deti a mala podporu rodiny (bez toho by to, samozrejme, neslo), tak by som ich mala praveze cim skor. Kludne aj v sedemnastke, osemnastke. 25 rocny clovek ma tak doma uz skolaka, moze sa nerusene sustredit na vlastnu karieru, je stale mlady a ma este vela peknych rokov pred sebou. Takto nema clovek este ani 40. a deti uz dospele. Ja to povazujem za dobre rozhodnutie.
Diskusia sa tu veru dosť zvrhla, asi ako pri všetkých témach tu na MK. Odporúčam potom iné platformy, ak chceš normálnu debatu ;) ja len toľko, že v mojom okolí nemám ženy, ktoré mali deti mladé. Všetky moje kamošky rodili po 30, druhé kolo teraz dávame v 36 a neskôr. Všetky máme vysokú školu, precestovany svet. Je iné cestovať a užívať si, keď máš 20 a iné keď máš 30 a dve deti vzadu v aute v sedadlách. Ako mladá máš čistú nezaťaženu hlavu zodpovednosťou a starostlivosťou o rodinu, robíš si čo chceš, kedy chceš a s kým chceš - baby, ktoré v tomto veku menili plienky to nedokazu pochopit a netreba im to zazlievať, pretoze to jednoducho nezazili a nevedia si to predstaviť. My tiež stále cestujeme - ale musíme brať do úvahy denne spánky, presnidavku, reštiky s kútikom, tiché miesta na spanie a ďalšie veci, ktoré by som ako slobodná mala s prepáčením viete kde ;) takže síce super, že niekam ideme, ale nedá sa to porovnať... Veľká zábava to veru nie je :D čo sa týka kariéry, ja som nezažila, že by na mňa pozerali ako na matku, lebo som ňou nebola - nemám ešte ani 40 a už som seniorka vo svojom odbore, ale je to aj pre to, že som mohla byť do siedmej ôsmej večer v práci a cez víkend na mobile. Keby som začínala teraz po dvoch materských, tak nemám šancu a po pravde ani energiu a chuť sa takto obetovať pre prácu. Opäť niečo, čo mladá mamička nezažila a nepochopí. Uznávam samozrejme, že rodiť po 35 nie je žiadna sranda, zotavovanie bolo náročné a dlhšie, behať okolo malého ma unavuje viac ako okolo dcéry, ktorú som mala skor. Takže jednoznačne pre telo ženy je lepšie rodiť skôr. Pre psychiku asi ako sa ktorá cíti. Pre sebarozvoj je to podľa mňa katastrofa.

@dadis No ja mam skor pocit, ze sa tu strapnuje niekto iny.