Som zamilovaná do moslima
ahojky, zamilovala som sa do moslima, zatiaľ ešte spolu oficiálne nechodíme ale máme medzi sebou veľmi blízky vzťah. Keď som to povedala okoliu všetci ma zato odsúdili, že nech si s ním dám pokoj, že nebudem šťastná a podobne. Je tu niekto kto mal vzťah s moslimom? Ako to dopadlo? Oľutovali ste to niekedy? Najlepšie keby sa tu našla žienka kresťanka-katolíčka zaujímalo by ma akú reakciu mali jej známy veriaci a či niekedy sa s tým "zmierili". A ešte jedna vec všetci mi hovoria, že ma bude týrať keď s ním ostanem, no pre mňa to je kúsok prehrotený názor máte aj s tým nejaké skúsenosti? Zatiaľ ako chlap mi príde veľmi láskavý, milý, zaujíma sa o mňa, všímavý... jednoducho žiadne náznaky, žeby bol tyran ale odkedy som to povedala okoliu tak sa celkom bojím...
@maria200981 ty si príklad toho, že s rešpektom a toleranciou k inym na oboch stranách to ide.
@janage ano ak je striktny a nepasuje mi tak ruky prec , ak sa viete dohodnut a kazdy niekde v niecom ubere alebo prida tak preco nie….
radit chod to toho alebo nie sa neda… kazdy sme ini … nezastavam sa moslimov ale niektore prispevky su tak cierno tragihororove ze sa sama sebe pytam ako to ze sa tu kde som citim dobre, ako je mozne ze mi nik neukamenoval
treba byt obozretny, opatrny, nenechat sa tlacitndo niecoxo nasilu a ak tak vztah ukoncit co najskor
@janage som sice co velkomeste ale napr. nasa stvrt je skor historicka a nabozenskejsia ako ine stvrti mesta kde sa skor zgrupuju moderni moslimovia …ja zijem pri klasike ( napr. v mojej stvrti je viac zahalenych zien ako odhalenych) a aj tak som s tym v pohode … jak oni so mnou tak ja s nimi
jasne bolo by fajn sa odstahovat viac k “ seberovnym” 🙂 ale mame tu vyhody pracu byvanie rodina tak sme vo stvrti kde sme
a aj napriek tomu ludia su fajn
@janage
deti netlacime do ziadneho nabozenstva
z okolia zo skoly budu vediet co to o islame, ja im hovorim ze na SR je krestanstvo - nelameme im s tym hlavicky ale proste vedia ze na svete je vela nabozenstiev a ze ocko ma ine a mamka ine…
ale ziadne nabozenske veci im niesu vtlkane do hlav - vedia ze sa maju mat ludia radi a pomahat si a to je hlavne ze je pan Boh a tak
ked su na prazdninach u babky na SR ta ich berie na omsu idu i na krizik, a tak…
Vianoce slavime lebo som si to priala
Slavnost obetovania slavim zas ja lebo to chcel manzel.
Ramadan nedrzi ale to obetovanie chcel ( zareze sa ovecka - da sa chudobnejsim rodinam) chodi sa na navstevu k rodine… tiez pekny sviatok ;)
kostol nemam blizko takze nechodim ale ak citim potrebu modlievam sa doma…
manzelova rodina ma zmyslanie rovnake ako manzel takze no problem - nabozenstvo nieje vec ktoru by sme riesili - svokrovci vzdy vraveli ze ked budu velky sami sa rozhodnu
@haley7897 este dopisem zvysok, vcera som nestihla. Tolerancia je to, co pise @maria200981
To je fakt super. Nie to, co riesi napriklad Lenka, ze sa nezdrzi a poukazuje na ine nabozenstvo - ze ma vymyslenu trojicu, ze kona modlosluzbu. A k tomuto sa nevyjadris, len ticho s nou drzis, lebo si s nou spata s nabozenskou prislusnostou.
A Lenka pokojne pride aj do krestanskej diskusie o niecom uplne inom sypat verse z Koranu a upozornovat opat na modlosluzbu.
Preto hovorim o tolerancii, je fakt potrebna. Z oboch stran.
@0silvia0 ja som len vcera nahodou nasla tuto dıskusıu vobec neviemmo com pisala nejaka lenka …. stihla som precitat spravy do bodu kde sa ista osoba ( meno si uz nepamatam) pytala akonje to s vycestovaniö ze zens musi mat od moslima suhlas…. nechcela som sa o sebe vyjadrovat len som chcela poznamenat ze nie mne nikdy suhlas netrebalo… ak budem mat cas precitam si celu diskusiu a mozno sa vyjadrim i k lenke
@0silvia0 ja niesom spata so ziadnou lenkinou nabozenskou prislusnostou pretoze som krestanka o islame neviem vela
@janage
Útokov v mene náboženstva je najviac v hinduizme. Neviem, či sleduješ situáciu v Indie, ale ak nie, tak si ju pozri. A tam to nie je o jednotlivcoch, ale o skupinách.
A inak genocída v Sebrenici, pri ktorej bolo zavraždených vyše 8000 muslimov katolíkmi, prebehla len nedávno v Európe: v roku, kedy som sa narodila 1995. Rýchlo sa na to zabúda:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Srebrenický_masakr (konkrétne: obsahuje 8373[27] jmen (z toho 74 žen a 33 dětí mladších 15 let), toto číslo však stále není konečné.)
@andreanova Ak si nevzal manželku pred Bohom, ale žil s ňou len tak, tak mu hrozí podľa šárie kameňovanie. Takže neviem, či by si takéhoto muža mala nazývať muslimom. To, ako keby si kresťana, ktorý lúpežne prepadne banku považovala za veriaceho kresťana. Dajme tomu takých slovenských vrahov považuješ za kresťanov, len preto, že pochádzajú zo Slovenska? Alebo sú skutočne veriacimi, plniacimi zákony viery?
@haley7897 lebo viera sa neda nanutit,preto.V moslimskom svete to asi neexistuje,tam nanutia,hoc povedia ze nie.
@lenkakravcova Hinduizumus bolo najmierumilovnejsie nabozenstvo,dokedy sa nestretlo s Islamom,do tej doby nepoznali vojny v mene viery.
@janage
@0silvia0
Asi budem musieť napísať jednu vec. Lebo keďže sa nepoznáte, tak úplne nerozumiete, ako je to z mojej strany myslené.
1.) nemám nič proti kresťanom
2.) nesúhlasím s kresťanstvom
Tie dve veci sa nevylučujú. To, že nesúhlasím s kresťanstvom a deťom sa snažím jasne vysvetľovať prečo niečo nerobíme, a čo Boha hnevá, neznamená, že neznášam kresťanov ako ľudí. Moja rodina je takmer celá kresťanská. Myslíte si, že ich za to nenávidím alebo niečo podobné? Nie. Islam má Ľudí Knihy usmerňovať, nie nútiť alebo nenávidieť. Proste teoreticky vám tu píšem, čo je správne a čo je nesprávne - ale to neznamená, že vás nenávidím. Snažím sa vám napísať len to, v čom sa kresťanstvo a islam líši a na čo Boh upozorňuje v Koráne. Nie je to preto, žeby som vám chcela zle. Práve naopak. Chcem, aby ste mali väčšiu šancu dostať sa do neba.
@sono2 "Keď oni konvertuju ale neveria." - takáto konverzia nie je platná. V prípade, že muž núti manželku konvertovať, nie je to platné podľa islamu: "2:256. V náboženstve niet donútenia." (Ak niekto niekoho núti, alebo je to len naoko, aby bol "pokoj" tak je to neplatné.. tvoja kamarátka je teda stále neveriaca).
@lasoli Vieš anglicky? Prosím ťa pozri si toto:
Inak máš o tom hidnuizme pekne vtipné informácie 🙂 - nejako zabúdaš na ich mierumilovnosť upaľovania žien, keď ich manžel zomrie.. nehovoriac o rasizme rozdelenia populácie do kást, z ktorých sa ľudia nevedia vymaniť. Tipujem, že si nečítala ich sväté knihy, či?
@lenkakravcova lenže on to vie určite a nemal si ju tým pádom brať.
Ja som čítala diskusiu úplne celú a to čo píšeš, je fakt pekne ale čo máme ľudia skúsenosť skoro nereálne.
@lenkakravcova mne to teraz došlo. Ty tu presadzuješ islam.
My sa dostaneme do neba. Keď budeme dodržiavať to, čo máme v kresťanstve.
@sono2 S tým plne súhlasím. Nie je to správne.
Problém nie je v náboženstve ale v tom, keď ľudia nedodrzuje hranice Bohom stanovené. Ak by ten muž a mnohí ktorých popisuje, boli skutočne spravodlivý, tak by sa k ženám správali úplne inak. Príklad proroka bol iný.
Mne je veľmi sympatický tento manželský muslimsky pár:
Raz za čas aj niečo spomenú z islamu, ale hlavne je že si môžeš pozrieť ako sa k sebe správajú. Proste príkladne. Ako milujúci sa manželia. Nie ako ľudia, ktorí chcú jeden z druhého len niečo vyťažiť.
@lenkakravcova ináč ako je to s tými pannami v nebi? Začo ich muži dostanú?
Muž mi to tu stále hovorí, on je v podstatne
Len s muslimami v robote
@lenkakravcova lenže takto je to aj v našom náboženstve. Lenže vo vašom sa zachádza do krajnosti, mužmi. Ako bolo vyššie písané, kresťan ťa takto psychicky nezničí. Preto by sa mali muslimi hľadieť výlučne svojich žien, a neskúšať
Prerábať naše.
@sono2
Ak niekto nasleduje Mesiáša Ježiša a žije spravodlivo, a zároveň nikdy nepočul o islame, tak áno, môže sa dostať do neba. Ak ale počul o islame a odmietol ho, alebo mal možnosti sa k nemu dostať (v Európe dnes už každý vďaka internetu) tak to bude iné..
Preto je vhodné ak sa ľudia vzdelávajú v tejto oblasti a ak im skutočne záleží na tom, čo si Boh praje, tak ich usmerni na správnu cestu.
@lenkakravcova inac mozno to nemyslis v zlom - veris, si o tom presvedcena to je jasne…to ze sa snazis ludi usmernovat nieje podla mna ok…
zajjimave ze tu v Turecku som nenasla vokol mna ( rodina, kamosi, susedy, ludia na vokol, skola doktori) nikoho ktoby sa ma snazil usmernit alebo presvedcit…
tu vvTurecku plati pravidlo ze do viery sa a dodrziavani sa nik nestara - oni si to aj hovoria casto medzi sebou ze kazdy podla seba-…
turci toto nerobia co ti tu na fore -
doposial som sa za 12 rokov nestretla zo ziadnym moslimom ktori by mi islam vysletlovaln, presviedcal a usmernoval …
som prekvapena ze to robi slovenska moslimka
rychlo sa odmiluj a mas pokoj...nejde o moslima/nemoslima, ide o "Zatiaľ ako chlap mi príde veľmi láskavý, milý, zaujíma sa o mňa, všímavý", v tomto sa zvykne prejavovat umysel a casom polarita...pokial si nie si vedoma jeho zlych stranok, tak ides do velkeho neznama s tym, ze ak by tlacit na zadefinovanie vztahu napr aj manzelstvom a prechodom na inu vieru, cesta spat je tazka, niekedy nemozna a ty ides obetovat svoj cas zivota, slobodu, atd
@sono2 S tým tiež súhlasím, že pre Muslima je vhodnejšia muslimka. To sa píše ja v Korane. Muslim by si nemal brat kresťanku, ktorá k Bohu pridruzuje. Môže si vziať kresťanku, ktorá nasleduje Mesiáša Ježiša ale nie takú, ktorá verí ze Ježiš je Boh.
Korán 2:221.
"Nežeňte sa so ženami, ktoré k Bohu pridružujú, pokým sa nestanú veriace. Veriaca otrokyňa/ slúžka je lepšia než taká, ktorá k Bohu pridružuje, i keď by sa vám páčila. A nedávajte veriace ženy za manželky tým, ktorí k Bohu pridružujú, pokým sa nestanú veriacimi. Veriaci otrok/ sluha je lepší než taký, ktorý k Bohu pridružuje, i keď by sa vám páčil. Tí vyzývajú k ohňu a Boh vyzýva k záhrade rajskej a k odpusteniu na základe Svojho povolenia. I objasňuje Svoje znamenia ľuďom, azda to budú mať na pamäti."
@lenkakravcova poslem ti iny odkaz,Hinduizmus je mierumilovne nabozenstvo,nemali potrebu viest nabozenske vojny ,az do obdobia ked k nim prisli prvi moslimovia a sirili Islam mecom,o ostatnom sa nevyjadrujem.
@maria200981 Turci sú sufisti, väčšina patrí k sufistickej odnoži. Tam, keď si prečítaš názory je skôr rozšírený názor ako Boh v Korane hovorí "Naplním nebo i peklo ľuďmi" - a teda že nemá veľký význam vedenie k správnej ceste, že kto má skončiť v pekle, ten tam skončí.
V Turecku sú aj kvôli tomu dosť rozšírené modloslužby typu: červená šnúrka, modré ochranné oko amulet - určite si to už videla. Pod mesitami v Turecku sa pochovavaju ľudia (sú tam hrobky), čo islam zakazuje ("nestavajte si mešity na hroboch"). Jedna vec je tolerancia v živote (ani ja neotravujem susedov), druhá vec je, že je vhodné písať a hovoriť o tom, čo je správne a čo je nesprávne. Rozlišovať to.
@lasoli vyjatri sa k tomu videu co som ti poslala najprv.
@lenkakravcova doposial som sa nestretla zeby pod mesitou boli hrobky - mozno kedysi o tom som ani nepocula … pochovavaju ich na cintorine …
pod mesitou som ani nepocula a ani nevidela…
ja verim ze Boh je milujuci s spravodlivy… myslim ze v to veris i ty…
moj zivot vediem v laske k ludom, k tolerancii, neublizujem nesudim nemam rada ohovaranie, snazim sa pomahat vedome nekonam zlo a kedze verim v jeho milost lasku a spravodlivost ani ma nenapadne zeby ma poslal do pekla len koli tomu ze som si v dobe internetu neprestudovalankoran a nepresla na nho….
Boh bude sudit podla mna podla cinov ludi, podla toho ako zili, kolko krat vedome ublizili.. a podla toho je peklo nebo ocistec…
v to verim ja, v to veri i moj manzel takze najdolezitejsiu podstatu mame spolocnu - verit v Boha snazit sa zit cestne , neublizovat , pomahat si navzajom.
@lenkakravcova Lenka ja dúfam, že teba Boh usmerní na správnu cestu, lebo si fanatik a svojmu náboženstvu len škodis, lebo spochybnujes vieru iných a tým vrhas zlé svetlo na moslimov. Snáď si to niekedy uvedomis a bude to skôr ako sa tvoja dcéra zaľúbi do kresťana.
@maria200981
Je ich tam kopa, môžeš si zadať do google mosque and tomb a sama uvidíš. Jedna z takých známych je napríklad Shams of Tabriz Mosque and Tomb
Nie je to o tom, žeby dnes tak pochovávali, ale v minulosti. Podľa islamu sa však nesmie modliť na hroboch (rakkát), takže by sa to ako mešita v žiadnom prípade nemalo používať. A tie amulety si snáď videla v každom meste, je to tam veľmi rozšírené..
Áno, aj ja verím, že Boh je Milostivý a Spravodlivý. Vždy je to posúdenie len na Bohu. My k tomu nemôžeme nič povedať. Ja sa držím toho, čo Boh povedal: ako povedal, že bude súdiť:
V autentickom Hadíse od Sahíha Muslima sa píše:
Muž prišiel za Prorok Muhammadom (ﷺ) a povedal: "Ó Posol Boži, čo sú tie dve veci, ktoré sa musia stať (byť splnené)?" Prorok Muhammad (ﷺ) odpovedal: "Kto zomrie a nevykonáva širk voči Allahovi v ničom, pôjde do Raja. A kto zomrie a vykonal nejaký širk voči Allahovi, pôjde do ohňa."
V autentickom Hadíse od Bucharího a Muslima, hadís od Abi Dhar (nech je Boh s ním spokojný) povedal: "Počul som Božieho Posla (ﷺ) hovoriť: "Prišiel za mnou Žibril (anjel Gabriel) a povedal: "Kto zomrie z tvojho národa a nebude konať širk voči Allahovi v ničom, tak vkročí do Raja." Opýtal som sa: "Aj keď urobil zina (smilstvo) a kradol?" Prorok odpovedal: "Aj keď vykonal zina a aj keď kradol."
Širk (pridružovanie k Bohu Jedinému) je jeden z najväčším zo všetkých hriechov.
V Hadíse od Buchariho a Muslima, sa pýtali: "Ó Boží Posol, ktorý hriech je najväčší?", Boží Posol povedal: "Aby si prirovnal k Allahovi, niečo ako rovnaké, pritom On ťa stvoril."
A budú hovoriť mušrikín (tí, ktorí konali širk, modloslužobníci), v deň súdny, Korán, kapitola č. 26 Al Šuarán (Básnici), verš č. 97, 98: "Prisaháme na Boha, že sme boli v blude zjavnom.", "Keď sme vás (iných popri Bohu) stavali na úroveň Pána tvorstva."
Všemocný a Vševediaci Allah, ktorému patrí Všetká Vznešenosť a Sláva neodpustí širk (pridružovanie ku Nemu - Jedinému Bohu) človeku, ktorý zomrie s týmto hriechom, bude pridružovať k Jedinému Bohu iných bohov, a ktorý to neoľutuje a neprestane tak konať. Širk je najväčšia urážka voči Bohu a spochybňovanie Jeho Majestátnosti, Perfektnosti a Jedinečnosti. Allah v Koráne, v kapitole č. 4 An Nisá, verš č. 48, hovorí:
"Boh neodpustí, ak by bolo k Nemu čokoľvek pridružené a odpustí mimo toho, komu chce."
V kapitola č. 5 Al Maida (Rozprestrený stôl), verš 72, hovorí: Ten, kto by k Bohu pridružil, pre toho Boh zakázal raj a jeho útočišťom bude oheň.
Ja myslím, že je to dosť zjavné a jasné. Chápem, že je ťažké sa s tým zmieriť, že je to podľa islamu tak, ale ak je islam pravdivý, tak to tak bude. Je len na tebe, či využiješ príležitosť toho, aby si sa dozvedela o Bohu čo najviac, alebo budeš tráviť dni napr. sledovaním seriálov. Každý má slobodnú vôľu si vybrať. Ja tiež niekedy robím iné veci, ktoré mi do života veľa neprinesú. A už vôbec nie do toho ďalšieho 🙂 ale tak aj kus zábavy a odreagovania musí človek si dopriať. Len netreba zabúdať na Boha a na našu povinnosť vzdelávania sa o Ňom. Ty máš inak super príležitosť k tomu, pretože žiješ v krajine, kde máš prístup k informáciám a praktizovaniu dobrý. V tomto uhle pohľadu si dostala ako sa píše v Biblii "viac talentov" - viac od teba bude aj žiadané pri Zúčtovaní.

@janage prave o to mi ide nie kazdy moslim je praktizujuci moslim, nie kazdy moslim je vo vsetkom radikalny a strikny… a je moslim? je !
moj manzel sa tiez hlasi k islamu …
ale pre nabozenstvo sme sa este nepohadali a to sme spolu 12 rokov
tu kazda si mysli ze moslim = veriaci fanatik
a vobec to tak nemusi byt
al by to tak bolo slovensku konzulat by nerobil Mıkulasa lebo by nebola ucast deti kedze by im to moslimsky ockovia nedovolili- a ver ci never kazdy rok mame hojnu ucast rodin