icon

Aké jedlo nedávate svojim deťom a prečo?

17. júl 2022

Môžte napísať aj vek.
Čo im nedovoľte?
Ja nedovoľujem (škôlkarom) lizatka, cukríky veľmi zriedka. Radšej dám dobrú kvalitnú čokoládu.
Nemám rada keď muž dáva deťom parky/ špekačky, vegetu, prisála hrnce lebo vraj slabo dochucujem...
Áno, prvé obdobie prikrmov boli u nás hádky. Potom som zhodnotila že mi nestoja za pokazené manželstvo. Polavila som. Snažím sa zdravšie dávať deťom, občas prezmurkam keď im dáva hovadiny.
Parky kupuje najkvalitnejšie, vegetu som kúpila domácu sušenú ( zdravsiu variantu), muž má klasickú do každej polievku to je 🤮🤢 každá polievka mu chutí podľa mňa rovnako.
A nemám rada keď k skoro každej polievke deckam dáva pečivo...aj k jogurtu ,🤦 našťastie málokedy chcú 😅🤣

daja07
18. júl 2022

@simona20201309 ono to casom pride. Moja mama bola dlhe roky ani nie 50kilova. Jedla vela sladkosti, stravu nevybera, ale da si hocico hocikedy, aj zdrave aj nezdrave. Mala cele roky stres, zrazu stres pominul, ostala doma na dochodku, behom roka nabrala 15 kil. Mozno aj viac. Snazi sa jest menej chleba, tvrdi ze je menej sladkosti. Ked tam dojdeme v kazdej izbe miska so sladkostami. Tu cukrik, tu susienky. Schudnut sa jej uz podla mna nikdy nepodari. Je aj po operacii nohy a chodi menej, snazi sa ale hybat kolko sa da. No zle stravovacie navyky uz nezmeni.

patka06
18. júl 2022

S tým ihriskom to bol príklad /vlastná skúsenosť/ u detí, ktorým rodičia vyslovene zakazovali.
Neviem do akej miery je to návykové, moja dcéra bežne odmietla keď ju ponúkali a nemala chuť. V obchode si vyberala podľa toho čo poznala, že jej chutí. Nemusela som ju nikdy obmedzovať.

autor
18. júl 2022

@beronsche tie údeniny nekonzumujete ? Lebo môj muž to ľúbi i keď to máva domáce (okrem parkov a spekaciek), ale ja to napríklad nejem ale on deťom dá :-/

beronsche
18. júl 2022

no muz si obcas kupi sunku, klobasu ci salamu, tak raz za mesiac max.. Niekedy si deti par koliesok salamu daju, niekedy ani nie. Sunku nejedia vobec, ziadna im nechuti. A na vianoce a velku noc mavame domace klobasky.. Z toho tiez deti ochutnaju, ale velmi to nechcu.. tiez par kuskov.. 🙂
Ale u nich je to skor o tom, ze im to prirodzene nechuti, nez o zakazoch. 🙂 Avsak moje deti su uz skolaci, do 3r som im to nedala vobec, ako skolkarom len ked si sami iniciativne vypytali, ziadne ponukanie.

abigeildavidko
18. júl 2022

obmedzovať deti je hlúposť. Ja by som dávala všetko s mierou.

elizabet173
18. júl 2022

@simona20201309 no celkom tak to nefunguje, aj keby sme si to želali. Viem, aký jedálniček mala partnerova mama, lebo sme jej nakupovali, keď už bola vo vyššom veku, ale nebola som s ňou 24/7, to je pravda. Ale s partnerom som, najmä na dovolenke, počas víkendov takmer nonstop a z jeho jedálnička by ťa vystrelo. Ja nevysmážam, alebo teda aby som neklamala, dva krát za rok urobím rezne, to je všetko, Nie sme prívržencami jedál typu - pečené mäso, knedľa, kapusta, kačicu, hus neľúbime, múčne jedlá takmer vôbec, To ale neznamená, že si ich moja polovička nikde nedá - reštaurácia, guláš party, návšteva. Napr. včera - guláš, cigánska. V sobotu zemiakové placky, klobása. Pomedzi to ochutené tvarohy a jogurty, sem tam čokoládová tyčinka, slané oriešky, zmrzlina, pije džús, aj keď riedený vodou, Keď si urobím šalát s kuracím mäsom, alebo tuniakom, dá si tiež, ale pridá si k tomu pokrájanú oravskú slaninu, lebo že na neho je to príliš zdravé. Má rád aj zeleninové jedlá, ale miluje pizzu. Celý život má rovnakú váhu. Keby som ja jedla to, čo on, mám 100kg. Je aj tu na MK kopa žien, ktoré škrtia príjem, v nádeji, že schudnú, alebo schudnú rýchlejšie, no nie je to správna cesta.

nyusika
18. júl 2022

@dzulli1980 v škôlke nesokia a nepoužívajú vegetu

nyusika
18. júl 2022

@abigeildavidko hlúposť je nenaucit ich od malička zdravo jesť

mikadooo
18. júl 2022

Naši jedia všetko, malý nemôže čokoládu a jahody, takže ten všetko okrem tohto. Zeleninu veľmi nezjedia (baby viac, malý tuším len varenú mrkvu zje, ostatné povyberá), ovocie len jabĺčka, hrušky a banány, väčšie baby zjedia aj viac druhov, malý nič viac. Jedia aj sladké, jeden ks denne (4-ročný, ak má aj v škôlke, napr.jogurt, tak má dve sladkosti denne, nesledujem čo je v škôlke), baby (7 a 10) dve sladkosti. Najstaršia už má vreckové, predpokladám, že jablká si za to nekupuje, radšej neriešim, nech ma neporazí. Kým mi normálne zjedia raňajky, obed, večeru, tak som ok. Rožky jedia stále a takisto čokoľvek z múky ľúbia - cestoviny, pirohy, halušky, atď. Z mäsa každý ináč, dvaja zjedia len rezne a pečené kura, tretia neľúbi rezne a kura, zato ľúbi soté 😄. Takže raz papajú jedni len ryžu a raz druhá 🙂. Stravu už nejak prehnane neriešim, hlavne keď vidím desiatu nejakých spolužiakov, tak si myslím, že moje decká sú na tom ešte celkom ok 😉.

beronsche
18. júl 2022

@nyusika uplne suhlasim!
..hluposti si mozu oblubit aj neskor, ale to, ze maju vstiepene zasady zdraveho stravovania je pre ne obrovska vyhra..

lenkadenisa
18. júl 2022

Moje obidve (7r a 1r) môžu jesť všetko, čo chcú. Aj psie granule.

elizabet173
18. júl 2022

@daja07 u niektorých to príde, u iných nie, je to individuálne, vyšší vek nemusí automaticky znamenať aj vyššiu váhu

simona92101
18. júl 2022

@dzulli1980 dcerka kvoli zdr.problemom nejedla do skoro 2.5 roka cokoladu,sladkosti minimum.az ked nam dr.z gastra povolila,ale aj to musime v malom mnozstve,a ked uz coko tak kvalitnu,ziadne Kinderka a podobne.chvalabohu je zdrava,ale tiez som si vypocula od inych mamiciek ako ju tyrame doma.pre mna bola vacsie utrpenie pozerat sa na dieta,ktore sa nemoze vykakat a ma traumu tlacit 😏

veronikastrickova
18. júl 2022

Keby malo dieta intolerancie a nic nemohlo bola by si rada za vsetko, aj za to ze jedinu sladkost mu mozes dat to "strasne" lizatko.

beronsche
18. júl 2022

@veronikastrickova tak ale je hadam rozdiel ponukat nezdrave pochutiny a celkovo nezdravu stravu dietatu bez zdr. obmedzeni a riesit stravu dietata so zdr. problemami, ak je velmi obmedzena moznost vyberu a nie su ine moznosti a alternativy.. to nemozes porovnavat.
Ale verim, ze je to tazke.. ako pre rodica, tak pre dieta....

niki11223344
18. júl 2022

📌

oskvarka
18. júl 2022

@dzulli1980 myslíš že z toho keď neochutnal každý typ polotovaru a lizatka sladkosti.. tak budeš mať tráviace problémy? Prečo. Do 3 rokov je už na samotných potravinách často napísané že sa neodporúča ...

oskvarka
18. júl 2022
mimi16
18. júl 2022

@queen_mary presne, úplne súhlasím. Všetko s mierou. Veď nedám deťom zjesť tri čokolády na posedenie alebo kilo párkov. Ľutujem deti fakt upnutých bio eko matiek kde panuje pravidlo, že ak dieťa dostane lízatko alebo kúsok ja neviem klobásky tak tú matku treba hneď upáliť. Mám tri deti a všetky papali všetko po troške. Teraz najmladšia 7-mesačná papá pomaly už všetko. To čo je pre ňu nové, z toho si dá pár súst a keď nemá chuť tak do nej netlačím samozrejme.

mima172
18. júl 2022

Mäso (okrem rybieho), 2r2m. Prečo? Nejeme ho celá rodina, keď bude väčšia a bude chápať odkiaľ mäso je, tak sa sama rozhodne 🙂
PS: prosím, bez hejtov a poučovania, čo to už naštudované mám, čiže robím veci s plným vedomím a svedomím 🙂

zuzitko74
18. júl 2022

Nedávam deťom pikantné jedlá, nám to nechutí. Inak jeme všetko, čo nám chutí. Samozrejme, sú jedlá, ktoré nejeme často a určite sú aj také, ktoré sme ešte nikdy neochutnali.

charlottelavender
18. júl 2022

Podľa mňa to je divné keď už v škôlke nemôže ochutnať všelijaké jedlo. Ani zelenina a ovocie nie je najzdravšie v tejto dobe tak na čo sa tu budeme hrať. Jedine že z neho vyrastie vyberave dieťa a nebude papať všetko lebo nebude zvyknuté na nové chute

stanislavicenka
18. júl 2022

@dzulli1980 chybou je si mysliet, ze traviace problemy su, ked dietatu nedavas sprostosti, co by nemali jest ani dospeli ludia. Takze tvoj nazor je mylny. A odbornici to potvrdzuju. Nie zo zdravej stravy maju ludia problemy, ale z veci, ktore do stravy nepatria. A to z dovodu, ze obsahuju latky, ktore nepatria do ludskeho tela.
Ano, system skolskeho stravovania je zastaraly, a nedba na kvalitu jedla. A v skolkach, skolach sa solid, ci prichucuje minimalne. Preto maju problem to deti zjest, viacere. Ale aj tam sa deju zmeny, osveta pracuje. Ale pokial budu v spolocnosti nazory podobne tvojmu, nic sa nepohne. Pretoze to musi ist od rodicov, a musi to byt vedome.
A autorke, ja tiez neznasam pecivo snad ku vsetkemu, ako polievka,ci jogurt. Doma nic take nepodavam. Ani prazenicanie je s pecivom, ale so zeleninou

luccija
18. júl 2022

@beronsche moja je uz teenegerka a nikdy nejedla parok, sunku na chlebiku, salamu...sunku zje len, ked si objedname pizzu.Ja parok zjem raz za rok aj to len ugrilovany spissky nie uvareny🙂
Moj muz okrem sunky nejze ziadnu udeninu ziadnu klobasu ...max slaninku prerastenu v zivanskej.
Celkovo do 3_4 r a aj potom som davala pozor na stravu sladkosti bezne doma nemame iba, ked ideme niekam na turistiku, vylet kolace peciem bezne...ja si pamatam, ked som s malou chodila v sportovom kociku k masiarovi a on mal taky zvyk, ze detom dal platok sunky ci salamu do papiera.Niektore deti to mali ako jednohubku a moja mi to s odporom vratila asi 2 r mala🙂a ja som nevedela co s tym, lebo sunku bez rohliku by som neprehltla🙂tak som to potom vonku vyhodila.
Ja som jej aj nukala na ranajky sunku nikdy ju nechcela.
Sladkosti som nehrotila obcas mala cukriky, lizatko, ale nie ako tu citam niektore, ze po obede dostanu deti sladkost.Asi to je aj zvyk z domu tiez sme bezne nemali doma kekse, cokolady...

stanislavicenka
18. júl 2022

@mimi16 asi ta neupozornil lekar,ze zaludok znesie, ale oblicky nie. Detom sa nezakazuje, detom sa vysvetluje. Preco sa nekupuje taka cokolada,lizatka, a podobne veci. Teraz sa staci pozriet aj na 3 rocne deticky, ktore trpia nadvahou, ci rovno obezitou, a ich nechcenym kamaratom je zubny kaz. A nie je to vek,kedy sa to vybeha. Ten je do jedneho roka.

kulumulu123
18. júl 2022

@dzulli1980 moja teraz uz 8r dcera tiez do 3r nemala ziadne keksiky cukriky a hovadiny.... A vies co sa stalo potom?? Vobec nic absolutne jej to nechyba za cely zivot zjedla mozno 2 horalky a par ks lentiliek zato ovocie a zeleninu moze vzdy a so vsetkym napriek tomu ze ju vobec neobmedzujem ani nekontrilujem co si vezme v spajzke... Takze az tak cez ciaru to podla mna neni... Ked nosila so skoljy sladkosti vzdy ich priniesla mojmu ocovi ze ona take nelubi.... Nasi jej do aleluja kupovali sladkosti na mikulasa vzdy som ich po roku vyhadzovala do kosa az nakoniec pochopili ze tudy cesta nevedie....

veronikastrickova
18. júl 2022

@beronsche treba vsetko s mierou. Sol je potrebna, ako aj rozvijat chute koreninami, ci sladkostami, lebo teda zemiaky teraz nemaju chut, ako ked som bola mala. Plati, ze zakazane najlepsie chuti a pri detoch je to uplna pravda. Ked maju sladke vytiahnute, nedaju si, lebo to je na ociach, neninto to zakazane, ked skryjem hladaju
Moje deti frcia na parkoch, slanine, udene koleno miluju a co? Maju to raz za cas. Syn ma intolerancie lepok, BKM, vajce a dalsie. Vsetko je zlo len vtedy, ked je to prehnane. Ja by som nezvladla zit v domacnosti, kde je taky rozdiel vo vychove dietata v stravovani. Nerobi to ziadnu dobrotu a chuda dieta domylene.

nyusika
18. júl 2022

@kulumulu123 moja krstná dcéra presne tak isto

vevesh
18. júl 2022

Take ze deti nemozu jest sladkosti,lizatka a co.....asi mas velmi male deti. Moje prvorodene tiez nepoznalo sladkosti az do 4 rokov....a potom prislo vytriezvenie v podobe verejnych stravovacich zariadeni, kde deti uplacali gumovymi medvedikmi cez den a na obed tonou kecupu😖 a plus ohliadanim na inych v kolektive, kde nie kazdy moze vsetko jest (u nas sa dava pozor na halal, koser, hinduistov, alergie, vegetarianov a veganov). Cize pri troch pomaly velkych deti razim vsetko s mierou -mozu aj kolu, aj sladkosti, aj slane v rozumnej miere a snazim sa kupovat kvalitne veci (nie bio, ale citam zlozenie a pomery surovin na obale). Jedine, co nemozu, je bravcove a veci s alkoholom (napriklad take croissanty obsahuju castokrat alkohol)

oskvarka
18. júl 2022

@veronikastrickova tak ako máš pravdu nerobíme rozdiely nemyslím že je dobré dieťa cvičiť že my si dáme ale ty ešte si malý nemôžeš...skorej tie hodnoty celkovo asi ako má človek nastavené...my parky jeme vinimocne a rovnako aj detí sladkosti nekupujeme ani pre nás ani keksíky nic a keď niečo dostanú tak v rámci možností im to neberiem (pokiaľ to nieje cez čiaru...ako napríklad alkoholové vajíčko vyšívané on susedov 4 ročným..🙈🤦‍♀️) alebo plná igelitky sladkosti..