Ako podporiť chuť do jedla u dieťaťa?
Ahojte, mám dcérku 4,5 ročnú, ktorá meria 105 CM a váži iba 14,5 kg. Lekárka nerieši. No za posledný rok schudla o 1,2kg a narástla o 3cm. Je nejaký overený sirup a podporu chuti do jedla? Pediakid má výpadok. Čo jej môžem dávať aby pribrala? Inak chorá nejak často nebýva, klasika len skolkarske bacily občas prinesie. Čo sa týka jedenia tak veľa toho nezje. Z hlavného jedla na obed zje napríklad 6 lyžičiek ryže a to je všetko. Polievky tak maximálne tri lyžičky. Z ovocia len jablko a banán a v lete melón. Zo zeleniny mrkvu a kaleráb. Je strašne vyberava. Termix zje, jogurty nie. Cereálie s mliekom má niekedy na raňajky. Uvádzam príklad čo sme mali dnes:
Raňajky 1 vajíčko (chlieb nezjedla vôbec)
Desiata čokoládový termix
Obed tri lyžičky slepacej polievky a druhé bola zemiaková kaša z toho zjedla 5 lyžíc a pečené kura z toho nezjedla nič
Olovrant štvrť jablka, jogurt
Večera 1 párok a pečivo zase nezjedla
Kde robím chybu? Som z toho smutná, že tak málinko váži. Energie má dosť, je akčná, hra sa, vonku na ihrisku je aktívna .... Ja už ozaj neviem ako ju motivovať viac jesť a aj viac piť lebo za deň vypije tak pol litra vody. 🙁
Veľmi pekne ďakujem za každú radu maminky. ❤️
My sme na tom úplne rovnako, malý bude mať 3 roky a jedenie je katastrofa... Môj syn ani mäso nejedol ani keby ho tam skovam nakrájame na mini kúsky, pečivo vôbec... Pokiaľ by som mu nenukala ani si nevypyta... Naš síce nevyzerá nato ze tak málo papa, má 97cm a skoro 16kg....no pre mňa je to hrozne keď vidím ako nič nechce, keby zjedol aspoň volaco... Chodíme aj na gastro všetky výsledky ma tip top akurát znížené trosku železo.... Doktorka ale neriešila... Ze všetko v poriadku... Ja som mu ale začala dávať bevitko a k tomu železo sirup od blueiron detský.... Po vyše týždni mi papa o niečo lepšie, a hlavne co je pre mňa úplne top že začal hovoriť mama ja som hladný 🤗🤗 nehovorím ze zje veľa alebo dáko viacej, ale začal si pýtať a neodmieta a som happy ak aj zje len trosku a naučí sa postupne papať. ☺️
@marianarem muž keď bol malý tak vraj takto strašne protestoval s jedením tak mu dávali krupicovu kašu do fľašky aj ráno aj na noc ale moju z toho totálne napína
@luciferka93 no inak aj moja pýta jesť ale len zobne a povie stačí. Snáď začnú časom pekne papať lebo potom my maminy len stresujeme
Tak to moze byt proste genetika, je taky typ. Ak je energicka a dobre sa vyvija, tak ja by som to nechala tak. Ozaj smerodajne je, ci dieta posobi zdravo, vitalne a napreduje. Zober si, ake obrovske rozdiely su aj medzi nornalne zdravymi dospelymi, vo vahe aj vo vyske. Medzi detmi je to tiez tak.
Co by som mozno este pridala do stravy, su strukoviny, v nich je aj vela vitaminov, aj bielkoviny. Ak ich nezje v beznej podobe, tak mozno by si dala strukovinove cestoviny. Tie maju uspech aj u mojho vyberavca. Nedavno bol u nas na navsteve este ovela vyberavejsi kamarat, tak tiez som mu skusila podstrcit cicerove cestoviny a zjedol bez problemov. Alebo ked ma rada zemiakovu kasu, tak by som skusila humus, to je podobna konzistencia. Ale radsej domaci, tie kupovane byvaju dost aromaticke.
@marianarem skúsim, ďakujem veľmi pekne.
Ze neje pecivo by som neriesila nejak.. skor ako obohatiť zvysok jedla... Vajicka su super, tak kludne castejsie.. a co syry? Mozarela, hocijaky tvrdy alebo nite maju deti celkom radi..a natierky? Aspon taka vajickova by mohla, ci? Rybacia, tvarohova,... Skusat kazdy tyzden, raz sa chyti.. v skolke ich maju casto, takze poznat ich asi pozna...
A co kase? Take klasicke, doma varené, ovsena, psenova, ryzova, pohankova, niekedy na raňajky na prestriedanie...
U nas niekedy zaberie, ked spolu chystáme jedlo, nie vzdy, ale aspon ochutna 1 kusok/hryz/lyzicu 🙈
Take ze urobit domacu pizzu, nejaky kolac, palacinky, tvarohove tycinky a tak...
Ahoj, ja dávam dcére Bkomolex kvapky 🙂 myslím, že aj pomohli🙂 teraz som ich zacala dávať sj synovi, lebo tiež štrajkuje s jedlom.... Inak mojej jesť nechutilo keď mala nízku hladinu železa v krvi 🤷
Skus sa opytat pediatričky aký ma názor na Pangamin. Ja čo som počula skúsenosti tak priberá sa z toho. Ale určite by som to konzultovala s lekarom. (Je to tiež vitamín).
Pomáhajú, aspoň nie je tak vyčerpaná, ale je to boj do nej niečo dostať. Väčšinou musí zatvoriť oči a každý jeden hlt predychava aby ho zvládla.
Tiez by som neriesila ak je inak zdrava, hybe sa, je cula. Su proste taketo deti. Neviem preco je moda štopkat deti nasilu a vlacit ich po lekaroch. Ja som bola taketo dieta a som tu. Nepomihli ziadne Pangaminy, vit B, ani rybi olej. Bola som ruka, noha. Som taka doteraz, aj ked mi uz chuti jest.

Ja mam 4.5r chlapca, je len o kilo tazsi, ale je aj vyssi od tvojej, takze tipujem, ze chudi budu tak rovnako. Tiez je vyberavy jedak a jedava male porcie.
Ja to ale nejako neriesim, kedze maly je evidentne ako cez kopirak po muzovi, muz ma 180cm a max. 70kg aj s oblecenim. Tiez bol v detstve nejedak, ale teraz je uz jedak a aj tak je takyto chudy. Niektori ludia su proste taki.
Vy s muzom mate ake postavy, resp. ake ste mali ako deti? Pripadne nie je nejaky stary rodic takyto chudy?