icon

Je jedálniček pre 2,5-ročné dieťa vyvážený?

9. aug 2024

Ahojte napíšem vám jedálniček za dva dni aby ste mali obraz a v tomto duchu dcéra jedáva stále len sa to samozrejme obmieňa. Zaujímalo by ma či by ste niečo zmenili. Máme problém že jej stolica vyzerá ako kôpka tvrdých malých kamienkov

Po zobudení: 180ml UM
Raňajky: biely hollandia jogurt + ovsené vločky
Obed: slepačí vývar, zubáč, zemiaková kaša, čerstvá zelenina
Olovrant: ríbezle a jablko
Večera: zubáč, zemiaková kaša, čerstvá zelenina
Pred spaním: 90ml UM

Po zobudení: 180ml UM
Raňajky: špaldová kaša s karobom a lieskovcovym maslom
Obed: cesnaková polievka, šošovicová zeleninový prívarok a zemiaky
Olovrant: slivky a hruška
Večera: cestoviny s cuketovou omáčkou a syrom
Pred spaním: 90ml UM

Pije čistú vodu, podľa mňa dostatok. Sladké nejedava

autor
9. aug 2024

@pralinka86 môže byť že to má prekročené. Len v tej rannej kaši vie mať cca 6-7 gramov.

letfenixa
9. aug 2024

Krásny jedálniček!

nyphadora
9. aug 2024

Tak jej daj probiotika a uvidiš či sa to zlepši.

autor
9. aug 2024

@nyphadora dávame probiotiká celoročne, striedam kmene

nyphadora
9. aug 2024

Ešte k tomu UM, dcera ma 4,5 roka a UM pije stale rano a večer, tym to teda nebude, ale probiotika jej davame pravidelne.

kp7333
9. aug 2024

Este ovocne vyzivy su dobre na zmakcenie stolice, najma tie s obsahom sliviek. A slivky celkovo, aj susene. A obmedzit varenu mrkvu, banan, ryzu a ine zapekave potraviny.

beataxxx
9. aug 2024

Moj muž aj mama sú pediatri a obidvaja presadzujú kefir, acidofilne mlieko, probioticke jogurty a podobne-veľmi dôležité pre normálnu crevnu flóru, tak veľké dieťa nepotrebuje umelé mlieko, čo sa Ti stane, keď to vyskúšaš? Nehnevaj sa, ale v tejto diskusii si sa chcela poradiť, ale akonáhle Ti niekto napíše, že umelé mlieko nie, tak sa Ti to nepáči….ale aj Ta musím veľmi pochváliť-až na to umelé mlieko ma Tvoje dieťa perfektne vyváženú zdravú stravu

autor
9. aug 2024

@nyphadora a aké dávate probiotiká? My Infant dophilus a probiofix imun baby

autor
9. aug 2024

@kp7333 áno ryžu dávam malo a keď ma, tak jej v ten deň dám aj výživu takú z DM kde sú sušené slivky. A mrkva je asi jediná varená zelenina ktorú nechce. O banane viem tiež, ten jej sama neponúkam, len keď si ona vypýta, to je tak 2x mesačne. Málokedy ho zje, vždy povie že to je sladké a nechce to

nyphadora
9. aug 2024

Dlho mala biogaiu a teraz lacto seven

pehavcek
9. aug 2024

Ale ty si strasne tvrdohlava. Vies kolkokrat mi doktorka povedala , ze medicina a jej odporucania su jedna vec a to ako reaguje telo je druha vec.Ja teda okrem mojho poznam niekolko deti, ktore z UM zapekalo. Takze by mi mohlo aj 50 doktorov tvrdit opak. Po vysadeni ziaden problem a nemusel nik behat po doktoroch. Ides si svoje dookola. Mozno je to naozaj vela vlakniny ale ty ani nie si ochotna pripustit, ze by to mohlo byt z UM. Ja som ti svoj nazor a hlavne rady vyjadrila a je uz na tebe co s tym urobis alebo neurobis. Pozor vsak do buducna. Ak sa bojis dcere nieco odobrat len aby neplakala tak skodis jej. V detstve deti formujeme a ucime ich aj negativnym zazitkom. Vtedy by sme mali byt pri nich pokojne, kludne.Aby videli, ze s pokojom sa to da zvladnut. Posledna vec. Vela deti ani nemrkne ked vymenis UM za kravska. Kludne ho moze pit rano a vecer a mat to nadalej ako svoj rutual. Preco sa dopredu negativne stavias akoby to malo dietatu sposobit traumu.Pytala si si rady a skusenosti od mamiciek na fore a dostala si ich. Nepozaduj tu lekarske vyjadrenia a odborne clanky. Drzim palce nech to coskoro vyriesite.

autor
9. aug 2024

@pehavcek ale prosím stále mi nikto nepovedal v čom je to kravské lepšie ako umelé ? Keby je lepšie tak ho vymením, spravila by som to postupne, že by som jej menila pomer, najskôr viac umelého a menej kravského a postupne viac a viac kravského vo fľaši. Ale ja neviem v čom by malo byť to kravské lepšie, keď všade sa tvrdí opak. Ak mi to tu aspoň raz niekto napíše, tak to zvážim. Aspoň jeden dôvod.
A nebojím sa dcére niečo odobrať len aby neplakala, výchovu máme zvládnutú dobre, som detská psychologička o toto obavu mať nemusíš
Za rady samozrejme ďakujem každému v tejto diskusii kto si našiel čas.

lienka.7
9. aug 2024

@autorka kks, ja keď toto vidím tak amen tma 🤦‍♀️ pchas do nej zbytocne kopec vlákniny, ktorá na seba viaže vodu a potom ju logicky zapeka...
Zubac na obed, zubac na večeru 🙈🤣 to by som ti nezjedla ani ja.
Tie raňajky, to je otras pre tak malé dieťa... pripadá mi to ako dieta od Macingovej🤣🤣🤣 kde mas nejaké pečivo??? Moja na raňajky papa rohlik, makovku, sisku a pod. Jogurt ma aj počas dňa, kedy si vypýta.
Na stolicu jej dávaj normalne slivkovu stavu plus mlieko jej rob do vody z vyvarenych ovsených vlociek.
Podľa mňa menej sa drz tabuliek, zapisovani a vážení... to je hrozne toto, prepáč.

autor
9. aug 2024

@lienka.7 dobre dám jej nabudúce tú šišku miesto ryby, máš pravdu to je zdravšie 🙂

pehavcek
9. aug 2024

Napriklad preto je lepsie, ze nezapeka tak ako UM, co je vas hlavny problem? Ako ti tu uz bolo vysvetlene, tvoje dieta ma bohatu stravu a nepotrebuje vyzivu z UM. UM je vhodne pre babatka, ktore su len na mlieku alebo prvych prikrmoch. Neviem ake dalsie informacie este potrebujes.

lienka.7
9. aug 2024

@autorka no vidis, a ta moja sa na rozdiel od tej tvojej aspoň vykaka bez problémov 😉
A v skolke im co povieš? Ze tvoja papa na raňajky jogurt s ovsom? Chlebík s maslom a šunkou nezje??? Jaj, ci pojde ona do skolky až v 5 rokoch, ze?
Si stiahni jedálniček skokarov z netu a prejdi na normálnu stravu a nie bio eko hovadiny. Mimochodom zmysel dávať do kopy ríbezle a jabko? Slivky a hrušku je aký prosím ta? Dam bud jedno alebo druhé... ale ja viem, ty vieš najlepšie 👌

zoja1234
9. aug 2024

@autorka uz z toho robis zbytocny cirkus... Uzkostliva si az prehnane, no a ked teraz citam co pises, zevraj "miesat UM s kravskym a postupne znizovat pomer UM"zena... Nechces to este aj na kvapky ratat, len aby dietatko nepostrehlo ten prechod? 🤦🤷 Ja som proste vzala flasu, urobila posledne UM z praska ktory bol na spodku krabice, vypil ho, a dalsi krat dostal mlieko kravske. Ani nemukol, ani nevedel ze sa mlieko zmenilo... Ach
Len tu vypisujes dookola to iste, pozadujes od nas odpoved ze vcom je kravske lepsie ako umele. No, pre novorodenca je vyzivnejsie UM, UM je jediny zdroj zivin, kravske by mu bolo malo. Ale ty mas 2,5 rocne dieta pre pana, ktore uz je vsetko to, co vy. Plnu tuhu stravu. Rozmanitu stravu. UM uz proste nepotrebuje 🤷

lienka.7
9. aug 2024

@autorka a to umelé mlieko ráno vymen aspoň za actimel keď už inak si tu nechceš dat poradiť

kp7333
9. aug 2024

Inak je najvyssi cas vymenit flasu za pohar. Inak moze mat dcera problem s predkusom a spravnou vyslovnostou. To ti povie kazdy zubar a logoped (ked uz teda das len na lekarov).

lienka.7
9. aug 2024

@autorka a tu tvoju úžasnú špaldovu kašu s karobom a lieskovcovym maslom výmen za klasicku bielu activiu.
Aby som toto tlačila do malého decka, jezisi 🤦‍♀️
A ešte ta dorazím tým, že ťa moja papa aj tie fuj fuj nezdravé hranolky, predstav si 😉 snáď ti neodrazilo dekel 🤣🤣🤣

autor
9. aug 2024

@lienka.7 Ježiš aby som toto tlačila do malého decka. Niečo zdravé. Božechráň len to nie 😱😱😱😱😱😱

michaelam2
9. aug 2024

autorka uz aj ja, co som uplny laik co sa tyka stravovania deti som z tejto diskusie pochopila po par prispevkoch preco by si mala skusit vyradit UM ...ale ty si nedas poradit a ides si stale svoje

lienka.7
9. aug 2024

@autorka teraz uplne vážne, neviem, odkiaľ máš toto stiahnuté, ale je to otras, prepáč.
Kde mas klasické jedla? Napr.paprikas s haluškami? Rizoto? Sviečková s knedľou? Načo do nej na večeru opäť pchas jedlo ako na obed?
Inak keď ti zo škôlky donesie nejaký keksík, tak to snad nespachas z toho rituálne harakiri😉🤣🙈

kp7333
9. aug 2024

treba si uvedomit, ze tvoje dieta o rok nastupi do skolky a stratis dosah na jeho stravovanie. netreba to zdrave stravovanie az tak prezivat. caka ho x-rokov na strave zo skolskych jedalni a to neovplyvnis.

lienka.7
9. aug 2024

@kp7333 ona bude ďalšou z tých, čo na rodičovskom v skolke budú "excelovat"... a to doslova 👌 Namiesto toho, aby pomaly začala s klasickým "deckym" jedlom, pomazánkami, ktoré majú deti v škôlkach mu dáva spaldovu kasu🤦‍♀️

pehavcek
9. aug 2024

Dievcata, zosmiesnovanie autorky nicomu nepomoze. Kazdemu sa niekedy stane, ze v dobrom umysle urobi viac skody ako osohu. Ziaden extrem nie je dobry. Ani krmit pravidelne deti nezdravym jedlom ani hyper mega bio strava s vysokym obsaho toho a hentoho. Obcas treba ubrat z plynu s popremyslat ci aj iny nazor nemoze byt niecomu osozny. Aj ked hrdost je hrdost.

autor
9. aug 2024

@lienka.7 ryba s kašou, prívarok so zemiakmi, cestoviny s omáčkou. Čo nejklasicke na tom je?
Niekto sa aj zaujíma čo dáva do tela svojho dieťaťa aj seba, nie iba spracované potraviny plne cukru a nezdravých tukov. Niekto nie. Každá sme iná

lentilka46
9. aug 2024

@kp7333 tu nejde ani o to,ze strati dosah na stravovanie dietata...ale o to,ze to dieta bude v skolke hladovat, lebo nie je naucene na klasicku stravu, v skolke urcite nedostane ziadnu kasu s karobom, max puding a krupicu a desiata a olovrant bude chlebik s pomazankou, resp.vianocka s maslom,medom. Polievky budu tiez roznorode a o rybe v skolke nechyrovat uz vobec, dostane klasiku maso na stave s prilohou, ryza, zemiaky, cestovina. Kazda z nas,kt.mala dieta v skolke, to pozna. @autorka, neber to od nas v zlom, len aby si potom nebola nestastna z toho,ze ti ucitelky hlasia,ze dieta v skolke nezje ani suchy chlebik bez pomazanky /ochotne p.uc.aj zotru pomazanku,len aby dietatko aspon nieco zjedlo/. Potom este len zacnu tazkosti s travenim.

zorkahorka
9. aug 2024

Skus jej kupit vlakninu z nestle a zarobit jej ju do polievky.
Ale mne to um v jej veku akosi nesedi... niektore mlieka zapekaju. Skus ho vymenit na par dni za obycajbe mlieko a uvidis
Beztak pojde co chvila do skolky a musi si zvyknut na chut obycajneho mlieka. Um mu tam nikto podavat nebude

sense
9. aug 2024

Možno by si mala napísať aj pitný režim aký má,keďže má tvrdú stolicu