icon

Je jedálniček pre 2,5-ročné dieťa vyvážený?

9. aug 2024

Ahojte napíšem vám jedálniček za dva dni aby ste mali obraz a v tomto duchu dcéra jedáva stále len sa to samozrejme obmieňa. Zaujímalo by ma či by ste niečo zmenili. Máme problém že jej stolica vyzerá ako kôpka tvrdých malých kamienkov

Po zobudení: 180ml UM
Raňajky: biely hollandia jogurt + ovsené vločky
Obed: slepačí vývar, zubáč, zemiaková kaša, čerstvá zelenina
Olovrant: ríbezle a jablko
Večera: zubáč, zemiaková kaša, čerstvá zelenina
Pred spaním: 90ml UM

Po zobudení: 180ml UM
Raňajky: špaldová kaša s karobom a lieskovcovym maslom
Obed: cesnaková polievka, šošovicová zeleninový prívarok a zemiaky
Olovrant: slivky a hruška
Večera: cestoviny s cuketovou omáčkou a syrom
Pred spaním: 90ml UM

Pije čistú vodu, podľa mňa dostatok. Sladké nejedava

sense
9. aug 2024

Možno podľa teba má vody dostatok ale jej telo si to možno nemyslí hlavne pri Tom množstve vlakniny čo v tej strave ma

lienka.7
9. aug 2024

@autorka pochopila si, čo ti tu písala napr.
@lentilka46 ci nie?
Mas ju naučiť jest klasické jedla "malkáčov" nie otruby, lebo podľa teba ich potrebuje kvôli vlaknine 🤦‍♀️

nikaeli
9. aug 2024

@lienka.7
@lentilka46
Ako učiteľka v MŠ musím len súhlasiť. Sama som chcela napísať niečo v podobnom duchu, no najprv som si prešla reakcie iných, a teda aj keď autorka dáva dieťaťu prioritne zdravé potraviny, ešte sa asi nezamýšľala nad tým, čo bude v škôlke. Ako bude hladná a smädná, unavená, bez energie. Moje deti napr.nemali radi mlieko , pudingy a kaše, doslova ich napínalo z tej konzistencie. Pili len bylinkové čaje a čistú vodu. Keď som videla škôlkarske raňajky, oblial ma pot. Každé ráno kakao, biela káva, vanilkové granko. A tak moje deti pili vodu z vodovodu, kým si umývali ruky 🤷🏻‍♀️ autorka priprav sa na to, že v škôlke deti desiatujú chlebík, či rožok s nátierkou, na olovrant je opäť nejaké pečivo, lupačka, buchta.. bolo by fajn zaradiť do vášho super zdravého jedálnička aj niečo také, aby jej trávenie nedostalo šok. A to sme ešte neriešili lízatká a keksíky, ktoré nosia deti k sviatku.....

kmrl
Autor odpoveď zmazal
tamta
9. aug 2024

Uff... Ja teda som uzkostliva a premotivovna mater tiež ale az ma oblial pot z tohto jedalnicka 😅 tiež chcem aby sa moje dieťa stravovalo zdravo ale všetkého veľa škodí a ty si za mna fakt extrem.
Ja uz teda zopakujem to, co si si tu prečítala xkrat, hoci stále si ideš svoje.
Priveľa vlákniny v jedle, UM by som fakt zrušila.
A trochu sa prosím ta uvoľni.. Ta upatost je strasidelna 😃
Mimochodom, lekari nevedia všetko a každý organizmus je iný.
Ked ti tu vacsina odporúča to isté, nestojí za to ti to skúsiť? Radšej budeš dieťa trápiť zapekanim ale bit sa do hrude aku super úžasnú zdravú stravu jej poskytujes?
Všetkého veľa škodí...

betulinka1
9. aug 2024

Treba pridat vela čistej vody. Tekutiny v polievke, ovocí a UM nerataj. Vodu davat pred jedlom a medzi jedlami aspon 15 minut po jedle.

tamta
9. aug 2024

Inak môžem sa spýtať, sladké nejedava ani ze ty napecies nejaké zdravé alternatívy?

pupava567
9. aug 2024

Neviem ti zial poradit ale chcela som len napisat, ze vas jedalnicek je skvely. Nerozumiem komentarom, ze jej mas davat sisky a pod. Je super, ze malej chuti zdrava strava! Za mna je naopak smutne aka strava je v skolkach. Potom vsade citame aky je problem obezita deti. Nasa tiez nejedava sladke, nechuti jej (som za to rada). Viem, ze ju treba na skolku pripravit ale ozaj mam problem s tym, ze mam do nej nasilu pchat vysmazane sisky/cestoviny s grankom a pod. aby si zvykla...

lenkakravcova
9. aug 2024

Trochu by som to upravila na:

Raňajky: jogurt (aký chladnička dá, kľudne ochutený)
Obed: slepačí vývar, ryba+zemiaková kaša+šalát
Olovrant: ovocie
Večera: zvyšok obedu ak chces tak (ja by som dala asi radšej chlieb s maslom, syrom alebo nátierka)
Pred spaním: mlieko alebo jogurt

Raňajky: krupica s grankom
Obed: cesnaková polievka, šošovicová prívarok a zemiaky
Olovrant: ovocie, jogurt
Večera: cestoviny s omáčkou a syrom
Pred spaním: mlieko alebo jogurt
......

Pre porovnanie ti pridám jedálniček 1,5r dieťaťa z dneška:
- raňajky: vianočka s maslom a marhuľovým džemom
- desiata: 150ml mlieka (kravské 1,5%)
- obed: kurací kebab, hranolky, červená kapusta
- olovrant: 150ml mlieka, maliny zo záhradky, zemiakové biele lupienky, čokoládové musli nesquick
- večera: hrstkova polievka, 250ml mlieka
- v noci: 500ml mlieka (2flašky)

dixitka
9. aug 2024

@autorka Jedálniček super, fakt si nevšímaj komentáre ľudí, ktorí o zdravej strave nemajú ani šajnu a do toho riešia stravu v škôlke, pričom nevedia nič o tvojej situácii… ale tiež mi hneď napadlo, že tej vlákniny bude asi priveľa. Skús si to spočítať a uvidíš. Aj celozrnné pečivo nie je vhodné tuším až do 5 rokov práve kvôli vláknine. Ja chlieb pečiem domáci kváskový a kvôli synovi (15 mes.) dávam na jeden kilový bochník len 100 g celozrnnej múky. A to UM možno už nepotrebuje, ale pochybujem, že by prispievalo k zapekaniu, ak ho predtým tolerovala. To nie je ako novorodenec s kolikou kvôli UM, ktoré mal prvýkrát a nesadlo mu.

autor
9. aug 2024

Dievčatá nebudem písať po jednom ale zareagujem takto na viaceré. Neviem či vás tak rozrusil zubáč (veď to je normálna obyčajná ľahko dostupná ryba, kúpite aj v Tescu), alebo špaldová kaša (tiež to je obyčajne jedlo ktoré kúpite aj v Tescu a ľahko uvaríte a je to lepšie ako obyčajná psenicna krupica lebo má viac minerálov). Že ste z toho usúdili, že nejedava podľa vás bežné jedlá. Jedáva aj mäso s omáčkou a zemiakmi, cestovinami, ryžou. Jedáva hocake polievky, jedáva aj tú tu spomínanú sviečkovú, veď to je tiež fajn jedlo, kvalitné mäso, kopa zeleniny, knedľa.
Škôlky sa nebojím, pôjde do súkromnej kde je strava iná. Sladené nápoje tam niesu vôbec, na sviatky majú deti zakázané nosiť si sladké a mávajú tam kaše z rôznych obilnin. Ja viem ako to je v štátnej ale nebudem do nej kvôli tomu, že tam to deti jesť musia pchať kopu cukru a spracované potraviny. Zvlášť keď ich nejeme ani my doma. Skúste si niektoré trochu prečítať čo to spôsobuje s telom.
Sladkosti doma nedrzime, ale keď ju niekto niekde ponúkne nezakazujem jej. Teraz v lete ideme aj na zmrzlinu, v zime do cukrárne. Doma upečiem koláč pravidelne, ale snažím sa o zdravšiu verziu. Ale robíme aj klasické

autor
9. aug 2024

A aj v komentároch píšem že jedáva chlieb aj pomazánky. Niektoré tu idete zbytočne hrotit že jej dávam len otruby s neviem čím, pritom to nikde nepíšem.
Neviem či niektoré takto reagujete lebo v skutočnosti vás škre, že vám dieťa nezje zdravé jedlo, alebo co

autor
9. aug 2024

A ryby tiež jedávajú aj v škôlke. Či zato že v nejakej škôlke ryby nemajú, jej ich nemám dať ani doma ? Alebo jej mám dávať do tela samé nezdravé veci, len preto že v škôlke to je zle, tak a čo..
Nemyslite že je lepšie práve preto keď aj dieťa chodí do škôlky, kde je tá strava zlá, to práveže doma kompenzovať a dávať zdravo ?

autor
9. aug 2024

A nechápem ako niekoho môže obliať pot z tohto jedálnička. Potom absolútne nič netuší o zdravom stravovaní a ako to vplýva na zdravie človeka. Ale tak kľudne robte zo svojho tela odpadkový kôš, vy v ňom musíte žiť, nie ja

pupava567
9. aug 2024

k tomu UM - neviem preco zrovna toto ma sposobovat uvedene problemy, ked ho ako mala tolerovala (predpokladam, inak by ste ho zrejme menili). Ja mojej 2.5.r. tiez este davam UM. Pyta si ho len po zobudeni. Nevidim ziadny prinos v tom, aby som ho z nutricneho hladiska vymenila za kravske. UM maju tiez svoje vekove kategorie. Ved jej nedavam mlieko pre 3m. babatka, kde je to mlieko jedinou stravou dietata ale dostava UM pre svoju vekovu kategoriu, ktora zohladnuje, ze uz papa vsetku stravu.

janamoto78
9. aug 2024

Veď UM je vyrobené z kravského. Už jej to je zbytočné dávať, pravdepodobne jej kravské mlieko nemá ako ublížiť, keďže je naň zvyknutá.

tamta
9. aug 2024

Pozri autorka, za reakcie si môžeš tak trochu sama. Vzorovy jedálniček si popisala ako zo zurnalu s komentárom, ze tvoje dieťa sladké neje.
Tak ľudia pracovali s verziou, aku si poskytla.
Zrazu ked asi nemas všetko obdivne reakcie na ten jedálniček, tak uz cítiš potrebu urazat (neboj, zdravú stravu mam naštudovanu dostatočne, mam tiež male dieťa, ktoré ešte len spoznáva chute, takže ver, ze som namotivovana az premotivovna aj ja dostatočne) a potom zrazu z teba vypadava, ze sladké nakoniec jedava, nakoniec jedava aj nejaké jednoduchšie jedlá.
Ale to nikto nemal odkiaľ vedieť, kedze info si poskytla asi krajšie, nez aka je realita.
Mimochodom super, ze dieťa ti tak dobre je. To obdivujem.
Za mna vsak stále zostáva záver, ze tam máš priveľa vlákniny. A ze priveľa vlákniny môže spôsobiť zapchu alebo zapekat, si asi vieš dostudovať aj sama, kedze ty mas všetko super o zdravej strave nastudovane a my nič o tom nevieme 🙃

autor
9. aug 2024

@pupava567 veď to, dávam jej UM pre deti od 24m do 36m. A rovnakú značku od narodenia a predtým problémy nemala.
Keby vidím výhodu vymenenia za kravské tak vymením ale to skôr krabickove kravské spraví problémy a nie umelé ktoré je prispôsobené

nikha2809
9. aug 2024

Ja by som UM nevymienala za kravské, moju dcéru práveže keď som zamenila tak zapieklo že zbohom.Ale to je samozrejme len naša skúsenosť, tvoja môže reagovať na to inak

nikha2809
9. aug 2024

Ešte mi napadlo, nezačali tieto problémy keď si vymenila UM z 3 na 4? Aj keď je to rovnaká značka mlieka, môže sa to stať.

borabalazova
9. aug 2024

Mne sa jedlá v jedálničku ako také zdajú v poriadku, nie som si ale istá množstvom. Naša 5-ročná dcéra stále pije 210 ml umelého mlieka ráno namiesto raňajok, kravské mlieko nikdy nepila, ja ho považujem za "bielu vodu". Ale potom dopoludnia už má len ovocie, a to aj v škôlke (súkromná škôlka), v škôlke majú kombináciu polievka a hlavné jedlo, doma má buď polievku a neskôr hlavné jedlo, resp. len hlavné jedlo (podobné kombinácie ako pripravuješ aj Ty), popoludní niečo ľahké, buď ovocie alebo zeleninu (zvyknem jej to nakrájať a je postupne popri hraní a aktivitách), ak je hladná, niečo sýtejšie ako jogurt alebo kaša, a večera buď podobná ako obed, ale množstvom oveľa menej, prípadne niečo "malé" varené ako vajíčko alebo len chlieb s nátierkou, atď. Samozrejme, neviem, aké množstvo jedla Tvoja dcéra reálne zje, ale ja by som zmenšila objem mlieka, večer by som ho vylúčila úplne a večerné jedlo robila len malé a veľmi jednoduché.

autor
9. aug 2024

@tamta veď ale ja nerozumiem čo sa niekomu zdá extrémne na tom jedálničku ? Veď rybu s kašou a prívarok som jedavala aj ja ako dieťa pred 30 rokmi. Aj krupicu mi mama robila aj špaldovú, neviem či ako úplne malej ale ako školáčka si to už pamätám. Veď to sú normálne jedla, nenapísala som tu kaviár a morské riasy.
Napísala som, že sladké nejedava, lebo nejedava. Lebo keď aj na tú zmrzku ideme ona mi to po pár oliznutiach vráti, povie že má plné bruško a chce čistý kornutok. To isté s koláčom. Sladkého obedu sa ani nedotkne. Palacinky nejedla nikdy v živote a môžem jej ich naservírovať akokoľvek. Preto som napísala, že sladké neje. Ale reakcie sú tu akoby jej dávam len machove výhonky. Lebo ryba, prívarok a kaša sú nenormálne jedla.
Či mala by som jej nasilu tlačiť do krku šišky, Granko, parky a hranolky. Lebo iné deti to jedia ?

sense
9. aug 2024

Autorka prídeš mi ako moja známa ,moje deti nie to moje deti nie ono , moje deti nejedia sladké, ale keď sa k nemu dostanú tak nepoznajú mieru,alebo keď ich chce "podplatiť" dostanú sladké ako odmenu ale oni sladkosti nejedia, ani internet nemôžu ale prvé keď niekam idú autom mama môžme YouTube a keď predo mnou povedľa nie lebo že to nepodporuje tak bolo cirkusu a samozrejmé deti sa hneď ďalší deň pochválili...
Hneď v prvom príspevku píšeš že moje dieťa sladké neje a zrazu je, tak ako to vlastne je....zrejme si čakala pochvalné komentáre ale tie neprišli...
Aj moje dieťa jedlo a jedáva zdravo, ale aj tie nezsravsie veci ale jasne už dávno nemá 2,5roka.... Ale v Tom čase je dávala samu zeleninu zemiaky odmietala,ryžu moc nie Max cestoviny, bulgur atd ale teda zeleniny na bohato...a tiež mala stolicu takú ako tvoje dieťa problémom bolo priveľa vlákniny resp na to množstvo vlákniny malo tekutín,preto som sa ťa pýtala na množstvo tekutín, ale odpoveď bola len myslím že pije dosť ...

autor
9. aug 2024

@nikha2809 nezačali, keď to začalo mala ešte dvojku (mala ju vtedy už polroka)

autor
9. aug 2024

@sense v komentári nad tebou som napísala ako to je so sladkým

borabalazova
9. aug 2024

Možno by som ešte skúsila časť čistej vody nahradiť bylinkovými čajmi, napr. kamilkový, mätový. feniklový.

arasidka123
9. aug 2024

To už aj kravské mlieko môže

luccija
9. aug 2024

A nasilu stoj čo stoj jej budete písať, že má piť kravské mlieko, keď ho odmieta.Xy deti v tom veku ešte pije umelé mlieko.Mlieko ako také je hnus a vôbec ho nepotrebuje a nikdy by som ho deťom nedavala.Nie každé umelé je z kravského.Vysmievat sa z niekoho, že nedá mastnú sladkú šišku na raňajky, ktorej výživová hodnota je nula je smiešne.Vela deti jedáva na raňajky iba kaše ovsenne, ryžovu atď...písala dva dni a mne to nepríde ako extrém.A neplaste ju so škôlkou žiadny extrém nie je dobrý veľa detí chce len kurací rezeň a hranolky, dokonca deti odmietali jogurt, lebo on doma jedáva len čokoládový, nátierky, syr, maslo s prstom dávali dole a matka sa zasmiala, že aj doma jedia suchý chlieb.Takze sú deti a väčšina, ktoré 80% jedál podávaných v škôlke nezje.Na obed zemiaky bez mäsa, desiata olovrant suchý chlieb, keby som to nevidela myslím si, že kŕmime zajace všetko suché bez ničoho.Boli deti, ktoré nikdy nevidela knedľu.
Môže byť, ze vlákniny je veľa moja dcéra mala podobný problém, ale ona menej píla, ale veľa ovocia, zeleniny, tak na radu lekára som kúpila Nestlé vlákninu a tu dávala do jogurtu, do polievok pšeno a všetko sa zlepšilo plus oveľa viac musela piť.U nás bol najväčší problém tá voda.
Kaše sú oveľa vyzivnejsie ako grahamove a iné rožky, chleby.

sense
9. aug 2024

Tak písali alebo odoslali rovnako. Neboj aj moja bola taká, palacinky zjedla až keď chodila do škôlky. Ale tak si to mohla ak tak napísať hneď v prvom príspevku a nie napísať sladké neje. Lebo si to odprezentovala tak akoby fakt jedla len "otruby" a nie sú bežnú stravu. A ešte jedna vec píšeš že má tvrdú stolicu , ale nepíšeš nic o Tom či ju neboli bruško, či ju náhodou nezadrziava atď. A inak karob pokiaľ viem tak karob pomáha aj pri značkách. Nemôže jej ten spôsobovať to že má tvrdú stolicu?

luccija
9. aug 2024

Každá druhá pomaly píše ako chodia deti vyhladované zo škôlky a zrazu hejt, že jej dieťa sa stravuje "fajnovo" a v škôlke nebude chcieť jesť.
My sme mali v súkromnej škôlke dosť dobrú stravu oproti bežnej štátnej a aj tak deti nejedli😉šaláty sa niektorým deťom ani nenakladali, lebo nechceli, nepoznali.Ked každy rodič spustil čo jeho dieťa nezje a zje, tak to bolo na plač.A potom, že sú nonstop choré a veľa detí už v tom veku anemickych