Kedy ste začali podávať kravské mlieko
Chcela by som vedieť, kedy ste začali deťom dávať kravské mlieko.
Moja sestra prakticky vyrástla na kravskom mlieku, kedže mama mohla kojit len mesiac. Po mesiaci začala kupovať mlieko priamo od známych, ktorí chovali kravy. Samozrejme ho prevarala.....a cudujte sa, sestra to prežila a nenechalo to na nej vôbec žiadne následky.... Je krásna a zdravá.
prvému synovi som dávala KM od šiesteho mesiaca a druhému od osmeho.dovtedy UM pili malé množstvo,a ked začali piť KM tak sa konečne rozpili.A sú tu zdravý nič im nechýbalo a mlieko milujú dodnes 🙂
@careamell Samozrejme, že existujú extrémy medzi mamičkami riadiacimi sa svojimi pocitmi, ktoré by nemali problém dať 3 mesačnému aj hranolky, ale to sú už extrémy. Ja som mala na mysli matky zodpovedné a premýšľajúce nad tým čo robia a čo čo môže spôsobiť. Ja sa riadim svojim inštinktom, nemám potrebu nič študovať, v tehotenstve som ani neštudovala a akosi podvedome som vedela, že príkrmy začíname zeleninkou a postupne sa pridáva ďalšia strava. Nikdy som nebola zástancom sladkostí (i keď sama si ich doprajem riadne, niekedy až veľa) a napriek tomu, že ich malý nikdy nejedol (sladené sme mali občas len kašičky doma robené a osladené boli napr. javorovým sirupom alebo hroznovým cukrom a pod. a skutočne iba trošku, výživa z obchodu bola u nás iba nutná potreba ak sme sa nečakane niekde dlhšie zdržali) tak i tak máme problémy, že nesmie nič dostať sladké - ani dokonca hrozno či banán.
Napr. taký banán, kade tade sa píše ako je vhodný pre detičky a pritom je z ovocia s najvyšším obsahom cukru 😲 .
A napr., že pokračovať s UM až do 3. rokov, to by si ma nikdy na také nepresvedčila, aj keby ho malý mohol. Ak UM, tak len ako nutnosť a max. do 1,5 roka - potom už môže dieťa veškerú stravu - pripravenú z čerstvých surovín, ktorá je o mnoho hodnotnejšia a zdravšia a má viac vitamínov než akékoľvek UM aj neviem ako špičkovo robené - a ešte lepšie je stravovať sa z potravín z vlastnej záhradky a z mäsa z rodinných chovov.... Napr. aj to ovčie a kozie mlieko čo kupujeme, síce kupujeme obchode, ale snažím sa bio - i keď je otázne, či je aj skutočne bio a keby som mala niekoho v obci, kto chová kozy alebo ovce, tak by som brala radšej od nich. Tak isto, ak by malý mohol KM a bol by niekto v okolí kto by mal kravu, tak by som brala od neho, alebo min. KM z obchodu čerstvé - to so spotrebou myslím do 3 dní.
Samozrejme ak je na výber napr. KM trvanlivé a UM - tak radšej volím UM ako menšie zlo.
Stojím si však za tým, že každá sa máme riadiť svojim inštinktom a nikomu nevnucovať svoj názor.
@blondiee83
@dudduli
Keď budú dospelý, prípadne už starý a budú mať vysoký krvný tlak, prípadne cukrovku, alergiu, ekzém, už to nik nebude prisudzovať príliš skorému zaradeniu KM 😒
@andreah25
Súhlasím s tebou skoro vo všetkom. Ale nehnevaj sa: ,,Nemám potrebu nič študovať" si nemyslela snáď ani vážne. Mňa vždy zaujímalo, ktoré suroviny sú zdravé, ako môžem obohatiť jedálniček svojho malého, čím mu môžem uškodiť. Ale niekto to vie asi od narodenia a nemusí študovať nič. Diskusia je o tom, vyjadriť a podeliť sa o svoj názor. Názory sa tu nevnucujú.
ja neviem zeny,ale zamysleli ste sa,ze niekedy nieco take ako UM neexistovalo a predsa sme nevyhynuli? co myslite,ze davali matky svojim detom tak pred 100 rokmi a viac? a tu sme 😔
ja osobne som zacala az od jedneho roka,ale preto nemienim odsudzovat ine matky,ktore daju skor,alebo neskor. 🙄 ani som necitala vsetko,stacilo mi par prispevkov a mam dost 😝
@mrka2
Dám to sem znova:
Otazka: "Nasi predkovia jedli maso a pili mlieko tisice rokov. Predsa sa nemohli mylit?"
Nasi davni predkovia zomierali v 50tke na tyfus, mor a kiahne. Zomreli skor, ako stihli ochoriet na rakovinu alebo dostat infarkt. Naviac nasi davni predkovia pracovali fyzicky po cely zivot a teda denne aktivne sportovali, do sa da len tazko porovnat s nasim dnesnym zivotnym stylom.
Existuju statistiky z vojnoveho Polska, kde dramaticky poklesol vyskyt rakoviny, infarktov, porazok a dalsich chorob v case, ked Polsko trpelo akutnym nedostatkom masa, mlieka, masla a vajicok.
ja som začala dávať od 2-rokov ale snažím sa kupovať to 3-dňové a keď boli u nás ešte tie automaty s čerstvým mliekom,tak som dávala to.bohužial bol malý záujem,tak ich zrušili...
@careamell ja mam pocit,ze tebe nemoze nikto oponovat,lebo kto sa nahodou opovazi, zjazdis ho pod ciernu zem. infarkty a porazky su z dnesneho zivotneho stylu - kde pozriem je len stres. nemyslim,ze to je z toho,ze ludia pili kravske mlieko,ked boli mali 🙄
najlepsie je aj tak materske mliecko 🙂
@careamell prepac, ale v živote som nepocula a ani necitala väčšiu sprostost, ako si napísala.... Vidím, že giganty a ich reklamy dokazu poriadne vymyt mozog...cpat deťom chémiu v prvých troch rokoch života a este tvrdit, ze je to lepsie ako prirodne produkty - to je akoze vtip??????
@blondiee83 Presne ktorú ,,sprostosť" si myslela, lebo som tu prispela viacerými príspevkami.
Je snáď tvoje dieťa teliatko, aby pilo kravské mlieko?
neviem, preco sa tu hadate, ani ja nie som teliatko a pijem mlieko 🙂)) ved mlieko patri medzi zakladne potraviny. Len nie je vhodne pre malinke deti, lebo ho nevedia stravit, preto sa objavili UM vhodne pre kojencov. ci sa mylim?
@careamell tak viac tvojich príspevkov považujem za nie príliš v poriadku,, ale za totálnu sprostost považujem to, že ak v starobe dostanem cukrovku či budem mat vysoký tlak, tak to bude preto, že mi mama v detstve dala kravske mlieko... Toto jeden normálne zmyslajuci človek nemôže myslieť vážne... A nechcem ťa v žiadnom prípade urazit,, len nedokážem pochopiť takéto zmyslanie, aj ked sa akokoľvek snažím...
K tvojej otázke o tom teliatku - to sa ľudí, čo maju radi mrkvu či inu zeleninu pýtaš, či sú zajace????
My sme dávali čerstvé prevarené kravské mlieko od roka. Moje dieťa nie je kozmonaut, aby som ho kŕmila instatným jedlom - presne to totiž UM je. Obsahuje všetko, čo je pre dieťa nevyhnutné, pokiaľ žena nemôže dojčiť, ale po roku už dieťa predsa prijíma takmer všetko, takže ak papá vyváženú stravu, nič mu nechýba.
a zasa do krvy dievcata?za vsekym len megalomanske koncerny vidite?Skuste trosku postudovat
pred 100 rokmi boli dojky aj pred 1000 rokmi boli dojky.Ak nebola dojka tak dieta umrelo a spravilo sa dalsie.Tot k minulosti
@careamell suhlasim s tebou vo viacerych bodoch.Ale to by damy museli citaj aj nieco ine ako internetove diskusie .Napr. doporucujem knihy od Dr.Bukovskeho
a k zakladnej otazke.Ja som zacala malej davat mlieko kravske po 2roku a nieco.Ale to len koli tomu ze sa blizil nastup do skolky a chcela som jej postupne bez stresu zaradit aj mlieko do jedalnicka lebo v skolke by jej urcite bebu nerobili
@bianca to nemyslíš vážne, však? Kto si mohol dovoliť platiť dojku 6 rokov?
Ale to je jedno, chcela som sa vyjadriť k téme, že nepovažujem za potrebné podávať dieťaťu po roku UM. Písala si, že máme čítať aj niečo iné, než internet. No ja neviem ako ty, ale ja som sa radila o kravskom mlieku aj s pediatričkou a ona sama mi povedala, že po roku je UM zbytočné, vraj sa dieťa len zbytočne prepcháva umelinou, pritom všetko dôležité dostane v strave. Potom sa čudujeme, že máme obézne deti. Moja dcéra bude mať 4 roky a ešte nikdy neužívala žiadne lieky, max. sirup od kašľa.
AKÉ ČISTÉ JE KRAVSKÉ MLIEKO? Pred 50. rokmi vyprodukovala priemerná krava ročne asi 900 l mlieka. Dnes v najväčších mliekarniach “dokáže” krava vyprodukovať ročne až 22000 l mlieka. Ako je to dosiahnuté? Liekmi, antibiotikami, hormónmi, agresívnymi stravovacimi plánmi a špeciálnym oplodnovaním kráv. Najnovšou vysoko technickou vymoženostou na biednych kravách je kravský rastový hormón (bovine growth hormone alebo BGH). Tento geneticky spracovaný hormón má za úlohu vysoko zvyšovat produkciu mlieka, ale, podľa výrobcu Monsato, tento hormón by nemal mať žiadny vplyv na mlieko a mäso. Ako sa dalo predpokladažť, neexistujú žiadne dlhodobé výskumy vplyvu tohoto hormónu na ľudí, ktorí mlieko pijú. Mnohé krajiny preto tento hormón z bezpečnostných dôvodov zakázali. Jednym zo základných problémov s pridávanim molekúl do tela kravy je, že tieto molekuly vychádzajú von práve v mlieku. Neviem teda, ako sa cítite vy, ale ja by som nerád experimentoval s poživaním BGH. Tento hormón následovne spôsobuje zápal vemien, výsledkom čoho je nespočetný zvyšok antibiotík v mlieku. Matka každého cicavca, ktorá kojí, vylučuje isté množstvo toxínov do mlieka vrátane antibiotík, pesticídov, chemikálií a hormónov. Každé kravské mlieko taktiež obsahuje krv!!
@blondiee83 🙂 🙂 🙂 aj zajace pijú materské mlieko a my ho nepijeme ale mohli by sme začať, čo povieš? to by mohlo byť tak isto normálne ako piť KM... 🙂
Kopírujem:
Osteoporóza: Je známe, že krajiny s najvyššou spotrebou mliečnych výrobkov (USA, Švédsko, Fínsko) majú aj najvyšší výskyt osteoporózy. Ak teda dôležitú úlohu v prevencii osteoporózy prisudzujeme vápniku, vidíme ako nie vždy stačí jeho vysoký príjem.
Mlieko a mliečne výrobky, ako bohatý zdroj cholesterolu a nasýtených mastných kyselín, môžu najmä pri nadmernej konzumácii zásadným spôsobom prispievať k vzniku nadváhy a aterosklerózy. Odtiaľ je už len malý krôčik k artériovej hypertenzii, ischemickej chorobe srdca, cukrovke alebo k celému metabolickému syndrómu. Trochu iné postavenie majú probiotické miečne výrobky, kde za pôsobenia probiotických mliečnych baktérií dochádza k vzniku viacerých látok, ktoré pozitívne vplývajú na krvný tlak, znižujú hladiny zápalových parametrov v krvi a prispievajú k normálnej hladine krvných lipidov.
V prípade kardiovaskulárnych ochorení je zrejme menej nebezpečné konzumovať nízkotučné mliečne výrobky, keďže za najrizikovejší sa z tohto hľadiska považuje mliečny tuk. Probiotické mliečne výrobky naopak môžeme považovať (v primeranom množstve) za bezpečné a vhodné. Toto samozrejme platí za predpokladu celkovo pestrej a dobre vyváženej stravy s prevahou rastlinných potravinových zdrojov.
Predčasné zaradenie neupraveného kravského mlieka do výživy kojencov môže spôsobiť vznik cukrovky, a to nielen v detskom veku, ale aj neskôr v dospelosti (kde už je táto súvislosť málo viditeľná). Predpokladá sa, že po expozícii mliečnym bielkovinám u kojenca dochádza k vzniku protilátok proti beta-laktoglobulínu, ktoré napádajú a ničia beta bunky pankreasu (tu sa tvorí inzulín), čo následne spôsobí cukrovku 1.typu.
Ďalším problémom, ktorý môže predčasné zaradenie natívneho kravského mlieka spôsobiť, je mikroskopické krvácanie z tráviaceho traktu s následným vznikom chudokrvnosti a neprospievania dieťaťa.
Z uvedených dôvodov Americká akadémia detských lekárov neodporúča zaraďovať kravské mlieko do jedálneho lístka pred ukončeným prvým rokom života. Navyše, ak sa mlieko a mliečne výrobky stanú dominantnou zložkou detskej stravy, chudokrvnosť môže vzniknúť aj v dôsledku nedostatočného príjmu železa, keďže mlieko je na tento minerál veľmi chudobné. Ďalší dôvod nepoužívať kravské mlieko u dojčiat je častý výskyt brušnej koliky po jeho konzumácii (každé piate dieťa má po konzumácii mlieka brušnú koliku). Dokonca kolika môže vzniknúť aj u dojčeného dieťaťa, ktorého matka konzumuje kravské mlieko.
@molka prepokladam ze pani pediatricka starsieho data narodenia.Ja uz take zabomysie vojny neriesim.Dieta sa prave prepchava umelinou az ked nastupy na beznu stravu.Ja nastastie necerpam informacie len z agentury JBP ale dovolim si tvrdit ze tomu trosku rozumiem a nikto ma nepresvedci ze aj ked ma dlhsiu prax ako ja tak vie viac ako ja alebo lepsie ako ja.
moja dcera nekojena,na umeliny.mesacne precestovala 1000 km,v hypermarkete bola na 6 den narodenia a pokial nenastupila do skolky nemala ani soplik,ani kaslik nic.
@skolara amen
@bianca áno, mnohé maju na svedomí práve megalomanske koncerny, ktore kvôli svojim obrovským ziskom vymyvaju ľudom mozgy a nevahaj použiť ani nelegálne metódy - ale to ako študovana musíš vedieť aj sama...čo sa výskumov týka, treba ich brat s rezervou - pred desiatimi rokmi sa tvrdilo, aké škodne, priam az smrteľne je konzumovanie takej bravcovej masti, a dnes? Podľa najnovších výskumov je to presne naopak.....
@blondiee83 ja netvrdim ze vsetko je svate ale zasa nepojdem hlavou proti muru.Viem aku paseku dokaze narobit mlieko v tenkom creve a vobec sa to nemusi prejavit hned dokonca ani po roku,po 2 alebo po 15 tich.Koncerny presadzuju svoje to je pravda.Tlacia do hlavy jedno cez druhe ale zasa nemoze ucita cast populacie odsudit automaticky vsetko co sa ocitne v reklame a hlupo si stat za svojim.

@andreah25 Ja si nemyslím, že by sme sa mali riadiť svojím pocitom pri zaraďovaní jedál tak malým deťom. Koľkokrát tu čítam, ako 3-mesačným mimčám dávajú matky Pribináčika. Tiež sa riadia pocitom, že už by to hádam mohol, alebo ,,on tak na mňa pozerá, keď ho jem".
Ktorá má prvé bábatko mala by si preštudovať jedálniček tak malého dieťaťa do 1. roka, čo môže a čo nie. Čítam dokonca tému ,Netabuľkové mamičky" a to by si zírala, čo dokážu niektoré dať svojím deťom.
Môj názor je, neriadiť sa pocitmi ale informovať sa a naštudovať si túto problematiku. Dieťaťu sa dá totiž tak ublížiť jedlom v prvom roku, že si následky ponesie do konca života. Hlavne, čo sa týka KM.
Čo obsahuje a čo nie sa mi nechce písať, lebo je tu toho kopec, ale pre dieťa do 1. roka je úplne nevhodné. Pokiaľ chce mamina dopriať dieťatku všetky vitamíny, malo by sa s UM, pokračovať do 3. rokov a nie dávať KM.