icon

Kedy ste začali podávať kravské mlieko

denka81
1. júl 2011

Chcela by som vedieť, kedy ste začali deťom dávať kravské mlieko.

maryanna
7. okt 2011

@luciferkax zrejme myslia neprevarené
i keď neprevarené je najzdravšie (samozrejme ak je dobré a nieje ničím nakazené

kostka211
10. okt 2011

@beruska.zuzanka : Nie moja, vsetko v nom mas uplne prirodzene od vitaminov, po mineraly, ono sa uplne prirodzene drzi konzervovane, samo vyschlo na slnku a tak...nemam chut pisat, kazdemu je predsa jasne, ako asi prirodzene vznika umela vyziva. Aj , aka je velmi zdrava.

kostka211
10. okt 2011

@anjelicek26 :Mas pravdu, ale nie je pravda, ze KM je vacsi alergen, ako umele.Inac, na tuto temu nie su ani solidne vedecke vyskumy, lebo umele mlieko sa na ludoch "testuje" prave dve generacie.Sme na nom odchovani my a nase deti. Takze az dalsia generacia moze povedat, ake nasledky na ludskom zdravi zanechava a ci deti, co su odchovane na umelej vyzive, prave netrpia roznymi chorobami, na ktore netrpeli generacie pred nimi.Co ja viem, na kravskom mlieku "prirodzenom", boli odchovane aj nase pra pra babicky a boli v pohode. Moje deti boli prikrmovane od 4 mesiacov aj ovocnymi stavami a kasami, takze im ziadne vitaminy nechybali.A vlastne si precitaj knihy z 80 rokov napr. Nase dieta, co odporucali lekari v tej dobe, prikrmovat od 3 mesiacov stavami z ovocia...ja vlastne ziadnym odbornikom na vyziovu neverim nic, kazdych par rokov menia nazory.Vidim, co mojim detom robi dobre a to im davam.Ked sa mi raz dieta osype po umelom mlieku a krasne sa vycisti po KM, tak ma ziaden "odbornik" nepresvedci, ze KM je horsie ako umele.

beruska.zuzanka
10. okt 2011

@kostka211 Tebe o čo stále ide??? nauč sa čítať a potom komentuj 😉

kostka211
10. okt 2011

@beruska.zuzanka :Ty co stale zaparas? 😀

beruska.zuzanka
10. okt 2011

@kostka211 máš odpoveď v IP a mala by si si po sebe čítať, čo píšeš 😉

tinki
10. okt 2011

@kostka211 Nehnevaj sa, aj ja sa stretávam s info, čo bolo kedysi, musí byť dobré aj dnes. Ale tak ako pokročila technika, napr, že máme net. Takisto pokročil aj výskum v oblasti výživy a zdravia. Kedysi sa nepoužívali chemikálie na postrek, kedysi bol vzduch zdravší. Vtedy áno, mohlo byť aj kravské mlieko kvalitné. Ale ako vieš, že aj kedysi krmené deti kravským mliekom nemajú alergiu na mlieko? Dnes sa tomu hovorí moderná choroba. Ale kedysi sa o nej nevedelo. Vieš čo spôsobuje neliečená alergia? Rakovinu žalúdka, alebo hrubého čreva. Takisto je to aj s celiakiou. Prečo je dnes toľko ľudí chorých na rakovinu hrubého čreva? Pretože pred niekoľkými rokmi nepoznali alergiu na lepok. A títo ľudia, keby mali vtedy také info aké sú tu dnes, mohli sa diétne stravovať a nezašlo by to do takých extrémov. Pozri, kŕm si svoje dieťa ako chceš. Nikto ťa nebude súdiť. My sme tu na to, aby sme si pomáhali. Ale skúsonosť. Ak dáš svojmu dieťatku ovocnú šťavu v 4 mesiacoch (nielen, že môže mať alergiu, ktorá sa môže ukázať aj o 3 až 4 roky) ale naučí sa na sladkú chuť a zeleninu ti bude dlhodobo odmietať.. A to nehovorím o tom, že mu zaťažíš obličky.
Vieš, moja mama sa vždy snažila nás stravovať zdravo. V mojej rodine sa chodí k lekárovi asi až po 6O tke. A u manželovej, kde majú také názory ako ty, majú priemernú úmrtnosť v 50 tke. Takže také blbosti, ktoré ma len utvrdzujú v tom, že to čo robím, robím správne.

sylvia78
12. okt 2011

Ahojte mamicky, moj maly bude mat rok a uz by som ho asi aj dala na kravske mliecko, lebo ked varim tak varim s kravskeho a nic mu to nerobi, len neviem akym zacat, kedy zacat a ci trvanlive aj prevarat. Dakujem za Vase nazory a rady

slavinka9
12. okt 2011

@sylvia78 ahoj..moja mala ma 15 mesiacov este stale sme na sunare, ale do 10 mesiaca bola kojena. tiez uz pomaly zaciname s KM. varila som jej zoparkrat na veceru krupicovu kasu. skusila som aj plno a aj polotucne.ziadna zmena sa nediala. ja by som chcela vediet ci ju to KM zasiti tak ako sunar, ked jej ho uvarim 😅 . som zvedava co nam baby poradia 😀 .

elenaki
12. okt 2011

@tinki ahoj,suhlasim s tebou,s tymi alergiami je to fakt hrozne.Ja tiez mojmu malemu davam kazdy den zeleninu a ovocie vsetko vypestovane v nasej zahradke nastastie mu to aj chuti.Co sa tyka mlieka po roku som mu davala normalne cerstve homogenizovane mlieko a pije ho do dnes.Zalezi od dietatka kedy je jeho zaludok pripraveny,mam znamu co davala malemu cerstve mlieko uz od pol roka.Ale radsej neskusajte opytajte sa radsej detskej lekarky.

tetapetra
13. okt 2011

@sylvia78 UHT mlieko netreba prevarat. Pasterizuje pri 135°C, co ty prevaranim nedosiahnes ani 100°C mozno takych 95°C 🙂. Alebo v pohode mozes davat cerstve mlieko, teraz sa vyraba aj plnotucne nielen polotucne.

kristinka.s
13. okt 2011

my sme zacali v 1r. a 6 mesiacov a pijeme ho dodnes - 2,5 roka aj liter denne. A nevidim v tom ziadny problem.
Baby, tie ktore ste proti KM - viete z coho su tie umele? - z KM - sice suceneho ale predsa 🙂 A tie super vitaminy kt. k nim davaju - to je teda riadna umelina - staci pozriet na krabicku 🙂

zajaciq
14. okt 2011

@kristinka.s a su tu aj baby, ktore nedavaju ani KM ani UM, lebo si vedia spocitat 2+2

kobercek
17. okt 2011

@ikke nezomierali preto skor ze by boli chorlavejsi ale bol iny zivotny styl, vojny,choroby proti ktorym sa dnes ockuje ako na beziacom pase a milion inych dovodov. keby sme mali take potraviny ako pred sto rokmi, bez pesticidov a hormonov rakovina by nebola na vzostupe 😢
ja maleho tiez este kojim, mal rocik nedavno, aj planujem aspon do 1,5 roka ale KM chcem zacat zavadzat uz hadam aj o mesiac, postupne. najskor do varenia a potom aj na pitie. myslim ze dieta si ma navyknut na KM od ranneho detstva, lebo potom to uz ide tazko. ja mlieko milujem, dodnes si robievam kakao, ale aj ciste, a tesim sa ked malemu zacnem robit pudingy a krupicu, aj mamicke sa urcite volaco ujde 😀 a nechapem mamicky ktore mlieko odzsudzuju ale jogurtiky a syry to ano? trochu pokrytecke a tendecne, nie?

mirka285
18. okt 2011

tak ja som tuto dilemu vyriesila nakoniec tak,ze rano pije moja mala UM a vecer kravske 3 dnove...

kosta123
18. okt 2011

@slavinka9 - nás to zasíti rovnako

awalancha3
14. nov 2011

poviem svoj názor:
...kojila som 6 mesiacov a potom som asi 2 mesiace dávala UM bebu, ked mala malicka asi tak 8 mesiacov, teda po 2 mesiacoch podavania umeliny, zacala po mlieku vracat a v podstate ho odmietat.
Zamyslela som sa a oprášila všetko čo som kedy o mlieku čítala a prehnala som to cez moju logiku a zdravý úsudok a výsledok bol, že aj umelé mlieko a pasterizované kravské mlieko sú sajrajty, a to umelé mlieko určite vacsi sajrajt nez aj to najhorsie kravské mlieko.
Nechápem mamičky, ktoré sa rozohnujú že kravské preboha nie, ale umelé ano... a co myslíte ten základ pre umelé mlieko sa robí asi z čoho? tá sušina obohatená chemickými umelinami je zdravá? hm, hm hm.....
mozu tomu robit reklamu s babatkami smejucimi sa od ucha po ucho, kreslit po krabiciach s Um modrych macikov a ruzovych vtacikov kolko len chcu, je to vysledok chemie-cista chemia plus susina z kravskeho mlieka. AK sa nedá alebo nechce kojit (absolutne respektujem ak zzena nie ze nemože kojit, ale aj ked co i len nechce), tak na tomto umelom sajrajte dieta vyzije (a to prave pre aku tau vyzivu z kravskej sušiny) až do doby kedy výživne ltky dostane z tuhej potravy.
Kravské mlieko, ako aj takmer každé živé mlieko je schopné vyživiť a udržať pri živote po dojčenský čas či už zvieratko alebo človiečika (ako príklad uvádzam, že sučka môže odkojit a odchovať mačiatka alebo malé osirotené šelmičky, denne sa stáva že napr v zoo osireju mladatka alebo ich matka odvrhne, ale osirie srnček a čím ich asi krmia???nutrilonom ani bebou ani sunarom iste nie--- kravským mliekom, niekedy ovcím a v berberských krajinách je obvyklé kobylie mlieko- a cuduj sa svete zvieratka aj cloviečikovia prospievaju a vyživí ich to)......
....ja osobne nie som nahlupla sliepočka, aby som zhltla tú farmaceuticko chcemickú návnadu.......moja malá dostávala súrové kozie mlieko z farmy -nepasterizované, neprevárané a ked nebolo, tak plnotučné alpske horske mlieko kravské-jasné že od vtedy nevracala (len raz ked pojedla noviny 😉
.............malá spinká 12 hodín...večer o 20.00 zaspí a ráno o 8.00 jej dám 170ml kravského resp. surového kozieho mlieka, potom o 10.00 jej čerstvo zomeliem špaldové zrno alebo jačmen alebo pšeno, ovos, alebo raž či inú obilninu na kávovom mlynčeku a pmiešam z čerstvým nastrúhaným ovocím-broskyne, marhule, maliny, černice, čerešne, mango, jablká, hrusky, slivky, ringloty...čo práve je dozreté (cez zimu je to horšie) v záhrade... zje celu misku; na obed okolo 13.00 dostane čerstvo uvarené diviacie, zajačie, hovadzie ci morčacie masko so zeleninou, ktoru sa snazim obmienat, neprisladzam, nesolim, a tiez zje celu misku, o 16.00 mlieko alebo jogurt a o 19.30...tiez obilninovu kasu...................
..............najhoršie na všetkom je, že mamičky neposudzuju veci a neutvaraju si nazor na zaklade vlastnych skusenosti ale podla toho kde čo počuli, kto čo povedal... a hlavne, velmi, velmi podliehaju reklamám.......
...v podstate podla mna ani nie je mamina, ktorá by uprednostnila UM pred síce nie príliš kvalitným ale predsa len mliekom.........ked celkom iste vedia že tak či tak v UM dávaju kravské mlieko len naspeedované chemikaliami a este viac znehodnotené..............
...ale nech si každý robí čo chce a ako chce.... aj farmaceutický biznis chce zarábať, aj mliekárne chcú zarábať, aj reklamné firmy chcú zarábať, aj lekári chcú mať provízie.......však my mamičky sa im na to krásne nenápadne poskladáme.......čo už narobíme 😕

katrinka8
14. nov 2011

Baby, ja mam intoleranciu laktozy, takze mlieko a ja... no, nemusim ho 😀 Pre tu moju intoleranciu mi povedala napr. nasa pediatricka, ze by som mala byt opatrnejsia pri zavadzani KM. Ze minimalne do 3 rokov by som si mala davat pozor. Dcerka ma 17 mesiacov, zatial je kojena. Na varenie ale pouzivame KM. Ale tiez neviem, co s nou, ked dojde k odstaveniu...

tetapetra
1. dec 2011

@katrinka8 skuste delaktozovane mlieko. je sladsie ako obycajne, ale to je tym, ze sa rozlozila laktoza. farba je mierne do ruzova 😀

katrinka8
3. dec 2011

@tetapetra - a kde sa to da kupit? 😉

tetapetra
4. dec 2011

@katrinka8 v Tescu urcite. Rajo ma Lacto free, ale su aj ine znacky

katrinka8
5. dec 2011

@tetapetra - juuj , dakujem, pozriem si to, lebo som sa predvcerom ulakomila na puding, co som robila malej a mm a zas mi z neho bolo zle 😠

tetapetra
6. dec 2011

@katrinka8 treba skusit 🙂

soldi
16. dec 2011

@kryska5 prepac, ale nedalo mi nereagovat na Tvoj prispevok o 80rocnom susedovi vegetarianovi, co vyzera ako mladic.
ono to nie je len o vegetarianstve, je to o zivotnom style, o strese, o genetike, cize tento Tvoj argument je mimoriadne kratkozraky.

kedysi bol na spektre dokument, kde porovnavali krvny obraz plus celkove zdravie piatich osob: 1. vegan 2. vegetarian 3. trosku zdravsie sa stravujuci clovek- maso, ovocie, zelenina 4. priemerne sa stravujuci clovek- maso, menej zeleniny, ovocia plus sladkosti a ine pochutiny a 5. zle stravujuci sa clovek- tazke vyprazane jedla, ziadna zelenina a ovocie.

myslis, ze najlepsie na tom bol vegetarian? ani nahodou. najhorsie na tom bol 1. a 5. mali rovnako zle vysledky, len na opacnych protipoloch. najlepsie vysledky mal 3.

nemam nic proti vegetarianom, ale argument ze 80 rocny sused vyzera o 20 rokov mladsie vdaka vegetarianstvu neobstoji u ziadneho normalne zmyslajuceho cloveka. 😉

andreah25
16. dec 2011

@awalancha3 Súhlasím s Tvojím názorom, no niekedy je predsa asi lepšie to umelé. Poviem Ti to na našom prípade: kojila som ledva 3,5 mesiaca a to aj s dokrmovaním, pretože nebolo z čoho kojiť, mlieka nebolo a malý bol veľký jedák. Od 4 mesiacov bol už len na umelom mlieku + začali sme aj príkrmy. Od 1 roka som chcela prejsť na klasické kravské mlieko, dala som si záležať, že nie trvanlivé krabicové, ale čerstvé, to so spotrebou max. 1 týždeň, poctivo som prevarila aj to a dávala malému. Po týždni mi začal chrčať, sopliť, kašľať - myslela som, že je chorý - kúpila som sirup na vykašliavanie a čuduj sa svete, malý sa mi povracal, no vyvrátil biele husté hlieny - odvtedy je pokoj a s kravským mliekom sme skončili - ostáva na umelom, pravdepodobne až do dvoch rokov. Potom možno zase skúsim kravské a keď to bude o tom istom, jednoducho bude malý bez mlieka, len na mliečnych výrobkoch.
Takže uprednostňovanie umelého pred klasickým nie je často výmysel mamičiek, ale potreba . . .

marianas
16. dec 2011

Ahojte. Ked ste pri teme mlieka> ktore mlieko / konkretna znacka ma najkratsiu trvanlivost. Lebo co som ja u nas pozerala, mali ju minimalne 2 tyzdne a to sa mi zda dost vela. Tak neviem, ktore mam malemu kupovat. Inak je stale dojceny, no pomaly chcem koncit.

kryska5
16. dec 2011

@soldi je to síce mimo tému, ale čo je prosím ťa "trosku zdravsie sa stravujuci clovek- maso, ovocie, zelenina" ?
Mne príde krátkozraké myslieť si že niekto takto sa stravujúci si zachová dobré zdravie do vysokého veku, apropo vegetariánstvo neznamená iba nejedenie mäsa ako si asi myslíš ty. Skús si pohľadať definíciu vegetariánstva ...

soldi
17. dec 2011

@kryska5 moj dedko sa takto stravoval a predstav si, ze si udrzal zdravie do vysokeho veku. aj babka. opakujem, ze Tvoje argumenty su kratkozrake a uplne irelevantne.
ked Ti tak zalezi na Tvojom zdravi a zdravi Tvojich deti, predpokladam, ze ich ani nedavas ockovat, ze nepouzivas mobil ani mikrovlnku, ze pijes len cistu vodu z horskeho pramena, ze Tvoje pluca nepoznaju smog, atd...

soldi
17. dec 2011

@marianas najlepsie je z automatu, len ho treba prevarit 🙂

kryska5
17. dec 2011

@soldi škoda že si mi neodpovedala na otázku a neozrejmila mi čo je to "trošku zdravšie sa stravujúci človek" 😀 akurát sa do mňa navážaš, a prepáč tvoj problém ako ti môj názor pripadá ... predstav si moja dcéra očkovaná nie je, v mikrovlnke by som si jedlo neohriala ani ja, nieto svojmu dieťaťu, mobil používam, dcéra ho nemá na dosah, každý deň jej varím čerstvé jedlo, o vode z horského prameňa môžem bohužiaľ len snívať .... teší ma že tvoj dedko a babka si udržali zdravie do vysokého veku, a prajem ti aby si sa ho dožila aj ty 🙂