Moje dieťa odmieta varenú stravu, čo mám robiť?

zuzka83
24. nov 2011

Ahojte všetci. Potrebujem poradiť s mojim synčekom. Keď bol menší, nechcel piť mlieko ale príkrmy mi jedol celkom pekne, ovocie, zeleninu, mäsko, všetko zaradom. Po roku spapal aj polievočku aj mäsko s ryžou, ale keď mal rok a pol zrazu začal odmietať varenú stravu. Toto leto si začal pýtať mlieko na raňajky, obed aj večeru, a donedávna sa budil na mlieko aj v noci, aj dvakrát. Pije Hami. Ešte v lete bol ochotný zjesť aspoň brokolicovú polievku s opraženým chlebom a ryžu so šťavou, bez mäsa, ale posledné mesiace mi odmieta jesť úplne všetkú "normálnu" stravu. Ešte mu len poviem že varím polievočku a už začne plakať a kričať, že nie. A dostať to doňho je nemožné, skúšala som prosenie, prehováranie, aj krik, aj sme sa hrali na lietadlá a všetko možné, ale bezúspešne. A keď som mu pár lyžičiek dala nasilu, vyvrackal mi aj raňajky. Jediné čo zje je jogurt a rožok, bez vštkého, žiadne maslo, džem, med, nátierky, už nechce ani cereálie v mlieku, ani krupicovú kašu, ani ryžu ani nič z toho, čo predtým jedol rád. Boli sme aj na gastre ale tam mi teda veľmi nepomohli, dali mu probiotiká a povedali mi, nech mu nedám mlieko, že potom zje hocičo. Nezje, skúsila som. Bol hladný a reval že chce mlieko, vydržala som celý deň, a aj tak obed nezjedol a v noci bol každú chvíľu hore a pýtal si mliečko. Poradíte niekto, čo s ním? Už sa oňho bojím. Má proste paniku z jedla, samozrejme okrem sladkostí.... tie sú mňam aj keď ich vidí len v reklame.

monika15
24. nov 2011

@zuzka83
mi mame 15 mesiacov a mame podobny problem.....:( u nas ale sladkostie nie, lebo som mu este nic nedala tak to nepozna.... ale vobec nic nechce jest :( tak dufam,ze nam tu niekto poradi.....

zuzka83
autor
24. nov 2011

@monika15 ja tiež dúfam, už som orzmýšľala aj nad detskou psychologičkou, len neviem či by to fungovalo u tak malého dieťatka. Skúsila som ho aj zobrať do škôlky, mamka je učiteľka, či nebude jesť s deťmi, ale len sa na nich čudne pozeral, že ako to môžu jesť a neochutnal ani za svet.

malekacatko
24. nov 2011

Ahojte baby... chapem poznam sucitim... Simi prestal jest hocico varene ked mal 8 mesiacov a trvalo to dlhe 4 mesiace... My sme boli totiz na UM takze sme zacali prikrmovat uz v 4 mes. do 8 jedol vsetko co som mu uvarila samozrejme veku primerane... A potom sek a nic...Iba mliecko... boli sme na vysetreniach vazili nas brali krv potom opat vazili opat brali krv pre istotu.. bolo to sice trosku ine Simi bol este malinky ale prave toho som sa bala ze ked mal doplnat ziviny a vitaminy tak nic... Potom okolo roku to prislo samo... vypytal si polievku co sme mali my zirala som ako puk bola to cesnacka ale dala som mu lebo uz som bola z toho na prasky a cuduj sa svete chutila mu🙂teraz mame rok a pol a zacina strajkovat opat :( polievky zje hocikolko hocijake ale neviem do neho dostat nic druhe... zuzi monika tazko sa radi na kazde dieta zabera ine ale skut praveze par dni vobec nespomenut jedlo ako take a daj mu mliecko a po par dnoch to skus na neho opat... samozrejme obmedzit sladkosti...inak existuju aj nejake lieky na podporu chuti do jedla... tie sme nestihli vyskusat ale rozne cajiky na podporu zazivania a pod. sme skusali a nic...

evka4
24. nov 2011

@zuzka83 ahoj, asi ti velmi nepomozem, ale podla mna je to len prechodne obdobie, ktore treba respektovat. viem, ze je to tazke, ale asi ti nic ine neostava. ja na tvojom mieste by som poprosila pediatricku o odber krvi a nasledne zistenie seroveho zeleza, ci nie je syncek anemicky, nakolko chudokrvne deti trpia casto nechutenstvom. a ak sa chudokrvnost vyluci, tak potom sa asi treba len obrnit trpezlivostou a nadejou, ze sa coskoro syncek rozpapa. viem, ake su to pocity, moja dcera ma len 14 mesiacov, ale tiez mi pol roka odmietala prikrmy, max. zjedla trosku masovo zeleninoveho prikrmu na obed, vynimocne ovocie, inak len mlieko. a ked som sa prestala stresovat a riesit to, tak sa zrazu rozpapala. drzim palce, nech sa vas problem co najskor vyriesi.

monika15
24. nov 2011

@zuzka83

:(mi sme boli v poradni vcera, schudol 2 kila, takze mame prist o 3 tyzdne ak zas schudne tak to potom bude lekar riesit na povedal tak uvidime....

katka1981
24. nov 2011

@zuzka83, v akom stave ma zubky? Nemoze to byt tym, ze mu rastu, bolia ho a preto pije len mlieko?

tinki
24. nov 2011

@zuzka83 Ahoj, skús s ním ísť aby mu spravili testy na alergiu alebo intoleranciu (antimilk) na mlieko. Moja nechcela jesť a zistili jej to. Po vysadení mlieka a mliečnych výrobkov, vrátane všetkého s obsahom mlieka, nasadením probiotík, moja v kuse asi mesiac kakala 5 krát na deň. Nebola to hnačka ale normálna stolica, ona sa vyčistila a odvtedy všetko je. Dovtedy tiež chcela len mlieko a nemala vôbec náznak toho, žeby jej mlieko robilo zle. Možno to neni to. Ja len každému odporúčam, lebo my sme sa nabehali toľko po doktoroch, kým sme na to prišli..

zuzka83
autor
24. nov 2011

@katka1981 má vonku všetky zúbky už pol roka. Dnes som skúsila nechať mu na stole ryžu, ktorú s plačom odmietol a keď som si ho nevšímala, tak trochu zjedol. Tak snáď sa to rozbehne,. Ale Vďaka za tip.

zuzka83
autor
24. nov 2011

@tinki Tak pôjdeme znova, vyšla mu pozitívne na jeden rok u pediatričky ale povedala, že to nič neznamená a mlieko mu vysadzovať nemám, že keď nezvracia a nemá hnačky, je to OK. a teraz mu brali pred 2 mesiacmi znova krv na testy na alergiu na mlieko a lepok na gastre, ale asi po 3 týždňoch mi volali , nech prídeme znova, lebo v Nitre rozliali skúmavku, a ešte som nešla, skoro ma roztrhlo od hnevu. Pôjdeme keď sa vylieči, lebo už dva týždne je chorý a nie a nie sa vyliečiť. Snáď to bude tým. Skúšala som mu dávať sójové mlieko ale ani za nič ho nechcel. Ty dávaš sójové alebo to lakto free z lekárne?

zuzka83
autor
24. nov 2011

@monika15 drzim palce, nech to dobre dopadne a ti nasi drobci dostanu rozum, alebo my... 🙂

monika15
24. nov 2011

@zuzka83
no ja uz neviem..... kazdy den varim cerstve milion veci som vyskuala a vsetko papame mi s mm :(
a maly nic, dneska som donho dostala parky ....tak aspon to.... 🙂

diid
25. nov 2011

@zuzka83 A skusala si nech sam s lyzicou papa? Moja dcera 2r.4m. nechce pit mlieko z flase ani pohara od leta, ale prisla som na to ze ked jej dam v hlbokom tanieri a k tomu lyzicu tak kazdy vecer to vypije sama z lyzicou.. teraz jej zachuti vsetko jest ked sama nabera lyzicou alebo vidlickou. Skus mu dat zemiakove pyre a lyzicu, nech si nabera, alebo cestovinu a vidlicku.

Prezije neboj sa , ja som tak pol roka trucovala v prvej triede, mama ma brala pichat injekcie b12, neviem ci to pomohlo, ale ked som mala chut na rozok s maslom, tak som to jedla 5 krat denne cely tyzden, potom sa mi zmenila chut na prazenicu a to som jedla par krat denne par dni v kuse, znamej syn mal alergiu na vsetko jedlo a rok v kuse jedol len banany, prezil je z neho dospely zdravy chlap.

katka1981
25. nov 2011

@zuzka83, tak super ze to nie su zuby, mozno ma len take obdobie, dieta kazdu chvilu nieco vymysli a tazko radit, lebo kazde dieta je ine a aj to iste dieta moze reagovat kazdu chvilu inak. Pokial nema zdravotny problem, mozno ma len obdobie, ze chce len mlieko. Neviem ako dlho to trva ani ci ti papa aj nieco ine okrem mlieka, nemala som cas cele to citat. Tiez by som urcite nebola taka, ze mu nedam mlieko a nech sa vyhladuje tak ze zje ine, to neplati na kazdeho. Ani nasilu nic nezmozes. Mozes mu len ponukat a cakat. Vie rozpravat? Vie ti povedat preco nechce papat?

tea333
25. nov 2011

Mame uplne rovnaky problem. Nas syn je o rok mladsi, ale posledny asi mesiac odmieta vsetko varene. je jedno ci to ma jest sam alebo ho chcem krmit, ci je to z poharika tanierika, a uplne jedno kde a kedy mu chcem dat jest. ked 1x denne chcem aby nieco zjedol, musim ho vyhladovat. 4 hodiny bez jedla vacsinou stacia na to, aby otvoril usta.
Co je vsak na tomto celom bizarne je, ze on ma tie jedla rad.chutia mu. a ked uz usta otvori, zrazu je to mnaaaam a vsetko to zje. do jedla som ho nikdy nenutila, ale trapi ma to. cely den je iba ovocie a pecivo..sem tam si da trochu mrkvy alebo uhorky.

prasiatko30
25. nov 2011

@zuzka83 - nam sa stalo to iste - v maji tohto roku sme boli mimo domova a republiky na par dni - dcera(vtedy 22m) prvu noc zvracala, cely pobyt zacala odmietat stravu - prakticky akukolvek okrem kakaoveho mlieka v tetrabricku - najprv sme sa domnievali len ze odmieta stravu lebo jej bolo zle od zaludka a tiez uplna zmena gastronomie - takze sme na zaciatku tomu nepripisovali absolutne ziadnu dolezitost. po navrate domov to pokracovalo a prakticky do septembra dcera prezila o mlieku s nesquikom, prilezitostny jogurt, ak nahodou boli hranolky tak tie - ale ani to vzdy a vajicka na makko - uplne zdravy jedalnicek 🙄 🙄 🙄 😠 😠 😠 - ale proste sme nemali sancu do nej dostat nic ineho - nepomahalo ani nechat vyhladovat, ani sa snazit do nej nieco natlacit - nebolo mozno jej dat do ust nieco co ona nepovazovala za neskodne - pomohlo az vtedy ked sme kapitulovali a zacala som ju nechavat jest v jasliach a pomaly nastala zmena - na zaciatku mi len baby z jasli oznamovali ze do pohody, vsetko zjedla aj ovocie aj maso aj zeleninu bez problemov - doma este stale drzala hladovku, ale aspon sme mali jeden krat za den poriadnu stravu. teraz po vyse dvoch mesiacoch obedovania v jasliach dcera obeduva prakticky 2x - naje sa v jasliach a ked si sadame k obedu my tak sa obcas este prida a zje aspon to co jej chuti, dokonca obcas pride za mnou a povie mi "mama som hladna" 😀 co ked som pocula prvy raz tak mi skoro tanier vypadol z ruky 😀 😀 najvacsia sranda na tom vsetkom je to ze mojej drahej dcere balim obed do jasli ja - cize je presne to iste co my doma len jej to serviruju tety v jasliach a papa s ostatnymi detmi 😝

tinki
25. nov 2011

@zuzka83 A čo mu vyšlo u pediatričky? Ako ti ona môže povedať, že to nič neznamená...prečítaj si tému alergia na mliečnu bielkovinu..

https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/alergia-na-mliecnu-bielkovinu-kravskeho-mlieka/

tinki
25. nov 2011

@zuzka83 Nie moja, ak má akúkoľvek zlú reakciu na mlieko, nesmie nič ani sójové ani kozie, žiadne zvieracie mlieko a sójové obsahuje tiež podobné bielkoviny. Môže tak akurát nutrilon bez obsahu mliečnej bielkoviny alebo ešte nestlé je v DM drogerii, ale treba pozerať aby bolo bez obsahu mliečnej bielkoviny. Ale hlavne treba vynechať všetko s obsahom mlieka aspoň na 3 mesiace až pol roka. Popýtaj sa luthienK. v téme Alergia na BKM. Ona sa tomu venuje a vie ohľadne toho najviac. Bez mlieka sa dá žiť v pohode a aj sa dá z toho dostať, len je dôležitá úplná diéta a potom sa zaraďujú kyslomliečne výrobky. Ak by si chcela nejaké viac info, napíš IP.

ajca123
25. nov 2011

Ahojte koceny ako citam mate problem :( a pozerala som jeden porad na Spektre a tam boli dvojicky co odmietali varene jedlo... A mamicka sa rozhodla varit tak ze co dom da a nechala deti aby jej pomahali a na tanierik jim vzdy z jedla spravila nejaky obrazok a deti boli priam z toho nadsene a potom aj zacali papkat pekne 🙂
Aj ja som zacala tak varit a aj moji drobci su spokojenejsi a zjedia viac.. A aj moj drahy zjistil ze mu to chuti
A ked jim spravim cinu za tou sa idu zblaznit 🙂 najskor osmahnu zeleninu a potom ju dam na tanier a dam masko oprazit a ked to je masko makke pridam tu zeleninku

zuzka83
autor
25. nov 2011

@katka1981 dakujem za povzbudenie. Vie povedat len par slov, a nieco znakuje... ale vety este nerozprava, takze mi nevie povedat, preco nechce papat. Ked mu dam do rucky rozok, spapa ho, aj jogurt vacsinou zje, mliecko si pyta vzdy pred spanim, a aj ked nechce spapat to, co mu podavam, hned si pyta mlieko. Dakujem vam vsetkym za rady, vyskusam to vsetko, ale hlavne sa prestanem stresovat, ja som tiez dokopy nic nechcela jest ked som bola mala, takze je to mozno dedicne 🙂

zuzka83
autor
25. nov 2011

@tinki vtedy na jeden rok ked sme boli v poradni mu brala krv na testy na alergiu na mliecu bielkovinu a na lepok. Lepok bol negativny no ten druhy test pozitivny. Pytala som sa ci mu mam vysadit mlieko, ale povedala, ze pokial mi nehnackuje a nezvracia hned po tom ako vypije mlieko, tka mu nemam nic vysadzat. Ze to treba skusit prave naopak, davat hlavne mliecne veci a ked nema problem, nevsimat si to. Super pristup, co? A ja blba som to tak robila. Pojdem s nim na opakovane testy na gastro, ale ked zas rozleju skumavku v labaku, asi zacnem byt zla. Citala som vtedy vela o alergii na laktozu, ale ja neviem, ci ma alegriu na laktozu alebo nieco ine v mlieku... ono su vraj dva testy, budem si to musiet preverit. Inak ekzemy na lickach ma odkedy sa odstavil od MM (uz v 7 tyzdnoch), a pil Nutrilon HA, ale to je kapitola sama o sebe, toto mlieko uz vzivote doma nechcem. Vsetky decka, co poznam a pili Nutrilon HA, maju teraz alergiu na mliecnu bielkovinu, a to ma byt prave prevencia tejto alergie.

zuzka83
autor
25. nov 2011

@prasiatko30 To som skusala, chodili sme na obedy do skolky, k deckam, a az teraz naposledy sa pustil do opekanych zemiackov, co tam nechalo dietatko pred nim, ale ked zistil, ze to nie su hranolky (jedina varena "strava" ktoru je ochotny aspon obcas zjest), tak ich nechal tak a zas sa len dival a ani za svet nieco zjest. Nebola som pri nom, bol s detmi sam. Takze u nas to nezabralo

katrinka8
25. nov 2011

@zuzka83 - ahoj, my sme mali podobny problem. Dcerka odmietala akekolvek prikrmy a trapili sme sa vyse 1/2 roka. Asi posledne 2 mesiace sa trochu "rozjedla" (teraz ma takmer 18 mesiacov), hoci v porovnani s inymi detickami papa ovela menej (nechcem porovnavat, ale tak pre predstavu, proste je dost slaby jedak). Kedze je dojcena, tak aspon s mliekom problem nemala. To jedla vzdy. Absovovali sme aj testy na zelezo, mala ho na spodnej hranici, tak mala na nejaku dobu nasadeny Maltofer, ale co sa chuti do jedla tyka (ako tu niekto pisal, ze sa zvysi), nezvysila sa. Papala stale rovnako - bud skoro nic, velmi obcasne viac a obvykle velmi malo. Rozne obdobia. Bolo velmi tazke urcit, co jej vlastne chuti - co platilo vcera, dnes uz nebola pravda. Nechcela ochutnavat nove veci, jedla zasadne suche rozky bez akejkovek natierky, masla, dzemu, proste same. Sladkosti sme jej nedavali, ale pre pokus sme skusili ponuknut napr. susienku alebo nieco pod. - ani naznak toho, ze by to chcela zobrat do ust. Ako vravim, zlepsilo sa to same, teraz uz papa celkom dobre - resp. na svoje pomery. Na pomery "beznych" deti je to stale velmi malo - ale asi jej to staci.
Z vlastnej skusenosti vieme, ze ziadne nasilu nutenie nepomohlo, ani hry, ani nic. Jedine, co zabralo bolo - cakanie, kym pride chut. Teraz, ked sa obcas po par lyzickach rozhodne, ze "dost" - skusame pokracovat tym, ze davame lyzicku ci vidlicku, nech papa sama - aj tych par lyziciek navyse, co zje (niekedy len 1 - 3) sa rataju. Ked su cestoviny, kukurica a pod. kusky, skusame jej ich polozit na stol, obcas je ochotna zjest ich rukami - sice po zrnieckach - doslovne - ale aspon nieco zje 😉 Teraz u nej fici najnovsie spenat, brokolica, karfiol a kukurica. A zemiaky.
Ja by som asi skusila par dni ho nechat, ponukat, ale ked nebude chciet, nenutit. A davat mu to mlieko, ked si ho pyta. Mozno ma fakt len take obdobie. V pripade odmietania jedla sa, bohuzial, neda nic robit - krkom dole mu to nenatlacis. Chce to hlavne vela trpezlivosti a pevne nervy (viem, o com hovorim, u nas to trvalo naozaj snad aj 10 mesiacov, kym sme sa dockali ako - tak normalneho jedenia)). Drzim paste 🙂

luciana157
26. nov 2011

ahoj,no my sme na tom boli striedavo.mala obdobie,ked vobec nechcela mliecko a tak som ju nenutila a davala som jej len jogurty.a ak nechcela papat,nikdy som ju nenutila.dieta samo vie kedy je hladne.ja by som na tvojom mieste teda aspon tyzden nenutila papat.je uz dost velky,tak by som mu dala na tanierik jedlo a nech si sam berie ked bude hladny a urcite ziadne sladkosti.dodaju mu energiu,zasytia ho a potom nechce papat.ozaj a my sme papali nutrilon,neskor bebu a teraz zase nutrilon vanilkovy a to prave preto ze v istom obdobi odmietala akekolvek mlieko a len toto vanilkove jej chuti.a nemame ziadne alergie.vzdy sa proste snazim najst nieco co jej chuti a vyhovuje.

luciana157
26. nov 2011

ozaj a u nas bol este problem ze nechcela ani vidiet svoje umele lyzicky pre deti.takze papame dopelackym priborom a mnam mnam je zrazu vsetko 😀

tinki
26. nov 2011

@zuzka83 toto čo ti povedala doktorka bolo zlé. Na laktózu nie je alergia ale intolerancia a potom je alergia na mliečnu bielkovinu. Inak obvodný doktori vedia veľmi, veľmi málo ohľadom tejto alergie. Daj si spraviť testy na alergologii. Pýtaj si konkrétne na alergiu na mlieko a antimilk. Ak ti toto vyšlo pozitívne a ešte aj má ekzém, tak na stopercent mu mlieko robí zle. Neliečená alergia na mlieko môže spustiť aj alergiu na lepok a prípadne neskôr v dospelosti to môže viesť aj k rakovine čriev. Takže toto čo ti doktorka povedala nepočúvaj. Jednoznačne mu vysaď všetko s obsahom mlieka, sušeného mlieka, cmaru, srvátky, všetko...jogurty, syry, hlavne tvaroh...nič..Vysaď na minimálne dva týždne a potom mu niečo daj a sleduj reakciu..nedaj si zničiť zdravie svojho dieťatka..

akramgad
26. nov 2011

@zuzka83 ahoj neviem či poradím ale kamarátka mala tento problém tak ho riešila nasledovne vylúčila veškeré sladkosti okrem ovocia a začala dávať kozie mlieko ale keďže nemala prístup k surovému kupovala v lekárni sušené a už neponúkala malú z jedlom nechala tak oni si naložili obed a ona ak chcela dali mlieko ale potom začala uždibávať im z taniera a pomaly začala jesť porcie 🙂 tak neviem či som poradila ale údajne z kozieho mliečka viac vytrávy v brušku 🙂 prajem skorú zmenu tvojmu synčekovy aby mu chutilo všetko jedlo ktoré z láskou varíš a z trápením ( momentálne) nakladáš na tanier pre neho 🙂

sante81
26. nov 2011

@zuzka83 ahoj, ja som mala podobny problém toto leto, nechcel jest vyše mesiaca ale tak ,že nejedol vôbec nič, iba mlieko, vysledky vysetrenia krvi, všetko bolo v poriadku , jediné čo chcel, tak to bola flasa s mliekom, brali sme nejaké probiotika, schudol skoro 2kg alebo kilo, už si nepamatam, už nas chcela doktorka poslať na infuzie do nemocnice, bola som vtedy s ním u svokry, ona si ho posadila na kolená, jedla zeleninovu polievku, malému sme dali do ruky lyzicku a začal jest sám, od toho dna, jedáva ako kyselina, ja som na neho skusila naozaj za tu dobu všetko, aj po dobrom aj po zlom, a stačila jedna lyzička do ruky a všetko bolo ako pred tym.
píses že ti papa rohlik jogurt, mlieko, niektoré deti mavaju takéto obdobie, mne napr nasu stravu varenu začal jest ked mal asi 16mes, do vtedy sme fičali len na mlieku, jogurtoch, vyzivach, chlebik, rohlik, ale teplu polievku a druhy chod jednoducho nechcel, mne sa robili vrasky a sediveli vlasy, zjedol len mixovanu polievku v ktorej stála lyzica.
skusila by som ho teda nechat papať samého, nech ochutná, v ziadnom prípade nenutiť.
drzim palce a hlavne velmi vela tprzlivosti
môj syn ma presne 2 roky a 2 mes

usiko
26. nov 2011

joj, nasa zacala teraz nejakoi cudne papat.....odmieta to, co jej davame na lyzicke, a spapa velke kusky do ruky...s nicim...len mrkva, brokolica, zemiak...tak to uz je len plnohodnostna strava...... 😒 😒 😒 tak neviem, ci sa to zlepsi alebo nie,este pred 2 tyzdnami pekne jedla 5x denne, teraz tak 2x a potom len dobe do kadecoho...... 😒 😒 😒

zuzka83
autor
5. dec 2011

@monika15
@tinki
@katrinka8
@katka1981

Tak záhada vyriešená, malinkému dnes v Nitre potvrdili žlčníkový kameň 7*3 mm, z toho má nechutenstvo. Snáď je to spojené aj s vekom, ešte overím aj alergie, ale už mu nebudem nanucovať nič, čo nechce. Keď chce mliečko dám mu mliečko, vychudnutý nie je, rastie, je šikovný a veselý, plný energie, tak mu to Hami asi stačí. A žlčníček budeme musieť poriešiť keď bude starší. Zatiaľ môžeme len dúfať, že nenastanú komplikácie a vydrží to ešte pár rokov.

katka1981
5. dec 2011

@zuzka83, som rada, ze myslime rovnako, ale ten zlcnik ma mrzi, ale ten kamen mu moze aj zmiznut, treba verit