Môže 10 mesačné dieťa jesť sviečkovú?

smajluska
2. jan 2021

Maminky, chcem sa Vás spýtať či môže 10 mesačné dieťa papať už sviečkovú s knedlou, bravčové mäsko? Odkedy ste dávali syr Emmental alebo Leerdamer? Alebo aký syr ste dávali a od koľkých mesiacov? Mozzarellu už môže? Od kedy môže papať pudingy napr. Dr Oetker? Varíte puding z kravského mlieka? Alebo v akom mlieku varíte pudingy? Klasickú krupicu s masielkom a troškou škorice od kedy môže? Maminky ďakujem za odpovede.

janinah
2. jan 2021

Tak keby som tu napísala ja,čo som mala prvú dcéru pred 26r. tak by ma tu ukameňovali😉 ale jedno pravidlo hádam stále platí- zlatá stredná cesta,pomaly a postupne,určite netreba do troch rokov umelé mlieko používať.

macik34
2. jan 2021

@smajluska svieckovu môže. Takú menej dochutenu. Chude bravčové tiež. Knedlu pomenej. So syrami by som počkala po roku, hlavne tie tvrdé syry. Ja som sa snažila do roka vyhýbať soli, bujonom, koreninam, sladkostiam

asia83
2. jan 2021

@smajluska Samozrejme.

dominika_sk
2. jan 2021

Do sviečkovej sa dava zeler a ten by deti nemali.

fiafia
2. jan 2021

Z takýmito jedlami by som počkala aspoň do roka. So škoricou tiež. Väčšina syrov je slaných. Dokina mi od 10m kázala pridávať kravské mlieko no u nás neprešlo a dodnes nechce

tominko2612
2. jan 2021

to som ani nevedela, ze deti nemozu zeler, robievala som zelerovu polievku malej od 8 mesiaca :/.

nelca0510
2. jan 2021

@smajluska brzdi žena, kam sa ponáhľať? Véd ma to dieťa 10 mesiacov. Sviečková za mňa nie. Možno omáčka na podobný sposob. Bravčové nie knedľa nie. Syry počkaj do roka, keď tak skus mozzarellu. Pudingy nedávaj, zbytočný cukor. Krupica "lepí" čreva, radšej kúp kukuricnu polentu, pseno, ovsené vločky..
Véd je x krásnych receptov a možnosti co dávať deti. Skus co najzdravšie variť, tie nezdravsie veci proste ochutna neskôr.

deedol
2. jan 2021

@tominko2612 zeler je alergen, ale ked jej z toho nic nebolo, tak nema alergiu a tym padom si jej nijako neublizila, neboj 🙂

deedol
2. jan 2021

@smajluska podla mna to zavisi od pripravy. svieckova - mrkva a petrzlen ok, mlieko/smotanu by som este nedavala. chude bravcove ok, idealne nejake "domace", ak mate🙂 knedla domaca - ja by som uz kusok dala.
syry najprv makke, potom tvrde, ja som do roka davala skor lucinu, mozzarellu a podobne. neskor potom aj tvrde, ale bez farbiv (pozerala som zlozenie).
puding nema ziadnu vyzivovu hodnotu. nie je v nom nic take strasne (max nejake farbiva), ale ani nic dobre. takze otazka je, ze naco.
krupica je podobny pripad, tiez nema takmer ziadnu vyzivovu hodnotu. su aj lepsie kase na trhu (ovsena, psenova...). davala som ju urcite az po roku, mozno dokonca po roku a pol. a potom uz do kravskeho mlieka (kupujem bio - u nas sa ho vypije dost malo, takze mi ta cena az tak neprekaza). skoricu si uz nepamatam, ale urcite som ju nedavala takto skoro. ani kakao. robila som len taku s trochou cukru a masla.

katkaba1
2. jan 2021

Ja som dnes robila 7 mesačným dvojičkám falošnú sviečkovú😄 mrkva, petržlen, zemiak, hovädzie mäso - všetko na pare, zmixnuté s dojčenskou vodou a repkovým olejom a zalizovali sa až za ušami😁 (a muž s nimi ale mal smolu, varila som len pre dvoch😄).
Dala by som len takúto "sviečkovú". Pripadne miesto vody UM trošku a hneď to bude krémovejšie 🙂

elizabet173
2. jan 2021

@macik34 preco knedlu pomenej, ved obsahuje to, co rozok

nikpa
2. jan 2021

@smajluska svieckovu môže, aj knedlu, aj pudingy, krupicu co uvaris aj ine kaše z kravskeho mlieka, najlepšie ešte bez cukru alebo len s minimom. Tiež biely jogurt, lipanek. Syr z tych kvalitnejšich je lučina, mozarela, tvrdé som davala az neskôr. Maslo tiez ale to klasické, nie take ze flora, rama a podobne nahražky. Inak pomaly môžeš dávať váru to co jete vy ale teda v takej zdravšej forme, nemastne, chude mäso, nekorenene, ziadne majonezy, štipľave, vyprážané.

nelca0510
2. jan 2021

@nikpa môžte mi vysvetliť, na co je 10 mesacnemu dieťaťu potrebné niekde pridávať cukor? A lipanek kde je cukor tiež? Véd ono neviem ako chutí niečo dobré nakorene. Na čo s tým ponáhľať?

nikpa
3. jan 2021

@nelca0510 dobré to nie je na nič ale niektore matky to robia a dokonca sladia toľko ako sebe. Takze schvále som napisala ak by aj chcela tak nech len trochu. No a lipanek som napisala ako tu alternatívu menšieho zla z toho co je na trhu. Ale kludne ma tu ukamenujte lebo som jej kazala otravit dieťa 😳

nelca0510
3. jan 2021

@nikpa zas nebuď melodramaticka. 10 mesačne dieťa nepotrebuje žiaden cukor. Najvhodnejšia alternatíva je poctivy biely jogurt.
Niektoré matky nerozmýšľaju co dajú dieťaťu ale toto nie je prípad autorky @smajluska

nikpa
3. jan 2021

@nelca0510 a kde som ja napisala, ze dieťa potrebuje cukor? Nikde! Treba čítať s porozumením.

nykkushka
3. jan 2021

@nelca0510 tiež ma zaráža, koľko ľudí jej píše, že môže. My mame doma tiež skoro 10m babo a jedine čo z tohoto všetkého dostáva je maslo.
Kľudne ma môže niekto nazvať prehnaná bio eko raw mamička a iné urážky ale myslím, ze 98% z toho čo autorka píše ešte tak malé bruško nevie spracovať. Cukor dieťaťu nepatrí a to čo najdlhšie, tak isto ťažké mliečne výrobky plne bielkovín zaťažujú obličky. Sladké slane ochutené jedla 🤷‍♀️🤦‍♀️.
Ale tak kľudne nech jej aj szegedin uvarí alebo tlačenku dá.

scorpionflower1
3. jan 2021

@smajluska nie, nemoze. Bravcove je tazke na zaludok, vobec uz nevravim o tej omacke je tam mlieko aj zeler. Moze kuracie, morcacie, telacie (nie hovadzie) Nedavaj jej puding, neprisladeny biely jogurt jej skus dat.
Kravske mlieko zabranuje vstrebavaniu zeleza do krvi, deti mavaju casto anemiu v tomto veku, ja by som ho nedavala do 2-3 rokov (myslim krabicove kravske mlieko) Ine su vyrobky z mlieka - menej slany syr by som pomaly uz davala (emental ma ovela viac kalcia ako obyc. mlieko).
Ja malej (2r) nedavam kravske mlieko vobec, len rastlinne (ovsene) a vyrobky z ovcieho mlieka (syry a jogurty, je v nich 2x viac vapnika ako v kravskych, ale su dost drahe). Pozri si tabulku alergenov a potravin na babatkorodinka.sk. Tam je to dobre popisane, kedy co zaradit do stravy. Dolu mas link.

https://babetko.rodinka.sk/vyziva/zaciname-papa...

kristiii
3. jan 2021

@smajluska tu sa veľa nedozvieš 🙂 jedny mamičky dávali, iné nie. Sviečková je za mňa ok, veď to je sama zelenina, do roka som pridávala miesto kravského mlieka do všetkého UM, po roku, keď som videla, že mu kravské nič nerobí, som prešla naň. UM mal len čisto na pitie, na varenie už bežné mlieko. Aj pudingy som tak robila, aj krupicovu kasu, s troškou cukru alebo s domácim džemom. Syr som dávala len lucinu, tvrdé až neskôr. Ono si sama odpozoruješ, či bude drobcovi niečo vadiť, ak bude ok, prechádzala by som postupne na normálnu stravu, samozrejme menej soli, korenia, cukru a tak, deti nemajú také skazené chute ako my

scorpionflower1
3. jan 2021

@nykkushka nie si vobec ziadna bio eko raw matka. To, co autorka vymenovala nie je vhodne pre tak male dieta a niektore veci by som nedavala do stravy ani starsiemu dietatu. Ja som neni ziadna bio matka, mala papa aj pecivo aj nejaku zdravu sladkost jej dovolim alebo urobim doma.

hennyinnsbruck
3. jan 2021

Moja dostala v 8mes keď sme boli na svk knedľu a guláš od babky 🤷‍♀️
Škoricu mala od prvých prikrmov v rajčinovej polievke.. Aj zeler a všetko, cele vajíčko... 🤷‍♀️🙈🙈🙈 Vsetko jedla radom.

fadama
3. jan 2021

Syn jedol v 6m halusky, a potom už jedol postupne všetko. Takže za mňa áno. Po troške samozrejme.
Blbosti samé že dieťa nemôže to a to...Syn ma 13 a zdraví jak ryba. Suseda ma o 3 roky mladšieho a v kuse je chudácik chorý. A tá mu všetko zakazuje. Opicit sa po tv je hrozne.

hennyinnsbruck
3. jan 2021

A zabudla som... Ja som krupicu normal z kravského varila. Mozarellu neľúbila inak by som dala. To záleží na tebe ci budeš tabuľkova alebo jej das. Ja som mojej všetko dala.

drzaopica
3. jan 2021

@smajluska vsetko moze svojim sposobom, ale nevidim zmysel krmit tym 10 m dieta🙂este najmensie zlo z toho je ta svieckova.Niekto rozmixuje len mrkvu a zeler petrzlen vyhodi tiez to tak robim nemam rada vonu zeleru.Vobec jej nemusis dat knedlu ved dieta moze zjest len omacku a maso, ale ani na knedle nevidim nic zle.Krupicu a pudingy neuznavam to radsej sprav ovsenu kasu skoricu a trocha masla.ci ryzovu kasu s ovocim bananom postruhsnym jsblkom ved je tolko moznosti
Lipanek, Pribinak esre nie az po roku ma vela bielkovin cukru
Mas kvalitne biele jogurty do toho pomixuj ovocie mrazene, cerstve, tvaroh trocha...
Tvrde syry este nie ani tavene lucinu, cottage, smotanovu natierku jemno moja peduatricke preferovala maslo do toho mozes dat zltok uvareny trocha pazitky a mas ranajky, olovrant...niekto dava uz aj sunku
Js si myslim, ze take babo ma na vela veci cas.Ale svieckovu kludne a vzdy preferovat hovadzie pred bravcovym a kuracim.Ryby su fajn alternativa

henka123123
3. jan 2021

moj prvy v 10m papaal segedin..cize ano moj bude uz jest aj svieckovu v tom veku

nelca0510
3. jan 2021

@nikpa "s minimom cukru", "puding", "Lipanek". Tvoje rady.

zuzanockamt
3. jan 2021

sviečkovú môže, ale urobiť light verziu, knedľa tiež bezproblémov...zo syrov som skúsila mozarellu, eidam, goudu, občas dám...z kravského mlieka varím kaše od 6.m...občas uvarím aj vanilkový puding...od 6.m jedáva aj krupicu s maslom a škoricou...teraz má 11.m a nevarím už osobitne

jasminet
3. jan 2021

svieckovu kludne - bez zeleru, pred ochutenim a slahackou odobrat, s cestovinou... za mna moze.
lucina ok, biely jogurt tiez ok, poslednej som davala parmazan na cestoviny, trosku oliv. oleja. tvrdy syr ano - kvalitny, ziadne tavene a podobne.
krupicu a pudingy som pred rokom nevarila vobec ani jednemu dietatu.

scorpionflower1
3. jan 2021

@fadama prosim ta, tie "blbosti, ze nemoze to a to" su preto, ze ked sa decko vyhadze alebo dostane alergicku reakciu, aby si vedela z coho to bolo. Detom sa zavadzaju silne alergeny do stravy neskor, aby sa u nich znizilo riziko alergie v neskorsom veku. Tieto ankedoticke kraviny, ze moje decko jedlo to a to a je zdrave a susedovie to nejedlo a je chore su cista nelogicka a iracionalna sprostost, pretoze vzorka 2 deti nevypoveda o nicom. Tak ak je tvoj syn zdravy, je to skvele, ale to ze jedol halusky v 6. mesiacoch mu urcite k tomu zdraviu nepomohlo.

siska53
3. jan 2021

@smajluska mozes spravit obdobu svieckovej, dat tam zeleninu a jogurt, ale maso, no.. trochu telacieho ci hovadzieho, ano, co si pamatam, mohli v rom veku 50-60g.masa denne. Ale knedlu urcite nie! Len zemiaxky uvar.
Syry po roku, ale skor take, se lucina, cottage.. cise tie peirodne, malo slane.. tie tvrde som.davala az okolo 2.roku. je tam veka soli.