Od koľkých mesiacov ste dávali deťom med?

camilla_1
10. mar 2012

Ahojte mamicky
Dost ma zaujima otazka ze kedy je vhodne dat dietatu med vraj by sa nemal do roka davat ani do cajika je to pravda ? od kolkych mesiacov ste davali detom vy ? 😕

stanislavao
10. mar 2012

ano, nemal by sa, lebo med obsahuje alergeny, lebo je tam pel, ale akonahle mali deti cca 7-8 mesiacov jedli vsetko. a starsi ked mal 4 zuby, tak jedol vsetko, najradsej klobasu, slaninu a chlieb. cize skuste, pokial dietatu z toho nic nebude, tak mu to mozete davat. viete, ak by ste sa riadili vsetkymi clankami a "zarucenymi radami" o tom, co deti nemaju jest, tak by boli len na prikrmoch umelych. nema sa solit, ja som solila hned, nema sa mlieko, ja som kasu zarabala vzdy len s trvanlivym mliekom a nie vodou a nie nutrilonov. od tym 7-8 mesiacov vsetko.

alicia28
10. mar 2012

med je obrovsky alergen, my do ukonceneho roka sme o mede ani nesnivali. naco sa ponahlat ? este sa za cely zivot naje medu dost

nice202
10. mar 2012

ja som dala od roka, lenze ona nie je ziaden alergik ani nic podobne....

sssimi
10. mar 2012

Presne neviem, ale isto až druhú zimu do čajíku. Takže mala minimálne rok a pol.

mircalla
10. mar 2012

Mame 19 mesiacov a zatial nie. Caj pijeme detsky ovocny, netreba sladit. Nemame potrebu ho davat, naviac sa vyhybam okrem ovocia a jogurtov sladkemu....nechyba nam med

acer11
10. mar 2012

zaručene kvalitný domáci med po troške asi od roka-dôraz je na kvalitný-nie lacné napodobeniny z dovozu....

katrinka8
10. mar 2012

Niekde sa uvadza, ze po roku sa moze, niekde ze do 3 rokov dietatka by sa nemal... Niekde som citala, ze med sa nema malickym detom davat nie preto, ze je to velky alergen, ale najma preto, ze obsahuje akusi latku, ktora sa v detskom zaludku nedokaze dobre spracovat a meni sa na toxicku latku. Ako dietatko rastie, tak sa ta latka spracovat postupne da, lebo zaludok uz je na to usposobeny. Ale ci je to pravda a co presne to je, tak to netusim, pretoze to bolo na mna dost odborne ... Ale my sme med po roku po troske dcerke dali, ale nie do caju. Len par kvapiek na chlebik, akoze chlieb s medom, alebo trosicku osladit biely jogurt a pod. Ale mame overeneho pana, ktory nam predava med, je to pravy horsky med.

pimpulienka
10. mar 2012

Po roku. Sem tam ho máme na chlebiku s masielkom 🙂

angela1
10. mar 2012

ja som ho malej začala dávať od 6 m. a je úplne v poho...

gumimaci
10. mar 2012

Med sa neodporuca pre deti mladsie ako jeden rok preto, ze moze obsahovat botulinove vytrusy. Ak je este travenie nezrele a dieta nema dostatocnu kyslost zaludka, tak moze prist k otrave botulotoxinom. Teda ak ma dieta od narodenia problemy s travenim, odporuca sa s medom pockat aj do 3 rokov. Dospelemu tieto vytrusy neskodia.
Co sa tyka alergii- tam sa jedna hlavne o medy dovezene (na etikete byva napis, ze zmiesane z medov mimo EU) kedy sa neda zistiti povod kvetov a cudzokrajny pel moze u niekoho vyvolat alergiu.
My sme med dali obcas do caju cez zimu, ked mal sople. to uz mal asi 14-15m.

pallacinka
10. mar 2012

Oficialne sa (kvalitny) med moze davat od roka. Ja jedla nasej malej stale nesladim ani nesolim, a este sa dlho ani nechystam, pokial jej chutia taketo. Argumenty typu davam vsetko od pol roka a nic mu/jej nie je ignorujem, existuje x studii o suvislosti medzi dietou v rannom veku a obezite alebo cukrovke v dospelosti.

slniecko77
10. mar 2012

Med sa neodporuca do 18 mesiacov veku dietata, pretoze moze obsahovat botulotoxiny. ktore sposobuju botulizmus..je to zivot ohrozujuca otrava jedlom.

briketa
10. mar 2012

Surovy med sa nesmie davat koli alergii a botulinovemu toxinu ktory sa moze vyskytnut v hociktorom baleni. Je to najsilnejsi neurotoxin aky bol zatial kedy objaveny. Do jedneho roka moze mat smrtelne nasledky.

minewka
10. mar 2012

kvalitný domáci med som pridávala - pár kvapiek do čaju, občas do kaše cca od 9teho mesiaca. Jednak to považujem za vzácny výrobok, ktorý obsahuje kopec zdravých vecí a jedna mám za to, že dieťa sa potrebuje od určitého veku postupne oboznamovať so všetkým, po trošičkách, aj s alergénom. Nechcem si vychovať alergika 🙂

ikke
10. mar 2012

po roku.

med ako prirodny produkt moze byt nakazeny bakteriou Clostridium botulinum, ktora sposobuje botulizmus. spory tychto bakterii su bezne neskodne. len u velmi malych deti (do 1 roka) sa z tychto spor moze vyvinut skutocna bakteria, pretoze deti este nemaju celkom vyvinutu crevnu floru.. latky, ktore tato bakteria vylucuje v crevach, su velmi nebezpecne a u velmi malych deti mozu viest k vaznemu ochoreniu, detskemu botulizmu. priznakm tohto ochorenia su znizena chut do jedla, neustaly plac, letargia a zapcha. toto moze viest k svalovej slabosti az ochrnutiu. vcasnym osetrenim v nemocnici sa da predist tazkym komplikaciam, ktore mozu viest az k smrti.
pre dospelych a starsie deti nepredstavuje med ziadne riziko, pretoze crevna flora a obranyschopnost organizmu su uz lepsie vyvinute.
ak taketo male dieta uz dostalo med, je dobre sledovat, ci sa nevyskytuju pripadne symptomy choroby. sanca nakazenia je mala. ochorenie sa vyvinie do kritickeho stavu az po niekolkych dnoch, pocas ktorych sa objavuju symptomy ako pretrvavajuca zapcha, letargia, neschopnost sania a nasledna dehydratacia. v pripade podozrenia kontaktujte lekara.

volne prelozene z
http://baby.plein.nl/weblog/?id=3190
dalej aj
http://homecooking.about.com/od/foodhealthinfor...
http://www.babycentre.co.uk/baby/startingsolids...
http://kidshealth.org/parent/pregnancy_newborn/...
http://www.babycenter.com/408_when-can-my-baby-...
http://www.telegraaf.nl/buitenland/5240866/__Ba...
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/clos...
http://www.ikkeben.nl/ShowDetail.asp?NewsId=656

katren
10. mar 2012

my ako sme zacali papat na ranajky, rohlik s maslom, som zacala obmienat sunku, syry, med, dzem atd.....takze od nejakeho 7-8mesiaca.....ale to mala Dominika uz 2 zubky....Michal este nema ani jeden, takze este pri nom neriesim...

kvetinka211
10. mar 2012

po roku, zatial len par krat obliznut na chlebiku (nechutilo🙂
pije vodicku a materske mliecko, caj som dala par krat (nechce sa mi ho varit), caje nesladime ani my dospelaci a ani nebudeme sladit
@stanislavao poznam jedno dievca ktoremu davali prazenicu ako trojmesacnej a aj tak chuda vyzera 😖
to je tvoje deti su ok je preto, ze mali stastie a maju asi odolne geny ...

zuzana17
10. mar 2012

najskôr až od roka, aj to len sem tam 😉

00matula
10. mar 2012

ahoj, ja som skusala malej dat medik tuto zimu 1x do cajiku ale nesmakoval jej, skusala som jej ho dat aj len tak- na lyzicku, no odmietla ho, tak som jej ho viac nedavala... 🙂

fialkaa
10. mar 2012

urcite kus po dovrseni 1 roka. moj maly nepapa sladke, teda snazim sa obmedzovat na minimum. ale papal napriklad medovniky, kde sa med vyskytol. ked uz mu dam med, tak do bieleho jogurtu. to je velka mnamka, odporucam aj dospelym 🙂

slivocka
11. mar 2012

My sme kupili susienky sunarka a su s medom takze si myslime , ze ked sa troska da aj do cajiku, nic sa nestane 😉

edita84
11. mar 2012

med sa môže až po 1 roku je to silný alergén.

allanaa
12. mar 2012

V mede sa môžu nachádzať baktérie Clostridium botulinum a ich spóry, ktoré môžu zapríčiniť životu nebezpečný botulizmus kojencov. Z tohoto dôvodu sa nemá dieťatku do konca prvého roku života podávať včelí med. Najnebezpečnejšie obdobie je v rozmedzí prvých 6 mesiacov.Kaše, keksy, atď su často v potravinárskom priemysle prisladzované medom. Tento med je ale v poriadku! Med musí byť predpisovo zohriaty pod tlakom na 121°C, pričom sa možné baktérie zničia (vyhubia).Med obsahuje v porovnaní s cukrom malé množstvo bielkovín (0,4 gramu/ 100g), čo môže vieť k vzniku alergii, príp. podporí symptómy. Ďalej môže med u kojencov ľahko vyvolať riedku stolicu.
Po konzumácii medu je dôležité dôkladné očistenie zubov.

Med je výborná potravina – po prvom roku života dieťatka ho môžete podávať bez problémov.

habibi78
12. mar 2012

dcera ma 4 roky a doteraz nepouzivame ani med, ani cukor...

zuzanockamt
12. mar 2012

priblizne od 1. roka

adriancarter
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elizabeta56
11. okt 2021

Med sa dieťatku do roka nemá dávať preto, lebo môže zriedka obsahovať spóry baktérie Clostridium botulinum, ktorá spôsobuje botulizmus. Botulotoxín je silný jed rezistentný k tráveniu (môže spôsobiť smrť) a maličké deti ho nevedia spracovať vôbec, ani obličky nemajú ešte vyzreté na vylúčenie jedu z tela. Je to tzv. kojenecký botulizmus, kedy v mede dojča príjme spóry, ktoré v čreve rastú a zaplavujú telo botulotoxínom.

evaachesa
11. okt 2021

Syn bude mať 2 roky a ešte som mu ho nedala. Med by sa mal používať skôr výnimočne ako liek...davam si ho do čaju keď na mňa niečo lezie alebo som chorá, nejem ho denne.

smajluska
2. apr 2023

Odkedy sa môže dávať deťom medovicový med?

lenkakravcova
2. apr 2023

@camilla_1 to sú také fámy okolo toho...
Dávala som med od 4 mes do čajíka. Dôležité je ale ho poriadne prevariť:

"botulotoxiny sú citlivé na teplo. Teplota 80 °C po dobu 30 minút, alebo niekoľko minútový var, postačí na zničenie toxínu"

Čiže keď chceš dávať bábätku, ktoré si botulotoxin nevie samo rozložiť, stačí ti čaj 5 min nechať vrieť s medom vnútri a je to okej. 🙂 (pre tvoju spokojnosť nechaj kľudne 10min).