Zmrazujete kuracinku, aby ste zničili baktérie?

dasenka84
16. dec 2014

Ahojte dievcata!
Poculi ste o tom, ze v kurcatach z obchodov sa nachadza nebezpecny kompylobakter, ktory ohrozuje najma male deticky? Pri peceni bakteria umiera, no vraj sa nou da nakazit pri manipulacii so surovym masom. Dokonca ho vraj odporucaju nikdy neumyvat a zamrazit 😲 predtym, ako sa bude pripravovat, aby sa nedostala na ine jedlo. Mna to dost vydesilo, lebo kuracinku aj s manzilkom lubime a casto robime. A urcite ju chcem davat aj nasej bambulke. Vy z toho nieco dodrziavate?
Pisali o tom tu
http://www.etrend.sk/ekonomika/nechavaju-nas-ku...

betunka39
16. dec 2014

to ,že ju zamraziš neznamena, že kampylobaktera zniočiš. Hovorim z vlastnej skusenosti, moja dcera cely november preležala s týmto doma, kedže to chytla z kuracieho masa, ktore bolo malo prepečene. Takže hlavne je ho dobre umyť, nie neumyvať, to je blud. A najdoležitejšie je ho dobre pripaviť, čiže maso bud dobre povariť, alebo prepiecť, tak nad 90 stupnov. Inak sa nezniči. nemusi sa však nakaziť každy, len ak ma oslabenu imunitu. Z jednej porcie jedli aj dcera aj syn a dcera mala preukturne krče a hnačky a synovi nebolo nič. Mali grilovanu kuracinku z reštiky a syn ochutnal, lebo dcera nezjedla všetko. Hygienička ked u nás bola, vravela, že najdoležitejšie je vždy všetko dobre umyť, aj po priprave všetko vyumyvať saponatom, a dobre tepelne opacovať. Inak je to nakazlive aj z človeka na človeka, my sme museli všetko dezinfikovať, ale nikto neochorel, dcera bola v tom obdobi aj na ATB koli inej chorobe, tak aj preto ju to viac chytlo.

nyusika
16. dec 2014

Nikdy nekupujuem kuracie v beznej sieti supermarketov a obchodov. ak som uz nutena kupit hydinu, tak kupujem morcacie, to sa chova inak, ako kurence. nedopuju sa ATB a hormonami, neurychluje sa ich chov.
podla niektorych studii vdaka hormonom v kuracom mase teraz dospievaju dievcata skor, kym medzi mojimi vrstovnickami bolo bezne zacat menstruovat v 13-14 rokoch, teraz sa hranica zaciatku posuva k veku desat rokov.

betunka39
16. dec 2014

@dasenka84 a inak ešte k tomu članku, ked sme to s dcerou skumali dalej, je to normalna bakteria ktora preživa nielen na kuracine, ale aj na vtakoch ,je vo vode, len sa neda tak lahko zničit, preto je doležite vždy všetko umyť a dobre prepiecť. Tak ako u svalovcov z hovadzieho, alebo pasomnicu možeš chytiť, ak si daš medium steak z takeho maska.

dasenka84
autor
16. dec 2014

Ale tam prave pisali, ze dorazne odporucaju nic neumyvat. Ked si donesies chladene kuriatko z obchodu, tak ho mas strcit naspodok mraznicky bez umyvania. Lebo prave pri umyvani sa vraj moze bakteria preniest na kuchynsku linku ci do ineho hotoveho jedla a potom sa tak da nakazit ☹ . Ja som o takej bakterii este nikdy nepocula 😒

guiseppinka
16. dec 2014

@dasenka84 tak si neumyvaj. mne napr. osobne to neda, aby som neumysla maso, ked s nim pracujem. drez a linku umyvam zakazdym (dobre, neumyvam ju so saponatom), ale aby som jedla maso priamo z obchodu bez umytia, tak to teda nie... ja ho este aj po rozmrazeni umyvam...

prave kvoli takymto bakteriam, by mali byt dosticky na maso a zeleninu oddelene.

jaduska
16. dec 2014

Mäso sa pred zmrazovaním umývať nemá. Po rozmrazení určite áno. My sme to tak doma robievali vždy, ani som nevedela o nejakej baktérii.

nyusika
16. dec 2014

@dasenka84 no aj neviem, ale ja maso zasadne umyvam v kuchynskiom dreze...tak neviem, ako prenesiem bakterie na kuchynsku linku. umyte maso poriadne vysusim kuchynskymi utierkami (stale v dreze), potom prelozim budto hned do pekaca, alebo na dosku, ktoru pouzivam vylucne na porcovanie masa,

henikav
16. dec 2014

Tiez som o tomto citala clanok, ale robim si podla seba. Masko zamrazujem len ako ho planujem skladovat dlhsie ako dva dni. Pred zmrazovanim ho nikdy neumyvam, ale pred pouzitim umyjem kazde maso, nie len kuracie, okrem mleteho, to by sa tazko umyvalo. Ja radsej lepsie prepeciem, snad to staci na zabitie vsetkych neziaducich mikrobov, zatial sme problem nemali, dufam ze ani nikdy nebude 😉

zeriempizzu
16. dec 2014

Kupujem cerstve, nikdy neumyvam, iba pripavim a poriadne tepelne upravim. Nevidim dovod na umyvanie kurata. Ziaden.
Mrazim len ked nestiham urobit ci mam vela. Inac nie.

snapi
16. dec 2014

@dasenka84 kuracie maso v supermarkete a ani v masiarstve nekupujem uz vyse roka. Skoncila som z neho na infekcnom na tyzden..Mala som inu bakteriu ako je v clanku. Ale taku zakernu, ze stacia 4 bakterie a mozes sa nakazit. Maso bolo riadne uvarene, ja som na toto bola vydz hakliva a radsej maso vysusila ako by malo byt surove. Dosku aj noz som riadne umyla, aj ruky a aj to kura..Takze moja rada, da sa kuracina zohnat aj u domacich chovatelov, vies co jes s vacsou pravdepodobnostou. Je chutnejsie, sice drahsie, mavame ho menej casto ako predtym ale viem, ze sa nenakazime..

fotoarch
16. dec 2014

Kampilobaktera mal nas 3 rocny a neni to sranda, vyhodila som teplomer / ukazoval 42 stupnov .... Vo vyteri bol opakovane aj po prelieceni antibiotikami.... A nasteva tety z hygieny nas tiez prekvapila, mila pani - sme zkecli 😀

paris3
16. dec 2014

@nyusika ja som si tiez myslela, ze morcacie sa nedopuje. Az kym som ho nedala zjest dcere. Vtedy mala si rok a pol. A naliali sa jej bradavky, mala pod nimi normalne hrce. Doktorka potvrdila, ze bolo z hormonov, co bolo v tom masa. Za par dni to odoznelo. Odvtedy uz kupujem maso (akekolvek) len od domacich producentov. Tam viem, ze taketo nieco nehrozi.

stanulienkat
16. dec 2014

@zeriempizzu Nevidis dovod na umyvanie kurata? Fuj, nemas predstavu kto vsetko to mal v rukach a kde sa to valalo.

laura0
16. dec 2014

tak ja by som neumyte mäso nezjedla ani na nic...ved kym sa dostane k spotrebitelovi kolkymi rukami prejde...ktovie ci im nespadlo na zem ,ci po nom nieco nebehalo ☹

zeriempizzu
16. dec 2014

@stanulienkat no a co? Ved sa to tepelne upravuje - a ta teplota zabije vsetko.

zeriempizzu
16. dec 2014

Kurata mali maju a budu mat v sebe rozne bakterie a neviem co - proste je to tak normalne. Treba ich len poriadne tepelne upravit a vyvarovat sa kontaminacii - a nebude problem.

mirage
16. dec 2014

@nyusika zial ,aj morky sa dopuju, su viac nachylne na ochorenia ako kurence, cize sa tiez dopuju.

meluela
16. dec 2014

@dasenka84 kup si mäso z dobreho zdroja (nejaka overena farma alebo v rakusku), naporcuj si ho a daj male porcie do mrazaku pre dietatku. Rozmrazuj ho pred upravou cez noc v chladnicke. Dobre prepec/prevar. Ak mas dostatocne dlhy cas teplotu v celom mäse nad 60°C, mäso by malo byt v poriadku.
Ja som umyvala, ked som citala davnejsie tieto info v anglickych novinach, odvtedy ked sa mi nechce tak neumyjem .. ked je to podla hygienikov lepsie tak mam vyhovorku 😀 Ale davam si zalezat na tom prepeceni, separatnej umelohmotnej doske na mäso a jej poriadnom umyti a dezinfekcii octom.
Vyhybam sa hyze a inym pochybnym kuratam, zo slovenskych kupim iba obcas kralovske, k farmam nemam pristup. Ale ziadny producent nezaruci ze mäso nie je kontaminovane. Da sa vsak prepokladat ze chovy s lepsim pristupom ku zvieratam su zdravsie ... a poctivy vyrobca nerobi az take svinstva pokym naozaj nemusi (aplikacia liekov atd.)
V USA je uz tak zhumlovany velkochov, ze to rovno vsetko macaju do chloru aby im prilis napadne neochorela cela krajina ... cez transatlanticku zmluvu chcu tuto prax pretlacit aj k nam a vozit nam tie ich humusne kurata ... rokovania su samozrejme polotajne, takze sa v mediach objavi len obcas nieco.
http://www.independent.co.uk/voices/comment/wha...

stanulienkat
16. dec 2014

@zeriempizzu Ja som raz videla ako sa vysypalo auto s masom na cestu. Sofer pozbieral maso z bedniciek a pokracoval v jazde. Takze nalepeny asfalt, sklo, bordel ......

zeriempizzu
16. dec 2014

@stanulienkat maso co lezalo na asfalte a bordeli poznat, take by som ani nekupila.

betunka39
16. dec 2014

@zeriempizzu no ja som vzdy umyvala aj ked sme doma chovali.Jednoducho musim ho vyumyvat zvnutra.lebo mne tam vadia vsetky tie veci co tsm su a su od krvi.A nie je zarucene.ze z donaceho chovu nema kampylobaktera.to ti nikto nezaruci.lebo tie bakterie ziju na slipkach a mozu to preniest na psa.alebo macku a tak sa da nakazit.

tova
17. dec 2014

@laura0 ty vazne veris ze ludia v masopriemysle sa tych kurciat dotykaju holymi rukami? vad maju rukavice a urcite ich menia niekolkokrat denne. a kdebysa malo maso valat? ved Rovno ich balia do sackov este na pase. bakterie sa roznesu po drese ked umyvas, kvapne tu, tam, na ostatne riady, hodis nieco do kosa atd. Teplota pri vareni zabije vsetky bakterie, je dolezitejsie maso dostatocne uvarit ako umyt. Never ze v restauraciach umyvaju kazde maso, tam maju dostatocne rozpaleny olej a pecu urcity cas aby bakterie zabilo.

nyusika
17. dec 2014

@tova tak nikto normalny nezije ako Monk a to, ze v restauraciach to robia inak, ako ja doma, zial...musim to brat ako fakt. Alebo nechodit do restauracia 😀 Doma som vsak panom situacie ja. a nebudem sa ohanat tym, ze iny toto, iny hento.
JA proste maso umyvam a neriesim, co robia ini, ich vec.
ani na navsteve sa hostitelov nepytam, ci maso umyli.
Ja sa staram a riesim len to, co ja dokazem ovplyvnit.

sisaka
17. dec 2014

@tova
@zeriempizzu predpokladam podla nazorov, ze obidve zijete v zahranici....
Pridavam sa k vam, maso pred pripravov tiez neumyvam, podla odbornikov sa bakterie roznasaju v kuchyni prave tym umyvanim.
Dolezite je maso dobre upiect, aby dosiahlo potrebnu teplotu, pouzivam teplomer, na to urceny a este nikto v nasej domacnosti na ziadnu nakazu z kuracieho masa neochorel.
Osobne neumyvam ziadne maso, dokonca ani hovadzie steaky a to si robievame rare, decka maju radi medium.....

kofoluska
17. dec 2014

@dasenka84 Nezamrazujem. Kuracinu totiz nekupujem. Jedine ked mam od svokry domacu hydinu.

katarinka289
27. dec 2014

@tova ...a v tych rukaviciach si obcas pretru nos a spotene celo,ked ich svrbi...alebo do masa kychnu...alebo pri rozpravani napluju.Fuj...neumyt maso,to si ani po wc-ku ruky neumyjes?Ved naco? S prepacenim hovno si do ruky nechytila? A naco musi byt podla vas v restauraciach na kazdy druh masa iny drez,ked ho netreba umyvat?
@zeriempizzu

zeriempizzu
27. dec 2014

@katarinka289 to je o uhle pohladu. Podla mna je fuj maso umyt lebo bakterie poroznasas vsade. V restauraciach nie je na kazdy druh masa iny dres, to mas odkial?!
Inac nechapem tvoje rozculenie, co to ma s hovnami ci umyvanim ruk po wc?
Neviem ako ty ale ja ked porciujem kura pot si tymi rukami neutieram v ramci vlastneho zdravia.

veriiii
27. dec 2014

@dasenka84 zmrazenim taketo bakterie neznicis,praveze o tom to bol,ze po rozmrazeni ak poumyvas teplotu vodou a nahodu ak su infikovane, tak ak nieco nechtiac pofrkas,moze sa roznasat campylobakter dalej .inac, ja po rozmrazeni oplachujem teplotu vodou,aj rozmrazujem ak potrebujem narychlo v teplej vode..asi sme mali statsie,ze nebolo infikovane 😨 ..