icon

Kupujete svojmu budúcemu drobcovi veci vopred?

lussy211
19. sep 2011

Milé budúce maminky, mám na vás otázku...či kupujete vecičky pre bábenko dopredu. Mne viacerí povedali že by sa to nemalo, že to prináša nešťastie a ja neviem čo všetko. Tak by som rada poznala váš názor🙂A ak kupujete tak ako dlho dopredu 😅 Ďakujeeeeeeeeeeem🙂

Strana
z2
anjelicek26
19. sep 2011

@lussy211 - co znamena vopred? Isteze musis pokupit veci, ved po porode budes par dni "odrovnana" a to dietatko musis obliect, musi si niekde lazkat, z porodnice na cestu domov aj tak potrebujes autosedacku ci kocik, musis ho kupat - vanicka/uterak/mydielka/teplomer, musis ho prebalit - prebalovak atp... aj izbu treba vymalovat, nabytok postavit - aby "vypuchol" teda nesmrdel novotou.

Nestastie to urcite neprinasa, ved zena prekypuje stastim, ked tie malinke veci nakupuje. Ja som pockala po velkom ultrazvuku v 20.tyzdni, tam by sa uz väcsina genetickych vad, deformacii, poskodeni a podobne ukazala + definitivne vies pohlavie - a potom sme zacali nakupovat.

mimkaz
19. sep 2011

@lussy211 ahoj, tak ja som nakúpila aj pri prvom aj teraz pri tomto tehotenstve, na nejaké povery velmi nedám a myslím, že je lepšie ak máš všetko čo na začiatok potrebuješ nakúpené a nemusiš sa tým zaoberať prvé dni po pôrode ale môžeš si vychutnávať bábo a zvykať si na nový život s ním 🙂
kupovať som začala približne niekedy okolo šiesteho mesiaca 😀

berus222
19. sep 2011

@lussy211 kupovala som od zaciatku tehotenstva. nie cielene, ale ked sa mi nieco zapacilo, kupila som to. kocik, postielku a vacsie veci az trosku neskor, ale oblecenie a drobnosti sme kupovali od zaciatku.
ked mi niekto povie, ze to nosi nestastie, tak sa mi az chlpy stavaju 😝

xlucia
19. sep 2011

@lussy211 samozrejme ze som kupovala veci vopred. ved ich potrebujes vyprat a vyzehlit. aj do porodnice si potrebujes veci nachystat. ci si myslis ze manzel pojde kupovat po narodeni a spravi to za teba?
povery boli preto ze volakedy bolo vela prirodzenych potratov kedy zena nebola schopna donosit dieta pre tazke podmienky, ci chorobu, resp. sa dieta narodilo a o par dni zomrelo.
takze nemala mat nakupene, aby to nemala vsetko na ociach, keby porod nedopadol dobre, resp. by potratila.

a ty si nakupit musis tym duplom ze mas zimne dieta, potrebujes aj fusak aj zimne veci . niektore veci su len na objednavku, resp. aj cez net to chvilku trva.
nikto to nekupi lepsie ako ty. a urcite postupne zacni teraz. nenechavaj si to na poslednu chvilku, jednak v zime sa zle chodi, jednak budes mat posledne dva mesiace velke brucho a jednak babo sa moze narodit aj o hodne skor....

podla mna je idealne mat vsetky zakladne veci kupene nejneskor 8tt. pred planovanym porodom. tam mas rezervu aj na pranie a ostatne veci, aj keby sa ti mimi narodilo skor

anjelicek26
19. sep 2011

Presne tak, ku koncu mozes mat zdravotne problemy a objednavat cez net tiez nie je ziadna slava, niektore veci je stale lepsie vidiet. Ja som mavala velmi tvrdnutie bruska uz od 30.tyzdna a bola som rada, ze som mala uz takmer vsetko, len nejake drobnosti chybali, oblecko a tak... maly sa aj narodil o tri tyzdne skor.

Inak aby za mna kupoval vybavicku manzel - to by som neprezila - ved to je na tom jedna z najkrajsich veci, ta priprava, tesenie sa, vyberanie, ked si zena predstavuje to drobatko v tom 😵

ichbinich
19. sep 2011

Ja som kupila par veci, ale dost neskoro, to som uz bola v 7 alebo 8 mesiaci. Dostala som kopu veci od kolegu a od kamosa, tak som v principe cakala, ze co vsetko budem mat a par veci som si dokupila v ramci vytesovania sa na babo 🙂
No, podla tych kadejakych povier neviem, ako si to tie tetky predstavuju, kedze dodacia doba kociarov byva aj 3 mesiace a podobne. A to ma ist potom az rodina kupovat vecicky a narychlo prat, ked sa babo narodi a kym si ty s nim v nemocnici? A potom ti dotrepu nejake gycoviny, co sa ti vobec nepacia? No neviem, ja som rada kupovala uz tehotna.
Ako tehotna som kupila iba 56, myslim, ze vo vypredaji aj nejake 62. Po velkost 62/68 som mala kopu pozicaneho. A 50 som musela dokupit v ramci prveho vyletu s malym, lebo bol drobunky a v 56 som ho hladala. Teraz (ma 21 mesiacov) mam nakupene dve velkosti popredu 😅 (boli vypredaje 😉).
Takze, kasli na povery a kup si, co sa ti paci... Ci budes mat vybavu doma alebo nie, nema ziaden vplyv na dalsi priebeh tehu alebo porodu. To je taka ista blbost, ako ze nesmies dvihat ruky nad hlavu (napr. pri vesani pradla), lebo sa omota pupocna snura o babo...

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
dejka77
19. sep 2011

Ak nechces mat dieta hole, bose tak si to pekne nakup 🙂 Na povery sa vykasli, ved su to len povery. Mozes pokojne nakupovat uz teraz. Ja som prvu vec kupila niekedy okolo 20tt, velmi som sa s tym neponahlala kedze pohlavie som nechcela vediet a tak sa tazsie nakupovalo. Postupne som si kupila co trebalo, co sa tyka oblecenia tak len do 3mes. kedze som nevedela ci to bude chlapcek alebo dievcatko. Uvidis aku radost ti to urobi ked nieco kupis. Ja som teraz kupila malej nove veci a vytesujem sa z toho 🙂 Mimochodom po porode som nemala cas na nic a manzel by nebol schopny kupit co treba.

lopezka
19. sep 2011

@lussy211 ahoj, priznam sa ze nemam rada povery ...ale ja som tiez nenakupovala vecicky hned ako som objavila ruzove kolajnicky 😀 ......pockala som si az na vysetrenie, ktore mi potvrdilo pohlavie a ze je vsetko v poriadku, teda ze babo je zdravunke 😅 .......mala som taktiez velke stastie, ze som kopec veci podedila po segre, takze som dokupovala len zopar veci a take tie drobnosti, ktore sa nededia 🙂
vela stastia prajem 🙂

rora
19. sep 2011

Ja som kupovala od zaciatku tehotenstva, ked som proste videla vyhodnu cenu alebo natrafila na nejaku dobru akciu, tak nebolo o com premyslat, hlavne pri dnesnych cenach 🙂 a kym som este nevedela pohlavie, tak len nejake neutralne veci (biele bodynka,dupacky,decky...) a tak vo vacsom som si zacala chystat vybavu po zisteni pohlavia a oblecenie asi tak od 0-3 mesiaca.nezabudaj ze oblecenie by si mala mat pre babo nachystane oprane a ozehlene. pre mna bolo ovela lepsie mat vacsinu veci nachystanych do 8.mesiaca, bola som kludnejsia 🙂 a hlavne aj financne sa to lepsie zvlada rozlozit si kupu veci na kazdy mesiac.

lussy211
autor
19. sep 2011

@xlucia Nie nie, nemyslím že to manžel kúpi za mňa, ja som plánovala tak v januári základné vecičky a potom pomaly čo bude treba.Nemám to moc odkiaľ vedieť tak ocením každú radu, takže ďakujem🙂Určite si dám poradiť 😅

lussy211
autor
19. sep 2011

@ichbinich No s tým číslovaním tak do toho sa už vôbec nevyznám ,ale určite som nemala v úmysle aby niekto niečo kúpil za mňa kým budem v nemocnici...asi som zle formulovala resp. nedoplnila dostatočne otázku🙂Zasa hlúpa nie som, asi som sa skôr mala opýtať kedy je vhodné začať to kupovať🙂)

lussy211
autor
19. sep 2011

@dominika1988 Nie neverím🙂))Joj dievčence teraz si musíte myslieť o mne:D Ale určite už s tým začnem aj ja🙂Ďakujem krásne za poradenie🙂A ak sa smiesm spýtať o radu na nejaké stránky cez ktoré by som mohla celkom dobre kúpiť postieľku a veci pre malinké?🙂

skeblicka77
19. sep 2011

@lussy211 ahojky, ja som kupovala pri obidvoch tehotenstvach v podstate pocas celeho tehotenstva, pretoze nie som na povery,ked sa mi nieco pacilo, tak som to kupila aaj ked som bola na zaciatku, kocik som mala doma napr uz v 5 mesiaci pri druhom synovi, pri prvom som to nestihla, pretoze som pocuvala presne tie povery, tak ho kupil tato ked som bola v porodnici a mne sa vobec nepacil, ale co uz, tak som ho pouzivala... a pozeram, ze mas termin vo februari, si myslim, ze sa ti urcite nebude chciet behat po obchodoch s velkym bruchom, ked bude vonku zima...

lussy211
autor
19. sep 2011

@lopezka No presne na toto vyšetrenie čakám🙂))Ďakujem za odpoveď🙂

lussy211
autor
19. sep 2011

@rora Jéj ďakujem to sa mi zíde, si zlatá🙂

henulienka
19. sep 2011

Ja vždy vravím, že pri dnešných cenách sa to jednoducho naraz kupovať nedá. Pri všetkých deťoch som nakupovala od cca 4 mesiaca tehotenstva a ku koncu som už aj plienky kupovala 2 balíky jednotiek... 2 balíky dvojek.... z trojek vééééľa balíkov, lebo ti sme používali najdlhšie, vždy podľa toho, kde bola práve akcia.
Aj kočík som mala doma zakaždým už aspoň tri mesiace dopredu a postieľku zloženú cca mesiac pred pôrodom.

Zastávam názor, že ak sa má stať niečo zlé, tak sa to stane bez ohľadu na to, či nakupuješ dopredu alebo nie 😉

desszi
19. sep 2011

ano, kupovala som, po prvom trimestri som zacala 🙂 a hned kocikom 😉

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
skeblicka77
19. sep 2011

@lussy211 a tie steanky kojeneckeobleceni,eu, perinbaba.sk a tiez som dost kupila tu a mimibazar...

lussy211
autor
19. sep 2011

@henulienka Aspoň viem aké sú druhy plienok 😀 Dobre vedieť 🙂Ďakujem 😉

henulienka
19. sep 2011

@dominika1988 aj ja som mala so slniečkovom zlú skúsenosť ..... som myslela že sa ani nedočkám, toľko im to trvalo ... a šatočky z Tesca.... z tých ja nemôžem, tak sú krásne 🙂

ichbinich
19. sep 2011

@lussy211:
To mi bolo jasne, ze sa nechystas tomu verit 😉

Cislovanie je podla dlzky tela, teda ak ma babo pri porode 50cm, bude mu pasovat 50 asi iba kratko, ale urcite 56. Moj maly je vynimka, lebo nosi kazdu velkost asi 3 mesiace. Rastie sice podla tabulky, ale pomaly, nie v skokoch. Niektore babatka vyrastu doslova za noc z veci. Teraz som vyradila body, co nosil od Velkej noci(!).

Co sa tyka cislovania: na Tesco veciach byva tabulka, kde je napisane Tesco cislovanie (podla mesiacov) a klasicke cislovanie podla dlzky. Moja skusenost je, ze Tesco a H&Mko robia skor vacsie veci, C&A vzdy akurat podla dlzky tela. Ale vzdy je riziko, ze kupis dve rozne velkosti a budu takmer rovnake...
Ale ak je babo dobre zivene (😀), tak mu podla vsetkeho bude treba o cislo vacsia ako je dlzka tela.
Takze si mozes nakupit urcite po velkost 68 zakladne veci ako body, dupacky, svetriky a ponozky. A sezonne veci (letne alebo zimne) dokupis podla potreby podla toho, ako ti bude rychlo rast.
Vsetko dobre!

lussy211
autor
19. sep 2011

@dominika1988 No a ja som videla toľko krásnučkých vecí tiež v TS, ale sú aj poriadne drahé niektoré ke´d som videla tie bundičky a jedna čo sa mi vážne moc páčila, tak cena 16E...uff, lepšie cez net🙂)

henulienka
19. sep 2011

@lussy211 Nie je zač, neboj prídeš na to. Moja skúsenosť je taká, že ak sú plienky od 4-9 kg, tak sú dobré na 4, max. 5 kilové dieťa, a tak je to pri všetkých veľkostiach.
Ale napr. moja dcérka má 16 mesiacov a 10 kg a používame 4-ky ( alebo 4+ , záleží od značky), synček má 3 mesiace a 6 kg a používame 3-ky ( on je náš malý sloník 😀 ). Takže ono to treba fakt vyskúšať.

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
radlinka
19. sep 2011

NIE nekupovala som a ani teraz to nerobim. Musel by byt fakt super SALE aby ma to dostalo. Ale zase nemusis verit vsetkemu co sa povrava, urob tak ako ti srdce kaze, ale tiez to nemusis prehanat. 😉 Dolezite su podstatne veci ktore aj vobec vyuzijete, pretoze niekto kupuje na kvanta a potom ani sam nevie co s tym 😖 , pretoze to dietatko nikdy nevyuzije (rastie ako z vody) 😀

dani84
19. sep 2011

ja na povery neverim, zacala som kupovat az v polovici piateho mesiaca ked sme sa dozvedeli co budeme mat 😉 A tiez som dost nakupila v Tescu vo vypredajoch 🙂

elli333
19. sep 2011

áno kupujem dopredu a je to neskutočná radosť,myslím že takú radosť ako ked niečo kúpim maličkej som snád pri ničom inom nepocítila 😵 bohužiaľ mi ju dokážu pokaziť presne tieto povery 😒 som z nich už zúfalá pretože práve od staršej generácie to počúvam..od mojej mamky,od svokry a tetušiek,naposledy mi tak svokra pokazila radosť z kočíka ktorý som našla a plánovala objednať a ona mi povedala len jednu vetu že sa dopredu nekupuje nič v čom bábatko spinká 😠 no samozrejme že to považujem za blbosť ale verte mi že sa neviem prinútiť ten kočiar objednať a tá radosť z obzerania jeho fotiek pohasína, kvôli blbým poverám,ktoré podľa mňa vznikli presne preto ako tu už odznelo že skrátka kedysi bola úmrtnosť či už detí alebo aj žien pri pôrodoch vysoká a tie vecičky potom zraňovali.Dnes je to už o niečom úplne inom ale staršia generácia to nevie pochopiť.Trebárs ked som sa svokry spýtala že ako mám potom prepánakráľa preniesť svoje dieťa domov z pôrodnice ked nekúpim vopred kočík tak ona sa ma spýtala či to už nepreváža domov sanitka ako za jej čias? 😕 😀 takže zhrniem to,každopádne nakupujem a mám z toho radosť,do decembra chcem mať všetko pripravené kedže mi termín prepočítali na 27.12. a ktovie či už ten december budem schopná sa vytrepať z domu či nebudú v zime chrípky a tak,ľudí bude všade veľa,nehovoriac že bábo môže prísť skôr.Takže všetko nakúpim a kočiar kúpim asi mesiac pred pôrodom snád ma dovtedy ten zlý pocit zo svokriných slov prejde 😀

juliagregor
19. sep 2011

v 27 tt som mala všetko nachystané, domov som prišla po 3 mesiacoch aj s deťmi... toto je samozrejme "extrem" ale ja som vedela, že musím s tým rátať...
neskoro ťa bude všetko bolieť...treba mať základné veci, a aj kočík si objednať, väčšina obchodov ponuka službu uschovania až do porodu...
prajem pohodove tehotenstvo a tešenia sa z vecičiek 🙂 😉

Strana
z2