Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
Ahojky 🙂
@lucijan já mam pocit že jsem dostala rodičák jen za ty dny v měsíci než jsem nasoupila na MD a né za celej 😉 ale pro sichr si zavolej na sociálku a tam by to snad měli vědět 🙂
@animal mam blbej dotaz 😅 co je to ten prací kord???????no jo no samouk 😀
tak jsem se včera konečně vrhla na ty softshelky pro Honzíka 😉 no nejsou tak pěkné jako máte vy 😅 ale začla jsem až po 9 večír a už chyběla energie a nápady 😅
@jemi ...tohle mi taky dělalo při našívání pruhu v dolní části bundy, i u našívání pasu u kalhot 😠 ...vím, že to je opruz, ale límec bych odpárala a dělala znovu....když to nahoře přešiješ, stejně se ti to bude kroutit. 😖 Asi ten límec střihnout trošku do půlkruhu a špendlit od středu...jak píšou holky... 😉
@ngvadi já myslím, že proto, že je to jednodušší 😀 ( apoň pro mě). Já bych na to nikdy nepřišla ani podle návodu caramilla, upozornila mě na ně @palosek a když jsem pochopila o co jde, tak jsem byla nadšená tou jednoduchostí 😀 😀 😀 . Vždycky jsem šila kapsy klasicky ( s dvojitou kapsovou látkou). Ale myslím, že na všechny látky se to nehodí.....
@ngvadi ja som teraz naposledy robila 2 flis a jednu dotykovu aksamit a vydrzia, dokonca prefold mam jednu flis na to aksamit a potiahne mi noc, ked dam prefold + jednu piskotovu navrch a to je ucurane dieta, kedze sa v noci casto dojcime.Davam to do zaväzovaciek ( Disana )a na to vlniaky a vydrzi takto od vecera od 20.00 do rana do 7.
@ngvadi vkládačky jsem šila 2x b.flís + 1x b.aksamit, ale ted 2x b.flís + 1x b. froté...a taky dobré, froté je jemné po vyprání i pro ty, kdo nemají sušičku. 😉
Ad kapsy....chci šít muži kraťasy...a přijde mi blbé, dát tu kapsu jen z jedné vrstvy, jak to mají holky...udělám ji ze dvou, ale aby se mi to netočilo (což se mi občas u dvojité kapsy stávalo), dám to nahoře taky do lem.gum, jako holkám...aspon jsem si to tak vymyslela...uvidím, jak při realizaci 😀 😀
@animal Neuvažovala jsi vzít do hromadky ještě elastické plátno? Je moc příjemné na kalhoty, kabátky i sukně, moc příjemná látka. Jinak ten jejich bavlněný rib moc nedoporučuju, příšerně se tahá a skoro nedrží tvar, když už, tak ten jejich oboulíc je lepší. Jinak teplákovina i jednolíc je opravdu super, mám z toho několik věcí používaných víc jak rok a ani se to nehne, jak barvy, tak tvar a výborně se žehlí. Ještě je skvělá ta lněná tkanina, ale na to už je teď po sezóně, to spíš na jaře. Jinak tu mám vzorníky všeho od nich, takže ti můžu zapůjčit, kdybys chtěla, hlavně třeba ten koj. plyš, jak jsi psala, že nemáš. Ještě bychh taky lobovala za jejich nepromokavou šusťákovinu "kent", ale to už by toho v hromadce asi bylo moc 😀
@ivuska.h no já myslím, že bych holky přepadla mnoha artikly, ale na jaře dáme opáčko a tam bych tu šusťákovinu určo doplnila.
Jina elastické plátno dát můžeme, ale nevím, zda se teď nasbírá popelín, tak nevím, klidně si to tam přidej a případně mi pošli fotky vzorníků. Tam u nich je na prdlačku to, že oni ti pošlou vzorník, který je aktuálně skladem, buď ti tam dají jenom aktuální barvy od látky, nebo "lépe" proškrtají" čísla, která momentálně nejsou. Já si s nákupem nechám poslat asi všechno možné a pokud možno kompletní a vždycky se předem zeptám na skladovou dostupnost.
Některé vzorníky mám, ale jak říkám musela jsem zjišťovat skladovou dostupnost a stejně se jich pak budu muset zeptat znovu.
@palosek
@kuna
@lillyzelvicka
je to rovný pruh, ale bylo to tak ve střihu (ottobre-ale taky to měla být vestička z teplákoviny a límec něco jako dvojitý patent), znovu se mi stříhat límec aby byl do oblouku nechce, protože už jsem ho jednou ustřihla a byl krátký), tak asi zkusim poctivě našpendlit a poctivě šít a doufat, že to bude dobré
ad kapsy - já je tak nešiju, ale myslím, že na jednobarevné látce se holkám líbí, že je můžou ozdobně prošít. Ale u kapes mě zrovna dneska napadlo, když šijete z nějaké silnější látky (např. teplákovina) a chcete dát tu vnitřní část barevnou, našijete ji na tu teplákovinu, aby líp držela tvar? Protože já jsem jednou dala na tepláky kapsu z jednolícu a blbě to v těch místech visí, na dalších jsem ten ozdobný jednolíc podšila tou samou teplákovinou a drží to tvar. Vlastně jsem si odpověděla sama, ale chci vědět, jak to máte ostatní.
@ivuska.h díky za info o ribu, uvažovala jsem o něm.
@ngvadi já si taky myslim, že je to jednodušší 🙂 mamka mi říkala, že na kapsu bych měla udělat právě i tu vnitřní, ale přesvědčila jsem jí že pro malý dítě to podle mě fakt není potřeba, u softu je mám podložené softem a pak tu balvnu, aby to bylo funkční, ale to asi každá tu 🙂 ale na zimní variantu bych dělala tu vnitřní do bundy do kalhot je to blbost 🙂
@kuna @petkasv @katka82 @veronik77 dík, i když jste mě moc nepotěšily 😉
@animal néé, právě začíná mateřská, huráá, akorát musím našetřit na porod a dovolenou
@ngvadi jednoduchý kapsy jsem okoukala u jedněch mých oblíbených kahot, co se rozpadly a já je rozpárala, abych si je obkreslila. Od tý doby nedělám v podstatě žádný jiný, protože je to o dost snazší a nehrozí, že se tam ta pomuchlaná dvojitá kapsa rýsuje a je vidět zvenku
s tou jednoduchostí u kapes - mně to právě přijde komplikovanější, protože tu nepřišitou švihnu od oka a když je každá jinak křivá, tak to neva. U těch přišitých ale musím pečlivě hlídat to prošití, ať je to stejně.

@lucijan já mám stejný pocit, jako @veronik77, že se to krátí, protože se teď nedá pobírat rodičák a mateřská najednou. Jak to bylo předtím, nevím.