icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

lowike
12. aug 2011

@maly_prcek @monikajan @smejkoh @zfidorka ďakujem za rady 🙂
nebudem teda vymýšľať a skúsim tie vkladačky podľa zfidorkinho modelu: french terry + bamb. aksamit - a ak budem mať nejaký problém so šitím, prídem sa vám sem vyplakať 😀

ivuska.h
12. aug 2011

@marcelkad Sandwich je pevnější, prostě jakobys dala dvě vrstvy PULu. Já jsem z něj teď dělala spodky nohavic na Ondrových kalhotách do mokra, zbylo mi málo softshellu, tak jsem to nastavila. Určitě je to dobrý materiál, ale sama furt přemýšlím, co z něj dělat. Na svrchňáky se to podle mě nehodí, protože i ten polyester do jisté míry moč nasaje a bude to určitě brzo smrdět. Určitě by byl dobrý na přebalovací podložku, stačila by jen ta jedna vrstva, ale nebyla by to podložka savá, jen jako bariéra. Já z něj teď asi budu dělat pro Klárku zástěru do školky, když budou malovay vodovkama atd.

caramilla
12. aug 2011

@ivuska.h Ivo, to je zajímavý o tom sendviči, co píšeš🙂 Ještě jsem ho na ŠD ani neviděla, jdu juknout🙂

terezita
12. aug 2011

@sussanah no to jsem nejak neresila, vidis.. on asi sirsi byl, uz si to moc nepamatuju, ale byl tam aspon prostor na kopani nozkama.. no a vydrzel nam myslim minimalne pul roku, pak to bylo fajn na ty cesty autem, kdyz bylo chladnej..

maryol
13. aug 2011

@janickabez tá impregmácia, to je zaujímavé... ja som kedysi dávno švíky na nepremokavej bunde lepila chemoprénom, vtedy takéto čosi nebolo , na topánky používam nikwax a na textil fabsil

keziah
13. aug 2011

Dufam, ze sa nenahnevate, ze opakujem otazku:
Planujem sit nieco ako BG flip- proste vrchne nohavicky s takymi akoby "chlopnami" vpredu a vzadu, aby som mohla pouzivat vkladacky a obyc. plienky ale nemusela skladat novosklad. Rozmyslam, ako vyriesit gumku okolo nozok-mate niektora skusenost s jednak lemovacou gumkou (detivbavlnke, nie sijemdetem) a jednak so zasitim lastinu a naslednym olemovanim polyesterovym flisom? Je na taketo lemovanie mozne pouzit napr. deku irmu alebo je vhodnejsi mikroflis?
A @terezita, dakujem za odpoved na druhu otazku 🙂

sufik1
13. aug 2011

já ze sendvičkového pulu mám pytle a jsou super, daleko pevnější než ten slabý. Teď má rozšitou kapsovku ale se suedecloth, s něčím dalším už by to bylo moc tuhé, tuhost něco jako minky. Na svrchňáčky mi přišel tužší, měla jsem metráž od swadlebees a oni je z toho šijou, ale nevím, já radši měkčí. Co má Terka na ŠD jsme v ruce neměla.

monikajan
autor
13. aug 2011

@ivuska.h dakujem za odpoved, ja mam tiez pocit (ale je to fakt pocit), ze take "nadychane" latky lepsie saju. Prebalovala som casto, takze, ako je to s vytlacenim tekutiny z plienky pri sadnuti a pod., to otestovane velmi nemam...

@janickabez skor som mala na mysli, ze kolko prani ta 1 impregnacia vydrzi - sorry, som sa nejasne opytala.

@keziah tie chlopne budu asi z pulu, ze? Sila som pulky olemovane flisom: tam som nasivala lastin (lepsi je uzsi) rovnako, ako na plienku (3krokovym cikcakom)- len som ho davala blizsie k okraju pulu, aby mi ho ten olemovaci pruzok flisu pekne zakryl. PES flis som kupila v galanterke taky tensi a pruzok som odstrihla z celej sirky (trochu to pruzilo a dobre sa to silo). Deku Irmu nepoznam, tak neviem... Postup pozri tu (precitaj si aj prispevky): http://ekozahrada.blog.cz/1008/svrchni-kalhotky...
Olemovavanie gumkou z www.detivbavlnke.sk je jednoduche - jednoducho olemujes cele pulky tou gumickou, tam, kde to ma byt nariasene (nozicky, prip. chrbatik) ju natiahnes a prisivas natiahnutu (ja ju natahujem skoro na maximum). Takze v tomto pripade uz lastin nepotrebujes.

season
13. aug 2011

@monikajan zohnala si niekde to lepidlo na Slovensku? Babenky dali odkazy len na české stránky... prípadne by som sa pripojila, mam toho softu požehnane objednaného.... 😀

keziah
14. aug 2011

@monikajan dakujem, skusim asi oba postupy, nech viem, co nam sadne lepsie. Ano, chlopne som planovala robit z pulu (alebo mozno suedecloth, len neviem, ci by na to bol dost pevny).

janickabez
14. aug 2011

@monikajan Moni to bohužel nevím, no leda to ozkoušet příští sezonu ti řeknu...až potkám nějakého skalního fandu co má outdoorové oblečení zeptám se 🙂, ale je fakt že dětské ublácené věcičky se perou asi častěji, než bundička za 2500 na výšlap 🙂

animal
14. aug 2011

@season vyzkoušej HUdy sport, to musíte mít i na slovači 🙂

season
14. aug 2011

@animal diky za tip, skusim!

caramilla
15. aug 2011

@ivuska.h Ivo, prosím tě, přemýšlím ještě nad tím merinem interlock. Opravdu nemám žádnou zkušenost 🙂
Jak se ty bodýčka perou nebo resp. cokoliv z toho? A jak moc se ta látka po vyprání srazí? Kolik bys tak doporučovala na bodýčko vel. 80/86? Asi na délku 0,5m bude už málo, viď?
Díky 😀

ivuska.h
15. aug 2011

@caramilla Pokud budeš prát v ruce nebo v pračce na vlnu (30 supňů a pomalý rytmus praní), nemělo by se to hýbat vůbec. Pokud bys třeba chtěla na vlňáky, tak je naopak lepší to prvně zdrcnout. Je to bez superwash úpravy, takže se na to musí opatrně. Na odhad metráže na bodýčko vel. 86 se ti mrknu, půlmetr podle mě bude stačit na dvě, ale ověřím.

caramilla
15. aug 2011

@ivuska.h Ivo, moc díky za info!!! Pokud se to nesrazí vůbec, tak by to bylo podle mě na délku úplně akorát🙂 Ale radši se mi podívej🙂 Dík

animal
15. aug 2011

taky z toho interlocku chci ušít bóďo a nějaké "legíny"

caramilla
15. aug 2011

@ivuska.h Ivo, ještě k těm vlňáčkům - ty by z toho interlocku taky šly? Myslela jsem, že bude hodně tenký?
Z kolika vrstev by tak musely být?
Chtěla bych pro Jasmínku odklápěčky z vlny, na tom PUL je vidět, jak strašně to nedýchá (i jak jsi někde psala, že je v těch PULech rozdíl). Ona má suchou plínku, nepočuraná, a stejně je ta plínka hodně vlhká, až jsem na vážkách, jestli si neučurla. Fakt hustý. Tak bych jí chtěla ušít vlněné. No, ale než mylly dojde, tak asi budeme (doufám) bez plínek🙂 Ale to nevadí, chci to i na další mimi, které snad brzo zase bude 😀
Zhruba máš nějaký odhad, kdy by mohly být látky k dispozici u nás doma (nechci tě honit, ale pro představu)

animal
15. aug 2011

Dnes objednán soft z čiperky

aerin
15. aug 2011

holky tak kdyz se resily vkladacky, mam dotaz ohledne tela kalhotkovych plinek...jak je sijete? ja jsem zatim sila pouze dve bambusky dve vrstvy bmb aksamitu a pouze rovny savy jadro ze dvou vrstev bmb flisu...ale pak jsem musela jeste zvlast podkladat usi, zvlast prisivat to savy jadro, ze jo...tak jak to delate vy?

monikajan
autor
15. aug 2011

@season ja sa chcem opytat na tu impregnaciu v jednom horolezeckom ochode v Tn, ked sa dostanem do mesta 😝 . Ked nieco zistim, dam Ti vediet.
@aerin urcite je treba cele telo vystrihnut aj z niecoho pevnejsieho, ako je b. aksamit - v Tvojom pripade by na telo stacilo 2x aksamit, 1xflis a druhy flis len do mokrej zony. Ak by si mala usi len z b. aksamitu, asi by to nerobilo dobrotu - natahovali by sa, nedrzali by tvar, takze by si ich musela podsit. A to mi pripada dost vela prace, podla mna je lepsie vystrihnut cele telo jedenkrat z flisu.

aerin
15. aug 2011

@monikajan ok diky!🙂 no prave ze uz tu zkusenost mam, jednu mam fakt usi jen z aksamitu a to je fakt na pytel a druhou uz teda s podsityma a to prave jak pises, strasne moc prace navic

caramilla
15. aug 2011

@aerin Já šila český bambusový flíz chlupama k prdelce a vzorovaný dekor. úplet ven. Dovnitř dávám vkládačky, tak jádro nevšívám. Ale jen aksamit to jsem taky zkoušela a už nikdy více🙂)), to je jak žvejkačka!

season
15. aug 2011

@caramilla vážne sa chystáte byť v roku bez plienok? 😲 ja som tu skoro pod plafon vyskakovala, ked sa mi 16mesačné vycikalo do kyblika (u nas sa nočník nejako nikomu nepáči), to je najšikovnejší zo všetkých troch.... ale asi sú baby šikovnejšie 😀
@monikajan diky... ozaj, ako softík? Nevieš, ako dlho to bude cestovať?

caramilla
15. aug 2011

@season No, v roce asi né, ale než Mylly dojde a ušiju to 😀 😀 😀
Teď je Jasmínka suchá dopo, odpo, večer, když ji nezapomenu dát včas, občas nehoda je. Plenku jako pojistku máme furt. Na noc ještě dlouho bude (mamka je líná jak sviňa! 😀 ) a když přes den spí v kočíku, tak taky plenku počurá, i ve spaní, ona prostě není to dítě, co ve spaní neprodukuje 😀 Takže 3 pleny denně určitě ještě nějaký měsíc budou. Ale ty odklápěčky doufám za čas nahradím spoďárama. I když ještě nejásám, ono se to může všechno ještě zase změnit, známe děti, že 😀 😀 😀

aerin
16. aug 2011

@caramilla jo, taky obdivuju odplinkovani🙂 Z. byl kolem 3 mesicu treba na 2 plinach denne, za to ted uz do nocniku nic neudelal minimalne 2 mesice, proste ho totalne bojkotuje...takze u nas plinky frci dost☹
a diky za popis🙂

crawler
16. aug 2011

@caramilla sím, co jsou to odklápěčky??? 😅 neznám a chci se přiučit ...Jinak klobouk dolů - Fany dělá to, že když ho vymotám z těch všech vrstev oblečení a plen, posadím na nočník, tak on z něj zdrhne a vyčůrá se na zem a děsně se u toho řehtá...už hodněkrát se takhle i vykadil v obýváku 😝 😔 ...on má totiž bobek za pár vteřin, takže než stihne člověk zareagovat, tak je natropíno :-/ chjó...mám obavy, že my jen tak neodpleníme...ale aspoň ty naše plínuše pořádně využijem. 2 kapsovky jsem koupila zde na bazárku a u jedněch je PUL už nas...čku... 😀

Holky raďte...chtěla bych zkusit ušít plenu z MInky, jak jsem tu nabízela - co mám dát jako stay dry vrstvu, aby to nebylo moc "tlustý" ??? a mýslíte, že by to šlo na snapku nebo mám dát sucháč či druky???

animal
16. aug 2011

@crawler já mám minky se suedem

zuhur
16. aug 2011

Ahoj holky, mám prosbičku. Ráda bych ušila synovi cestovní židličku, ale jediný návod, který jsem našla je ve francouzštině. Nešila jste ji některá?
http://stecolargol.over-blog.com/article-215739...

crawler
16. aug 2011

@animal ale suedecloth na šd nemají, ne? na mimibazaru?