Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@ucitelka70 @zabza40 @laeela děkuji moc za rady ohledně šmoulíka 😵
@sufik1 nádhera!!! Přesně z této látky chystám ilémkovi pokojíček, resp. koutek, taky 😉 Už se dá koupit? Já z ní plánuju povlečení, ale jak je to jen 110 šíře, tak to budu muset nějak nastavit... Ty pruhy autíček se dají taky koupit?
@lilly2711 nádherná jako vždy!!! Já taky vždycky při šití bundičky obdivuju ty, které to šijí na zakázku, protože mně by se tolik hodin práce určitě nezaplatilo 😀 To by musela stát dva tisíce 😀
@anastazieb na blogu jsou odkazy na e-shopy, kde jsem co kupovala... ale tahle kolekce vroom už je loňská a dalo mi dost práce ji sehnat. Tak snad paní ještě bude mít.
@piecee tam jsem nekoukala, díky za tip
@laeela jé, moc díky, přesně to jsem potřebovala 🙂. Koupila jsem přízi Wendy (85% akryl, 15% vlna), 100 g, návin 190 m. Mám strach, jestli nebude kousat, na přiložení na tváří mě tedy neštípe, a prodavačka říkala, že to z toho můžu uplést. Ale nevyznám se ještě v těch přízích, příměsích atak...tak snad to nebude kousat 😒 . Není tak jemná (což jsem chtěla, extra hebkou). Na obalu píšou jehlice 4,5 - 5, já mám č.4 (kruhové). Zkusím tedy nahodit ty oka na dvě jehlice a pak ten první řádek hladce. Ještě mám dotaz, jestli by ses koukla na tento návod. Moc se mi líbí to kroucení, ale nevím, jak moc je to těžké, a ty to umíš zhodnotit 🙂 děkuji
@piecee tešíme sa na foto, ako si to nakoniec vyriešila
@laeela tady jsme zapomněla ten návod http://knit-in.blog.cz/1010/navod-pletena-sala-... 🙂
prosím, co to znamená plést: oko jak se jeví? díky
@briuska většinou v rubové řadě - pleteš tak, jak vypadají - když je hladce pleteš hladce a když obrace, tak obrace, v tom návodu v lícové řadě: 2 oka obrace (v rubu oka pletená z lícu obrace vypadají jako pletená hladce, tak upleteš hladce), 2 oka hladce (v rubu oka pletená z lícu hladce vypadají jako pletená obrace, tak pleteš obrace). Doufám, že je to pochopitelné 😉 , nějak mi to nejde slovně úplně dobře popsat
@briuska já to vezmu postupně -
příze ve směsi by štípat neměla, problém české pravé "vlny" je ten, že je z nekvalitní suroviny, páč v době, kdy tady zkrachoval trh s vlnou, tak byly ovce přešlechťovány na masnou užitkovost a tím se vlna zhorší. To znamená, že většina vlny z českých ovcí je vhodná tak leda na koberce. Proto se dělají směsi s akrylem, kde je malý podíl vlny, aby to nekousala.
Kvalitní nekousavá pravá vlna je vlna z alpaky nebo kvalitní zahraniční merino.
To pokud bys chtěla upgradovat na kvalitní vlnu 😉
Holky mají zkušenost s českým merinem, já jen jednu a další klubko už jsem nekoupila, tak ti můžou poradit, které je dobré, já se přiznám, že nevím.
Jinak nahodit na dvě jehlice jsem myslela, když máš ty kruhové, že ty dvě jehlice dáš k sobě, oka nahodíš přes obě jehlice a než budeš plést ten první řádek, tak tu přebývající jehlici vytáhneš - má to velkou výhodu, že ty počáteční oka nejsou tolik stažená, tudíž je hezky rovnoměrný okraj a první řádek se velmi dobře plete.
Když budeš plést na kruhovce, tak budeš plést vždy líc a rub.
Rubová strana - oka jak se jeví - ve zkratce - když je z lícu hladké oko, rubové se bude jevit jako obratké a obráceně.
Až budeš plést tak na to koukni, je to i vidět, jak máš z jedné strany oko hladké tak z druhé strany vypadá, jako bys ho pletla obratce. Takže tak ho potom i upleteš.
Jinak počet nahozených ok - 80 mi na šálu přijde hodně, ale záleží jakou manžel preferuje, já bych dala tak 60, až budeš nahazovat, tak sama uvidíš, jak širokou chceš mít.
Ten návod příliš těžký není, jen to chce tu pomocnou jehlici, jsou takové speciální, z kterých oka nesklouzávají, je to vlastně základ těch copánků. Ono tím postupem si dáš nějaká oka jakoby stranou, upleteš ti za nimi a pak upleteš ty první a tím vznikne to křížení, které udělá plastický vzor.
@briuska tohle jsou pomocné jehlice:
http://www.galanterka.cz/index.php?page=113&pod...

@sufik1 teda parada!!
hihi, ja tady taky zrovna stehuju a delam emmine pokojik.. dneska jsem sila zrovna sedaci vak.. nejak jsem ujela ve velikosti. mam v nem narvane tri periny a jeste by se tam neco veslo.. 😀