icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

michamicha
8. feb 2013

@anastazieb no mně to chvíli trvalo než jsem to našla 😀

laeela
8. feb 2013

@veronik77 děkuji. 🙂

animal
8. feb 2013

kdo to po mě chtěl kontakt na obj. úpletů a spol.????? napiš mi prosím IP, dám ti odkaz

leeena_4
8. feb 2013

@animal holky znáte tenhle obchod? http://www.umelluzinky.cz Omlouvám se, že vás tu zasypávám otázkama. Trochu se v tom na začátku plácám. Teď jsme s manželem půl hodiny hledali na plachtě střihů z Burdy ten na kraťasy 😀.

leeena_4
8. feb 2013

holky čím jste začínali se šitím? Co je tak nejjednodušší? Já bych chtěla zkusit tepláčky. Mám za sebou jen jedny slintáky na Ergo a chystám se na další.

stassy
8. feb 2013

@leeena_4 jj, Melluzínku znám - naprostá spokojenost, můžu jen doporučit. 😉
Já začínala s povlakama na poštáře, po stranách s tkaničkama/mašličkam na ozdobu.. To víš, základem je naučit se šít rovně. 😀 😀 😀

leeena_4
8. feb 2013

@stassy jojo, šít rovně... Ty slintáky jsem dělala na 3x 😀 Povlak není vůbec špatný nápad. A u Meluzínky mám už fiktivní košíček skoro za 600 a u šijemdětem ještě za víc 😀

kryska5
8. feb 2013

@vianne aj finerib je super na lemy ako patent, mám ho aj radšej ako normálne patenty 😉 a lemovanie máš parádne 🙂

siska33
8. feb 2013

holky prosim vas, objednavate latky aj z nejakeho SK obchodu alebo len z ciech a moravy? a jake mete coverloky? to je to na lemovanie vystrihov a sitie elastickych stehov ze? overlok som uz rozhodnuta ze si kupim ten ako ma caramilla 🙂 dakujem vopred za odpovede sikulky!

maly_prcek
9. feb 2013

@leeena_4 Taky u Melluzínky nakupuju už dlouho a veliká spokojenost...

danielahe
9. feb 2013

@diapozitiv01 Ahoj, jak pisou holky @caramilla @animal , je lepsi mit OL COL zvlast 🙂 . Ja mam teda 2v1, takze vim, ze mit vetsi prostory, mam doma 3 stroje 😅 .Mam tento http://www.brother-czech.cz/shop/prod.php?id_pr.... Jinak po technicke a sici strance jsem spokojena 🙂 .

danielahe
9. feb 2013

Včerejší noční rychlovky 😅 , polodupky a podvlíkací gaťky pod oteplováky pro prvňátko 😅

malamargaretka
9. feb 2013

...maminky asi tu uz mate orzbehnutu debatu- no skusim sa do nej zapojit- alebo lepsie povedane poprosit vas o radu?---chystam sa dat na usietie si vlastnych kapsových plienociek- potrebujem vsak vediet aka latka je najlepsia na su stay dray vtrstvu a tiez na save vkladacky- prosím poradte mi ktore latky sa lajho a dobre siju🙂 dakujem

mahafi
9. feb 2013

@leeena_4 já jsem taky začátečník (v létě jsem dostala stroj k narozkám 😀) a šila jsem hodně látkových pytlíků 😀 (kvůli nácviků rovných švů a taky se mi hodně hoděj 😀), pak jsem skočila na jednoduchý sukýnky jen do gumy (pro tebe nepoužitelný 😀), na tepláčky a kalhoty, a teď sbírám odvahu na triko 😀

mahafi
9. feb 2013

@sufik1 ten pokojíček je naprostá bomba 😵 😵 😵 😵

ucitelka70
9. feb 2013

@siska33 col z SK má asi len @beky52 - priemyselný, ináč šijeme len dvojihlou, a látky objednávame z čiech, stále vyjdú lacnejšie ako tu... ale @zuzimia objednávala jednofarebné úplety z Sk stránky, ale už neviem, z ktorej.....
no a na www.detivbavlnke.sk, tam má @monikajan aj galantérku

leeena_4
9. feb 2013

@mahafi to jsi šikula a jak se ti povedly tepláčky? Trička se mi taky líbí, ale to si ještě počkám. Super, když vidím, že jsou tu i nějaké "začátečnice 🙂
@malamargaretka já mám sice jen teoretické zkušenosti zatím, ale hážu oko po téhle sadě s nastříhaným materiálem a střihem na plenku kapsovku. Asi ji objednám, ale do té doby budu muset ještě cvičit 😀 http://www.sijemdetem.cz/produkt/sada-na-šití-k...

sinala
9. feb 2013

@malamargaretka na staydry vrstva je dobrý suedecloth,mají na sijemdetem nebo detivbavlnke a na vkládačky je dobrý český bambusový flís

kuna
9. feb 2013

@leeena_4 jak píše stassy, hlavně šít rovně 🙂. Já jsem začínala se zavinovačkama a kapsářem. Já měla problém i stříhat to rovně, na metru látky jsem klidně ujela o 5 cm 🙂.

@siska33 jj, OL jako má caramilla a 99% zde diskutujících 😀 😀 😀 Myslím, že s ním budeš spokojená. Jinak myslím, že COL tu právě většina spíš nemá, takže asi moc neporadíme. Pružné stehy jsou většinou na všech rovnostezích (klasický šicí stroj), je dobré si k němu dokoupit ještě kráčející patku, aby se ty pružné materiály při šití nevlnily. No a na boční švy ten OL. Ale, samozřejmě, jestli na COL máš místo a zásobu nití, tak směle do něj 🙂. Mně by právě vadilo to, že bych ke každé látce ještě musela mít další 4 kóny nití ve stejném odstínu. Na OL si vystačím s 8 základníma barvama, ale na tom COL už to musí sedět přesně.

@malamargaretka na suchou vrstvu je dobrý buď mikrofleece, nebo suedecloth, ten mám já osobně nejradši - je tenčí, než fleece.

danielahe
9. feb 2013

@malamargaretka ja mam na staydry vrtvu sudecloth a vkladacky mam z Bambusovo-lněný flís český, Bambusový flís český a Bambusový flís silný. Mám ušito z dvojite vrstvy a zatim spokojenost 🙂 , material mam ze sijemdetem.cz 😉
@leeena_4 ja jsem taky zacatecnice, sice jsem kdysi neco malo usila, ale to uz je hodne dlouho 😅 . Tak snad se ty moje vytvory tem mym prckum libi 😅. To moje prvni ditko je horsi je mu skoro osm a tam se sije hur, zato to moje batole, tam se clovek muze vyradit 😀 a teplacky s patentem bez kapes jsou jednoduche 😉 🙂

mahafi
9. feb 2013

@leeena_4 no tepláčky rozhodně nedosahují kvalit zkušenějších šiček tady, ale já z nich mám radost 🙂 a každý další už jsou lepší 🙂. Takže směle do toho 😉.

katka82
9. feb 2013

@josenka ty pýža jsou z Ottobre 😉 jestli chceš tak ti klidně obkreslím střih 😉 jakou bys chtěla velikost??

ucitelka70
9. feb 2013

látková bábika so strihom http://www.myjulia.ru/post/364176/

leeena_4
9. feb 2013

@mahafi to je jedno, jaké dosahují kvality, malej to určitě nepozná, tím se utěšuju já 😀
@kuna no rovné sříhání je taky můj problém, metr a tečky to jistí 🙂

manžela jsem vyslala ven s kočárem, nevlastní dcerou i se psama, tak se jdu vrhnout na stroj, jen u toho ještě peču, tak jsem zvědavá, jestli to spálím, nebo si přijišju ruce 😀.

Holky, kdy vůbec stíháte šít?

petkasv
9. feb 2013

@ucitelka70 no ty jsou 🙂 🙂

allymally
9. feb 2013

Ahoj holky, vím, že je teď hromádek hodně, ale chtěla jsem Vám nabídnout ještě Moraviatex. Já potřebuji nějaké pruhované úplety, tak kdybyste chtěli, tak pište do IP. Případně spustím tabulku. Ceny budou stejné jako v obchodě, jen si malinko připočítám za střih a balné 😉

Hezký víkend všem, jdu se pokusit šít dál, ať mohu přispět.

petkasv
9. feb 2013

@leeena_4 tady se šije když děti spí 🙂

petkasv
9. feb 2013

@allymally teď dělala MTX @palosek ;)

laeela
9. feb 2013

@leeena_4 já začínala přešíváním staršího oblečení, takže třeba z málo nošeného svetru jsem udělala dcerce šatičky, z manželových tepláků, které mu byly malé jsem udělala tepláčky pro syna.
Jinak tepláky jsou myslím dost jednoduché, pokud si tam nebudeš vymýšlet žádné složitosti.

Šiju odpoledne, dám si dopoledne uklízecí kolečko, navařím a když se zadaří a manžel je odpoledne doma, tak si sednu ke stroji, není to tak, že bych u toho byla bez dětí, ono je to hrozně láká, ale někdy když vidí, že se mnou zas taková sranda není, tak si jdou radši hrát.

Večer už to nedávám, jednak mám ve zvyku uklidit kuchyň a koupelnu, zapnout myčku a připravit pračku, druhak večer sedám k práci na počítači, která mi doplňuje rozpočet na látky a klubíčka 😀

Někdy si večer třeba nastříhám, pokud nepotřebuju tak akutně k jiné práci.

A zvládám tak jeden projekt týdně, málokdy víc a někdy se třeba dva-tři týdny ke stroji nedostanu.
Mám 4 děti, tak ti můžu pro ilustraci poskytnou dvě fotky, které jsem dokumentačně udělala minulý týden, když jsem šila soft gatě pro malou, takhle to vypadá, když máma na odpoledne sedne k šití a nic jiného nedělá:

Dům máme v rekonstrukci, takže kuchyň je zatím řešena dost provizorně. 😉

siska33
9. feb 2013

@ucitelka70
@kuna jee dakujem za rady. takze jak robite tie lemy na vystrihoch bez col? ja ze to tu mate vsetky 🙂 veru aj tak na to nemam peniaze takze dik za radu. skuste mi dat nejaky navod alebo link ako sa to vlastne da urobit aj bez toho ak mozete alebo to niekde je 🙂 dakujem vopred zienky