icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

crawler
25. aug 2011

@balazica26 jé, to si jen myslíš, že vyšli - ono vypadají hezky, ale hlavní nedostatek je ten, že jsem udělala zbytečně velký zadeček - má to malej jako nasrávačky a krátký uši s patentkama - dopínám to na ty krajjní patentky čili jestli přibere, tak mu nebudou...ale už mám další dvoje PULky a sice nejdou tak pěkný (na těchhle je nejhezčí tam gumka se včeličkou), ale sedí nám o hodně líp 🙂 hodně zdaru - určo to zvládneš😉

crawler
25. aug 2011

Holky? teď pár debžotských dotazů? Na kolik °C mám vysrážet látky? Ještě to není aktuální, ale chci být připravená😀. Házíte všechny nové látky do bubnu v jedné prací várce nebo to třídíte na bavlnu, bambus, poly...apod.? A co barvy? nehrozí, že si to nějak zaperu? Jak to děláte vy?

mooncaa
25. aug 2011

K těm podprsenkám, ségra si kupuje 70 pod prsy + nějaké děsně velké písmeno, většinou má docela problém podprsenku sehnat.
Já mám opačný problém, normálně nosím 75 A, což taky sehnat nejde, ale podle tabulky bych musela nosit 65D nebo 70B.
Ono asi taky záleží na výrobci, protože když jsem měla v těhotenství pod prsy 80 (normálně se mi zvětšil hrudník, asi jak jsem dýchala za 2), tak mě 75 podprsenka strašně tlačila.
Ona ta tabulka asi taky nebude úplně OK, když zrovna 75A má mít žena 80-86 pod prsy a 86-87 přes. Tak na třeba plochém hrudníku 86/86 ty košíčky budou teda pěkně blbě vypadat a rozhodně sedět nebudou.

animal
25. aug 2011

@mooncaa a hlavně, jak se k nám dostaly do prodeje třeba italské podprdy, tak tam velikost košíčků je třeba místo C tak F či G

ivuska.h
25. aug 2011

@maly_prcek S těma podprsenkama je to záludné... Já jsem vždycky myslela, že mám 80 B, ale vždycky mi to sedělo divně a nedělalo dobrý tvar. Pak jsem jednou šla do obchodu s hodně drahýma podprdama a vybrali jsme fakt padnoucí velikost a já jsem pak taky málem padla -- 75D 😕 😕 No a podle té tabulky, co teď linkovala @season, to mírama fakt odpovídá.

terezita
25. aug 2011

@ivuska.h jo ivus, chtela jsem se zeptat jak to bude s placenim mylly. budou se platit zalohy nebo to budes chtit az to dorazi? budeme ted trosku dovolenkovat, tak abys nemusela pak zbytecne na peniz ode me cekat..

ivuska.h
25. aug 2011

@terezita Zálohy, ale v jednotlivých případech můžu udělat výjimku, určitě to nezdrží celou objednávku.

terezita
25. aug 2011

@ivuska.h tak kdyztak rekni a muzu ti ted neco poslat, na pc pak budu az asi 7.-9.9. a pak zase nee..

ivuska.h
25. aug 2011

@terezita To je v pohodě, vím o tom a kdyžtak mi to prostě pošleš později.

terezita
25. aug 2011

@ivuska.h oki, diky!

monikajan
autor
25. aug 2011

@lowike urcite na ritku bavlnu a zvonku tiez bavlnu - tam su slucky- na nich drzi snapka. Cize budes sit vrstvy rubom k sebe a plienka bude mat na oboch stranach tu sluckovu bavlneno-lanovu vrstvu.. Na becreative je to napisane preto tak, lebo ta kocka sila z bambus. frote, ktore ma slucky z oboch stran (aj ja som z neho sila, preto to viem). A ked to pranim stvrdne, tak su prijemnejsie kratke tvrde chlpy ako dlhe... 😀 .

lowike
26. aug 2011

@monikajan dakujem za odpoveď 🙂 - tak som si to aj vymyslela s tými slučkami kvôli bavlne (aj sa mi tá lícna strana viac páči 😉 ) ale potrebovala som sa uistiť

animal
26. aug 2011

ČR SOFT - kdo si dobrovolně (z těch, kdo si bral min. 3metry tyrkysového softu) nechá soft střihnout na 2 díly. 1díl bude mít něco a 30cm a ten druhý bude mít něco a 70cm. Chybělo totiž na roli 3,3 metrů a oni mi pošlou přesně 3,3 metrů. Opěk když se nikdo nepřihlásí, tak to prostě někomu pošlu. Tak jako se nikdo nepřihlásil na ten fuchsiový. Jen Iva prosila, že by se ji to nehodilo.

katka0210
26. aug 2011

Dievčatá prosím Vás ako sa upravuje tá ovčia vlna? Myslela som, že bude hebká a mäkká, no keď som to rozbalila, tak vlna pichá a je tvrdá. Idem ju farbiť a potom vyskúšam asi nad parou zafixovať, lebo nemáme mikrovlnku. Čítala som niekde, že sa to napúšťa lanolínom a ešte niečím, no neviem. Aké máte vy skúsenosti s tou vlnou, keďže sa to používa na detský zadoček, malo by to byť jemné, ako to upravujete?
Ďakuje za rady 😉

bleble
Odpoveď bola odstránená
sufik1
26. aug 2011

tyrkysový soft - já nevím jestli mám tyrkys nebo bledě modrý... beru i kousky

season
26. aug 2011

@katka0210 ale akú vlnu myslíš? Metráž, priadzu na pletenie?

katka0210
26. aug 2011

@season je to klasická vlna na pletenie, háčkovanie 100% vlna a je dosť drsná. Pani v e-shope tvrdila, že túto kupujú na vlniaky pre detičky.
Inak skúšala som ju farbiť klasickou farbou na textil Nerchau a aj farbou na hodváb, tá je tekutá a urobila som test, či púšťajú, tak obidve držia perfektne aj bez fixácie parou 🙂
A ten lanolín sa kde dá kúpiť a aký by mal byť, dostať to bežne v drogérke?

animal
26. aug 2011

@sufik1 sufí díky, už je tyrkys vyřešený, ale na tu fuchsii se nikdo neozvala, takže prostě někomu příjde

monr
26. aug 2011

@katka0210 na farbenie vlny je dobré aj potravinárske farbivo. Lanolín zoženieš budď v lekárni, vypýtaj si bezvodový lanolín, vyzerá to ako med. alebo potom v nejakom e-shope lanolínovú kúru.

monikajan
autor
26. aug 2011

@katka0210 to mas sumavsku ovciu vlnu? Ta je na klbku naozaj pichlava, ale ked sa nalanolinuje, zmakne, tiez farbenie ju zjemni, takze sa nemusis bat, ze to bude neprijemne pre mimi.
Lanolinuje sa bud hotovym roztokom (napr. Ulrich - tusim), ale vacsinou si baby lanolinuju doma - kupis si v lekarni bezvody lanolin (vyzera to ako velmi tuhy med), do horucej vody cca 0,5 l das 1 kopcom kavovu lyzicku lanolinu a miesas, aby sa to rozpustilo. Potom das trosku detskeho samponu (alebo nejakeho eko prostriedku - ja davam Sonet gel na vlnu a hodvab) - tak 1-2 PL - aby sa Ti to zafarbilo ako mlieko. Ten sampon rozpusti lanolin. A dolejes studenu vodu do cca 2 l, aby to bolo vlazne. Namocis vlniaky (prevratene naruby - aby to chytilo hlavne z ruba - tam sa dotykaju plienky). Nechas namocene cez noc, alebo aspon 3 hod. Vyberies, trosku vymackas v rukach, prip. v uteraku (len trocha) a nechas ususit. Vlniaky potom budu na dotyk ako keby mastne, ale to sa po par dnoch strati.
Niekto pletie aj tak, ze lemy okolo noziciek a bruska pletie z merina, ktore je jemnejsie (ale byva upravovane - superwash- a horsie chyta lanolin. Na lemoch to ale nevadi).

monikajan
autor
26. aug 2011

@crawler zrazam na 60, hodim do pracky cely kus latky a periem. Bambus, bavlna, konope, lan, merino uplet na vlniaky mozu ist spolu. Aj farebne aksamity su v pohode, nepustaju. To farebne obojstranne frote radsej neprat s bielym. Niekto predpiera aj na 90 (na plienky), neskusala som. 60 mi vzdy stacilo, aj ked som zosivala dohromady rozne materialy, uz sa to nepohlo. PES materialy (flis, suedecloth, pul) nepredpieram, tie sa nezrazaju.

monikajan
autor
26. aug 2011

A este som zabudla - SOFTSHELL
ten tyrkysovy ma skarede okraje - trci ta laminovacia vrstva, ale nie je to funkcna vada. Ale je sirsie ako 150 cm, takze sa to nahradi. Ostatne farby su OK.

crawler
26. aug 2011

@monikajan fakt moc děkuju - pomohla jsi mi!!! díky 😉

katka0210
26. aug 2011

@monikajan ďakujem veľmi pekne za rady, si zlatá 🙂

petkon
26. aug 2011

ještě k MYLLY: v nabídce jsou dva puly s beruškami (kerttu a leppis), v tabulce jsme měli jeden sloupeček označený jen berušky a druhý kerttu. Dopsala jsem ke sloupci berušky leppis, tak mrkněte, jestli máte objednané ty berušky, které chcete.

balazica26
26. aug 2011

baby pomooooc.... prosím poradte, čo robím zle... pustila som sa do šitia plienočky na štýl Haipa-Daipa... a skúšam ju ušiť z jedneho kvalitného ikeackeho uteráka... vystrihla som si dva diely a na jeden som chcela začať prišívať lastin.... a stále mi chlpí spodnú nitku... nitka je polyesterová, ihlu mám hrubú ako na jeansy.... napnutie hornej aj spodnej nite by malo byť ok... neviem či to je tým materiálom (huňatý uterák)... ak viete, poradte... ☹

animal
26. aug 2011

@monikajan okraje jsou běžné, u našeho je i třeba ten flíz na okrajích přilepený tah shrnutě a pak svár přes celou šíři mi třeba v čiprce jako reklamaci neuznali, ale u baleriny uznali

season
26. aug 2011

Skus potiahnut tu nacuchanu nitku - podla mna to bude horná a nie spodná. Najprv vyvleč vsetky nitky von, vymontuj a zase namontuj ihlu a skus šiť. NIekedy sa mi tak stane, že si stroj musí "zvyknuť" na nový materiál, ked som predtým šila tenší. A potom už zase šlape.

monikajan
autor
27. aug 2011

@animal fiha, no my sme mali ostatne farby ssh pekne. Iba na jednej bol okraj ako keby trosku stiahnuty (napruzeny), ale len trosku. Chvalabohu. Tada, dufam, ze som nieco pri strihani neprehliadla.. 😲 .