icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

petkasv
26. máj 2013

@medvi11 no ty jsou krásný 😵 😵 😵

jancasoch
26. máj 2013

@medvi11 krásný. Jahůdky už jsem vyšila všechny, docela by se mi zase hodily. A jablíčka tu ještě mám, jen jsem do nich ještě nestřihla.

fliacik
26. máj 2013

Ahojte, maminky. Chcela by som Vás poprosiť o pomoc. Budem mať narodeniny a svokrovci mi chcú kúpiť šijací stroj, mám si však vybrať sama. Nechcem od nich prehnane drahý darček, preto vyberám niečo s dobrým pomerom cena-kvalita, ideálne s voľným ramenom a overlockovým stehom. Neviete mi poradiť nejaký, s ktorým máte dobré skúsenosti? Podľa recenzií na nete ma predbežne zaujali stroje AEG. Vopred Vám veľmi pekne ďakujem.

michamicha
26. máj 2013

@caramilla chápu 😉

anastazieb
26. máj 2013

@fliacik Vybrala bych určitě Janome nebo Brother 😉 Nevím jak moc šiješ, ale určitě bych volila takovej, aby byla nastavitelná délka i šířka stehu (to některé nejlevnější nemají).

fliacik
26. máj 2013

@anastazieb Ďakujem za radu! Strojov Janome som našla na nete dosť, len o tejto značke nič neviem (kvalita, servis, dostupnosť náhradných dielov a pod.) - máš osobnú skúsenosť? Mamka má celý život stroje Singer, ale ich funkcie ma nejako extra neoslovili.

caramilla
26. máj 2013

@zojec ally, ale nemá skladem 😠
@sufik1 jestli chceš, tak buď můžeme udělat jejich návrhy, kdyby s tím souhlasily a nebo vymysli vlastní nebo někomu zadej, já jsem určitě pro, jen je neumím graficky zpracovat 😀

ellysa
26. máj 2013

@fliacik a nemôžeš si radšej priplatiť? ja som chcela niečo veľmi lacné na začiatku a nakoniec som vzala na odporúčania brother NV 10 -250 EUR a som veľmi spokojná, som možno mohla ešte prisporiť aj na vyššiu radu, ale je veľmi šikovný

caramilla
26. máj 2013

@palosek ty mě bavíš, jako vždy, co příspěvek, to perla, já tě žeru! 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@laeela Tričko je suprový, bomba!

caramilla
26. máj 2013

@macin73 moc hezké 😉

caramilla
26. máj 2013

@fliacik Já určitě doporučuju Brother nebo Pfaff. Hlavně ne Singer, protože ti dělali kdysi úžasné a dokonalé stroje, ale to,co produkují teď, je jen tak na prodej v Lidlu, tam se to hodí, ale nekupovat, ani kdyby to dávali zadarmo ke kafi.
Janome na ten jsou různé názory, od dobrých po špatné. Co kamarádka tyto stroje prodávala, tak je přestala prodávat, protože na ně byly neustále dokola reklamace. To samé mi říkala paní, co má s nima smlouvu a vede školu šití, že šijí na Janome a že ořezávátka jsou to levná, ale děsná. Ale kdyby ses měla rozhodovat mezi Janome a Singer, tak určitě Janome, to je ještě alespoň trochu podobné stroji 😀 Myslím si, že dobré stroje dělá třeba i Veronika.
Co do bytelnosti a poruchovosti bych doporučila spíš ty klasické mechanické, s elektronickýma může být problém, že se podělá display a musí to pak do original servisu, v obyčejném maloměstském umí opravit jen ty klasické stroje mechanické.
Ještě taky možnost koupit z 2. ruky, já miluji Veritasky, šijí úžasně.
AEG stroje neznám, tak to neporadím.

medvidekponco
26. máj 2013

@caramilla Já bych jen doplnila, že u strojů AEG a jiných marketových značek je pak problém s díly či příslušenstvím a i servisem.

caramilla
26. máj 2013

@medvidekponco díky!!! A jinak se mnou souhlasíš co do značek, přeci jen se orientuješ víc 😉

fliacik
26. máj 2013

@caramilla Ďakujem za rady 🙂
@ellysa Priplatiť by som si mohla, doteraz som však šila iba rekreačne a málinko, neviem, ako mi to pôjde a či ma to bude baviť. Čakám teraz bábätko, preto ma láka myšlienka tvoriť malé, originálne kúsky a hlavne - látkové plienočky 🙂

ucitelka70
26. máj 2013

@fliacik tak sa neboj, čo teraz zainvestuješ do stroja, do látok - to sa ti vráti v podobe krásnych jedinečných výtvorov, šitých z lásky....

jancasoch
26. máj 2013

@caramilla taky bych byla pro handmade-homemade v nějaké barevnější verzi

sinala
26. máj 2013

@piecee tady měli kdysi i pedál na veritasku http://sulovsky.tvujnakup.cz/index.php/slapky-a113, teď ho tady nevidím, ale zkus zavolat majiteli. Kdysi stál 400 Kč a to už se mi zdálo hodně

macin73
26. máj 2013

Holky, dotaz do pléna na ty, co už tvořily nějakou vrstvenou aplikaci... poraďte prosím, sešít vše a teprve pak přenést na látku, nebo přišívat postupně až na látce? Omlouvám se za asi hloupý dotaz 😝

bordino
26. máj 2013

@macin73 já teda našívám postupně na látce... páč mám pocit, že kdybych udělala třevba žábu, zvlášt jí našila oči, vyšila pusu, hohy atd atd a pak teprve okraje přišila k podkladu, tak mi to bude plandat. Jako odstávat, když uprostřed nebude přišitá... Možná blbý nápad?

bordino
26. máj 2013

@bordino píšu jako hotentot, hlídala jsem dneska skoro dvojčata a mám poněkud vybrabčeno 😀 snad pochopíš, jak to vykojený mozek myslí.... 🙂

laeela
26. máj 2013

@macin73 já to dělala včera, každou část jsem obkreslila extra na vliesofix, ten přižehlila na látku, odstřihla do čtverečku obdélníku a nechala schladnout. Pak jsem to vystříhala podle obkreslení, složila si to na podložce, jak to bude vypadat, co se s čím bude překrývat (ale pak jsem měla problém se strojem, tak to nakonec není úplně tak, jak mělo být). Ty díly, které patřili jakoby navrch většího kusu, tak jsem přišila napřed k sobě a pak až to celé postupně přišívala na tričko.
Začla jsem po grilování u kamarádů, kdy jsem proti svému zvyku dost popila (u mě to jsou 4 skleničky) a šila jsem do 3 do rána, být střízlivá, možná se na to i vykašlu a namaluju něco fixama na textil na bílé tričko. 😀
Doufala jsem, že Filip bude mít radost, ráno to okoukl a pak mi oznámil, že by chtěl, abych mu jako dárek "vyrodila miminko, které by vozil v kočárku". 😀

macin73
26. máj 2013

@bordino @laeela díky moc... no nějak to vymyslím... není to moc velké, tak to snad nějak zvládnu a nerozpadne se to... třeba se tu s výsledkem i ukážu 😉

piecee
26. máj 2013

@ucitelka70 no on se právě jako by "zasekl" pořád mi šije stroj jak splašený 🙂 manžel na to koukal a myslí si že tam odešel nějaký zdroj nevím nerozumím tomu moc se mi to nechce nechávat opravovat pže by to beztak stálo stejně jako nějaký použitý někde koupený 😒
@sufik1 díky písnu🙂
@lenasss já si myslím že by mohli být na všechny ty staré veritasky stejný 😕 moje teta má taky veritasku a jednou si ho ode mě půjčovala pže zjišťovala jestli má špatný pedál nebo kabel a pasovalo to tak nevím čoveče

@jancasoch děkuji mrknu

piecee
26. máj 2013

@sinala díky za tip..já si právě myslím že 400 by stála oprava tady u děduli co opravuje šicí stoje tak bych raději koupila "nový"

sinala
26. máj 2013

@macin73 já teď dělám jednu vrstvenou aplikaci a nejprve si všechno nažehlím na sebe vlizelínem ( tvář mám základ a na to oči, nos pusu) a budu přišívat na látce

medvidekponco
26. máj 2013

@caramilla Tak vždy je asi důležitý na co bude ten stroj a jak často poběží. Pokud někdo chce na občasnou vysprávku jednou za půl roku, tak určitě i ten marketový singer bude stačit. Pokud chce někdo šít více, ale neví jestli mu to vydrží, tak je dobré řešení brother, veronika, ale jak si psala staré veritasky jsou super, ale ne každý se s tím popere.
Pokud člověk chce něco lepšího, protože šije s velkou fantazii, tak za mě husqvarna a pfaff. Pfaff vede svým horním podáváním, ale husqvarna to je prostě uffff 😎
Takže určitě bych se položila otázku:
Jak často chci šít?
Co chci šít?
Jaké opičárničky chci k tomu (okrasné stehy atd.)?
Upřímně si myslím, že třeba 300-600 různých stehů snad nevyužije nikdo 🙄
Janomka mě neuchvátila. Navíc si říkám, že sice jí prodává každý prodejce a díky tomu šla cena hodně dolů, kvůli přetahování zákazníků. Za chvilku na ní nevydělá nikdo a aby nějaký výdělak byl, tak co asi výrobce udělá? Zachová cenu a půjde dolů s kvalitou? Jako ale zas to není kdo ví jaká jebka, to netvrdím. Znám horší stroje.
To je zas elaborát 😀 Už mlčím.

lenasss
26. máj 2013

@piecee pokud jí budeš chtít je tvoje mě tu jen leží protože nemám už tu veritasku 😀 😀 Já ti jí zítra vyfotím,pokud chceš pošli mi do IP email kam mám poslat fotku té koncovky

misao
26. máj 2013

@piecee "šije jak splašený" to se mi u mamčina Luczniku asi před 10ti lety stalo taky....odběhla jsem od něj a on šil chvíli sám....v pedálu se přepálil jakýsi kondenzátor a sepl se na tvrdo....pomohlo jen vytažení ze sítě, manžel mi ho vyměnil a od té doby šije stroj vesele dál...součástka kdysi stála asi 40,- Kč

piecee
26. máj 2013

@misao jj to je přesně to kondenzárot to říkal manžel taky...taky jsem ho musela vytáhnout ze sítě to bylo hrozný mi málem ujel ze stolu 😀 😀 tak já to ještě zkusím jestli by se nedal jen vměnit děkuji za radu