Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
Dneska som narazila na novú nočnú moru: prišívanie lemovacej gumičky 😖 Robila som to prvýkrát 😝 Máte nejaké tipy, ako si s tým poradiť, aby som to prišila rovno? Uteká mi ihla dolu z gumky, je to celé krivo, ako keď pes čúra. Myslela som si, že nič horšie ako lemovanie prúžkom na tretiny už nepríde.
@zuzu_epona prejdi najprv látku OL a ono sa pekne drží a aj vedie.... alebo pristehuj z rubovej strany a potom z líca prešiješ
@ucitelka70 Vidííííš, to by som nevymyslela, že najprv prejsť na OL. Len vrecká na teplákoch som potrebovala olemovať a trikrát som to párala, potom sa mi už lemgumka rozpadla, no katastrofa. Hodina v čudu....
@argo1 Já mám jen recept na bezinkovou šťávu bez vaření, je úplná blbost ji vařit, tím se všechno dobré v ní zničí. Já ji tedy dělám podle tohoto receptu (nebo podobného, prostě byl z apetitu, ale tištěného, někde na půdě🙂
http://www.apetitonline.cz/recepty/6318-bezinko...
A co nevypijeme, tak zavařím, tím se šťáva "zničí", ale furt je to lepší jak to, co se dá koupit v zimě v obchodě. Myslím si, že 3 týdny by vydržet v ledničce měla.
@lilly2711 vypadají super, už jsem podobné šila, ale možná trochu jinak, vycvakneš mi, prosím detail, jak je to ušitý? 😀
@zuzu_epona je to o cviku, ještě pár hodin párání a budeš ji přišívat jak profík 😀 Může pomoci i si ji dobře a často našpendlit, to dělám já, když už se taky dlouho vztekám a furt mi to ujíždí (zejména, když lemuju něco silnějšího gumou 18mm), špendlíky vyndavám až, když je jehla bezpečně u nich. Někdo na mém blogu radil šít takovou tou patkou se zarážkou (to pomůže, aby nesjížděla jehla), ale nezkoušela jsem, ani ji asi nemám 😠 A pak šít pomaličku a třeba kratšímy stehy (Ale to se zase hůř páře 😠 ) Na lepším stroji jde nastavit rychlost šití a třeba i poloha jehly v látce při odšlápnutí pedálu, to taky hodně pomůže, jehla tak necestuje a zůstává, kde má...
@caramilla Dík! 🙂 Právě - tím vařením se všechno vzácné zničí, tak chci zkusit za studena. V tom odkazu je to z květů, ale postup se dá použít asi i na bobule, že ju? Já našla ještě tady: http://www.labuznik.cz/recept/bezinkova-stava/ - postup II. Mám otrhaný bobule, tak jdu na to. 😎
@argo1 jo, no jo, já jsem fakt totálně mimo. Já dělám jen z květů, z plodů vůbec nevím, to neporadím. Já jsem fakt asi zamrzla v červnu nebo kdy to letos bezinky kvetly 😀 Mě z plodů nechutná 😝 Z bezinek plodů jsem dělala marmeládu, ale taky mě neuchvátila, tak ji mám už 3 roky ve špajzu a koukám na ni🙂 Jestli se dá dělat i z plodů úplně za studena, to teda nevím...
potřebovala bych zase poradit - jak přesně mám postupovat, když chci bundu dole olemovat lemgumkou? Nejdřív vsadit zip a pak lemovat nebo naopak? Nebo nemáte některá nějaký odkaz na blbuvzdorný návod?
@jitu22 Jo, to by mě taky zajímalo, jestli existuje dokonalý postup. Mě to taky se.... Já nejdřív našiju zip a pak lemuju, nechám si kus od začátku volno olemuju, na konci podhrnu a prošiju a pak dodělám začátek stejně, ale 100% sexy řešení to fakt není, kdyby bylo lepší, tak taky uvítám rady 😎
Holky, já jsem asi prokletá... lemuju kraj tuniky na OL úzkým obnitkovacim stehem a vždy po pár cm prdne nit v pravé jehle... napojit to hezky neumím, tak už asi hodinu furt jen paru 😖... jo, a děsně mi v něm rachta... to je normální stav???
Ahoj holky, tak já měla tvořivou sobotu, pak hodím foto, nemám ještě vyfoceno. Navíc mi chybí 3 nýtovací knoflíky a to jsem v sobotu ráno byla ve Stoklasovy, ach jo. No nedá se nic dělat.
Otázka - když chci uší takový ten zimní kabát pro malou, tak co je to za látku? Filc? Myslela jsem že flauš, ale to je prý stejné jako fleec, tak já nevím...
@karchinka tričko je super!
@katka82 moc pěkné 🙂
@lilly2711 no já se asi poprdím 😀 nevycházím z údivu, krása 🙂
já jsem dnes ušila svoje veledílo - Gábince kabátek, ale byl to mord. Už při stříhání se mi to pořád různě natahovalo, takže každý díl byl jiný. Kapsy jsem špendlila na 3x a stejně jsou e-e. Šila jsem z welsoftu - teda z deky koupené v kiku 😀 Ještě jsem koupila jednu, ze které chci mikinu já, ale nevím jak to půjde. Toho bordelu co z toho bylo, 4x jsem musela vysávat a to jsem ještě furt jak medvěd chlupatá z toho 😀
fotky jsou škaredé, protože mobil to líp neumí a ve foťáku je vybitá baterka 😀
@macin73 Normální to není, zkus ho pořádně vysát ze všech směrů, vyčistit, dát amanny, nové jehly (obě stejné) a pokud to bude trvat, tak servis. U tebe asi reklamační, asi to máš v záruce, ne?
Toto přesně mi dělal v zimě můj OL, trhal jednu nit a rachtalo to v něm, bylo tam něco špatně rozhozeno a bylo třeba to seřídit. Plus jsem měla závadu na motoru, ale to na to rachtání atp. vliv nemělo.
@caramilla ajajaj, no to nemám moc radost... no zkusím dát ještě jinou jehlu - teď siju jen na jednu, předtím, když jsem sila na 4, tak mi to trhalo tu levou... nite jsem už měnit chtěla, ale nemám potřebnou barvu v ammanech... je fakt, ze teď tam mám ty menší spulky z polimexu... 😖
@macin73 zkus to prostě zkušebním provozem na odstřižku. Někdy se nitě trhají, i když je moc bordelu ve stroji, je to třeba vysát a štětečkem omést, to může taky mít vliv, ale to rachtání se mi nelíbí, to fakt dělá stroj jen, když chroupe špendlíky a nebo když je rozbitý, to by být nemělo, připomíná mi to právě ten zvuk před opravou, taky jsem už nevěděla, zda to tak má být a nebo ne... Podle mě to fakt asi bude na servis, ale pokud to máš v záruce, tak to není zas taková tragédie, i tak seřízení drahé není. Ideálně poslat do origo Brother Servisu (pokud to není teda reklamace), já posílala poštou.
@caramilla 😀 😀 bobasku...a nepomůže ti ...se najíst??? 😅 😅 😅 Já měla to štěstí, že když mi bylo blivno, tak to byl pokyn, že mám jíst 😀 😀 😀 a to jsem nijak nehladověla. 😀 😀 😀 😀 Když jsem byla na cukr (OGTT), tak jsem po tom nechutném nápoji měla glykemii nižší, než na lačno 😀 😀 😀 😀 Prostě hladoň...i gynekolog se divil 😀 😀 😀
@emilly9 podle mě lingvisticky je flauš a flíz (fleece atp.) to samé. Ale v látkách se to používá tak, že flauš je takové to tuhé silné neforemné a někdy až kousavé na kabátech a flíz je to na mikiny🙂 Filc by měl být z vlny, ale dneska se dělá taky umělý, pak otázka, jaký je rozdíl mezi filcem a flaušem na kabát? 😀 Filc ci představím tenčí...
Jasmínka má zimní kabátky jako fakt kabátky z flauše (s vlnou) (ale kupované na MMB, nešiju to, propánakrále🙂)) Hezky to drží tvar a je to takové elegantnější. Ale nesmí to na holou kůži. Alespoň ne mě...
@palosek jo, to já mám stejné "příznaky", ale teď mi bylo tak blbě, že jsem nebyla schopna pozřít nic, takže u mě je to lízátko a pak rychle sušenka. Upřímně už ty sušenky za ty víc jak 2 měsíce nemůžu vidět, cítit, jíst... 😝 😝 😝 😝
Jídlo mě taky drží od blití (asi mám stejný metabolismus jako ty, hrozně žeru a furt mám hlad - a to jak normálně netěhu🙂 ) , ale blbě mi je, i když jím, ale nebleju. Za jak málo je člověk vděčný, že... Dneska právě celý den furt něco jím a stejně mi není úplně dobře, asi nervy nebo co 😝

@lilly2711 bože.... ako to vieš tak prekrásne všetko dať dokopy, či šitie, či aplikácie??? fakt si to senzačne vymyslela..... všetky softky máš No1