icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

ucitelka70
15. sep 2013

@lilly2711 bože.... ako to vieš tak prekrásne všetko dať dokopy, či šitie, či aplikácie??? fakt si to senzačne vymyslela..... všetky softky máš No1

zuzu_epona
15. sep 2013

Dneska som narazila na novú nočnú moru: prišívanie lemovacej gumičky 😖 Robila som to prvýkrát 😝 Máte nejaké tipy, ako si s tým poradiť, aby som to prišila rovno? Uteká mi ihla dolu z gumky, je to celé krivo, ako keď pes čúra. Myslela som si, že nič horšie ako lemovanie prúžkom na tretiny už nepríde.

ucitelka70
15. sep 2013

@zuzu_epona prejdi najprv látku OL a ono sa pekne drží a aj vedie.... alebo pristehuj z rubovej strany a potom z líca prešiješ

zuzu_epona
15. sep 2013

@ucitelka70 Vidííííš, to by som nevymyslela, že najprv prejsť na OL. Len vrecká na teplákoch som potrebovala olemovať a trikrát som to párala, potom sa mi už lemgumka rozpadla, no katastrofa. Hodina v čudu....

caramilla
15. sep 2013

@argo1 Já mám jen recept na bezinkovou šťávu bez vaření, je úplná blbost ji vařit, tím se všechno dobré v ní zničí. Já ji tedy dělám podle tohoto receptu (nebo podobného, prostě byl z apetitu, ale tištěného, někde na půdě🙂
http://www.apetitonline.cz/recepty/6318-bezinko...
A co nevypijeme, tak zavařím, tím se šťáva "zničí", ale furt je to lepší jak to, co se dá koupit v zimě v obchodě. Myslím si, že 3 týdny by vydržet v ledničce měla.

@lilly2711 vypadají super, už jsem podobné šila, ale možná trochu jinak, vycvakneš mi, prosím detail, jak je to ušitý? 😀

caramilla
15. sep 2013

@zuzu_epona je to o cviku, ještě pár hodin párání a budeš ji přišívat jak profík 😀 Může pomoci i si ji dobře a často našpendlit, to dělám já, když už se taky dlouho vztekám a furt mi to ujíždí (zejména, když lemuju něco silnějšího gumou 18mm), špendlíky vyndavám až, když je jehla bezpečně u nich. Někdo na mém blogu radil šít takovou tou patkou se zarážkou (to pomůže, aby nesjížděla jehla), ale nezkoušela jsem, ani ji asi nemám 😠 A pak šít pomaličku a třeba kratšímy stehy (Ale to se zase hůř páře 😠 ) Na lepším stroji jde nastavit rychlost šití a třeba i poloha jehly v látce při odšlápnutí pedálu, to taky hodně pomůže, jehla tak necestuje a zůstává, kde má...

argo1
15. sep 2013

@caramilla Dík! 🙂 Právě - tím vařením se všechno vzácné zničí, tak chci zkusit za studena. V tom odkazu je to z květů, ale postup se dá použít asi i na bobule, že ju? Já našla ještě tady: http://www.labuznik.cz/recept/bezinkova-stava/ - postup II. Mám otrhaný bobule, tak jdu na to. 😎

caramilla
15. sep 2013

@argo1 jo, no jo, já jsem fakt totálně mimo. Já dělám jen z květů, z plodů vůbec nevím, to neporadím. Já jsem fakt asi zamrzla v červnu nebo kdy to letos bezinky kvetly 😀 Mě z plodů nechutná 😝 Z bezinek plodů jsem dělala marmeládu, ale taky mě neuchvátila, tak ji mám už 3 roky ve špajzu a koukám na ni🙂 Jestli se dá dělat i z plodů úplně za studena, to teda nevím...

jitu22
15. sep 2013

potřebovala bych zase poradit - jak přesně mám postupovat, když chci bundu dole olemovat lemgumkou? Nejdřív vsadit zip a pak lemovat nebo naopak? Nebo nemáte některá nějaký odkaz na blbuvzdorný návod?

caramilla
15. sep 2013

@jitu22 Jo, to by mě taky zajímalo, jestli existuje dokonalý postup. Mě to taky se.... Já nejdřív našiju zip a pak lemuju, nechám si kus od začátku volno olemuju, na konci podhrnu a prošiju a pak dodělám začátek stejně, ale 100% sexy řešení to fakt není, kdyby bylo lepší, tak taky uvítám rady 😎

macin73
15. sep 2013

Holky, já jsem asi prokletá... lemuju kraj tuniky na OL úzkým obnitkovacim stehem a vždy po pár cm prdne nit v pravé jehle... napojit to hezky neumím, tak už asi hodinu furt jen paru 😖... jo, a děsně mi v něm rachta... to je normální stav???

emilly9
15. sep 2013

Ahoj holky, tak já měla tvořivou sobotu, pak hodím foto, nemám ještě vyfoceno. Navíc mi chybí 3 nýtovací knoflíky a to jsem v sobotu ráno byla ve Stoklasovy, ach jo. No nedá se nic dělat.
Otázka - když chci uší takový ten zimní kabát pro malou, tak co je to za látku? Filc? Myslela jsem že flauš, ale to je prý stejné jako fleec, tak já nevím...

arlette
15. sep 2013

@karchinka tričko je super!
@katka82 moc pěkné 🙂
@lilly2711 no já se asi poprdím 😀 nevycházím z údivu, krása 🙂

já jsem dnes ušila svoje veledílo - Gábince kabátek, ale byl to mord. Už při stříhání se mi to pořád různě natahovalo, takže každý díl byl jiný. Kapsy jsem špendlila na 3x a stejně jsou e-e. Šila jsem z welsoftu - teda z deky koupené v kiku 😀 Ještě jsem koupila jednu, ze které chci mikinu já, ale nevím jak to půjde. Toho bordelu co z toho bylo, 4x jsem musela vysávat a to jsem ještě furt jak medvěd chlupatá z toho 😀
fotky jsou škaredé, protože mobil to líp neumí a ve foťáku je vybitá baterka 😀

caramilla
15. sep 2013

@arlette je překrásnej!

caramilla
15. sep 2013

@macin73 Normální to není, zkus ho pořádně vysát ze všech směrů, vyčistit, dát amanny, nové jehly (obě stejné) a pokud to bude trvat, tak servis. U tebe asi reklamační, asi to máš v záruce, ne?
Toto přesně mi dělal v zimě můj OL, trhal jednu nit a rachtalo to v něm, bylo tam něco špatně rozhozeno a bylo třeba to seřídit. Plus jsem měla závadu na motoru, ale to na to rachtání atp. vliv nemělo.

palosek
15. sep 2013

@arlette kabátek vypadá krásně. Chi D šít taky, ale nevím, jestli takový nějaký střih, nebo už takový pro větší slečinku. Taky se mi líbí taková ta pelerínka s rukávy 😀

palosek
15. sep 2013

@jitu22 já to dole u zipové bundy lem.gumkou nelemuji, raději podehnu látku a navleču kulatou gumku s brzdičkami. Nebo nepodehýbám, našiju pruh látky a až ten podehýbám, to je lepší.

palosek
15. sep 2013

@caramilla já bezinky taky neee...kdysi (snad v 10 letech) jsem se z bezové šťávy ve škole zblila (....mamka dávala do čaje...na krvinky 😝 😅 😅 😅 ) a od té doby...bleee ani cítit, čaj z květů mi nevadí. 😅 😅 😅

caramilla
15. sep 2013

@palosek Klidně ji ještě nechej holčičí střih, ať si to ještě užije, než vyroste. (Říkám já, co Mínu strojí do Desigualu 😝 😝 😝 😝 😝 )

nelibeli3
15. sep 2013

@macin73 podla mna to nie je normalne, myslim si ze mozes mat posunuty chapač (neviem ako sa to povie česky)

macin73
15. sep 2013

@caramilla ajajaj, no to nemám moc radost... no zkusím dát ještě jinou jehlu - teď siju jen na jednu, předtím, když jsem sila na 4, tak mi to trhalo tu levou... nite jsem už měnit chtěla, ale nemám potřebnou barvu v ammanech... je fakt, ze teď tam mám ty menší spulky z polimexu... 😖

caramilla
15. sep 2013

@palosek nemluv mi o zblití, když jsem právě dolízala lízátko na nevolnosti a na 5 minut zabralo 😠 😠 😠 😠

arlette
15. sep 2013

@emilly9 já myslím, že flauš a fleece není stejné. Fleece je jemný, kdežto flauš je tuhý, silnější, takový plstěný.

caramilla
15. sep 2013

@macin73 zkus to prostě zkušebním provozem na odstřižku. Někdy se nitě trhají, i když je moc bordelu ve stroji, je to třeba vysát a štětečkem omést, to může taky mít vliv, ale to rachtání se mi nelíbí, to fakt dělá stroj jen, když chroupe špendlíky a nebo když je rozbitý, to by být nemělo, připomíná mi to právě ten zvuk před opravou, taky jsem už nevěděla, zda to tak má být a nebo ne... Podle mě to fakt asi bude na servis, ale pokud to máš v záruce, tak to není zas taková tragédie, i tak seřízení drahé není. Ideálně poslat do origo Brother Servisu (pokud to není teda reklamace), já posílala poštou.

palosek
15. sep 2013

@caramilla 😀 😀 bobasku...a nepomůže ti ...se najíst??? 😅 😅 😅 Já měla to štěstí, že když mi bylo blivno, tak to byl pokyn, že mám jíst 😀 😀 😀 a to jsem nijak nehladověla. 😀 😀 😀 😀 Když jsem byla na cukr (OGTT), tak jsem po tom nechutném nápoji měla glykemii nižší, než na lačno 😀 😀 😀 😀 Prostě hladoň...i gynekolog se divil 😀 😀 😀

caramilla
15. sep 2013

@emilly9 podle mě lingvisticky je flauš a flíz (fleece atp.) to samé. Ale v látkách se to používá tak, že flauš je takové to tuhé silné neforemné a někdy až kousavé na kabátech a flíz je to na mikiny🙂 Filc by měl být z vlny, ale dneska se dělá taky umělý, pak otázka, jaký je rozdíl mezi filcem a flaušem na kabát? 😀 Filc ci představím tenčí...
Jasmínka má zimní kabátky jako fakt kabátky z flauše (s vlnou) (ale kupované na MMB, nešiju to, propánakrále🙂)) Hezky to drží tvar a je to takové elegantnější. Ale nesmí to na holou kůži. Alespoň ne mě...

macin73
15. sep 2013

@caramilla mám ho necelý rok, takže tam asi zavolám a dohodnu si servis... chjo, zrovna když bych fakt potřebovala už začít pořádně šít... dítko mi ze všeho vyrůstá raketovou rychlostí a já odmítám jít cokoliv koupit, protože látek tu mám tunu 😕

caramilla
15. sep 2013

@palosek jo, to já mám stejné "příznaky", ale teď mi bylo tak blbě, že jsem nebyla schopna pozřít nic, takže u mě je to lízátko a pak rychle sušenka. Upřímně už ty sušenky za ty víc jak 2 měsíce nemůžu vidět, cítit, jíst... 😝 😝 😝 😝
Jídlo mě taky drží od blití (asi mám stejný metabolismus jako ty, hrozně žeru a furt mám hlad - a to jak normálně netěhu🙂 ) , ale blbě mi je, i když jím, ale nebleju. Za jak málo je člověk vděčný, že... Dneska právě celý den furt něco jím a stejně mi není úplně dobře, asi nervy nebo co 😝

caramilla
15. sep 2013

@macin73 zákon schválnosti funguje 100% 😠 Blbé je, že na záruku mají 30 dní, kdybys to dala normálně do servisu, tak ho máš do týdne doma.

bulinka
15. sep 2013

@caramilla tak dle toho co se učí ve školách tak pravý flauš je vlněný a flees je umělotina. Prostě jsou to dva různé materiály, ale docela často to plno lidí zaměňuje 🙂
@emilly9 na zimní kabátek určitě flauš. Flees se používá na mikiny, čepičky, šálky apod a filc se používá na dekorace