icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

crawler
9. nov 2013

@allymally hm..tak ta elna vypadá dobře...švýcarská značka...a co znamená,že umí 14stehů?vyzkoušela jsi už je?

laeela
9. nov 2013

@crawler mám střih, upravený Ottobre, upravovala jsem výstřih, malinko šířku rukávu a jak píšu, tak jsem šila tu menší velikost a ještě bez přídavků. Jako zatím si neumím představit, že si ho svlíknu. 😀 Pohodou nošení můžu přirovnat akorát k mé milované péřové vestě. 😀 Ale tu jsem fákt nešila.

Já mám takovou radost. A asi bude rodit kočka, tak jsem nervní. Minule to bylo blbý, tak snad to tentokrát dobře dopadne, jestli mě jenom neplaší. 🤐

crawler
9. nov 2013

@laeela kočeně držím pěsti 😵hoď pak foto kotat - teda až to jejich maminka dovolí a ukáže je😉 víš,jak já to merino závidím všem,kterým ho ušiju? kovářova kobyla😀 mě to přijde fakt jako dokonalý matroš🙂

mehlo
9. nov 2013

@crawler ta je naprosto úžasná.

macin73
9. nov 2013

@crawler bunda naprosto dokonalá!!!

bordino
9. nov 2013

@crawler jaké máš míry? Klidně do SZ.. já mám střih na kabát udělaný na míru, tak jestli by ti nebyl....

snowwitch
9. nov 2013

@crawler Ta bunda je dokonalá. A já začínám litovat, že jsem si vzala jen tyrkys a limetku...když já tu růžovou neměla ráda....a na těch ještěrkách se mi tááák líbí...

jemi
9. nov 2013

V neděli budu objednávat z mtx, tak kdyby ste měl někdo zájem o šedou a pruhovanou teplákovinu nebo šedý, růžový a medový finerib, tak mi napište do IP.

arlette
9. nov 2013

@crawler ta je krásná 🙂
já se taky právě plácám v ještěrkách, neseděla mi kapuce, byla malá a nenapadlo mě nadstavit ji pruhem uprostřed. Střihla jsem kapuci znova 😝 Ještě čekám na zip, snad v pondělí dorazí, jinak nemá naše cácora co na sebe do těch sychravých dní.

katy113
9. nov 2013

ahoj dievčence, nehnevajte sa, že vám tu takto vtrhávam, ale idem sa vás opýtať, či mi neviete poradiť... mám Pfaff Creative a nešije mi cik-cak - vyťahuje mi spodnú niť navrch.. skúsila som horný aj dolný prítlak, aj vyčistiť, aj nite vymeniť.. žiadny progres.. šila dobre, ale cca pred hodinkou si povedala dosť a nedá si tá mašina povedať.. ďakujem za akýkoľvek návrh.

season
9. nov 2013

@katy113 n vyskúšaj: výmenu ihly, látku si asi skúšala...

crawler
9. nov 2013

@katy113 snížit napětí horní nitě a vyměnit jehlu - dej fungl novou třeba 70tku...

crawler
9. nov 2013

@bordino když já jsem takovej malej váleček 😀 - přes prsa i boky kolem 100 - 105 cm 😅 podle fotek jsi absolutně jiná postava 😉

@mehlo
@macin73
@snowwitch
@arlette holky díky moc 😵 já, když ještě ta látka byla sešitá na tu mou verzi a zkoušela jsem si ji, tak se mi zdálo,že mi ani ta barva nesluší, tak je asi lepší,že jsem ten střih nedokázala vychytat a vznikla tahle malá verze...mě jde líp modrá barva...

bordino
9. nov 2013

@crawler ano, jsem absolutně jiná postava - přes prsa 105 a boky taktéž 😀 No, teď tu nemám od rána Jáchyma, tak přes prsa mám momentálně asi 120 😀 😀

anastazieb
9. nov 2013

@bordino 😀

crawler
9. nov 2013

@bordino fakt? no to mi neříkej, vždyť na fotkách vypadáš pomalu jak 90-60-90😀 a kolik měříš na výšku? já 160...

crawler
9. nov 2013

@bordino jinak já si prvně zkusím ušít asi z flízu phillipu a když to půjde, tak pak ze softu a nebo ještě pravděpodobnější verze bude, že mě manžel doveze do hannah nebo někam a koupím si softku už ušitou 😵

aronek
9. nov 2013

Páchám své první softové kalhoty. Něco už mám, ale spíš po svém, ale mám několik dotazů, některé až na další, protože tady je to už ušité. Takže při šití klínové kapsy nešijete podsádku k průhmatu, jen lemujete gumkou a spodní část se prošívá v vrchem a tím vznikne kapsový váček, nebo tam dáváte podsádku?Lemovací gumičku šijete najednou, nebo na dvakrát, prvně z rubu a pak z lícu? Švy nezačišťujete? Přešíváte ke straně? Které švy a kam? Dole chci stahovat gumkou, jak se přidělávají takové ty kovové průchodky? Kleště nemám, jde to nějak ručně? Fuj a to prý umím šít 😝

crawler
9. nov 2013

@aronek uááá, tak na vše rozhodně neodpovím,jen na to triviální 😀 lem guma se našívá jedním vrzem - jde to lehce, kovové průchodky se natloukají kladivem, šiju na OL,ale začišťovat soft není třeba,ale líp to vypadá...

abigail1
9. nov 2013

@aronek Já teda odpovím jen na některé dotazy:
lem. gumu šiju najednou, ale nejdřív jí našpendlím a přistehuju. Přešívám ke straně - na kalhotech a sukních se švové přídavky přišívají vždy směrem dozadu. ( na jiném oblečení nevím, snad některá švadlena napíše, docela by mě to zajímalo) Kovové průchodky se dají nabít kladivem, v galanterce se dá koupit celá sada průchodek, k tomu stačí už jen to kadivo. No, snad jsem ti trochu pomohla...

katy113
9. nov 2013

@season @crawler ďakujem, ihlu som vymenila, znížila napätie vrchnej nite a už je to fain. 🙂

abigail1
9. nov 2013

@aronek Nevím, jestli jsem pochopila správně dotaz na šití kapes. Je několik způsobů, jak ušít kapsy, nevím přesně, jak se mají šít ty klínové, ale nějaké kapsy lze ušít třeba takto: http://ekozahrada.blog.cz/1204/softshellove-kal...

bury
9. nov 2013

@crawler - ta bunda je super 😉 hele já mám taky kupovanou softshellku a vůbec si nedovedu představit, že bych to tak dokonale ušila... ty ale určitě jo 😉

@aronek - tou kapsou, jak popisuješ, myslíš tuhle? jak jsem to šila já? https://www.modrykonik.cz/blog/bury/album/moje-...
Jestli jo, tak já jen obšila průstřih patentem (ty asi gumičkou), stačí jednou, z lícu a pak jsem tam plácla tu kapsu (černý softshell) a prošila to z lícu. Švy jsem u softu nezačišťovala, není třeba. Přišívala jsem po stranách dozadu a vepředu a vzadu na jednu stranu (jak mi to přišlo pod ruku), uvnitř nohavic jsem to nepřišívala. S kovovýma průchodkama neporadím, nemám 😉 podle mě na to musíš mít kleště.

bury
9. nov 2013

@laeela - to tričko ti taky závidím.... od pohledu je "příjemný" na tělo. Já mám ráda dlouhý rukáv na tělo 😵 ale abych si to někdy ušila, to asi ne.... bych měla strach, že zkazím moc velké množství merina 😀 😀 😀

aronek
9. nov 2013

Dík za odpovědi, nějak jsem to šila jak píšete, jen jsem si nebyla jistá 😉 K těm průchodkám, má se jako z lícu udělat dirka, narvat tam tu část se zobákem a pak z rubu natlouct takové to víčko?

abigail1
9. nov 2013

@aronek Už je to nějakej pátek, co jsem je kladivem zatloukala, tak si to moc nepamatuju, ale tak nějak to bylo. Každopádně na krabičce od sady je návod. Mám na mysli takovouhle sadu, tyhle se zatloukají kladivem: http://www.tkaczik.cz/713/pruchodky-lord-4mm.html

palosek
9. nov 2013

Ikdyž to není šití....

https://www.youtube.com/watch?v=_l02eXEpPxY

😀 😀 😀

jajkaz
9. nov 2013

Ahoj všem,
chtěla bych Vás poprosit o radu 🙂
Čekáme mimčo a uvažuju o látkovkách. Jsem schopná něco i ušít, tak jsem si říkala, jestli bych tím aspoň něco ušetřila. Na svrchňáčky si netroufnu. Na to nemám vůbec žádné zkušenosti se střihy, materiálem apod. Ale vkládací plínky, to by snad nemusela být taková věda. Není šance, abych projela diskuzi, tak rovnou poprosím o radu jak a s čím bych mohla začít, kde a jaký sehnat materiál - jestli teda je možný vlastní výrobou ušetřit???
Díky všem za rady 😉

snowwitch
9. nov 2013

Holky pomoc...všívám podšívku do kombinézy a @bordino už možná spí? 😀
Všila jsem zipy a teď chci všít stojáčky, ty jsou ale delší než to tělo...jak se to všívá? Chtěla jsem to klasicky vložit mezi, když je kombinéza na ruby....ale jak je to delší, tak nevím, co s tím.

anastazieb
9. nov 2013

@jajkaz na vkládačky je absolutně nejlepší bambusový flís z www.sijemdetem.cz. Koupíš metr, nastříháš na nudle, přehneš a obšiješ, buď entlem nebo overlockovým stehem 😉 Vzniknou ti cca 50cm dvouvrstvé nudle, které ještě složíš do plenky. Jsou bezkonkurenční a asi tak 10x levnější než koupené 😉