Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
Krásne výtvory, zlepšujete sa stále, babule!
@sufik1 Tebe to musí stále v hlave šrotovať, furt nejaké zlepšováky! Ja len tak skromne hodím, ostatné mam v albume, lebomáme nový PC. Nepotrebuje niekto "bobry"? https://www.modrykonik.sk/blog/season/album/sit...
A vdaka za tipy na Mishhu, ani som neverila, že také niečo môže byť 🙂 ako v tom zmysle, že zloženie super a aj vidno učinok
@sinala
@anastazieb
www.sewingworld.co.uk
Ale na ceny jiných patek jsem nekoukala, jen na ty toyoty. 😉
@monuska342 ak sa len učíš šiť, tak takéto čosi podľa mna je úplne fajn... http://stroje.bazos.sk/inzerat/32400719/Sijaci-...
viaceré tu šijeme na 40 ročných veritaskách, ľahké ovládanie....
ak by niekto chcel ušiť vankúšik - kostičku, natrafila som na návod, podelím sa
@monuska342 - já mám ten stroj, co dávala @petkasv . Jsem spokojená. Určitě s ním nešlápneš vedle. Jinak už fakt nic moc nepotřebuješ. Většinou ke stroji dostaneš nějaké spodní cívky, já dostala i dost jehel. Pak už jen nitě, látky a jde se na to. Pro začátek stačí zkoušet šít ze staršího oblečení, nebo levnějších látek, ať si to vyzkoušíš. Já si třeba pročítala tuhle diskuzi - skoro celou. Získáš tím hodně tipů, návodů, inspirace. 😉
SOS, potřebovala bych poradit. Když lemuju lemovací gumičkou, je jedno, kterou stranu si dám nahoru, jestli lesklou nebo matnou? Doposud jsem šila černou nebo bílou, líbila se mi víc matná strana. Teď tu mám hnědou, ale z té matné strany je taková světlejší, najednou to vypadá jako rub a jakoby líc byla ta lesklá strana. Šiju větší plenkové kalhotky.
Posledné dni som šila ako drak, niečo som aj odfotila. Bobrové body/tielko vo veľkosti 104 na želanie (ako tak na to teraz pozerám, asi nastal čas, aby som sa naučila šiť to prekrytie švu vzadu na krku), nejaké merino a softshellové nohavice. Okrem toho som našila veeeľmi veľa kolečiek - prsných vložiek, bambusové vkladačky, kukly, slintáčiky, ale vonku nesvieti slnko, tak to nefotím.
@petkula ano mám toyotu, řadu rs2000, vepředu vlevo ne přímo nad kolečkem se stehy, ale blízko je dírka a do ní jsem jej nacpala.
Takový ten vyšší užší kolík, je tam hodně natěsno. Ale funguje. Původně jsem jej dávala právě na ten navíječ, ale manželovi se povedlo shodit overlock i rovnosteh ze stolu na dlažbu a kupodivu to všichni přežili - manžel i stroje - akorát na rovnostehu se ulomil klasický kolík a je poškozený právě ten držák na navíjení, tak tam to už dát nejde, s navíjením jsem si s drobnými pomůckami poradila. 😀
@laeela děkuji, zítra mrknu, jaký mám typ a možná tě ještě budu otravovat s dalšími dotazy 😉 Já jsem ho totiž koupila starší - použitý a nebyl k němu návod, mám jen nějaký univerzální v angličtině. A o té dvojjehle jsem tam právě nic nenašla. A prosím tě, používáš i tu kráčející patku? A tu dvojjehlu máš nějakou přímo k Toyotě nebo stačí třeba ta Akra - mají u Stoklase stretchovou, tak jsem o ní uvažovala.
Holky, další hloupý dotaz... jak poznáte, co máte ve stroji zrovna za jehlu? Někteří výrobci je mají třeba barevně označené, ale bohužel to není pravidlem. Jak jsme se stěhovali sem tam, ke stroji jsem sedla jednou za čas, tak prostě už nevím, co jsem kdy měla ve stroji za jehly, třeba je pro jistotu vyměnila a "hodila" do přihrádky ke stroji, a teď se mi tam sešlo pár jehel a kromě označení tloušťky jehly z nich nejsem schopná vyluštit, zda jsou univerzální nebo stretch (nebo jersey). Dá se to nějak poznat? Díky.
@petkula dvojjehlu mám nějakou normální, asi akru? Já už nevím, ale jehly mi tam sedí normální všechny. Patku kráčející jsem si netroufla neznačkovou, aby mi seděla, takže jsem koupila tu sadu na toyotu, je tam patek víc.
vzadu na štítku by měl být napsaný typ stroje.
Jinak k toyotám jakékoliv díly má tady pan Kočárek, je moc ochotný, ale jak píšu, tu sadu s patkami má prostě drahou. když jsem cokoliv potřebovala, tak byl moc milý a byla s ním dobrá domluva.
http://www.sici-stroje.com/
Teda já fakt čumím, co tu dočítám, já znám jen BeBe sušenky a Céčka, nějaké BB krémy CC krémy.... 😕 😕 😕 Šicí diskuse 😀
K prsí diskusi se radši ani nevyjadřuju😀
@kuna střih na Pavly šaty jsem dělala podle základní konstrukce na halenku, co jsem se naučila na kurzu konstrukce střihů (přesně na míry Pavly). Základní střih jsem upravila, ušila a zkusila na Pavle, vzala jsem nůžky a špendlíky a přímo na ní jsme to dodělaly, Ustřihla jsem jedno rameno a udělala to tak, aby jí to všude sedlo, kolem paží a výstřih a záda. Ale je pravda, že jsem byla sama překvapená, že ten konstruovaný střih jí sedl dost hezky, tak jsem ani moc pak neupravovala.
Jasmínu jsem šila úplně od oka a šaty jí sednou úplně přesně, i ramínka, tak jsem teda docela čuměla 😀 A strašně jí sluší, jen v nich vypadá tak nějak jinak, taková malá princezna ze zámku 😵
@a_lexa Já právě taky nemám. Ztratil se balík se tučňáky, ale už posílali podruhé a snad dnes nebo zítra by měl už být v ČR.

@laeela a já bych zas brala odkaz na ten anglický s patkama 😀 Díky