Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@macin73 Mě se na jehlách blbě čte i to číslo, 80 často vypadá stejně jako 90, tak porovnávám s těma, co mám nové v krabičkách. Standardně mám Akra, ty dělají jersey žluté, jeans modré a Schmetz to na nich má napsané. Od jiných firem mám jen jakési zbytky po babičce, to neřeším. A taky se snažím zavést si systém, že jehlu po vytažení ze stroje vrátím do původní krabičky, víc ji tam zasunu, takže od nových je snadno rozpoznatelná. Ne vždy se povede, přiznávám🙂 Ale šiju po chvilinkách téměř denně, tak není tak těžké pamatovat si, jakou jsem tam měla naposled.
jestli budete dělat hromadu na prsa, tak mám velké skladové zásoby a ráda se podělím.
@zuzu_epona zuzka krasne ty tak precizne sijes aj tvojupracu uz zacinam rozoznavat od ostatnych 😀
@janula18 Nene, nestříhat, je to jako když šiješ třeba prsní záševky. Našpendlíš nebo nastehuješ si ten záševek (je dlouhý třeba 5cm, od hrany látky šiješ cca 1cm a šiješ jej těch 5cm rovnoměrně do ztracena), pak jej z lícu proštepuješ tak, že jej ohneš k jedné straně a prošiješ. Bohužel ti to nemůžu vyfotit zevnitř, je tam podšívka.
@macin73 tak to bych taky ráda věděla. Já pak přemýšlím co jsem šila naposledy 😀 😀 😀 , ale někdy si nejde vzpomenout. A jinak se pak dívám do krabiček, jehlu, kterou používám, mám v té krabičce dál od ostatních ( pokud je plná, tak to nejde)..Už jsem přemýšlela, že buď budu ty jehly po šití vytahovat ( což se mi nechce nebo si to budu psát někam ke stroji 😀 😀 😀
@sinala Závidím, máme jet v sobotu na hory a je tam bláto☹ Navíc je to dost kilometrů od veškeré civilizace, tak nevím, co tam budeme dělat. Nemluvě o tom, že na ten týden šetřím celý rok, vyhozené peníze. Ale není to až tak daleko od vás, tak třeba se tam počasí taky umoudří a zahraje si na zimu.
@palosek je to fialovy bambus z farbiacej hromadky, robila som si triko s netopierimi rukami tak boli velke zvysky. Moj najmladsi miluje fialovu, tak aspon na spodaroch si ju uzije 😀 A plochy sev 🙂 🙂 🙂 to je moja blbost lebo som sa sekla a stred zosila spravne ale dalsi naruby, co sa mi pochopitelne parat nechcelo. Tak som to dosila naruby cele a potom na rovnostehu prestepovala, aby lahol a vyzera to fajnn. Som si kedysi tam rozhasila OV vdaka skusaniu plocheho svu, ze odvtedy som radsej ani nite nememim len ked dochadzaju :-P a na spodnych klickaroch mam toe obkemove elasticke nite, tak je to take vyraznejsie,
@kveta007 Tak to tě omlouvá 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@zabza40 Budu fotit až na plese 27. 2. Pokud do té doby neporodím 😀 Šaty si vzala už Pája domů, když mi přivezla unavenou Jasmínku v neděli večer z hor a pospíchali už domů, fakt jsem ji nechtěla ještě nutit se v neděli večer oblékat kvůli výcvaku. Jasmínku můžu zkusit přesvědčit, tu mám doma, ale Páju až na plese, ono je to tak ale podle mě dobře, protože to bude se vším všudy, takhle s mastnými vlasy by to nebylo nic moc. Bude hezky namalovaná, učesaná, náušky k tomu, bude to prostě už sladěné. 😉
...a hned si to zkritizuju, tričko nesleduje vzor, protože vyprat úplet s takhle malým, ale pravidelným vzorem byla čirá bláznovina, protože se zkoutil a srazil samozřejmě nedbajíc vzoru, takže bohužel z toho vyšel takový zmetek.
Chcete pobavit? Dnes mi po 3 týdnech dorazila ta první zásilka vlny - obyčejnou poštou jako obyčejná zásilka.
Někde se to toulalo.
Už jsem napsala Němcům, že bych si nechala obě a ráda bych tu druhou zaplatila. 😀
@koki_melo Já si nedávno kdesi koupila tuším od Lille drobné červenobílé káro. Říkala jsem si, tak drahá látka, určitě si dávají na tisku záležet. To, co přišlo, je katastrofa, snad i já bych to ručně natiskla líp. Přemýšlela jsem, jestli to nevrátit. Je mi to blbé, vím, že prodejce za to nemůže a měl by s tím akorát potíže. Co to udělá ještě po vyprání ani nechci vědět... Bohužel u těch drobných vzorů to tak bývá často.
Chystám se šít ze softu Philippu z farbenmix. Jsou tam nějaké záludnosti? Šiju tak, že na OL čistím švy, pak na rovnostehu sešívám a štepuju? Moc díky za tipy a triky, nerada bych do zmrvila ☹
@zuzkasim já se bojím šít z nevysrážených, protože tohle se hnulo fakt hodně a určitě bych měla pokroucené švy, přeci jen na vel 110 už to vidět je. Už tak jsem to musela přestřihávat, protože jsem se zuby nehty snažila sledovat vzor.
@a_lexa Ono to není nijak dramatické, ten vzor docela bere oči, takže člověk moc lajny nesleduje, ale já o tom samozřejmě vím. A na kšeft by to jít nemohlo. Mimochodem, před pár měsíci neznajíc tuhle diskuzi a dokonalé výrobky, tak bych byla nadšená, jaké máme pěkné triko 😀 . Ono ve finále na něm stejně přistane jogurt nebo chleba s máslem, tak je to asi buřt.
Chci šít mikinu na zip z coral fleesu (jako tohle http://www.lindex.com/cz/děti/chlapec-1-7-let/t...). Chci to celé olemovat lem. gumičkou, nakonec přišít zip. Můžu ten zip nechat jen tak, nebo je lepší ho zevnitř nějak začistit, třeba taky obšít lem. gumičkou? U teplákoviny jsem to dělala zase teplákovinou (viz fotka). Ale s tím coral fleecem by to podle mě moc nešlo, nebo jo?
@saaralota coral fleecem ne, ale já mám podobnou mikinku z HM a už jsem to študovala, jak to mají ušitý. A mají zip zevnitř podložený takovým tenkým mikrovláknem a na druhé straně začištěné tkanou stuhou.
Jdu to vyfotit.
A možná to není mikrovláknou, možná je to klasická podšívka, je tím vypodšitá i kapucka a jsou z toho udělané kapsičky.

@season prosím tě, z jakého materiálu jsi šila ty boxerky? A jaké jsi měla nastavení na plochý steh? Děkuji 🙂