icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

caramilla
26. mar 2014

@mooncaa No, mě přijde, že jí právě podobný je, ale celá rodina říká, že Jasmínka je na manžela a Kryštof na mou mamku. Tak nevím 😀

terezita
26. mar 2014

@caramilla jasmi je na manzela hlavne ted.. 😅 ale prijdou mi taky dost podobni. krasny miminka!

petkasv
26. mar 2014

@caramilla potřebovala čas, je dobře že to takhle zvládla a že viděla že je zvládneš milovat oba když si je oba pomazlila, to je důležité 😵 😵 😵

season
26. mar 2014

@caramilla myslím na vás, nech ide všetko hladko a nech sa všetci ľúbite! 🙂

zabza40
26. mar 2014

@caramilla jéé ten je krásný , hodně mi připomíná mého Ondru to byl také pořádný cvalík 4,85 a hlavičku 37cm ,ale já byla štupovaná jak ponožky 🙂 Moc gratuluji ,jak jsi vše zvládla a ustála si své názory . Fotka s Jasmínkou je nádherná a na žárlení to také nevidím 🙂 Krásné miminko 🙂 🙂 🙂

laeela
26. mar 2014

@caramilla to je asi spíš reakce na odloučení, než na brášku. Ona musí vstřebat, že tam už zase budeš, ono když takhle maminka zmizí, i když jsi jí na to připravila, tak je pro ně těžké. Musí získat jistotu.

Mě se teda podobní zdají, pusa a nos.
Já šla s kočárkem vesnicí, když se narodil Filip a u pošty mě zastavila známá, nakoukla do kočáru a říká mi: "lucko vy máte ty děti jak přes kopírák, všechny jsou po vás". Ušla jsem dvacet metrů k obchodu a zastavila mě bývalá sousedka, nakoukla do kočáru a říká mi: "teda ten malej je celý taťka, po vás nemá vůbec nic". 😀
Tak já teda nevím, ono asi každý vidí co chce. 🙂

petkasv
26. mar 2014

@laeela 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

jitule23
26. mar 2014

@caramilla Nádherný klučík, gratuluji, ať máte z dětiček jen samou radost

anfei
26. mar 2014

@caramilla Je nádherný, užívej si a krásná sourozenecká fotka 😵

caramilla
26. mar 2014

@laeela 😀 😀 😀 Mě přijde, že jí podobný je, ale zároveň je jiný. Bude to nějaký mix 😀 Pokud je do mamky, tak to znamená, že mě podobný zase nebude, já jsem po tátovi 😀

@zabza40 Řeknu ti, že kdybych neměla druhé dítě, tak skončím na nutrilonu, protože to prostě nedám. Ten nátlak byl fakt hnusnej a ze strany celého novorozeneckého od všech sester po pediatričky. Dokonce mi nevěřily vážení a chodili si ho vážit samy! Říkali mi, že mu selžou ledviny, když nemá tekutiny (ale to, že stále dokola čural, to je nezajímalo), pak že spí z hladu a podobné kecy. Kdybych si nebyla v kojení tak moc jistá díky Míně, tak tomu nátlaku neustojím. Přeci jen po porodu unavená, nevyspalá. Navíc nemám zatím moc rozhozené hormony a mozek mi funguje, s Mínou jsem měla totální mlhu na mozku, teď funguju úplně normálně, takže na kravinu jsem odpověděla protiargumentem. Navíc jsem pak ještě volala kamarádce pediatričce, co mi dala další fakta, kdy je vhodné přikrmit dítě a byla jsem fakt připravená. Výhoda taky byla, že porod jsem měla takový, jaký jsem měla napsán v plánu a nemusela jsem se hádat tam a tak jsem té energie na boj měla dost, navíc pocit sebejistoty, že jsem dobrá matka je taky důležitý.

@laeela Jasmínka možná hlavně vstřebávala to celé, že jsem 4 dny nebyla doma a že se tolik změnilo a ona musela emočně hodně prožít a nesla to statečně a pak se hroutí z toho, že jí nejdou obléknout po záchodě kalhoty 😀 Ale snad to bude už dobré.

macin73
26. mar 2014

@caramilla to mě ale fakt překvapuje s tím přikrmováním... nechápu, že s tím tak nadělali, kór v dnešní době, kdy se spíš preferuje kojení... to i u toho Apolináře se mi ani u jednoho dítka nestalo, že by jen naznačili dokrm, i říkali, že dítě je "napité" z dělohy, takže hlady strádat nebude (a odpovídali tak většinou prvorodičkám, které plašily, že hned druhý den po porodu dítě nesaje první ligu), hlavně že mám často přikládat, aby se rozjelo kojení... takže aspoň jedno plus ten Apolinář má... jako byly tam matky, co dokrmovaly, ale tam k tomu povětšinou nějaký důvod byl (aspoň jsem to předpokládala...)... podruhé jsme byly na pokoji 3 druhomatky a ani jedna jsme nedokrmovala, u prvního porodu si to taky nevybavuji, že by "spoluležnice" (taky prvomatka) dokrmovala UM...

zuzkasim
26. mar 2014

@caramilla Krásné miminko! Gratuluju, ať vám dělá radost a doma vládne pohoda. A načichej se té miminkovské vůně na 20 let dopředu!

medvi11
26. mar 2014

@macin73 já jako třetimatka šla pro příkrm v porodnici dobrovolně asi 4* (Jana řvala vyloženě hlady, mlíko se mi spouští dost pozdě po porodu -pokaždé, a i když sála, co to šlo, nic až na pár kapek tam neměla...po dokrmu spokojeně odpočívala, koukala,...). Přece to dítě nebudu týrat 😀 A protože jsem měla první dva nedonošence (a kojila jsem je oba až za dlouho po porodu, jednou asi týden, podruhé asi 3 týdny), neměla jsem strach, že bych se nerozkojila později kvůli tomu, že dítěti dám příkrm.

@caramilla ještě jednou gratuluji a je super, že to Jasmínka zvládá a doufám, že nepřijde krize za pár měsíců.

laeela
26. mar 2014

@caramilla to se určitě utřepe. 🙂

sufik1
26. mar 2014

@caramilla vítejte doma. Jsem ráda, že jste v pořádku a pomalu si to všechno sedne. Máš krásný děti.

nelibeli3
26. mar 2014

@caramilla blahozelam k malemu valibukovi, hl. veľa mliečka a zdravička

caramilla
26. mar 2014

@macin73 No, právě i v Benešově se dokrm dává fakt výjimečně a spíš kvůli hysterii matek, které si ho vydupou. Ale mě ho vůbec ani nenabídli a to jsem se rozkojila 3. den stejně jak teď. Proto jsem byla v šoku, já ani netušila, že to tam je takový extremismus, když nechci 2. den dokrm, mě to přijde v dnešní době normální...

@medvi11 Ony případy, kdy dokrm je třeba, jsou. Občas jsou velké děti nad 4 kg opravdu dehydrované a potřebují to, ale to se pozná tak, že ječí a nejsou k utišení a mají úplně i sucho v puse. A nebo pak, když je horečka, tak se dává dokrm, nebo když dítě spadne pod 10% porodní váhy. Ani jedno jsme nebyly, takže nebyl důvod a důvod "mamčo, přiberete, půjdete zítra domu a doma se určitě rozkojíte", tak sorry, ale to pro mě není argument...

macin73
26. mar 2014

@medvi11 no jasně, ale já to právě myslela tak, že většinou to prostě "cítíš" nebo jak to nazvat, jestli je to k řešení... chápu, že když někomu dítko vřeští den po porodu a nic nezabírá, může to být i hlady (a pak je na místě dokrm vyzkoušet a pokud zabere, hurá), ale cpát UM plošně všem, když k tomu není evidentně důvod, mi přijde na hlavu postavené 😕

macin73
26. mar 2014

@caramilla přesně, to jsem myslela... tak hlavní je, že jsi ten tlak ustála 😵

arlette
26. mar 2014

@caramilla gartuluju ke krásnému chlapečkovi 😵 😵 😵 obleček mu padne jako ulitý i když je to chlapíka kus 🙂 Přeju mu hodně zdravíčka a ať se rychle sžijete. Jinak myslím, že každý starší sourozenec po narození miminka projde určitou změnou a nemusí to být nutně žárlení. My jsme se vždycky všichni těšili a když se mimi narodilo, tak jsme ho zase všichni pěkně přijali, nedělaly se žádné velké obštrukce a vše proběhlo hladce 🙂 Tak ať se vám všem daří! 🙂

a_lexa
26. mar 2014

@caramilla nádherné fotky a Jasmínka je pašák. 😉 Ještě jednou gratuluji. 🙂

mehlo
26. mar 2014

@caramilla ještě jednou gratuluju ke Kryštůfkovi! Já nádherný. Mně teda připadá jako Mínina kopie. Mína to taky zvládla očividně dobře, ted jenom aby nezačala žárlit za pár měsíců. S tím dokrmem jsi mě docela dostala. Mně to v porodce nešlo, tak jsem vyfasovala klobouček a bylo po starostech. Akorát tchyně mi potom tvrdila, že přes ten klobouček se nenají, že to teče málo a cosi kdesi, tak jsem ho po nějaké době odstranila a už to šlo.

medvi11
26. mar 2014

@macin73
@caramilla Však já psala to, proč někdo ten příkrm vyžaduje. Naštěstí nám je nikdo necpal plošně, nějak to neřešili, ani jsem tedy nevážila před a po kojení (na to bych se mohla...), ale ani nikdo nepřišel se na nic zeptat (nevím, jestli to bylo kvůli tomu, že jsem měla už 3.dítě nebo proč...dokonce se mi podařilo být celý den na pokoji úplně sama jen s Janou bez "spolurodičky"), s miminem jsem většinu času ležela v jedné posteli a nikdo mi nic neřekl (ani jednou, v postýlce byla způsobně jen na vizitu (asi teda,...)) a nemůžu si na nic stěžovat. Ale na druhou stranu musím napsat, že jsem byla na dvoulůžáku a asi tak trochu protekčním. Ležela tam jedna maminka druhorodička - kamarádka jedné ze sestřiček z novorozeneckého a ani já jsem nebyla až tak úplně bez protekce, i když to šlo z porodního oddělení...

volpaia
26. mar 2014

@caramilla Také se připojuju ke gratulacím a moc ( v dobrém 🙂 ) závidím takové krásné miminko. Já po porodu neměla asi 10 dní vůbec žádné mléko, pak se to teprve pomalinku po mililitrech spustilo, ale dokrmovat jsem musela vždycky, ikdyž stále méně a méně. Synovi tedy v Podolí dávali mléko z mléčné banky, UM mu dali až po pár dnech, když už bylo jasné, že se mi mléko nespustí snadno. Syn měl přes 4 kila, tak řekli, že mateřské mléko už potřebují pro nedonošené nebo menší děti, než je on. 🙂 Ale ta jedna sestra mě ujišťovala, že kojit budu, že tomu věří, že jen potřebuju klid. A fakt to tak bylo. Ona ta psychika a vnitřní pohoda hraje hrozně velkou roli.

bulinka
26. mar 2014

@caramilla ještě jednou gratuluji 🙂. Malej je kouzelnej

bulinka
26. mar 2014

holky prosím nemáte někdo čepičku nebo alespoň míry na čepičku na nedonošeňátko? Kamarádka chce ušít čepičky do nemocnice pro nedonošené dětičky, ale já mám střih až na větší prcky ☹
A pak předepíráte bambus?

koki_melo
26. mar 2014

@caramilla Vítej, krásné miminko, ještě jednou gratulace!
Já paradoxně byla první dny po porodu fixovaná na starší dcerku a ne na miminko, na návštěvy jsem čekala jak na smilování a pak tchýně zavolala, že přijdou za dvě hodiny, protože se prochází...no já myslela, že na ni vletím z prvního patra z okna 😀. Jinak u nás to samý s adaptací mimi a starší, první den šílený, pak rok klid a mastit jí začala, až když se mimino postavilo na nohy a mohlo být rovnocenným soupeřem 😀.
A příkrmy radši nekomentovat, prvorodku nalívali nutrilonem hned po porodu (ale nebyly úplně v kondici, tak ok, ale nikdo mi to ani neřekl a Nutrilon byl pomalu proti podpisu a snad každou dávku schvaloval doktor). Druhá řvala den po porodu hladem a řvala další tři dny, než bylo mlíko, dokrm mi nedali, že holt "maminko miminka pláčou"...a já se tak těšila, jak se v porodnici vyspím, houby 😝 .

argo1
26. mar 2014

@caramilla Vítej doma !!! 😀 😎 😵 Fotka Míny s Kryštůfkem je k zulíbání 😵 Takhle na fotkách to vždycky vypadá tak idylicky 😉 Hned bych se šla poňuchňat... Přeju hodně sil a mnoho hodin spánku do začátku 😉

koki_melo
26. mar 2014

Holky, byla jste některá v minulosti na http://www.praguepatchworkmeeting.com/cz-ppm-in...
Stojí za to tam vyrazit na látky?

palosek
26. mar 2014

@caramilla krása, krása, krása.... 😵 😵 😵 😵 .... Já si to říkala, že se dnes určo ozveš 😉 😀 😀 😀 😀 😀 😀 Jdu dočítat 😀