icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

crawler
20. okt 2011

@season ta trouba má mikrovlny, ale i horkovzdušný vzduch, takže normálně kovové nádobí jako plechy, formy apod. nejsou problém - jen si nesmíš splést program a dát plech a zapnout mikrovlny 😀 to by lítaly jiskry 😉...ale ovládání je jednoduché. Trouba má i gril a tam se samozřejmě používají kovové mřížky taky. Mikrovlny se využívají na vaření v páře, ohřívání, rozmražování a myslím, že i crispování /např.řízky na speciálním talíři, aj./ 😉

medvi11
20. okt 2011

@ivuska.h No jenže my máme vlhkost v bytě kolem 50%, v suché mrazivé zimě se dostáváme i k 35%, což je sucho jak ...a stejně tu máme plísně v rozích, kolem oken,...na tepelných mostech...70% jsme tu neměli nikdy...možná při husté mlze, když se dalo větrat a bylo teplo... 😀 😀 😀 ale to zase nebyly plísně, bo ještě nebyla zima...

crawler
20. okt 2011

@ivuska.h prosím Tě, ještě mi poraď se slovíčkem "notch" nebo fitting symbol ...děkuji moc!!! Když byl tento symbol na střihu pro plenky, tak jsem mezi ty dva body natáhla gumky, ale teď je na vršku čepice. Ještě nešiju, jen stříhám, možná, že by mě při šití docvaklo, co ten symbol znamená, ale jak nemám zkušenosti, tak fakt nevím :-/ Děkuji moc předem !

vdovec
20. okt 2011

Holky já si vyrobila už spoustu plín (jsem na vyrábění plín závislá 🙂) ).. a většinu podle jedný mý oblíbený, která je tak do 12ti kg.. další materiál na cestě a ted mě napadlo, jestli bych si neměla ten matroš spíš nasyslit na dobu, až bude malej větší a budu potřebovat jinej střih.. jenže nevím, jeslti ho vůbec bude potřebovat... je takovej spíš drobnější...
takže moje otázka, kolik váží dítě, co se už odplenkuje? 🙂)

caramilla
20. okt 2011

Tady se to teda dobře zvrhlo 😀 😀 😀
My na větrání máme manželem vypracovaný podrobný plán. Háček je v tom, že jakmile se jednou někde udělá plíseň, už se jí člověk nezbaví, protože ta ložiska tam zůstávají uložena a pak je to hned. Takže nejlepší je prevence. My, když je teplo a netopí se, máme otevřená okna stabilně na větračku v celém baráku. Když se začne topit, tak nejlepší je každý den ráno a večer otevřít okna v celém bytě tak na 10 - 15 min (záleží na počasí, v mrazech samozřejmě jen třeba 5min) a udělat průvan. To, že v bytě je vlhkost, pokud teda nemáte vlhkoměr, se pozná také podle sražených kapiček vody na oknech po ránu - manžel to ráno vždy z oken utře.
Do hodně vlhkých bytý, jak třeba psala @medvi11 , doporučuju do té koupelny odvlhčovač.

Kdybych měla malinký byteček, kam by se mi ale vešla sušička, tak také neváhám a našetřím si, ale u nás mi to přišlo líto peněz - kupovat sušičku, co je 2x - 3x dražší než pračka, když suším zadarmo na topení nebo na půdě nebo venku v přístřešnu na sluníčku a vzduchu. Jedna věc je peníze, další věc je ekologie. Myslím tím, že jsem si pro sebe asketicky vyhodnotila, že to je spotřebič, který nepotřebuju, protože umím sušit totálně ekologicky se spotřebou energie 0 (tedy jen tu moji na věšení prádla 😀).

Ale nepokrytě všem přiznávám, že všem sušičku strašně závidím a když ve 12 v noci věším venku po tmě prádlo, tak o ní hodně intenzivně přemýšlím 😀 😀 😀 Kdyby nestála takový prachy, tak si myslim, že jí asi už i máme, ekologie neekologie 😀 😀 😀 Zatím odolávám.

crawler
20. okt 2011

@vdovec taky záleží, jak je dítě šikovný...Išek má odhadem necelých 12kg,máme pořád plenky střihu, který má od 5.měsíců (to jsem začalalátkovat), ale hošánek nočník nechce ani vidět, počítám, že plenky budeme mít dlouho, ale zároveň si myslím, že jiný střih nebude třeba- děti už pak příliš nepřibírají nebo se jim ty proporce mění jinak, ale třeba zapínání u plenky mám pořád na stejné patentky, tak nevím, ale obvod bříška se mu nezměnil...

caramilla
20. okt 2011

@vdovec to se absolutně nedá určit! 😀 Jedno dítě je bez plen v roce, jiné ve 2,5. Jedno dítě v roce váží 9kg a jiné v 6m 10 kg! 😀 Jasmínka se teď učí na nočník (začíná si i sama říkat), má necelých 14m a cca 9,2 kg 😉

crawler
20. okt 2011

mikroventilace v mrazech nesmí, že?

vdovec
20. okt 2011

@caramilla @crawler ále co já se vůbec ptám.. dorazej barevný PULy a do dvou dnů jsou z nich plíny 🙂)).
děkuju za rady.. asi ty plíny pak budu rozdávat, hrozně se mi líběj.

ivuska.h
20. okt 2011

@medvi11 Jojo, tepelné mosty mě taky napadly... Mizerně postavené, no. Náš byt je naštěstí v tomto dobrý, ale třeba sousedi z vedlejšího domu mají nějaké potíže taky. Holt asi záleželo, jak moc byl zedník, co to stavěl, zrovna pod vlivem 😀

ivuska.h
20. okt 2011

@crawler To je prostě značka, na kterou máš pasovat nějaké díly. Prostě tou značkou to k sobě přiložíš, třeba rukáv a výstřih nebo tak.

mariana0915
20. okt 2011

babulky potrebujem link kde by som našla strihy na plienky,je tu niečo take na nete???alebo postupy a obrazky niečo take ako pre začiatočnika 🙂

ivuska.h
20. okt 2011

@crawler Zbytečně topíš do luftu... fakt je lepší třeba 3x denně udělat průvan, to neochladí zdi, jen se vymění vzduch. Studený vzduch z venku má při stejné relativní vlhkosti méně páry, než ten teplý, takže když ti vletí dovnitř, jakoby ti to tam vysuší a naopak ten teplý s hodně vody vyletí ven.

crawler
20. okt 2011

@ivuska.h aha...děkuji, tak to by mě asi nenapadlo 😲 ... no jo...matně si vzpomínám, že to fit je pasovat 😀... Tak se předem omlouvám, ale asi Tě občas zneužiju na ta anglická slovíčka...Ono google to prostě nepřeloží...nebo přeloží, ale fakt ne v "šicí terminologii" 😀

medvi11
20. okt 2011

@vdovec Jana měla asi 11,5 kg v necelých 2 letech, ale tam je to spíš o kapacitě nočních plenek...

crawler
20. okt 2011

@ivuska.h to je taky pravda...já to myslela zase spíš z technického rázu - že by se mohlo poškodit těsnění - ty gumy a co já vím všechno :-/ ale jo, PánuBohu do oken topit nechci ...

rebelie
20. okt 2011

@mariana0915 Tady caramilla má super stránky ekozahrada.blog.cz a tak najdeš střihy i návody na plínky...

vdovec
20. okt 2011

@medvi11 asi se vám to tu nebude líbit, ale já na noční používám papírovku.. tak a ted se mnou už nikdo nepromluvi 🙂))
kojím ted v noci skoro co hodku.. jsme rádi, že mladej usne... a i tak má někdy den, kdy by rád vstal už ve 4.... prostě si ho nedovolím přebalit ze svý sobeckosti 🙂.. ale výhledově, bych ráda látkovala i přes noc

mariana0915
20. okt 2011

@rebelie jej dakujem,akurat študujem stanku 🙂

vdovec
20. okt 2011
mooncaa
20. okt 2011

@medvi11 Ty plísně jsou proto, že máte blbě odizolovaný barák, nebo třeba jen jednu stěnu. Na studené stěně se sráží vlhkost (je tam teplota nižší než rosný bod) a na vlhké stěně se pak dobře daří plísním. Takže řešení je spíš tepelně odizolovat než snižovat vlhkost (to je až to nouzové řešení). No a zvlášť pokud máte vlhkost jen kolem 50% a méně.

Měli jsme tento problém v předchozím bytě v paneláku na kousku stěny, tento byt je už OK.

Jinak sušku taky závidím a mám na ní úplně stejný názor jako Caramila.
Teď jen tak přemýšlím, že nadávám, že na ní nemám místo, ale ten sušák na prádlo v zimě zabere místa mnohem víc.

caramilla
20. okt 2011

@vdovec 😀 Zdaleka nejsi sama látkařka, co používá jednorázovku na noc. Já jsem přebalovala v noci tak 1 x - 2x, teď jen, když Jasmínka chce v noci na nočník, tak ji i přebalím. Minulý týden ukládala švagrová, tak dávala jednorázovku a ta nám ráno protekla, látkovka nám neprotéká, takže já jsem látkový typ 😉

JInak my v roce máme patentkové na 2. od středu, na délku jsem teď už plenky přecvakala na největší velikost. AIO používám už jen přes den na spaní v kočárku, jinak máme odklápěčky a vkládačky.

caramilla
20. okt 2011

@mooncaa 😀 To koukám, jaké tady jsou odbornice na vlhkost v bytě 😀
@crawler mikroventilaci já prakticky nepoužívám, v létě větračku a v zimě větráme 2x do kořán 😉 Určitě je ekologičtější 2x dokořán než furt mikroventilačku, to byste nemuseli pak mít asi ty plastový okna 😀

crawler
20. okt 2011

@vdovec já teda jednorázovku na noc, jen když měl rýmu,protože v ložnici máme 17°C...jinak dávám i na noc látku - osvědčila se nám vícevrstvá plenka a k tomu krátká vkládačka (3 vrstvy froté) a na to PULky nebo flísáčky. Ráno se to dá ždímat, ale neproteče, když svrchní gatě pěkně pasují kolem nožek...v noci nepřebaluju - by mě mohlo 😝...

crawler
20. okt 2011

@caramilla no myslela jsem mikrošku jen na 10 minut ráno, aby oschly ty okna, ale to stejně nepřipadá v úvahu v mrazech...jinak já dělám ráno průvan na 5 min., ale stejně se děsímplísní...byt tchýně je samá plísen, byla i před výměnou oken, ale jak udělaly plastáky, tak je to úplnej hnus...😝 ten ceresit je dobrá věc? jak dlouho vydrží náplň?

ivuska.h
20. okt 2011

@vdovec Taky dávám na noc hnusku... Když jednou za měsíc nebo jak dlouho dokupujeme v DMku balík, tak si říkám, jestli bych neměla nasadit černé brýle a nějakou kapuci, aby mě někdo nepoznal a nezruinovalo to můj business 😀 😀

mariana0915
20. okt 2011

inak baby kde by som nasla nejake rozdelenie latkoviek ake sa použivaju na noc cez den atd proste vsetko o latkovkach ake existuju ????????🙂

mooncaa
20. okt 2011

@caramilla Já ne, ale ségra je stavařka a architekt k tomu (a budoucí švagr taky), tak jsem občas poučována. Navíc se zaměřuje na nízkoenergetické domy.

Já teda látku jedu pořád. Jen na dovolené ne, tam pračku netahám. A bo tam ani nemám čas prát v ruce, tak to neřeším a jedu jednorázovku.

U plínek mi vyhovuje sed 48 cm, ale to nám vyovuje už od cca 3-4 měsíců a vydržíme s tím až dokonce. Šířku nevím, ale tu máme od těch 4 měsíců prakticky stejnou. Ono to v našem případě je od cca 8 kg. Malá je ten případ 10 kg miminko na 1/2 roce (ne kecám ty měla na 8 měsících), ale přestala skoro přibírat po zavedení příkrmů, takže teď má pořád necelých 11 kg na roce.

vdovec
20. okt 2011

@ivuska.h 🙂)))))))

mooncaa
20. okt 2011

@mariana0915 Koukni na Anavy. Přes den dávám ty obrázkové s malou vkládačkou a na noc Velurové (bambusové) s velkou vkládačkou. Já mám teda už převážně svoje šité + pár Anavy, ale savostí skoro stejné.