icon

Koľko oblečenia potrebujem pre decembrové bábo?

malebiele
17. júl 2020

Ahojte zienky, mamicky.
Pomalicky sa zacinam obzerat po obleceni pre babatko a kedze som prvorodicka, chcela by som sa vas skusenych mamiciek spytat, kolko coho bude potrebne pre decembrove babo?
Body s dlhym rukavom je samozrejmost, ale kedy napr. zacat s body s kratkym rukavom? Ak by malo body velkosti 62, tj. 1-3mesiace v januari az marci, bude mu zima vnutri napr. pri teplote 20-24 stupnov?
Potom samozrejme nejake ponozky, ciapka, zavinovacka, bundicka, ak body s kratkym rukavom, tak nejake nohavice, co este?
A kolko kusov coho bude treba zo zaciatku - konkretne vo velkostiach 56, 62, 68, 74 a 80? Aby som nekupila prilis malo alebo zbytocne vela, kedze babo rychlo rastie.
Dakujem za vase rady 🙂

Strana
z2
andreatytler
18. júl 2020

@malebiele Prepac ale v tomto ti neporadim. Ja zijem v Kanade. Neviem ako to chodi v slovenskych nemocniciach. Tu nam dali zoznam co priniest.
Pocas pobytu v nemocnici bolo babetko len v plienke a zabalene v dekach lebo ho casto pozerali a treba ho vela mojkat holeho na nahe telo.
Ciapocku nam dali v nemocnici ale mozes priniest vlastnu.
Rukavice proti poskriabaniu boli aj na nasom zozname ale nepouzili sme ich... nemali gumicku a tak mu z ruk hned spadli. Ponozky by boli ovela lepsie. Ale hlavne mne bolo luto mu zobrat rucicky... vsak sa s nimi hral 9 mesiacov a teraz v momente ked sme mu zobrali jeho teplucky, pohodlny domcek (matenica) tak mu zoberieme aj rucicky? To veru nie.... tych par skrabancov sa rychlo zahojilo. Na strihanie nechtov sa mi ovela lepsie osvedcili noznicky ako kliestiky.
Ked prides domov, ak chces pouzivat rukavicky, najlepsie je body alebo dupacky so zabudovanymy rukavicami ako radi angleheart a dala so tiez fotku.

Pocas samotnej cesty domov... znovu asi neporadim. Tu v kanade sa nemozu pouzivat fusaky v autosedacke. V autosedacke by malo dieta sediet len v dupackach a lahky svetrik a nohavice... ziadne bundicky. Deka sa moze dat len na vrch na popruhy. Nic pod dieta alebo pod popruhy. Preto som mala tak velmi rada tie zateplene dupacky. Auto sme vykurili pred tym ako sme tam priniesli dieta. Tiez ked je v autosedacke dlhsiu dobu, potrebuje o jednu vrstvu menej ako ty, lebo sedacka prehrieva.

janulik2008
18. júl 2020

Mala najviac nosila 74ky ... a tie malicke 56tky maloco. Papucky zbytocne. Mala nosila body do skoro 3 rokov dobra vec aspon netaha dietatu na krize 😀😀😀

andreatytler
18. júl 2020

@jumama presne tak, kapucne len na oblecenie na vonka, kedy bude kapucna na hlavicke. Ciapky sa aj tak smykaju a krutia. Kapucne zakryju aj krk.
Mne dali par dupaciek s kapucnou a musela som ju odstrihnut.... taka hlupost.

andreatytler
19. júl 2020

@pupavka89 presne tak, latkove plienky su velmi uzitocne. Ja mam 15. Handricky na odgrgavanie, utieranie... perfektna velkost na rameno, velmi save. Tiez v zaciatkoch ako podbradnik pri krmeni. Zaves na kocik alebo autosedacku proti slnku. Ak maju nejaky pekny dizajn, babetko sa na to bude rado pozerat. Tiez to bude prva hracka pre babetko, bude sa s tym mojkat lebo sa to velmi lahko drzi. Take trochu hrubsie a vacsie do vanicky aby sa dieta nesmykalo, pod hlavicku v koliske, lebo ked sa povracia vymenis len plienku a nie celu plachtu a ja ho v lete tym tiez zakryvam namiesto deky ked su chladnejsie noci.

Podbradnikov my mame 12. Zacali sme ich pouzivat az od 3 mesiaca kedy zacal slintat a zaslinta denne aj 4. Zopar nam uz zdrhlo pri prani s ponozkami 🙂
Najlepsie su tie co sa zapinaju na patentku, su bavlnene, hrube a makke, lebo dobre saju ci uz sliny alebo mlieko alebo kasu. Tie ktore maju gumovu zadnu stranu mi nevyhovovali, neboli poddajne a nedali sa s nimi utriet ustocka.
Oboje plienky aj podbradniky som si dala poslat zo slovenska. Tu v kanade tieto veci nestoja za nic.🙂

K dekam poradim ze najlepsia je domaca ustrikovana. Neviem ako vy ale ja som mala panicku hrozu z toho ze sa dietatko zadusi v spanku ked sa mu podari prehodit deku cez hlavicku. Mala som niekolko roznych kusov z roznych materialov. Prelozila som to na 2-3x a prilozila k ustam a skusila cez to dychat. Domace strikovane, kedze maju velke medzery su super priedusne, aj bavlnena strikovana z IKEI je super, jebo je tazsia a dietatko pekne objime. Naopak flisove deky aj ked sa zdaju byt velmi makke a lahke nie su vobec priedusne a maly sa pod nimi velmi potil a neda sa cez ne dychat takze sa moze pod nou zadusit.

elizuella
19. júl 2020

@malebiele ahoj. Ja mam januarove babo. 56 bola velka na zaciatok. Kupila som dodatocne 4ks dupacky velkosti 50 a tie boli dobre prve dva mesiace. Pod ne som davala body s kratkym rukavom. 6ks som mala.

Pozor na body s dlhym rukavom. Odporucam iba to zavinovacie, maju v c&a. Strasne nervy som mala, ked som mala obliect cez hlavu to body s dlhymo rukavmi a este aj rucicky novorodenca tam natrepat. Hrozne babo revalo. Nedavala som to potom vobec, len tie dupacky, tie su super aj na prebalovanie.

Pozor na ciapku, ja som si kupila uplne na hovno. Treba mat poriadnu, aby sedela a aj usi zakryla. Najlepsie bavlna. Niekedy som dala aj dve. Mama midala taku starodavny, cvernovu, ta bola super a na nu este bavlnenu, lebo boli take tensie. Obvod hlavky ma novorodenec cca 34 cm.

Inak zalezi aj od toho, ake velke babo sa ti narodi. Moje malo 3.5 kg a 50 cm, tam som fakt na zaciatku davala len to body s kratkym rukavom a dupacky. Dupacky velkosti 50 boli dobre dva mesiace.

Potom aj teraz milujem polodupacky. Daju sa kupit na mimulo.sk napr. Ale urcite aj inde. To su akoze teplaky, ale maju aj stupaj zakrytu. Neviem ako to opisat. Akoby netreba ponozky. Ale ja davam aj tie. Mam aj teplacky, len mam nervy, ze tie ponozky sa potom zosuvaju a ma hole studene nozky potom.

Ja som mala zdedene veci, nieco som dokupovala. Podla mna nekupuj vela velkosti 74, 80, to kupis aj neskor, aj cez net. Podla toho, co sa ti zapaci casom a co budes chciet babu obliect. Upozornujem, ze kazdy obchod ma trocha ine tie velkosti. Napr. H&M a C&A ich ma vacsie a napr. Mimulo.sk ich ma mensie.

Od cca troch mesiacoj babu davam hlavne polodupacky a body s dlhym rukavom. Sveter navrch. Niekedy dvoje polodupaciek. Tensie a hrubsie, ked je zima a idem ju ponosit von.

Dnuka som v zime ani na jar nikdy nemala babo len v body s kratkymi rukavmi, vzdy malo rucky zakryte aj nozky. Neviem, mozno som teplofilka. 😁

Zavinovacky som mala dve, jednu old fashion od mamky, tu som milovala pre novorodenca. Potom klasika tu novodobu s vlizelinom vnutri.

Ja som mala velkosti 56, 62. 68 a 74 som dokupovala potom. Na zaciatku som ale este mensiu velkost musela dokupit.

Nohavice typu rifle alebo mencestraky neodporucam, pride mi to moc hrube na take malinke babo.

pupavka89
Odpoveď bola odstránená
malebiele
autor
20. júl 2020

@elizuella a v com ste babo odniesli z nemocnice, co malo na sebe? dakujem 🙂

elizuella
20. júl 2020

@malebiele no. Dupacky a na to taky fusak. Zapnut popruhy na vajicku a na to som este poskladanu deku dala. A hrubu ciapku vlnenu pre novorodenca som mala, vnutri mala daco ako plys. Ale mozno lepsie dat dve tenke ciapky... ako chces. Potom ked som s nou uz o dva mesiace sla k dr. Dala som jej 2 ciapky. Jednu mensiu, druhu vacsiu. Obe tenke.

malebiele
autor
20. júl 2020

@elizuella ďakujem 😊

andreatytler
20. júl 2020

ozaj a este si kup nejake krasne oblecenie na vianoce a novy rok... aj ked babo nebude vediet co sa deje budu to jeho prve vianoce.

gazpalm
20. júl 2020

@malebiele ja mam oboch zimnych december/ januar.Hlavne nekupuj vela,ja som prvorodenemu nakupila tolko veci do 74 cisla ze som mu tristvrtinu ani nestihla obliect 😂pri druhej som sa poucila 😉cele body aspon 7 ks( zalezi ako casto peries, ja stale 😀, body bez noh aspon 7ks,teplaky 5, mikiny/ svetriky 6-7 ks..overal 1-2 ks...ale zaklad je, ze , ked mas pocit , ze niecoho mas malo, ides a kupis , lebo takto sa to tazko hovori napresno, akurat viem , ze som pre mimino nakupila stylove mikinky cez hlavu- totalna blbost, strasne sa to oblieka a riflicky - babenku hrozne nepohodlne 🙄 a este capacky...mala som asi 15 parov znackovych( boze teraz mi to je fakt vtipne😂) mimo to ze to vyzul hned v kocari , najlepsie sa osvedcili nejake hrubsie ponozky z kik alebo tak niekde mi to kupili😀 uplne super som vyuzila rukavicky take az sa neskrabu, len treba take az mu nepadaju , capicky ( budu ta lakat krasne zara,hm, lindex a ine ako mna, ale naj so snurkou ,inak sa to vyhrnuje 🙂a neviem co este ,fusak som mala elodie , pinkie a stokke deky a blbosti okolo , co vtedy leteli😉

malebiele
autor
20. júl 2020

@gazpalm ciapku so snurkou myslíš ako ta co sa zavazuje pod bradou? Fusak rozmyslam kupit origos ku kociku, mal by byt ok 🙂 no najprv pockam co "dostanem", sesterka mala syna tiez a plno veci budem mat od nej, tak uvidim co vlastne bude este treba

gazpalm
20. júl 2020

@malebiele ano taku ...ale pri druhej som uz rozmyslala🙂a nakupila potrebnych par veci a dokupovala ...vela radosti zelam 🙂

malebiele
autor
20. júl 2020

@gazpalm dakujem 😊

betka233
20. júl 2020

@malebiele skus si pozriet znacku Richelieu z BJ, maju nadherne overaliky, ja ich pouzivam pre moje silvestrovske babatko, su drahe jak svina ale strasne kvalitne a prekrasne, som sa vytesovala ked mi to prislo, ma to aj lahke prakticke zapinanie na cvoky ako ti tu uz baby pisali 😊
inac ja som kratky rukav vytiahla az teraz v juni po pol roku 1x... teplacky ci puncosky pokym bol v perinke (3 mes) som mu nedavala vobec iba sirsie ponozticky ktore nestiskaju, v teplackoch by sa potil, aj v porodnici mi ho tak nosili... a ked sme sli na prechadzku tak som iba perinku zabalila do hrubej deky a dala bavlnenu ciapocku a sli sme 😊
sinsay je tiez celkom dobry, minule som kupila par bodyciek a som spokojna 😊
Keby si chcela balit babo aj do perinky, odporucala by som ti kupovat klasicku perinku a nie zavinovacku s kokosovou vlozkou, babo nebolo tak pevne a ked som ho chcela otocit na bok, akoby vypadaval z tej zavinovacky ked bol starsi... ja som mala 2 vyplne a asi 3 obliecky 😊

kocere
Odpoveď bola odstránená
malebiele
autor
25. sep 2020

Baby, potrebujem este poradit, maly ked sa narodi vraj bude mat cez 3,5kg, mozno az 3,8kg, co myslite aku velkost oblecenia mat do porodnice pre neho? 56 bude mala a rovno mat uz 62, alebo bude 56 este ok? Dakujem 😊

andreatytler
26. sep 2020

@malebiele Oni sa dost casto mylia v tychto predpovediach... Hadam radsej kupit vacsie... to urcite vyuzijes aj keby sa narodil mensi a ono to az tak nevadi ak je mu to oblecenie trosku volne prvy mesiac. Akurat na fotkach to je krajsie ked oblecenie sadne ale jemu to vadit nebude ak bude mat pridlhe rukavy.

ckatka
26. sep 2020

@malebiele Ja už tiež som pomaly začala.chystat. Aj ja budem.mat decembrové. Aj prvý je decembrový. Ja ešte par tipov.k.tomu co.som.pisala predtým...
-ak je to prvé bábo, určite ti každý (rodina, kamaráti) budú chcieť niečo kúpiť. Radšej im dopredu daj vedieť zoznam co by si chcela (tiež sa tomu isto potešia), ako.ti majú kúpiť kravinu co nepoužiješ. Väčšina bezdetnych alebo starších ľudí nemá predstavu co maminka prakticky využije.
-bodycka isto na začiatok dlhy rukáv. Priprav si pár kúskov(4-5) 56 a par kúskov 62. Na začiatok stačí a potom budeš vidieť podľa priberania. Odporúčam.zavinovacie a nie tie cez hlavu. Tričká vôbec to sa vyhrna keď babo leží to.je zbytočne. A kvôli pupku by vôbec nemala ísť guma cez bruško. Čiže lepšie body a overal alebo dupky na traky.
-rozmysli si ci chceš veci po bábätku potom ešte predať alebo posunúť ďalej. Značky ako Lidl, Tesco a podobne....sú lacné ale po par praniach hnusne a ja by som to použité pre bábätko nechcela ani zadarmo. Také Tchibo alebo Lindex znesú a sú pekné aj na druhom dieťati.
-rozmysli si ci budeš nosiť alebo kocikovat. Podľa toho kupuj spodky /pyzamka. Do kočíka môžu byť dupačky aj so zavretými nožičkami, do satky majú byť ponožky a leginy/teplacky nech netahaju chodidlo. Ja teda som najviac ocenila také tie celotelove bavlnené overaliky na zips. Za tri sekundy je to vyzlecene oblečené a dieťa sa ani nestihne jedovat.
-zisti si od kamošiek co majú deti, či majú v pláne zbavovať sa bábätkovskych veci. V mojom okolí je teda dosť štandard ze v siedmom ôsmom.mesiaci dostaneš dve tri igelitky bábätkovskych veci lebo kamošky to,už nechcú a nemajú kde skladovať a nie sú ochotné to predávať na bazári.tak.si to proste poposuvaju. Normálne ak.take máš...tak sa dohodnite a usetris kopu peňazí na fusakoch overaloch a proste tých vrchných vrstvách ktoré bábätko nemá šancu zničiť.
-ja teda mam pripravene z bio bavlny veľkosti 56 čisto nové 4 biele a bielo/modré "outfity" teda body dupačky ponožky a jedna čiapočka spodná bavlnená. Rukavicky bavlnené do pôrodnice proti skriabaniu 3ks dostanem to už viem. Rovnako tie isté 4 súpravy mam vo veľkosti 62. Dva kusy bielych pyzamiek na prvé dni v 56 a dva kusy 62. Jeden hunaty overal a jeden fusak do autosedacky na prevoz z pôrodnice a jeden fusak do kočíka. Inak kupovať nejdem viac nových, lebo kamoška ma dvojičky o 6 mesiacov staršie ako bude moje babo a už sa chystá v novembri mi nabalit všetky 56-62. Kúpim jedny plienky č.1 a dosť. Ostatne sa uvidí časom a praxou.
V principe veci co idú na hole telo preferujem nové, body, pyžamko, čiapočka...A vrchné vrstvy dávam kľudne aj použivane.
Inak vcera mi.dosiel balík z Patpat a bola.som milo prekvapena kvalitou tých bábätkovskych veci. Za tu cenu super.. Za dva týždne došli...

ckatka
26. sep 2020

@andreatytler ja som po prvom všetko akonáhle.mu bolo malé zbalila a posunula.dalej. Mam vzťah k dieťaťu nie k jeho zagrckanym bodyckam 😂😂😂
A niekto to ešte využil. Nemám kapacitu to odkladať. Ako nejakú krstnu kosielku pripadne outfit z prvého fotenia alebo z cesty z pôrodnice okej...ale všetko isto nie.
Pri druhom ad jedna to môže byť opačne pohlavie...alebo o pol roka posunuté a tým pádom.aj tak veci veľkostne nesedia...alebo proste sa ti budu páčiť iné. Kamoška.takto odložila VŠETKO po dcérke. 8 políc v rolldore za tri.roky (navyše v tých vakuovych vreciach). Po 3,5 rokoch sa jej narodil syn. Vybrala veci ze aspoň neutrálne povyberá. 90% bielych veci malo žlté fľaky a nikto nevie z čoho. Čisté vyprate vo vakuovom vreci. Nechápem. Trištvrte vyhodila. A ružové teraz po kúsku predáva.
Za mňa...veci majú byť v obehu. A nie zaberať priestor v skrini ci inde.

malebiele
autor
26. sep 2020

@ckatka @ckatka @andreatytler dakujem, no ja som uz co to dostala a podla toho nakupila par veci co este chybali vo velkosti 56 (neviem ci vobec vyuzijeme) a potom tie vacsie ale tiez nie vela...kamosky co maju teraz male babatka tak maju dievcatka, my budeme mat chlapca takze asi nic posuvat nebudu 😀 a ja rozmyslam si zatial vsetko nechat a podla druheho sa uvid, tiez nemam velmi zaujem to predavat 🙂 hlavne som na to leniva 😀 pripadne ak by sestra alebo kamoska mala skor ako ja, tak poposuvam 🙂 kazdopadne vam dakujem a som zvedava kolko naozaj bude maly vazit ked sa narodi 😃

Strana
z2