icon

Používanie monitoru dychu pre novorodencov: Áno alebo nie?

9. okt 2024

Je monitor dychu ako povinná výbava pre novorodenca? Pomohol vám? Neviem ci ho kúpiť alebo nie

s_o_n_i_k_e
9. okt 2024

@cyberk 🙏 👏

michaela329
9. okt 2024

Môjmu mužovi zomrel dokonale donosený a zdravý strýko na SIDS - takže my ho určite budeme kupovať. To riziko mi za tých 100-150€ nestojí 🤷

oblecenie99
9. okt 2024

Pred piatimi rokmi pri synovi nie, a našťastie bolo všetko v poriadku. Aj vtedy som to ako neskúsená prvorodička zvažovala, ale prevalcovali ma názory, že načo? Ale určite si ho chcem zadovážiť teraz, pri druhom. Toto je z tých veci, čo je fajn mať. Nemám žiaden argument z kategórie "načo?". Je to niečo ako detská sedačka: tiež ju nemáme preto, lebo sme na hlavu padnutí premotivovaní "dnešní rodičia", alebo z dôvodu, že musíme lebo zákon či vyhlaska. Je to proste vec, ktorú máš v kategórii "jej účel nech nikdy nie je potrebné využiť". ALE! ak sa stane situácia, kedy áno, tak vďakabohu že je. Prevencia, a záchrana života v jednom.

moneequa
9. okt 2024

@heni79 jasne, lebo ked tvoje deti nedostali
SIDS tak to neexistuje a je to vymysel🙈

petronellla87
9. okt 2024

Pri prvej dcére áno, pri druhej nie

ina2405
9. okt 2024

@cyberk v tejto modernej dobe si matka môže prečítať aj štúdie o efektivite a znížení úmrtnosti na SIDS pri používaní monitora, zistí iné faktory skutočne znižujúce úmrtia na SIDS takisto potvrdené štúdiami , zváži odporúčania lekárov, ktorí poznajú zdravotný stav dieťaťa a správa sa podľa toho 🙂

angela85
9. okt 2024

Nie

lauriik
9. okt 2024

Ja som nemala lebo spali so mnou 🤷🏼‍♀️
Ale keby spali sami v postielke tak o tom uvazujem.

evcagabi
9. okt 2024

Ano, mam pozicany z porodnice

denden77
9. okt 2024

ano.. do 9m ho mala..

haraburdova
9. okt 2024

Ano, zdedili sme neposkodeny, pouzivali sme do 7m, vtedy ho dcerka nechtiac tak kopla ze uz nefunguje. Nezapipal ani raz, iba ked mu dosli baterky, ale spala som pokojne, kedze dcera hned po narodeni prekonala tazky zapal pluc. Keby ho nezdedim, kupujeme urcite.

svetlonos
9. okt 2024

Urob si to podla seba. Ja som zažila u kamošky ako písal kazdu chvíľu lebo sa maly posunul. Všetci stresovať, dokonca i ja. A vtedy som si po edala, ze takéto stresy mi aj babu viac škodia ako pomôžu.
Ale samozrejme za predpokladu, ze dueta je uplne zdrave!
Bola som s oboma malymi 10 dní v nemocnici. Jeden mal nejaký vyrus a atb cez infúzie, druhy bizky cukor. Obom dali do postieľky monitor dychu na ceky čas. Nepísal nikdy, len keď sa posunul a vytiahol kábel.
Doma soali obaja pri mne v posteli. Doma sim ho nemala, keďže pri odchode boli obaja uplne fit.
Ale pre svoj pokoj ak potrebuješ, kludne si ho zadovážiť 🙂. Neriadi sa druhými, ze je to blbosť alebo nesmierne dôležité. Urob tak ako to cítiš a chceš ty.

heni79
9. okt 2024

@moneequa To som niekde napísala? 🤔 Iste nie. Ty si nejaká agresívna. 😂

simsalabim
9. okt 2024

Pri mladsej ano a raz sme mali zrejme realny poplach, takze vdaka zanho.

animus
9. okt 2024

Pri prvom dieťati sme mali napísané aj v prepustacej správe že ho máme používať (kvôli ťažkostiam pri pôrode) našťastie nepipal. Pri druhom dieťati sme ho automaticky používali a mali sme za prvé tri mesiace štyri poplachy na základe ktorých sme museli absolvovať kardiologické vyšetrenie (žiaľ s nalezom). Za mňa najlepšia investícia.

betulinka1
9. okt 2024

Ano a 2x sme mali poplach. Este nikdy som nevidela mojho otca bežať hore na poschodie a brat 4 schody naraz. Je tazko povedat, ci bol realny alebo nie ale mali sme dve platne a maly spal v postielke. Doktor potom povedal, ak by sa to opakovalo viackrát po sebe, tak nas posle na vysetrenie. Ale nastastie sa to stalo iba 2x ale tak tyzden po sebe a potom uz nikdy.

taktotedanie
9. okt 2024

Jednoznacne ano
Znama tiez tvrdila, ze netreba jej na co blabla,hrdinka bola, ze dieta bolo zdrave, ze ak bude poplasne pipat ich to bude len stresovat a rusit a dieta jej umrelo na sids, zobudila sa nahodou, ze akosi dlho sa dieta nebudi na mlieko isli jej prasknut z mlieka prsia a nebolo uz pomoci

mamasrnka1984
9. okt 2024

samozrejme.. je hlupost nepouzit ho, ked ho pouzit mozeme v dnesnej dobe. 🙂 do 2 rokov som ho vyuzivala..

hanaxxx
9. okt 2024

Ano, kup si ho. My sme pouzivali do dvoch rokov. Napr aj ked ma malicke dieta sople a upchaty nos, tak ja som bola rada, ze viem, ze dycha.

domak2
9. okt 2024

Nie, lebo som spala s deťmi, takže by som ho nevedela využiť. Ale co som sa dočítala, tak vôbec nezabráni sids. Pomaha pri náhlej zástave dychania, čo je samozrejme tiež užitočné.

helenbozka
9. okt 2024

Môžeš si ho aj požičať, buď v pôrodnici alebo cez ZP u Dr. Maxa. Ja som si to požičala na 1/2 roka a potom ešte predĺžila. Čakám druhé dieťa a tiež si to budem chcieť požičať. Osobne mám mizerný spánok, po narodení dieťaťa skoro nulový... A to, že som mala tento monitor mi pomohlo zaspať. Určite Áno

lusyc
9. okt 2024

Pri všetkých troch. A pípal opakovane, takže som rada. Mala som aj plienkovy na dlhé cesty autom.

angeli121212
9. okt 2024

@domak2 jasné že SIDS nezabráni, ak by nastal SIDS tak naň upozorní.. je to monitorovacia pomôcka

michaela329
9. okt 2024

@domak2 zabrániť musíš Ty, podať prvú pomoc. Ten alarm Ťa má upozorniť, že je problém.

lucia245
9. okt 2024

Nie. Bábätko spi pri maminke a je napojené na jej dýchanie. Žiaden monitor netreba, príroda to zariadila múdro😊

rybkoava
9. okt 2024

Pri prvej nie, ale to som v noci, ani cez deň takmer nespavala. Bola hladná každé cca 2 hodiny, pri tomto druhom áno. Raz sa nám falošne spustil, pri prezliekaní plachty som ho posunula viac na druhú stranu, ako som ukladala drobčeka. Väčšinou spí v noci v postieľke, tak ho vždy pustím. Robím to už automaticky, aj cez deň ho púšťam. Mám síce slabý spánok, no toto ma veľmi ukľudňuje. Bola to jedna z prvých vecí čo som kúpila. Poznám prípady z okolia, keď zachránil bábätká. Našťastie je to dnes už dostupná pomôcka. Ja som kúpila na V....e ešte v záruke.

kris_tin257
9. okt 2024

Nakoľko prvé dieťa mi po pôrode nedýchalo a druhému klesli saturacie hneď po pôrode že muselo byť napojené na kyslík ani na sekundu som neváhala... Kým som bola v pôrodnici muž požičal z poisťovne 😊

vkatush
9. okt 2024

Áno !!!

Mám skoro 2 ročného a stalo sa asi 2-3x, že mu zachránil život, ratovali sme ho (a to bol presne na termín, žiadne predčasniatko).

Kamoši majú asi 4 mesačného, narodený tiež na termín a tehu pôrod bez komplikácií, tak nechceli najprv monitor, ale darovala som im.
Ruky mi idú bozkávať a sú za to vďační, lebo keď mal mesiac, uprostred noci im prestal dýchať, kým spali. Keby ich monitor nezobudil a oni by neratovali malého, nebol by tu už.

petronela1985
10. okt 2024

Jednoznačne áno. A jedine úplne nový. Dcérke sme kupovali Jablotron Nanny, bola narodená 9 dní po TP, dieťa zdravé a napriek tomu nám ju dvakrát zachránil. Teraz pre synčeka som kúpila Babysense II Pro, má väčšiu a menšiu platňu, menšiu beriem už do pôrodnice. Aj keď má syn všetky výsledky prenatálnej diagnostiky v poriadku. Za mňa je tých 130€ zanedbateľná položka, samotná výbava pre bábätko je tiež drahá, ale za ten pokoj to vážne stojí.

michaela329
10. okt 2024

@lusyc a bola si s ním spokojná? S plienkovym. Tiež nad ním uvažujem.