icon

Používanie monitoru dychu pre novorodencov: Áno alebo nie?

9. okt 2024

Je monitor dychu ako povinná výbava pre novorodenca? Pomohol vám? Neviem ci ho kúpiť alebo nie

domi4545
10. okt 2024

Áno

maminkadeticiek
10. okt 2024

@andrea_82 Dakukem Bohu ze si nemusela lutovat.Par maminiek na MK by sa k tomu vedelo bohuzial vyjadrit.

saxana000
10. okt 2024

Pri prvej nie pri druhej uz ano.

sono2
10. okt 2024

Nie. Ale mala som 2 v jednom Angelcare. Spali deti somnou, čiže by sa nedalo.

jana35798
10. okt 2024

@322sima123 vo svojom hlbokom spanku pocujes leda prd, nie ako kto dycha preboha. Teda spolocne spanie na vlastne riziko.

A k teme. Monitor dychu ano, ano a este raz ano ! Radsej raz kupit "zbytocne" ako mat potom vycitky do konca zivota. To by mala byt samozrejmost vo vybave novorodenca.

lossless
10. okt 2024

Pri prvom ano, mali sme pozicany od Union. Pri druhom nie.

silvike
10. okt 2024

Nie, nepouzivala som ani pri jednom z 3 deti. Za mna strasne zbytocna vybava ako aj mnoho inych "must have" vecí pre novorodencov a male deti.

amelie22
10. okt 2024

@maminkadeticiek nie a moje babatko ma 1,5 roka 🙂

amelie22
10. okt 2024

Nie, nakolko si myslím, že sa to u nás s týmto preháňa. Napríklad v Rakúsku to nemajú ani nedonosenci v nemocnici, len ti ktorí majú nejaký problém. Tam to ani lekári nechápu akože u nás to doma skoro každý používa, nechceli tomu veriť, že to musí byť nejaký biznis pre poisťovne alebo čo, že prečo keď NS to nie je indikacia. Ono to že deti zabudnú dýchať je v podstate "normalne", 99,9 percent by sa nakoniec samo nadychlo (mama robí na nedonosencoch a tam to pozoruju), ale tým ze ten monitor začne pípať skôr ako sa tie deti nadýchnuť samé, tak potom ľudia majú pocit, že ich to zachranilo. Áno, samozrejme ze na sids deti zomierajú, tak ako aj na iné veci, ale už je dokázané že to nie je len tak, že majú nejaký defekt ci predispoziciu. Samozrejme doba je taka ze chceme svojim deťom to najlepšie a keď niekto vie ze je niečo lepšie čo môže mať doma, tak mu to nedá spávať, samozrejme chápem. Ja som si monitor zabudla aj v pôrodnici zapnúť, tak som usúdila že teda vydržíme aj doma bez toho.

liv1
10. okt 2024

@dooodka nepomoze ti spolocne spanie, preroze sids sa deje hocikedy, aj za dna. Znamej ako som pisala vyssie to zachranilo zivot zdraveho donoseneho syna a cez den. Ked bol sam v izbicke a ona na inom poschodi upratovala. Ani piskot monitoru ho neprebral, uz modral dokonca, ale potom ho nejak dole hlavou prepleskami atd. prebrali…

ajko2011
10. okt 2024

Mám 2 deti a nepoužívala som ani pri jednom

zuzikxx
11. okt 2024

samozrejme, potrebujes si nieco potom vycitat? ine blbosti nekupuj ako choditko, je sice fajn na "odlozenie" dietatka pre niekoho ale chrbatik to nici. Ja sa aj cudujem, ze rozmysls ze ci monitor treba? co by dali pred rokmi ine zeny aby mali taky pristroj doma.. ale tak narod je tam kde je

lenkaaa25
11. okt 2024

Náš synček bol narodený presne na termín. Monitor nám aj tak pipal niekoľkokrát. Tie stresy neprajem zažiť nikomu. Jedenkrát sme ho nemohli zobudiť, ale našťastie sa podarilo. Manžel prišiel z práce, že kolega si kúpil mobil za 700€, ale bavili sa o tom, že monitor nemajú. Je to každého vec, ale... My sme kúpili z druhej ruky. Treba ho dať prekalibrovat a je to. Pri dcérke sme tiež používali... Odporúčam každému vsetkými desiatimi...

andreatytler
11. okt 2024

Ano, pouzivali. Prveho pol roka. Kupila by som bez ohladu na to kolko to stalo. Ked ide o bezpecnost tak nemam ziadne pochybnosti. Aj autosedacky hladam tie najlepsie. V tejto oblasti sa vobec nepozeram na peniaze.

bimbambim
11. okt 2024

Ja mám už 15 a 12 ročne deti . A nie nemali sme . Starší nemal ani hraciu deku ani kreslo. Dcére kreslo kúpila krstná ako darček keď sa narodila. Mne to nechýbalo.

katika55
11. okt 2024

Pri prvej dcérke spočiatku nie, ale keď mala 7 týždňov prestala v noci dýchať, oživovala som ju, nedýchala. Skončili sme v nemocnici na 5 dní, bola monitorovaná, sledovaná, na hadičkách, a kým som si aspoň nepožičala monitor dýchania, ani nás z nemocnice nechceli pustiť. Monitor sme dostali, ešte sa to párkrát zopakovalo, keďže ona si "rada" robila "pauzy" v dýchaní, ale zas sa aj sama prebrala na to pípanie, takže už to nebolo také dramatické. Dcérka už má 16 rokov, je sledovaná na kardiológii, má menšie problémy so srdcom.
Pri druhej dcérke som monitor používala hneď od začiatku. Tá ale také problémy nemala, ale po tej skúsenosti so staršou dcérou, som už bola kľudnejšia, keď spala.

dudos
11. okt 2024

Áno. Pri oboch.
V rodine sme mali úmrtie zdravého, úplne v poriadku narodeného chlapčeka, ktorý sa v spánku nenadýchol. Teraz by bol z neho dospelý muž. Môj ročník.
Ja som ako maličké mesačné bábätko mala reflux. Vdýchla som zvratky. Prestala dýchať. Maminu na to upozornila v tej dobe moja staršia ročná sestra, že veľmi plakala a chodila okolo manželskej postele a volala babo babo. Tak mamina prišla pozrieť čo sa deje a ja som už mala modrasté farby okolo pier a oči vyvrátené. Bolo to v 85 tom. Skončilo to našťastie “len” zápalom pľúc a mesačnou hospitalizáciou v tej dobe bez rodiča. Mala som asi mesiac.
Toto bola asi jediná vec, ktorú mi mamina a svokra neohovorili, že pri nás niečo také nemali a sme tu. A podobne reči tohto druhu.
Vážme si to čo nám pomáha. A naozaj radšej neinvestovať do hlúpostí. Napr. radšej zoberiem oblečenie z druhej ruky. Od kamarátok, čo si chcú doma vytriediť a uvoľniť miesto. Alebo prvé korčule, čo sú úplne máličko používané a pod.

lady18
11. okt 2024

Áno 3m som ho používala,potom už nie. Kupovala som od ruky

karmen118
11. okt 2024

My sme nepoužívali ani pri jednom dieťati, ale ak by som mala predčasniatko, alebo dieťa, ktoré by mi prestávalo dýchať/malo iné zdravotné problémy, tak by sme si monitor určite zaobstarali.

maryetta
11. okt 2024

Povinna nie. Ak by som videla ze dieta ma nejaky aj minimalny problem mala by som.
Ale kedze sa ani nikdy nic neukazalo tak som nikdy nemala. Ani v nemocnici kde sme ho mali som nezapinala.

lessiie
11. okt 2024

Áno, pri všetkých 3 deťoch... veľmi užitočná vec

bibino22
11. okt 2024

Áno z pôrodnice požičané

lucia147852
11. okt 2024

@silvike zbytočná výbava??? Kamarátke zachránil dieťa… keby nepipa monitor zobudí sa k malej mŕtvolke. To že ty si mala šťastie neznamená že inému nezachráni život. Toto sú úžasne rady s názory 🤦🏾‍♀️🤦🏾‍♀️
Autorka. Monitor určite. Úplne top je ponožka, ale tá je brutálne drahá. Takže aspoň ten monitor. Aspoň požičať. Tie peniaze by som nikdy neľutovala.

adrianasmolko
11. okt 2024

ahoj
ano pri oboch detoch, ale nekupovala som poziciavali sme z porodnice

polovnicka
11. okt 2024

Mám tri deti a ani pri jednom som nemala. Nebolo treba.

lucibb
11. okt 2024

Tak ako si sa rozhodla mila autorka?kupis si ho?

akvarelka
11. okt 2024

Pri prvej dcére som každučkú noc bývala nespočetne veľakrát hore,napriek tomu,že pekne spinkávala 🤷‍♀️ Ale strach ma nútil vstávať a kontrolovať,či je v poriadku,či dýcha 😬 K monitorom ešte nebol taký prístup,ako dnes...ak vôbec nejaký prístup k nim vtedy bol,to bolo 22rokov späť. Druhý synček mal problémy s dýchaním po probléme pri pôrode,automaticky mu dali hneď v nemocnici monitor a požičiavali nám ho aj domov. Pre mňa obrovská pomoc,keď som mala pod ním takéhoto strážcu 🙏 Po polroku sme predĺžili zapožičanie na celý rok a pri poslednej dcérke už sme automaticky zapožičiavali ďaľší monitor rovno na celý rok. Monitor je za mňa najlepšia pomoc 👍 Radšej monitor,ako kopec iných zbytočností 👍

krasolienka1
11. okt 2024

Ja som nepoužívala ale viem že unas sa dá požícat si ho z nemocnice vyjde to asi lacnejsie

silvike
11. okt 2024

@lucia147852 Sak v poriadku, to je tvoj nazor, moj je iny, dakujem ze respektujes.

00ivi00
11. okt 2024

Ak budeš spávať s bábätkom a dojčiť, nie je ho potreba. Ak bude spávať samé a budeš sa cítiť kľudnejšie tak si ho zaobstaraj