icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

behulka
17. apr 2011

@diocka
tento navod je sice s prekrizenim vpredu, ale mozno sa niekto inspiruje:
http://allthewyldthings.wordpress.com/2010/07/2...
Tricko z odkazu, co si davala si neviem celkom predstavit ako funguje - teoreticky by stacilo rozparat triko, podla polovice predneho dielu vystrinut este jeden, a cele to zosit. Len ci sa ten skrateny diel nebude zosuvat...

horalka777
18. apr 2011

@behulka vdaka, davas perfektne linky, presne na toto som hladla navod 😵

lucinka83
18. apr 2011

sili ste si niektora aj babysatku? 🙂 ak hej, z akej latky?

monr
18. apr 2011

@lucinka83 osobne by som šatku nešila, a to z jedného dôvodu. Látka na šatky je špeciálne tkaná, aby to správne pružilo. Isto ti to potvrdia viaceré kočky, čo nosili. (síce je na trhu kvantum šatiek, čo sú podľa mňa nenositeľné, ale aj tak ich predávajú a sú urobené z látky, čo si teda fakt môžeš urobiť aj doma. Ale tam je riziko rezania do ramien, nedoťahovanie úväzu a pod. )

behulka
19. apr 2011

@lucinka83 mala som "domacu" satku, babicka utkala, presne sirku 70, konce som len zauzlikovala, nebolo treba sit. Ale nosenie teda nic moc, je z nej teraz plachta v posteli. Odporucam kupit kvalitnu osvedcenu znacku, da sa i z druhej ruky cez bazar.

maly_prcek
19. apr 2011

@lucinka83 Zkus ušít nosítko nebo mei-tai, to se oplatí šít, šátek fakt nééé 😉

monikajan
autor
19. apr 2011

@zojec @zfidorka tak taketo pul-y som myslela - vid obrazky. A jednofarebny je j bledotyrkysovy a bledozeleny (celery).

ameliejulliette
21. apr 2011

Hezký večer, prosím Vás o radu, rozhodla jsem se začít šít takové ty drobnosti na prcka, občas možná i na sebe 🙂 ale hlavně na něj, tuším, že dojde i na pokusy o vlastní látkovky apod. Prosím Vás o tip na šikovný šicí stroj, aby měl všechno, co má mít, ale aby byl cenově příznivý (řekla bych až skoro levný 😅 ). A neo aspoň třeba, co by teda měl mít a nebo čemu se vyhnout. Děkuju moc.

kamishek
22. apr 2011

@ameliejulliette Taky jsem před nedávnem řešila stroj a teď už jenom čekám, až bude ten můj vybraný v akci 😅 Hlavní kritérium by mělo být, aby ten stroj měl kovový vnitřek a ne plastový - tzn. nebrat "hypermarketové" stroje (případné opravy by s tím plastem dost dobře nešly). Buď to bývá napsané v popisu a nebo to jde poznat podle váhy. Zbytek už je jenom o tom, co tam člověk chce mít za vychytávky a kolik do toho chce/může investovat... Já mám vybraný stroj od Janome, ty jsou hodně chválené. Pak taky ještě jsou hodně chválené Brother a Bernina. Rozporuplné reakce jsou na Veroniky - někteří jsou spokojení, někteří měli stroj co chvíli v servisu. Nečetla jsem moc chválu na Luczniky. AEG, Toyota apod. nebrat. Singer, levné Pfaff, ... už prý taky nejsou, co bývaly. O nových Veritaskách jsem ani nečetla, že by to někdo měl, tak netuším...
Snad ti to trošku pomůže v orientaci 🙂 Já to řešila víc jak 4 měsíce, než jsem si vybrala 🤐

ameliejulliette
22. apr 2011

@kamishek Děkuju za tipy, já právě mám tak nějak předvybraných pár, a jsou to zrovna od Janome a Brother 😉 Tak uvidím ještě, něco musím asi načíst, chjo, už bych ho nejradši měla hned doma 😀

kamishek
22. apr 2011

@ameliejulliette Jo, taky bych už chtěla mít stroj doma. Manžel ze mě už roste, jak o tom furt mluvím a nedám pokoj 😀 Ještě mě napadla jedna věc, kterou jsem na začátku řešila - a to byl manuální vs. automatický přítlak patky. Dostalo se mi rady, že je lepší, když to u toho stroje jde nastavit i manuálně, pokud člověk plánuje šít i jemných materiálů nebo věci, kde je na jednom místě hodně vrstev (a tudíž skok)... ale jak moc to je nebo není v praxi doopravdy důležité neumím posoudit - jsem zatím jenom švadlenka - teoretik 😅
Přeju dobrý výběr a brzkou koupi 🙂

maly_prcek
22. apr 2011

@ameliejulliette Já mám na doporučení zdejších šiček Brother a rozhodně po čtvrt roce používání nelituju...

monikajan
autor
24. apr 2011

@animal @caramilla
@zojec - pustaju tmave farby suedecloth? Prali ste ho pred sitim? Ja mam zatial osobnu skusenost len s bielym.

animal
24. apr 2011

@monikajan mám tm.hnědý a červený a ani jsem jej před šitím neprala, protože jsem si myslela, že se nesrazí, jakože se nesrazil 🙂 a vyprala až po ušití. a vůbec nic nepouštělo

monikajan
autor
25. apr 2011

@animal dakujem. A peries normalne na 60 asi, ze?

animal
25. apr 2011

@monikajan povětšinou na 40, ale 60 to zvládá v pohodě 😉

dugyna
25. apr 2011

Ahojte chcem sa opytat ci ste uz niekto sili satku alebo nositko pre dietatko na babiky. a ci nahodou nemate najeky navod.
na ceskom mmb som sice nasla ale nie je tam navod ☹ .
dakujem za rady a tipy

dugyna
25. apr 2011

@monikajan ti puly su krasne.dostat aj niekde kupit?

dooscoby
25. apr 2011

ahojte...neviete my poradit daku stranku kde sa daju najst strihy na usitie vlastnych plienociek alebo kontakt na dakoho kto sije a predava plienocky sa rozumnu cenu? dakujem

dooscoby
25. apr 2011

zfidorka...vdaka za link a otazocka co sa tyka kvality a spokojnosti s tymito plienockami ake su...plus ktore su cca.najvhodnejsie na zaciatok

zfidorka
25. apr 2011

@dooscoby viac o plienkach v tejto diskusii: https://www.modrykonik.sk/forum/zakladna-vybavicka/skusenosti-s-latkovymi-plienkami-ake-su-vase-nazory/
ja mam site od katky, ja som si ich davala sit podla overene strihu uz existujucich plienok a som s nimi spokojna (vid moj fotoblog)... sit som si davala z certifikovanych latok z detivbavlnke.sk...
je vela typov plienok, na zaciatok sa mne najviac osvedcili klasicke stvorce a na to vrchne nohavicky (bg flip), na vonku nohavickove a kapsove....

dugyna
25. apr 2011

@zfidorka diky 🙂

behulka
25. apr 2011

@dooscoby niečo k šitiu plienok som spísala aj s odkazmi na strihy a postupy - sú v závere ak máš trošku skúsenosti so šitím, určite to zvládneš. Pre mňa sú napr. nohavice náročnejšie:
https://www.modrykonik.sk/fotoblog/behulka/clan...
@dugyna na nosenie stačí nejaká širšia šatka či šál a jeden uzol, bábiky sú väčšinou ľahučké, ale s tým musíš dietku asistovať, mei-tai už mám nafotený i s postupom, čoskoro sa návod objaví. No po odskúšaní zvažujem, či nie je vhodnejšie zapínanie na sucháče alebo sponu ako zaväzovanie.

dugyna
25. apr 2011

@behulka dakujem za radu a tesim na navod na mai tei, samozrejme ked myslis ze z praxe je lespie suchace neni problem toho mam doma kopec... 😉

diocka
26. apr 2011

ahojte. potrebovala by som poradit.
usila som si par plienok AIO - navrch PUL, vnutro bamb-kon. flis a vnutri aksamit. patentky na zmensovanie plienociek (nie obvodove patentky) som pripla iba o PUL ktory som podlozila kuskami flisu. ked som vsak malemu dala "zmensenu" plienku tak tym ze sa zmensil iba ten pul, tak sa mi akoby vyhrnul aksamit a maly bol komplet precikany. 😒
ako sijete vy? nestava sa vam to ze pri zmenseni plienky vam ten aksamit "vykukne" a presiakne vlhkost von na oblecenie? cvakate tie patentky cez celu plienku? ale potom ma tu zadnu stranu tych patentiek vlastne priamo na pokozke a to nechcem.
dakujem za kazdu radu.

caramilla
27. apr 2011

@monikajan Suedecloth peru na 60 normálně s plenama, před šitím neperu, něka mám zažito, že plastové látky se nesráží🙂 Nepouští vůbec, peru s bílýma plenkama a v pohodě.

caramilla
27. apr 2011

@diocka Cvakám jen přes PUL, tu vnitřní látku je třeba přehnout. Přes obě vrstvy necvakat, páč potřebuješ dát tam tu vkládačku i do míst, kde jsou patentky. Vnitřní látka se dá přehnout. Ale někdy fakt vylézá.

Mě se osvědčilo šít vnitřek kratší. Ale nevím, jestli by to šlo i s fléízem uvnitř.
Ale něco ano, koukni sem: http://ekozahrada.blog.cz/1102/tipy-a-triky-zkr...
LEtím teď na plavání s malou, tak jen takhle z rychlíku🙂

Petra

monikajan
autor
27. apr 2011

POMÓÓÓC. Prave som dosila druhe body z biobavlneneho obojlicu. Prve sa mi podarilo (cca pred 4 mes.) - olemovanie vystrihu, rukavov a noziciek bolo v pohode. Ale dnes sa mi olemovanie vystrihu totalne zvlnilo, nedalo sa to parat, tak som to cele odstrihla (vlastne som zvacsila vystrih) a olemovala znovu a je to otrasne. Je to ten isty kus latky, rovnaky stroj, nit aj steh (akoze overlock). Viete mi poradit, kde by mohla byt zrada? Aj napatie niti je rovnake. Jedina zmena, ze som cca pred 1 mes. stroj vycistila a kvapla olej do priestoru spodnej nite - ide ticho a hladko. Co s tym? DAKUJEM.

terezita
27. apr 2011

@monikajan ja bych rekla, ze jsi mela asi dlouhy ten lemovaci pasek a pri prisivani jsi prilis natahla i tu latku na body..
@diocka ja si ten vnitrek taky pak `poskladam´ jako je zmenseny ten vnejsek..