icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

lilly2711
23. jún 2011

@animal
@anielik
@caramilla
@terezita dakujem, ano je to vysite na stroji, len tie lemovania okolo kvetov a stonky su rucne. Stroj je fakt super, hlavne ze dokaze ozdobit oblecko za kratky cas bez spekulovania okolo toho 😀 😀 ja mam totiz malo casu a na fantazijne vymyslanie ozdob by som ho potrebovala viac. Tak len vyberiem motiv, zapnem stroj a idem robit nieco ine. Teraz este idem sit teplacky, vzdy sijem naraz viac veci z jedneho strihu. Usila som dve mikce, teraz nejake dvoje teplaky a pyzamkove nohavice a mozem ist na plienky..... 😀 😀 😀 😀
Dnes som v jednom obchode objavila krasnu latku na hraciu deku pre mimčo, taaaaak sa tesim. Je to motiv dzungle so zvieratkami, tie su väcsie, tak 20x20cm a aj viac.

ivuska.h
23. jún 2011

@terezita Máš dítě, jsi paní. Slečna musí být nevdaná a zároveň bezdětná. Takže smůla 😀 Dokonce i získáním VŠ titulu se stáváš paní (slečna magistra ani slečna doktorka neexistuje).

ivuska.h
23. jún 2011

@caramilla Jojo, přesně tak to je.

terezita
23. jún 2011

@ivuska.h 😀 😀 saaakrys, tak to jsem pani uz 8 let a ani o tom nevim! 😅

katka82
23. jún 2011

@lilly2711 jůůů no to je parááááda 😵 😵
@anielik já na ně používám nepromokavé podložky do postele z Ikei 😉 : http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/4014... 😉

maly_prcek
23. jún 2011

@caramilla Jj, díky... Tak nějak jsem si to myslela, okukávala jsem ten rukáv... Já ten rukáv řešila malému u bundy raglánovým rukávem, aby tam ten šev nebyl. ale do deště to taky není... I moje origoš bunda Hannah voděodolnost 8000 v lijáku (ale fakt fest déšť) za cca 15min. začala provlhat na ramenou... Není to pláštěnka... 🙂

terezita
23. jún 2011

@maly_prcek ja si prave taky rikala, ze bych tam dala raglan.. jak se to silo, kdyz je ta latka tlustsi? slo to v pohode?

maly_prcek
23. jún 2011

@terezita @animal Vy se smějete, ale já vypadám hodně mladě a teď nedávno na UZ mi doktorka vynadala (ale fakt mě sprdla), co si to dovoluju mít druhé dítě takto mladá, že si nic neužiju a dneska na mě v restauraci civěli (a to opravdu civěli, dokonce se otáčeli i ti, co seděli zády), jak jdu s tím batoletem a břichem - asi si říkali, kráva, nemůže si dát bacha... 😨 🙂

@anielik Já myslím, že by to zimní oblečení šlo... Ohledně švů - pokud neumíš podlepené švy, tak jedině vhodný střih, aby nebyly švy na místech, kde je největší zátěž - takže rukávy bez švu na rameni, nesešívané gatě z hodně dílů atd. Jako ono i tak to udrží docela dost, ale do lijáku to není. Spíš taková větrovka co udrží kratší čas i menší déšť, nebo když začne pršet, tak doběhneš dom, ale na chození v lijáku to fakt není...

maly_prcek
23. jún 2011

@terezita Šije se to pěkně, chce to dobře vybrat střih, aby tam bylo málo švů, v těch švech to je docela tlustší. Šila jsem to jeans jehlou a úplně krásně, žádný problém s prošitím, ani v místech, kde se křížily švy, všíval zip apod. Spíš to tak zvláštně lupe, jak se propichuje ta látka 😀

season
23. jún 2011

@anielik ja by som sa bala ist do hrubej bundy, aby to nebolo také "plechové", že to bude stáť... ☹

season
23. jún 2011

@caramilla to som rada, že to máš také premakané, dúfam, že to využijete! Ja veru neviem, či sa drobec ešte bude chcieť nosiť na jeseň a v zime, teraz je problém ho udržať chvilku v kočíku, stále by behal.
A farba sa aj mne páči taká svieža jarná zelená! Ale teda Ta vyšla rieadne draho, koľko stojí origoš?

terezita
23. jún 2011

@maly_prcek ahaa, ja myslela, ze se to sije strecovou jehlou. tak nemusim teda, ju?
toz ze se nestydis!! ani 18 ti neni a uz druhe ditko.. 😉 bud rada, vetsina zenskych ma po detech opacny problem, ze vypadaj starsi..

season
23. jún 2011

Babenky s overlockmi... ja sa naň stále chystám.... aké nite a ihly do nich kupujete? A hlavne kde? Majú to v klasickej galanterke, alebo najlepšie hneď objednať k stroju? A kupovali ste si stroj cez net alebo v kamennom obchode aj s vysvetlením?

terezita
23. jún 2011
animal
24. jún 2011

@maly_prcek no můj manžel když se neoholí, tak jdeme jako otec a dcera 🙂 manžel je o 7 let starší

caramilla
24. jún 2011

@ivuska.h Tak to jsem ráda, že jsou slečnou / paní a pannou jsem nebyla úplně mimo 😀

@maly_prcek No, i si tak nějak myslím, že s Jasmínkou v provazech deště na procházky chodit nebudu🙂 A taky tohle je materiál spíš na podzim a zimu, kdy takhle hrozně přívalově snad neleje🙂 I když v listopadu taky umí zapršet. A nepustí náhodou dřív ten softshell než ty švy?🙂 Nebo zároveň🙂

Jinak, kdo chce ušít ještě o level jistější bundu a bojí se švů, tak může zkusit lepidlo na švy: http://shop.trekking-sport.eu/zbozi/8725/McNETT...

@season Upřímně řečeno jsem ji zatím až tak často nepoužívala. Měli jsme ji v zimě na lyžích, ale malá měla nějaké období, kdy nechtěla být v šátku u bráchy, takže z toho moc nebylo. Já jsem s ní v tom párkrát byla v zimě ve městě a pak párkrát věšela prádlo, když pršelo. A pak jsem ji měla bez Jasmínky na jaře, když bylo chladno a pršelo. Na zimu jsem měla nosící bundu od Rebeky Q, tu jsem nosila furt. Tuhle jsem šila s tím, že bude i na léto na výlety - ta paní, co mi látku prodala, tak říkala, že si myslí, že to bude tak akorát. Ale teď už vím, že to na teplejší dny (i ty chladnější letní) není, protože ta paní zřejmě nikdy nenosila a neví, že miminko maminku hodně hodně zahřívá, takže i v zimě jsem v tom byla jak myš. Ta bunda od Rebeky Q měla vevnitř hodně tlustý chlupatý flíz a v tom se dalo být tak do mínus deseti, možná mínus pěti, ale to už bylo horko a když bylo víc, tak se v tom nedalo vydržet🙂 Takže prostě nosící bunda je jiná kategorie, ale to holt prvonosička musí ozkoušet🙂
Ale asi ji půjčím bráchovi na zimu na jejich mimi a jelokož chci mít víc dětí, tak určitě se využije.
Jinak ušitá bunda od Vonzi, jestli jsi myslela tohle, je na Fleru něco mezi 4 a 5ti tisíci. Takže jsem ušetřila, ale hlavně jsem chtěla tuhle zelenou a taky mě to šití moc bavilo!🙂 A taky jí mám změnšovací a zvětšovací, to nikdo na světě nemá 😀

ivuska.h
24. jún 2011

@maly_prcek A co mám říkat já? Mě se vždycky doktoři (lítala jsem nedávno po špitále s podezřením na zánět slepáku) tak samozřejmě ptají, aby se ujistili, že je to první těhotenství a když jim řeknu, že třetí, tak lapají po dechu 😀

animal
24. jún 2011

@ivuska.h no ty máš taky takový obličejíček jako holčička a asi dlouho mít budeš. Až budeme staré rašple, tak budeme teprve vypadat maximálně na 30 😀

caramilla
24. jún 2011

@animal
@maly_prcek
@ivuska.h

Tak to mě se na gyndě ve 29letech ptal jako první otázku po té, co mi řekli, že jsem těhotná, jestli si chci zažádat o potrat. Tak nevím, jestli si říkali "ta je na dítě už stará" 😀 Člověk se rok snaží, už to vzdá, pak je nadšenej, že je v tom a pak tahle otázka, já myslela, že me vomejou 😀

animal
24. jún 2011

@caramilla to je teda hustý, to by doktor neměl ani vyslovit dle etiky (ještě by se ti to měl snažit nějak rozmluvit spíše) i kdyby ti bylo 17let.

mamusia
24. jún 2011

Mei Tai 🙂

dulkagabulka
24. jún 2011

@mamusia ten je krasny..
ale porad mi, zatial som videla mei tai uviazany iba tak,ze tie šnury čo idu dopredu, šli pod kolienkami dietatka...takze aj takto je to spravne?

mamusia
24. jún 2011

@dulkagabulka dakujem 🙂 ked si das do vyhladavaca mei tai a obrazky,tak tam su skoro vsetky takto uviazane 😉 ale pre vacsie dietko je uz asi lepsie viazat pod zadockom dole. Skusala som aj moju starsiu a ta sa v takto uviazanom dost tahala dole 😒

caramilla
24. jún 2011

@animal No, já byla první totálně v šoku a naštvaná, ale pak jsem si říkala, že za to asi nemůže, že asi z těch těhu jich většina je "nechtěných" a tak používá formulku, co je nejpravděpodobnější. A jeho chyba to vlastně jakoby není, protože je to smutný obraz společnosti - v dnešní době pokročilé antikoncepce a finanční stability, kdy fakt hlady netrpíme, mi to přijde opravdu hrozný... On byl taky rád, že jsem řekla, že jsem ráda 😀 Ale je to divný, že si člověk připadá výjimečněj na gyndě tím, že chce si miminko nechat...

sussanah
24. jún 2011

@maly_prcek uz jsme z dovci zpatky a latky mam doma 😵 a dost jsem vahala nad tim barevnym bmb ale nakonec jsem vzala bile a aspon barevny aksamit 😀

animal
24. jún 2011

@caramilla on si to ale prostě z etického hlediska nesmí dovolit ti to říct a vůbec bych se nad takovým gyndařem pozastavila, když v tom případě o mě jako o pacientce nemá přehled. Kolik je mi let, jestli beru antiko či zda plánuji rodinu......

ivuska.h
24. jún 2011

@animal Jojo, přesně, podle mě je to taky drsné pochybení, i kdyby mu tam nakrásně 9 z 10 ženských přišlo se žádostí o potrat, tak by se stejně neměl takto ptát. Pak se člověk diví, že se leckteré nechtěně těhotné ani dvakrát nerozpakují a berou potrat jako formu antikoncepce... Já jsem teda takový dotaz naštěstí nikdy nezažila, to už bych se tam víckrát neukázala.

caramilla
24. jún 2011

@animal
@ivuska.h

😀 Tak jsem ráda, že alespoň nejsem úplně mimo, když mi to přišlo divný. On je to ale jinak výbornej gynekolog, primář v nemocnici a dostat se k němu nebylo jednoduchý a u nás žádný dobrý gynekolog pacientky nebere, takže furt lepší asi tenhle než nějaký ještě horší. Ale už jsem o změně uvažovala, páč tenhle gynekolog je sice dobrý doktor, ale klasický a já jsem spíš ta "přírodní" jak se mi v porodnici posmívali. Ale to je na jinou diskusi a jiné téma, tady by to asi bylo vhodné už ukončit🙂 Ale díky za podporu🙂

sussanah
24. jún 2011

holky, jak sijete vlozky do podprsenky, jen jednoduse kruh nebo tam delate nejaky sev, aby to bylo trochu "zaoblene"? Bojim se, ze kdyz tak bude uprostred nekde sev, ze to bude drazdit (ja teda byla citliva snad na uplne vsechno 😅 )

sussanah
24. jún 2011

@caramilla a rozhodne nejsi mimo, to spis ten dr, kdyz se takhle silene pta 😖