icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

animal
4. nov 2011

@maya84 přesně jak píšeš, nejlepší je fotit do rawu. Dá se ledacos upravit.

caramilla
4. nov 2011

Díky všem za tipy na tu červenou 😀

daisyr
4. nov 2011

Mylly - holky, pokud někdo ještě váháte s objednávkou, tak jsem posunula uzávěrku na pondělí 7.11. Jo a mají už černé merino oboulíc. Mělo by být i oranž. a červené, ale nevím, zda to stihnou do objednání, takže můžete zapsat a buď objednáme nebo ne.

lilly2711
4. nov 2011

@lillyzelvicka uzasnaaaaaa bunda, perfektna farebna kombinacia, nic fadne, urcite sa kazdy otoci.... 😉
@terezita krasne satky, tie kvietky a rukavy su uzasne. 🙂 🙂 🙂 🙂
Inak ste toho tolko popisali, ze sa citim ako v kniznici... 😀 😀 😀
Pridavam aj svoje konecne miminovske vytvory ( dosite dnes, napriek silnym poslickovskym bolestiam, za ktore som si od midwife vysluzila varovny prst 😅 )

terezita
4. nov 2011

@ivuska.h to je to boucle? ja z toho videla usity a v te male velikosti se mi to nepozdavalo.. jinak jsem na d tou latkou taky slintala.. ale urcite to pak sesite bude vypadat paradne! a hlavne se to bude krasne nosit! 😵
@crawler a ma ten tvuj stroj vubec regulaci dolni nite? treba se to steluje jen nahore.. holt bych zkousela tocit o cislo na vsechny strany a zkouset, jak ten steh vypada..
@zojec urcite se to zadari, ten strih neni tezky. a teda ja odmitala taky sit na sebe, ale uz jsem se pustila do skuni.. a az bude cas (rozumej tak za 5 let), tak se chci pustit do kabatu.. 😅

medvi11
4. nov 2011

@lilly2711 to je paráda!!!!Holčička bude sladká...a krásná...

kuna
4. nov 2011

@lilly2711 to je nádhera! A co je to za látku? Já se pořád ještě učím 🙂

S vámi tu člověk neušetří, dnes jsem neodolala a objednala si podložku a řezací kolečko...už se na něj těším!

animal
4. nov 2011

@lilly2711 hezké 🙂 to je lemovací gumka u těch triček?

lilly2711
4. nov 2011

@animal vdaka, nie nie je to gumicka, je to uplet a site lemovacom na coverlocku, je to super rychle, dobre, ale kym som prisla na to, ake napätie zvolit, aby to silo pekne, tak som obsila asi 5 metrov latkovych pruzkov 😀 😀 😀
@kuna vdaka, je to jersey-jednolic s elastanom.
@medvi11 vdaka, mam aj ine farby, ale touto som zacala.

ivuska.h
4. nov 2011

@lilly2711 Moc hezké! Poznávám střih 😀
@terezita Už je ušito, zbývá ruční přišití spodního lemu a lemu rukávů, to musím prvně zjistit, jak se dělá 😀 A vypadá to dobře, je to trochu strakaté, ale nepobuřuje mě to. Materiál je moc příjemný na omak a krásně teplý. Jen ta malá nevděčná příšera si to odmítla zkusit, musela jsem ji podplatit kusem jablka 😀

ivuska.h
4. nov 2011

@lilly2711 Ty žiješ v UK nebo kde? (že máš midwife 🙂)

ivuska.h
4. nov 2011

@lilly2711 Zas provokace s coverlockem... Já to šiju tou dvoujehlou, ale jsem teda v pokušení.

lilly2711
4. nov 2011

@ivuska.h ano konkretne v Škotsku a za tu provokaciu sorry, ale som rada ze ho mam, na zacistovanie krajov a lemovanie nic lepsie a rychlejsie... 😀 ,len ako som pisala, treba je cvik nan, prist na finty v nastavovani, je citlivy na nite a hrubku siteho matrialu.

terezita
4. nov 2011

@ivuska.h 😀 tak to odnekud znam.. em. taky nove vytvory vetsinou komentuje, ze se ji to nelibi a ze si to neoblikne.. jooo lemy, s tim mam taky problem.. 😅 jako do oboustranne bundy nasivat patenty mi zatim nejak nejde.. ja totiz inteligentne sesiju celou bundu a ty lemy nechavam nakonec a pritom se to pry musi nejdriv vsit a pak sesit bunda.. ale nejak mi to hlava nebere.. zatim.. 😀

vdovec
4. nov 2011

@kuna a jaký jsi vybrala? Já se v tom neorientuju vůbec, ale toužím po tom 🙂.

baarca
4. nov 2011

@lilly2711 Nádhera, to bude miminko k sežrání 🙂 A jak jsi tedy nakonec nastavovala napětí při tom lemování. Já pořád s COL zápasím, nějak mi to nejde a právě si říkám, že to musím mít blbě nastavené.

lilly2711
4. nov 2011

@baarca budes sa smiat 😀 😀 😀 odstrihla som si 1,5 m dlhy pruzok na lemovanie a 1,5 pruzok, ktory som sla lemovat a natiahla do lemovaca a lemovala a krutila vsetkymi gombikmi na stroji 😀 😀 😀 😀 najdolezitejsie je brat douvahy hrubku materialu, cize som uvolnila tlak na pätku na max. aby mi ju netlacilo a pustalo lahko latku. A potom je tam este spodne podavanie, to som nastavila na max. na strecove mat. lebo kym som to mala len nejak v polovici, tak mi to lemovanie natahovalo.A dlzku stehu na mx. tiez, lebo predsa len je to dost hrube, tak aby to neuzlikovalo.Ale priznam sa, ze mi to trvalo dlho. Ono ten steh aj tak nie je absolutne dokonaly zo spodnej strany, ale je max. strecovy, natahovaci a vydrzi vela natahovania.Inak mala som uz par krat pohnutku hodit ho oknom 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 to len vdaka mojej brutal tvrdohlavej povahe som to neurobila 😀 😀 😀

ivuska.h
4. nov 2011

@terezita Tohle má být dělané jakýmsi skrytým ručním stehem, hlavně, že já tak ráda šiju v ruce 😝 No nic, co už nadělám, prošít to durch by nevypadalo hezky.

@lilly2711 Závidím skotskou prenatální péči... Já se tu snažím o napodobení, ovšem pojišťovna neproplatí ani korunu a ještě je člověk za exota.

lilly2711
4. nov 2011

@ivuska.h inak mame TP pekne po sebe 🙂 🙂 🙂 takze obe mame doma veselo, len mam o jedno dieta viac 😀 😀 😀 a ty si najdes cas na sitie???????predsa len mas ovela mensie deticky.

baarca
4. nov 2011

@lilly2711 Nesměju se, naopak dodala jsi mi odvahy, abych se taky pustila do experimentování. Tahle nastavení mě taky tak nějak intuitivně napadla, jen jsem se ještě neodhodlala se do toho vrhnout. Ale když vidím u Tebe, že to nakonec jde, tak se do toho taky pustím.

lilly2711
4. nov 2011

@ivuska.h 😀 😀 😀 no neviem..... od zaciatku ma prehovaraju na porod doma, kazda bolest je normalna, vsetko max. prirodzene. Ale ja som absolutne spokojna. Midwife je uzasna, zlata a niekedy zasnem, co dokaze zistit len tak rukami, bez UZV. Aj ked pri mojej tenuckej kozi na brusku mi je casto vidiet detailne nozku a kolienko 😅 , kedze mala je uz dlho dole hlavkou a nozky mi vystrkuje priamo pod nos 😀 😀

ivuska.h
4. nov 2011

@lilly2711 Šiju když je Klárka ve školce (2x týdně) a Ondra spí, když je manžel doma a stará se on nebo když je mimořádná konstelace a nevadí jim, že sedím za strojem. Ale to zas co minutu startuju řešit jejich tahanice, aspoň posiluju svalstvo 😀 Jim kupodivu nevadí, když třeba obkresluju střih, řežu látky atd., protože u toho stojím a nějak se hýbu, to si normálně hrají a nevšímají si mě, ale jak si sednu k počítači nebo ke stroji, zdá se jim to asi moc pasivní a neustále po mě lezou a prudí 😀

lilly2711
4. nov 2011

@baarca budem ti drzat prsty, stoji to za to. A odvahu mi skor dodavate vy vsetky, za co vam uprimna V D A K A !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!lebo ked tu vidim vsetky tie krasne veci, tak aj ked sa mi nechce, tak ma to tak vyhecuje, ze aj cez mrtvoly 😀 😀 😀 😀

ivuska.h
4. nov 2011

@lilly2711 Jojo, moje PA je taky super, nedá se to s poradnama u doktora srovnat (aspoň co jsem zažila v minulých těhotenstvích). Ovšem přemlouvání k domácímu porodu, to je u nás fakt sci-fi 😀 Já to musím naopak před částí rodiny tajit, protože by je asi trefila mrtvice a mě by nechali eskortovat do ústavu (nikoliv porodnického 😀 ).

season
4. nov 2011

@maryol cooo? a to je kdeeee?

lilly2711
4. nov 2011

@ivuska.h 😀 😀 😀 😀 😀 😀 supeeeeeer. Ja som sa s myslienkou na domaci porod pohravala uz dlhsie, ale odradza ma to, ze by som mala doma deti a najstarsi syn ma slaby postih a strasne zle reaguje na moje citove rozpolozenie, staci, ze mam depku a on napriek svojmu veku place a ma problemy sa s tym vyrovnat. A najmladsi je tiez cicka, ako ho ja volam, tak neviem, ako by som za takych okolnosti rodila doma, ale mne tych par hodin v nemocnici nevadi, 6 hodin po porode sa ma aj tak opytaju, ci uz nechcem ist domov, akoby im tam zeny zavadzali, aj ked oni tvrdia, ze doma je im lepsie 😀 😀 😀 😀

ivuska.h
4. nov 2011

@lilly2711 Taky teď řešíme, co s dětma, ale snad se podaří rodit buď během jejich spánku nebo je včas odvézt na hlídání. Ale při Ondrově porodu to bylo organizačně snažší, když jsme měli jen Klárku. Kdyby se tu v porodnicích chovali tak, jak u vás, tak bych to možná taky zvažovala, ale tady není moc co řešit, nehodlám riskovat, že nebudu mít štěstí na tu "alternativnější" část personálu 😒

rebelie
4. nov 2011

@ivuska.h Je to off topic, nicméně Ti svým způsobem závidím odvahu rodit doma - mě od toho odrazuje fakt, že bych v případě komplikací jela patrně do nejbližší porodnice, kde je šílený přístup k rodičkám i normálně a bojím se, že v téhle situaci by ještě měli pocit, že maj právo dát mi to pořádně sežrat... Tak jsme zatím vybrali Neratovice a doufáme, že to bude OK. Ale můj děs z toho, že přijedu do klasické porodnice po pokusu rodit doma je tak velký, že mě od porodu doma, který by mi jinak asi vyhovoval nejvíc, odrazuje...

caramilla
4. nov 2011

@lilly2711 Teda kompletek parádní. A ty máš k COL nějakou speciální lemovací patku nebo tak něco - jak píšeš "lemovač". Koukala jsem na video Janome, tak myslíš takové to "zarážedlo", co má Janome? Já mám Brother a k tomu jsem asi nic takového neviděla... Ale nehledala jsem to teda ještě...

Jinak kamarádka rodila doma 3. dítě a rodila ho úplně sama (PA to nestihla, byla to rychlovka, manžel to stihl až na přestřižení šňůry🙂 a u toho tam měla 2 děti. A prý z toho měly úžasný zážitek a starší holčička (asi 6 jí bylo) říkala, že se jí nejvíc líbilo, jak maminka řvala🙂)) Já si tů vůbec neumím představit, ale ona to popisovala moc hezky a tak jako přirozeně...

@lilly2711 Koukám, že to máte krásné schůdky 😀 A Juliana je nádherné jméno! Ona teda všechna ta jména jsou krásná 😀

caramilla
4. nov 2011

@rebelie Hele, mě to přijde skoro už jedno. Já se pokoušela rodit přirozeně s por. plánem v klasické porodnici (bydlím prakticky naproti, tak jsem si myslela, že nemá cenu 2 hodiny jezdit jinam) a tam mi dali sežrat úplně všechno a teda dost hustě. PA na mě ječela, doktorka me označovala za nezodpovědnou matku, co nic neví a hodně čte atp. Když jsem se totálně potrhala, protože do mě ve finále nabušili několik lahviček oxytocinu, protože jim přišlo, že to už je dlouhý a oni mají ve vnitřní směrnici 24 hodin nejdelší čas na porod a museli to stihnout, tak mě pak doktorka i PA řekla, že to je proto, že jsem se nenechala nastříhnout a dávaly mi to sežrat, jak celej život nebudu moct na velkou. A chodilo se na mě dívat celý oddělení, všechny sestřičky a ukazovaly si - to je ta přirozená, ha ha ha, jak má natrženou pr.... Takže oni dají sežrat úplně jakékoliv tvoje přání.
Já příště rodit doma i přes to nebudu, jsem posera, ale nicméně to chápu a podporuju a fandím každému, kdo má tu odvahu 😉