Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@lindauciatko okrem flisu sa ako stay-dry pouziva suedecloth, po slovensky mikroplys, vyzera to ako zamat s kratsim vlasom, ale je to tiez 100% polyester. V lepsej metrazi to mozno najdes, skus a popytat. Ak ti ide o to aby to nebola umelina, tak stay dry nenajdes, lebo prirodne vlakna vodu nasiakaju, takze vzdy citit ze su mokre. Mozno nejaka tenucka viskoza by mohla fungovat, ale to ma len teraz napadlo, nemam vyskusane.
@katka.carska díky no tak střih ten ještě taky budu dolaďovat 😉 😀 a mam slíbený od kamarádky že mi půjčí svůj střih 🙂
@petrinka no tak kalíšek jsem si teď taky objednala 😅 bo jsem na něj slyšela jen a jen chválu 😕 jen mi neříkej že je špatnej 😕 😀
@katka82 ja tiez som pocula same chvaly na kalisok, preto som ho objednala🙂 ja nehovorim, ze je zly, ale sa bojim, ze nie pre mna. ja si ho totiz neviem zaviest ☹ takze aj preto nemozem povedat, ze je zly, lebo funkciu som nevyskusala 😒 😒 😒
ale snad len ja som taka brzda a tebe bude dobry!
ahojte. Snazim sa usit nejaku plienku a kedze som absolutny zaciatocnik chcela by som sa spytat. Ked sijem nohvickovu plienku, tak tie jednotlive vrstvy / balvna, bambus flis, aksamit/ mam vsetky najskor obendlovat a potom zosit? Chcem to mat zosite zvonku, nechcem to prevracat kvoli hrubym okrajom ked to stvrdne vo vode. Mam veritas stroj, manzel tvrdi, ze by sa kazda vrstva mala najskor obendlovat a potom zosit obyc. stehom. Uz som vcera takymto postupom plienku usila, je funkcna, len ta esteticka stranka nic moc. Dakujem
@petal není potřeba entlovat každou vrstvu zvlášť, protože jsou to materiály, které se netřepí. Ale pokud nemáš overlock, tak výsledek opravdu vypadá nehezky - jenom entlem. Hlavně nezapomeň šít stretch jehlou, jsou to úplety. Nevím co myslíš tím vrstvou BAVLNA ( jestli bavlněné plátno nebo bavlněný úplet). Plátno se ti bude třepit.
Ahojte prosím vás potrebovala by som poradiť, mám doma plienočku ella s house a chcela by som ju prerobiť na hambáč - ako tú flisovú vrstu sa dá použiť aj flisová deka alebo mám kúpiť niečo špeci?
@petal obsivat jednotlive vrstvy vobec netreba, staci nejakym dostatocne sirokym a hustym stehom zosit k sebe (napr. ak mas overlockovy sev, ale tiez sa da pouzit siroky cikcak, pripadne to prebehnes 2x). Ja som to takto robila aj s materialmi co sa paraju a pri hustom a sirokom obsiti absolutne nebol problem ani pri intenzivnom pouzivani, nikdy sa mi nic nezacalo parat. tiez su mi tie vyvratene plienky nesympaticke, lebo okraj je potom prilis hruby, takze drvivu vacsinu plienok mam robenu takto, nemam overlock a ani to vobec nevyzera nejako hrozne 😉
Dakujem za rady. Uz mam druhu plienku, ta vyzera lepsie ako prva, nakoniec som to obsila takym stehom neviem ako sa vola, ale obsilo to a aj obendlovalo, aspon mam taky pocit snad sa to nerozpadne, uz sa testuju uvidim ked sa operu. 🙂
@zuba pokud máš po ruce Ikeu tak si skoč pro deku Irma: http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/0007... 😉 vím že holky ji stříhají a používají na separační pleny 😉 jinak na šijemdětem maj teď nově mikroflís a ten je určen přímo na pleny a má i atest v USA 😉 : http://www.sijemdetem.cz/produkt/mikroflís
jinak se jdu pochlubit první tréninkovou plenou 😉
@katka82 treningace sa mi velmi pacia 🙂 davala si dovnutra save jadro, alebo je tam kapsicka ?
Nemate po ruke strih na klasicke spodarky, nie treningace ? Take trenkoidne aj take skor dievcenske ? Dakujem 🙂
@katka.carska je tam savé jádro s nepromokavou PUL vrstvou 😉
@zojec díky 😉 no téhle látky mam doma asi 4 metry 😀 😀
Ahojte, este by som sa chcela spytat na prisivanie lastinu. Paci sa mi viac ako obycajna guma. Musi byt presity po celej svojej sirke? Lebo ked sijem trojkr. cikcakom, tak nezachyti celu sirku lastinu. Alebo robim nieco zle? A musi byt napnuty uplne na myximum co to da, ked ho prisivam? Alebo mate to nejako odmerane, ze ked napr. potrebujete nasit lastin na sirku 22 cm okolo noziciek, tak spotrebujete 11cm lastinu? Mozno blbe otazky, ale som tazky zaciatocnik.
@mehlo ahoj 🙂 díky no my je taky ještě neužijem 😉 ty jsou pro kamarádky malou 😉 a chtěla jsem se tě prosím zeptat kde jsi si dělala ten e-shop?díky moc 😉
@petal no nemusí být prošitý úplně po celé šířce 😉 taky se mi to dycky nepovede 😀 jinak s tím natahováním já to měřím od oka 😅 takže to neporadím,ale měl by se natahovat o 50%(jsem někdě četla) 😉 a při přišívání se musí natahovat z obou stran 😉 čili i za jehlou
Ahoj, můžu se zeptat kde nakupujete materiál na slovensku?
ahojte,
chcem sa spytat ked dam ako vnutornu saciu vrstvu do plienok bambusovo-konopny flis (vonkajsia vrstva by bola z aksamitu) myslite ze by mi to casom velmi stvrdlo? alebo je lepsie dat iba bambusovy flis? ale zase ten konopny je savejsi, nie?
dakujem za radu.
@petal lastin nemusi byt presity po celej sirke, ja presivam iba obycajnym cikcakom a nikdy to nie je po celej sirke, a nevadi to. Natahovat na maximum neodporucam, on sice poriadne pruzi, ale potom sa uz dost zarezava, radsej si ho natiahni len tak stredne, a taky natiahnuty si prirovnaj ku dlzke kde ho budes nasivat, podla toho strihaj (alebo este lepsie, centrofixkou si oznac koniec kde ma byt odstrihnuty, ale strihaj az po prisiti, tak sa to lahsie sije), a snaz sa ho mat priblizne rovnako napnuty aj pocas sitia. Netreba sa toho bat, on sa lahko para, hlavne ak to robis iba obycajnym cikcakom, a velmi rychlo chytis tie spravne grify ako na to.
No tak som to poriesila s tym lastinom tak, ze som si odmerala na plienke, podla ktorej mam strih dlzku v natiahnutom stave a v normalnom stave a vyslo mi, ze by sa mal natiahnut o 100percent. Okolo noziciek je dlzka pri natiahnuti 32cm a v klude 16cm, na pase 28 a 14 cm. A na www.sijemedetem.cz som nasla pri lastine radu, ze na jednu plienku je spotreba 40-50cm lastinu. Takze tak mi to aj vychadza. A robila so to tak, ze som si cikcakom prisila jeden koniec, potom druhy koniec a potom po celej dlzke. A celkom dobre to vyslo.

@katka.carska ked doladis ten strih tak mi daj vediet 😉 len dufam, ze ich nebudem este dllho potrebovat.. to je tak super ked nemusim aj ja latkovat, alebo kaliskovat, nebodaj hnuskovat😀 😀