icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

baarca
9. jan 2012

@michamicha Já jsem zrovna asi před týden zkracovala džíny a dělalo mi to to samé. Já jsem vytočila napětí horní nitě na maximum ( u mého stroje 9) a pak to bylo v pohodě.

terezita
9. jan 2012

@mehlo ja myslim ze jo, jen to tolik nevynikne. hele jeste tam maji reflexni nasivky, ty by na tricka byly urcite lepsi. jen uz nevim, co tam maj motivy. ja brala loni lebky. vepredu nasivka, vzadu nazehlovacka (foceno s bleskem, proto to tak sviti..)
@michamicha ja to steluju taky tak, ze si vezmu vetsi ustrizek latky a jedu a tocim napetim horni nite, dokud se mi vysledek nelibi.

michamicha
9. jan 2012

@baarca
@terezita já to zkoušela na tom odstřižku z nohavice, už ho mam celej prošitej kolem dokola v několika řadách a furt to není ono, se asi picnu 😠

terezita
9. jan 2012

@michamicha jeste zkusit vytahnout civku, nit a zkusit to znovu navlict.. hele casto se mi to spravilo i tak, ze si ten stroj do druheho dne odpocinul a najednou to slo..
@animal muzu si do engross tabulky prihodit ty svitici tycinky na kolo a tahacky na zip?

terezita
9. jan 2012

@animal aha, ted koukam, ze to tam uz je.. tak se tam jdu jenom vepsat 😀 😀

baarca
9. jan 2012

@terezita Hihi, no takhle funguju s OL/COL - když něco nejde, nechám to být a druhý den (nebo za týden) to najednou jde 😅

lillyzelvicka
9. jan 2012

@michamicha to fakt jedině odzkoušet na tom daném stroji přímo s tím materiálem 😝

vianne
9. jan 2012

@terezita prosim ta, a odkial mas patent, resp. finerib? ja som videla na detivbavlnke.sk ale netusim, ako to v realite vyzera...pisu tam, ze je to v tubuse, ale neviem si predstavit, aky priemer ma ten tubus, resp, kolko cm potreujem napr. na teplaciky...vies mi poradit? dik

terezita
9. jan 2012

@vianne ja siju pas z pruhu sirokeho 12cm, ten prehnu napul takze na vysku ma ten pas 5,5cm. a do pasu potrebujes na sirku patentu ca. o 10cm min nez je obvod pasu caparta (u fineribu o krapet vic, bo min pruzi nez patent). ty tubusy co tu mam ja maji sirku 40cm (tzn. latka je siroka 80cm). takze jeden 12cm siroky pruh by mel stacit na jedny teplaky s napletem v pase a dole na nohavicich.
patent jsme braly na moraviatexu, pak se objednaval pres ivusku z finska, ten byl ale drazsi no a pak v praze ve flex-texu.. finerib bereme taky z moraviatexu, holky slovenky tam ted delaji hromadnou objednavku, tak se k nim muzes urcite pridat 😉

anielik
9. jan 2012

@ucitelka70 ved vyzera super 🙂 ale to by som asi nezvladla usit 🙂

palosek
9. jan 2012

@michamicha já s napštím nití taky vždycky bojuju 😠 Dnes jsem měla extra zážitek...chtěla jsem nastavit napětí dolní nitě a ten malilinkatý šroubeček mi úplně vypadl a zakutálel se, tak jsem ho místo šití hledala se smetákem po celé kuchyni 😠 😀 Nakonec jsem našla 😅 Ale dostat ho a přesně našroubovat na jeho původní místo mi dalo taky zabrat...povedlo se a došila jsem recyklo-kalhoty, které malá bude mít dobré tak v létě nebo na podzim 😀 😀 A přikládám fotky motýlkového trička 🙂 ...ale ty fotky se mi tam naházely nějak zdivoka 😒 😀

ucitelka70
9. jan 2012

našla som zaujímavé veci: úložné priestory na šitie http://www.makeit-loveit.com/2010/04/craft-room...

palosek
9. jan 2012

@baarca nám takhle fungo-nefungoval foťák ...dceři v r.2009 na dovolené upadl, objektiv se přestal vysunovat, oprava byla drahá, tak jsme raději koupili nový 😀 a před vánocema ho dcera vyštrachala a hle...najednou fungoval 😀 😀 Dva roky mu to trvalo, než se rozmyslel 😀 😀

terezita
9. jan 2012

@palosek nadhera! a ta motylkova latka je peeekna!

kryska5
9. jan 2012

@vianne pozri tabuľku ak chceš, ale pomaly už sa bude asi uzatvárať 😉
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Aq...

kryska5
9. jan 2012

@palosek krásne tričko 😵

ucitelka70
9. jan 2012

žienky, našla som link, z niekadiaľ z honkongu si objednávajú matrice - visačky, kto sa v tom vyzná, kuknete sa to? možno by to bolo fajn,..... http://www.makeit-loveit.com/2011/02/clothing-l...

idris
9. jan 2012

práve šijem a stále sa mi trhá niť!! ja už neviem čím to je 🙄 môžem niečo robiť zlé počas šitia ??

michamicha
9. jan 2012

tak jsem to nakonec zkusila s jiným materiálem a tam to šilo celkem dobře, tak jestli to může být i tou džínovinou? je to taková ta trochu elastická 😝 vyměnila jsem asi 3x jehlu a taky to na ty džíny nepomohlo, na jiné látce OK 😖 tak aspoň hodím foto té mojí prasečiny, naštěstí ta lícová strana (na fotce nahoře)je OK, z rubu (na fotce dole) kalhoty nosit nebude 😅 ale jako za tohle si nevezmu teda ani kačku, bych se musela stydět 😔

mehlo
9. jan 2012

@terezita díky

martinkah
9. jan 2012

@ucitelka70 na to šitie dvojihlou som sa pýtala ja, super link, ď. 🙂

caramilla
10. jan 2012

Já vás fakt nestíhám 😀 😀 😀

@terezita - Em je fakt krásná kočka, takový kukadla a takový krásný háro, přesně takovouhle holčičku jsem si vždycky přála. Ne, že by Jasmínka nebyla hezká holčička, ale není to můj typ 😀 😀 😀 😀 😀

@crawler - ad kráčející patka kopíruji to, co jsem psala Liliželvičce:
Lemovala jsem zkusmo finerib fineribem a patent patentem

Ale je to asi tak, bez kráčející patky je mi to celkem kroutí - lem, i když ho dost natahuju, tak je jakoby "delší" - tzn. krabatí se mi ten lem. S kráčející patkou je to o trochu lepší. S COL je to o 100% lepší. Naopak při stejném natahování se mi krabatí jakoby to body a ne ten lem. Takže to krásně pruží. Třeba u bodynek kolem nožiček - jak to má HaM🙂 Ale pozor, já nemám regulaci přítlaku patky, takže i tím se to dá možná vyřešit, fakt nevím.
Ostatně regulace přítlaku patky byl právě důvod, proč jsem šla do COL. Protože žádný rozumně drahý rovnosteh od Brother toto nemá.

Takže beru zpět, ale COL fakt asi smysl má. Na ty lemy u bodynek je to o něčem jiném než dvojjehla + kráčející patka. Ta ten problém zmírní, ale nevyřeší.

Mám i fotky někde ve foťáku🙂

caramilla
10. jan 2012

Tak fotky.

Oranžový kus - vlevo nahoře šité bez kráčející patky, dvojjehlou; od špendlíku šito kráčející patkou + dvojjehla
Dole šito na COL

Petrol kus - vlevo s kráčející patkou, někde od prostřed cca bez

Moc to na tom ale vidět není:(

membri
10. jan 2012

ahojte holky, nema ted nekdo hromadku na patent? myslim v cr? celkem by se mi hodil ☹ a u nas to nikde totiz nemaji ☹

season
10. jan 2012

@membri mali, minulý týždeň, už im to asi aj dodali a @crawler meria

season
10. jan 2012

@caramilla takže sme v poho 😉 , bodynka šiť nepotrebujeme, lebo ked ich zapnem, zaručene nám pretečie plienka 😀 s ostaným vystačíme kráčajúca + dvojihla. Tak budem naďalej dobre spať. 😀

terezita
10. jan 2012

@membri jdes o par dni pozde.. ale treba budou nejake prebytky 😉
@caramilla ja teda nemam duveru sit tyhle lemy tou dvojjehlou, furt je siju tim trojcikcakem a problem s tim (uz) nemam. takhle se mi to krabatilo ze zacatku, ale to jsem se teprve ucila spravne natahovat ten prouzek.. 😅
a teda proboha cos to zase vcera sila, ze jsi tu drepela do dvou??
joo a ta kukadla na em. se mi taky libi.. 😵 😀

animal
10. jan 2012

@terezita jo napiš se tam, pokud budeš 1.2. doma, tak já budu zase v Holešovicích a pokud to budu mít doma, tak bych ti to přivezla. Případně pošlu se softem někomu do Prahy.

mehlo
10. jan 2012

@membri čauky! já chci právě objednávat patent z MTX, zrovna jsem tam klikla objednávku,ale ještě neukončila, tak klidně můžeš mrknout a napsat co bys chtěla. Ale nevím jestli bys chtěla to velký množství- objednává se po 1 kg a to je asi 3 m. Jinak já budu brát tenhle http://www.moraviatex.cz/e-shop/index.php?route... tak bych ti klidně z něho mohla metřík ustříhnout.

zojec
10. jan 2012

@kryska5 😀 😀 ja uz radsej nepozeram nic.. stuzky niekedy nabuduce.. momentalne budem rada, ked spracujem tie latky co mam tu 🙂