icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

mehlo
11. jan 2012

@michamicha jo to je ona. Normálně jsem zalitovala, že já blbá nekoupila tu paspuli a nepřišila tam radši tu. Nevím jak to mám sundat, vypadá to fakt hrozně.

mehlo
11. jan 2012

@boudova jo bohužel to tak dělá

alinn
11. jan 2012

@boudova pro mé odreágování přidám i já svou kojící zkušenost...mé dítko po narození bylo spavé (žloutenka a ještě nějaké komplikace) na oddělení šestinedělí se mě snažili uklidnit, že kojit nebudu protože mám velká prsa..no a opravdu jsem po dobu co jsem tam byla skoro nic nenakojila..a když byla v inkubátoru a půjčili mi tu el.odsávačku..tak mě tak "pozvbudivě" řekli..to jste toho moc neodsála (a já byla do té doby tak šťastná, že ze mě něco vyteklo a těšila jsem se jak budu kojit.. nány jedny necitlivý!)..v propouštěcí den jsme místo domů jeli do hradce, kde byla na JIPce a já tam byla ubytovaná o patro výš abych mohla kojit..ale po tom co mé "mateřské sebevědomí" bylo na nule po pobytu v porodnici jsem kojení odkládala..ale jedna sestra ..taky sice necitlivá..ale díky ní jsem se vlastně rozkojila...mě donutila abych si tam sedla a kojila a kojila dokud nenakojím do určité hmotnosti...no sice to bylo velmi náročné..protože to bylo klidně i přes hodinu v kuse s tím, že pořád usínala a já u toho musela sedět..což se mi sedělo teda hrózně špatně..a ještě to mé dítko bylo celé ohadičkované....no a ve "volných" chvílích jsem se snažila odsávat..ale marně teda něco málo jsem vytáhla..ale byla to fuška ..a měla jsem tu pístovou (teda jestli je to taková co taháš to "tělo" odsávačky)
A kojila jsem skoro do 3 let ve dne v noci v podstatě kdykoli chtěla a bylo to možné (hlavně na usínání a při nějakých trablech - vlastně asi místo dudlíku 😀 ..když to nešlo - třeba v obchodě..tak jsem vysvětlila že to teď nejde a v klidu to vzala a do výstřihu mi nevhodně nelezla.. a konec kojení nastal když jsem byla podruhé těhotná a kojení začalo bolet...tak mě nechtěla asi trápit..a sama se odstavila asi do týdne..na noc se budila žízní..ale to asi jen dvě noci.. Jo a ještě jsem si k tomu kojení vzpomněla, že každý říkal, že se má kojit z jednoho prsa..a podruhé z druhého..a já jsem kojila na jedno kojení z obou..a nijak jsem neřešila, které bylo první nebo druhé..a spokojenost na obou stranách 🙂

veronik77
11. jan 2012

@boudova ještě k odsávačce - aktivně jsem ji koupila při odjezdu z porodnice u prvního dítka, pak doma dva dny odsávala a od té doby mi tu leží... Naše děti byly mlíkožrouti, tak odsály co mohly samy 🙂

alinn
11. jan 2012

a teď si jdu postěžovat na to jak jsem zkoušela šít dvojjehlou ..teda ne poprvé ale poprvé na veritasce..a při zkoušce mi to šilo parádně...tak jsem se vrhla na prošití bundy..ale co se nestalo (tedy stalo) ...pravá jehla mi provazovala jak se ji zachtělo..tak jsem dvojjehlu vyndala zandala..a jehla vypadla..a tak jsem to opakovala několikrát snad dvě hodiny..na střídačku buď neprovazovala nebo jehla vypadla..a ve finále se mi ta pravá jehla jaksi vzpříčila a zvohla a já se nasr... 😠 😀 😀 😀 ..tak a co teď?..asi znárodním mámě brothera 😀

michamicha
11. jan 2012

@mehlo já koupila u nás v galanterce metr reflexky a je to taky ta z vtc a v pohodě 🙂 tak jsem právě pak objednala celý balení 🙂

season
11. jan 2012

@dankakk no neviem so 170tkou s Ottobre ale ked som si kupovala s chlapcami mikinu, tak mi stačila chlapčenská 164 v HMku, aj vetrovku mám chlapčenskú 🙂 a cez prsia už iba 96 😀

season
11. jan 2012

@alinn no asi iný matroš a môže sa stať, že je jedna trolinku ohnutá a robí neplechu

season
11. jan 2012

@michamicha @dankakk šikulky ste nenormálne!

@dankakk môžeš mať, neprechladla si? Mne morovo rýchlo zabral obklad z alkoholu, radili víno a ja som nemala, taksom mala čistý lekárenský lieh a bolo to behom polhodky v poho. Ale červený flak ešte chvílku bol vidieť.

season
12. jan 2012

MTX objednaný, chýba len čierno-biely puntík. Tak sa asi v pondelok dozviem, ako vyzerá 70kg látok. Poštovné PPL píšu až 1400Kč. Ešte moja jašterička 🙂

martinkah
12. jan 2012

@season si šikuľka, ďakujeme 🙂

dievčatá, pri šití tričiek dávate do ramenného švu nejaký pásik na spevnenie, ako je to pri kupovaných ?? textilný alebo silikónový, volajú to aj spevňujúca ramenná páska - aby sa to na pleci nenatiahlo... chlapcom šijem väčšinou tričká s raglánovým rukávom, takže zatiaľ som to neriešila, ale aj sebe by som už chcela skúsiť ušiť a ten raglánovú rukáv je preda len taký športový

kuna
12. jan 2012

@martinkah já jsem nedávala nic, jak to myslíš, aby se to na prsou nenatáhlo? Jakože se to pak nějak vlní? Ještě se mám co přiučit 🙂.

Jaktože tu nemá @caramilla příspěvek ve dvě ráno?

Prý má sněžit i v Praze...hmm, takže nejbližší projekt je ušít softshell rukavice pro dceru.....

alinn
12. jan 2012

@season jojo určitě to bude materiálem (nepromokavá šusťákovina)..ono dokonce ta pravá jehla měla jakoby toho materiálu na prošití míň tak se to tam třeba nějak natáhlo (nebo co) ..teď mě napadlo, že jsem to mohla zkusit šít z druhé strany.jako aby ta levá jehla měla méně materiálu..no ale trochu pozdě když je jehla jaksi nepoužitelná 😀 nejvíc mě vytáčelo, že ta jehla vypadávala..použila jsem toaleťák na rub a šilo to hezky...teda než ta jehla zase vypadla 🙂 taky jsem zkusila vrh jehly "omotat" izolepou nebo papírem..a to zas byl problém dostat do držáčku ..a vždycky se to protrhlo...... no vyšlu muže ať koupí novou jestli budou mít a zkusím znovu..třeba fakt byla jen nějaká jetá 🙂 no a když to nepůjde tak se zhroutím..a budu místo šití háčkovat nebo něco..ale co udělám s těma látkama co tu mám? 😅 😀 😀

martinkah
12. jan 2012

@kuna aby sa to na pleci (rameni?) nenatiahlo.. ked to nosíš, máš zavesené na vešiaku alebo aj na vešiaku sušíš, sa ten ramenný šev časom natiahne, veď pozri nejaké kupované, taký tenký pásik tam býva všitý - pri tričku z Lidlu to nemám, ale Tescové a asi (skoro) všetky drahšie to mávajú

medvi11
12. jan 2012

@caramilla dá se ten lamifix použít na ubrusy, aby se tak nešpinily, něco jako teflonové ubrusy? Dík!

alinn
12. jan 2012

@medvi11 nejsem caramilla...ale jen mě napadlo, že je to malá šíře na ubrus, ne?..teda zatím si nedovedu představit jak bude vypadat případný spoj..no vlastně zatím nevím ani jak to bude vypadat bez spoje 😀

medvi11
12. jan 2012

@alinn no já to chtěla právě pospojovat a zalaminovat celý ubrus...když caramilla psala, že je to tenká folie, pak by to možná nějak šlo...

season
12. jan 2012

@kuna určite šila ako drak a zase nás tu ohúri dákou peckou 😀

boudova
12. jan 2012

@martinkah Já dostala kdysi dávno radu, že se tam dá dát obyčejný tkaloun 🙂

martinkah
12. jan 2012

@boudova noo, u nás sa to volá keprovka (ešteže stoklasa uvádza aj české aj slovenské názvy 🙂)
"Keprovku můžeme použít jako poutka k utěrkám, ručníkům nebo jako výztuž do švů. Alternativní název: tkaloun."
asi kúpim takú úzku a dám ju tam..

boudova
12. jan 2012

@martinkah A pak že si sou ty jazyky podobné 😀 😀 😀

animal
12. jan 2012

@mehlo a za jak dlouho po nažehlení jsi to vyprala??? nesmí se 48hod prát. Já raději oblečení vyperu a pak nažehlím a nosíme a nosíme a až pak někdy zase vyperu

evap19
12. jan 2012

@dankakk já jsem zápal prsu měla ještě když měl prcek skoro rok, mně na to pomáhá odsávání po kojení, i kdyby pár kapek, a při tom masáž toho bolavého místa. A na prckovy hmaty mezi žebra a tak 🙂 si dávám pozor, protože má fakt sílu 🙂

evinka
12. jan 2012

@martinkah na tričku, co mám na sobě, je na rameni ve švu všitý proužek toho úpletu, ze kterého je to šité, akorát střižený tak, aby nepružil.

martinkah
12. jan 2012

@evinka to je dobrý nápad 🙂 aspoň nemusím ísť po keprovku k tej nepríjemnej pani, čo má galantériu u nás na sídlisku (čakám, kedy ju zavrie, aby som si mohla galantérku otvoriť ja 😀 )

caramilla
12. jan 2012

@kuna Ty jsi prdlá 😀 😀 😀 Ale člověka potěší, že tu chybím 😀 😀 😀 Já jsem vám chtěla v 1:47 napsat, abyste věděly, že se neflákám, ale neměla jsem sílu dočítat krafání o odsávačkách a zase mě to zajímalo, tak jsem si to nechala na ráno a jen tak napsat, mi přišlo trapný, když jsem něměla žádné noční poselství.
Vlastně jo. Že se asi nikdy nenaučím s Coverlockem. Fakt je to super stroj, ale problém je mezi mnou a ním. Mám fakt asi na tohle levý ruce a nebo je to učení na dlouhou trať, ale já se nevzdám!
I když včera v noci bylo už skučení a odkopnutí šlapky 😀 😀 😀

@medvi11 Kopíruju stránky výrobce:
Vilene®/ Vlieseline® Lamifix a Lamifix mat
Vilene / Vlieseline Lamifix a Lamifix mat jsou nové průsvitné nažehlovací fólie, které lze prát a nažehlovat pomocí ruční žehličky.

Vilene / Vlieseline Lamifix a Lamifix mat jsou ideálními pomůckami pro dodatečné zpracování při výrobě prostírání, kosmetických tašek, kabelek, textilií, ošatek na chleba a jiných ručních výrobků atd., jež mají chránit použité materiály před skvrnami. Lamifix a Lamifix mat lze v případě potřeby otřít mokrým hadříkem; neprat!

Asi ten vzoreček vytrhnu teda ze vzorníku a zkusím na něco nažehlit 😀

@martinkah Téda, to jsem si asi ani nikdy nevšimla, že tam je proužek v rameni. U nás v galanterce prodávají takový uzounký a hodně tenounký tkaloun, jmenuje se kojenecký nebo tak nějak, ten by mohl být fajn. A kdy se to tam našívá? Jako prošijí se na OL 2 vrstvy látky a k tomu rovnou ten tkaloun?

martinkah
12. jan 2012

@caramilla ty už doma nemáš skoro nič kupované, že? 😉 ako to šijú, to naisto neviem (ani OL som ešte naživo nevidela 😀 ), ale zdá sa, že sa to šije všetko spolu naraz... ale tu sú baby, čo šijú od strednej školy, tých sa treba pýtať, nie mňa 🙂

mehlo
12. jan 2012

@martinkah čau používám proužek ze stejnýho materiálu a nikdy se mi to nenatáhlo

mehlo
12. jan 2012

@animal já to nažehlila den před štědrým dnem, včera jsem dala kombinézu poprvé do školky a přišel jak hovádko, tak jsem to frkla do pračky. Možná je to tím, že jsem to blbě nažehlila, už to mi pořádně nešlo, jak byla ta kombinéza tlustá a strašně mi to potom šustáku klouzalo.

season
12. jan 2012

@martinkah @caramilla šije sa to naraz, ked som šila na klasickom stroji, tak som tam davala hocijaku stužku, čo mi prišla pod ruku, niekedy aj pevnú látku preloženú napolovicu a prientlovala k tomu. Na OL to nerobím a nezdá sa mi, že by sa to vyťahovalo. ale akurát včera som videla na jednom sekáčovom velmi tenunkom tričku, že tie silikony boli dokonca všite aj v hlavici rukávu