icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

katka82
28. jan 2011

@nika @baarca rozkaz 😉 😀 😀 😀
v pondělí sesmolím objednávku 😉 snad paní bude ochotná tak jak minule 🙂 to mi dokonce i zavolala když jsem hned nezareagovala na mail 😵

mehlo
28. jan 2011

@marcelkad čau tak ten oboulíc http://www.moraviatex.cz/e-shop/index.php?route......
chci já a rovnou 2 kg

marcelkad
28. jan 2011

@mehlo ten odkaz nefunguje
co to je za oboulíc?

mehlo
28. jan 2011

ted jsem ti psala IP- je to ten oranžovo- hnědej- tyrkysovej? aspon myslím, ještě tam mrknu

mehlo
28. jan 2011

@marcelkad já jsem pitomá je to jednolíc oranž-čoko-tyrkys

monikajan
autor
28. jan 2011

@stastickova
material na jednu plienku Ta vyjde na 3,5 -4 E 🙂 (latky, lastin, patentky alebo suchy zips) - pozri na obrazky:
ta obrazkova je: wendy (obrazkovy uplet navrchu), konopny flis a na pokozke aksamit
ta bleda s mackom: 3 x french terry (ale vnutorna vrstva nie je cela, len medzi nozkami)
plienka s chobotom (pastelka): obojstranne frote, french terry
Cenu som pocitala podla ceny latok na detivbavlnke. Vkladacky sijem zo zvyskov, takze su skoro zadarmo. A cenu za usitie neviem, ja sijem len pre seba a kamosku. Ale rataj na jednu plienku cca 2 hod. roboty...
Takze sa to urcite oplati usit. Nie je to profi, ako originaly, ale pohlad na vlastne dielo potesiiiiiiii vzdy, ked tu plienku drzis v ruke 😉 .

@lilly2711 no ked ten stroj nema Ivuska, tak myslim, ze iny tu taky nie je .... Ale mozno sa pletiem...

marcelkad
28. jan 2011

už jsem udělala tabulku, pak dám odkaz, kde to je uložené a koukněte na to

marcelkad
28. jan 2011
monikajan
autor
28. jan 2011

@labutka
@katka82
@mehlo
@katka.carska
@fibi
@ivuska.h
babulky, Vy ste, myslim, plietli vlniaky. Pouziva sa hlavne sumavska ovcia vlna, ale neskusali ste niektora, ci dobre funguju aj vlniaky z merina (od SDS, co vyrabaju aj sumavsku vlnu)? To merino od SDS je uprava superwash, uz sa tu diskutovalo, ze niektore merina superwash funguju na vlniakoch, niektore nie.

mehlo
28. jan 2011

@monikajan čauky já pletla první vlnáčky z merina nesuperwash ze zlatíček- to Diamante tuším a ty byly úžasný, akorát docela drahý- teda na mně, protože tam bylo v klubíčku jen 50 m, tak jsem objednávala asi 3 klubíčka. Potom jsem pletla ze superwash z brány. Už přesně nevím co to bylo za merino, takový barevný, a ty vlnáčky mi teda vůbec nefungovaly, byly věčně proteklý.

mehlo
28. jan 2011

@marcelkad jo to je on

labutka
28. jan 2011

@monikajan strikovala mi babka zo sumavskej. Su prijemne, nekusu, na jedny (velkostou su ako Loveybums natahovacie L) bolo treba necele klbko. Vlniaky su spolahlive, ale pouzivame ich kazdu noc odkedy ich mam doma, a ta vlna sa zacala trochu zmolkovat. Ale drzia.
inu skusenost s domacimi plienkami nemam.

marcelkad
28. jan 2011

@monikajan já pletla s této
http://www.vlnap.cz/DetailZbozi.aspx?pID=20
tu měli i na bráně a NEDOPORUČUJU. Na oblečení je příjemná, ale na vlňáky není - vytahuje se

bbn
28. jan 2011

jen drobná poznámka - paní ve specializovaném obchodě na vlnu mi řekla, že vlna superwash je na vlňáky nevhodná, protože právě to superwash značí, že z této vlny byl odstraněn lanolin - který se pak látkařky snaží na vlňáky dostat, aby neprotékaly. Takže vlňáky z vlny s úpravou superwash budou vždy protékat, nikdy na tu vlnu nedostanete ten lanolin v takovém množství a tak dobře, aby chránil, že navrátit této vlně lanolin je vlastně technicky nemožné.

ivuska.h
29. jan 2011

@bbn Superwash neodstraňuje lanolin... Ta úprava jakoby uhladí šupinky na vlně (vpodstatě tak, že se vlákna potáhnou tenkou vrstvou nějaké chemikálie), proto pak neplstí. Ale samozřejmě pak taky hůř chytá lanolin z lázně, protože má míň členitý povrch a ani ta samotná vlákna už vlastně nefungují jako vlna, když jsou uzavřená.

Paradoxně superwash vlňáky celkem fungují taky (vím i z vlastní zkušenosti), vpodstatě na principu flísáků. Stejně tak by fungovaly i "vlňáky" z nějaké akrylové příze.

bbn
29. jan 2011

@ivuska.h hmmm, tak z vlastní zkušenosti nevím, jen předávám slova paní "odbornice" ze specializované prodejny vlny. Ale jak se zdá, tak paní odbornice moc odbornice není 🙂
No ale určitě je na vlňáky lepší merino vlna nebo ovčí vlna, ne?

marcelkad
29. jan 2011

@ivuska.h nemáš náhodou zkušenost s tímto obchodem (výrobcem)?

http://obchod.rozalia.cz/kategorie.php?kat=174-...

ivuska.h
29. jan 2011

@bbn Určitě je lepší vlna bez superwashe, o tom žádná. Jinak teda merino je taky ovčí vlna, ale chápu, jak jsi to myslela 😀

@marcelkad Znám je, ale jejich nabídka mě neoslovila, takže jsem od nich nic nezkoušela.

marcelkad
29. jan 2011

Mělby někdo zájem o tohle?

http://www.moraviatex.cz/e-shop/index.php?route...

@ivuska.h díky, mně se zamlouvá ta pletenina nano.

monr
29. jan 2011

dievčence, idem po radu. tie, ktoré nemáte kliešte na patetky, dajú sa nejako pocvakať bez nich? (aj tak chcem objednať, ale dovtedy). ďakujem.

animal
29. jan 2011

@monr bohužel nedají ☹

monr
29. jan 2011

@animal ďakujem, tak nebudem čakať, a objednám hneď 😉

marcelkad
29. jan 2011

@monr já myslím, že nebudeš objednání litovat.

animal
29. jan 2011

@monr taky myslím, že nebudeš litovat. Najednou zjístíš, že patentky dáš všude možně nejen na pleny.

terezita
29. jan 2011

@marcelkad huz jsem do docetla na slepicarne, toz toho hnedeho prouzku mi tam hod tak 2 metry. teda ten se mi taky ke vsemu hodi! jak moc silna ta latka je? je to jako na teplaky nebo tenci? jestli by to bylo akorat na elastaky.. (ne pro me, ale detske.. 😀)
a uz sem prestan hazet odkazy nebo me zruinujes 😀 😀 ale zase to ma vyhodu, ze nebudu muset litat po kramech a shanet detske obleceni.. 😀

duzame
29. jan 2011

@monr Taky myslím, že kleště se hodí. Patentky už jsem dala na sukni místo knoflíků v pásku, na polšáře a povlečení, tašky.......je to jednodušší než vyměřovat a vyšívat dírky(alespň teda pro mě 😉 )

animal
29. jan 2011

@duzame souhlasím, klíďo i na lacláčky, šatičky.... kdo chce uplatnění najde 🙂

marcelkad
29. jan 2011

@terezita píšu si 😉 síla látky - jako nějaká pevná teplákovina to nebude, ale na elasťáčky by to mělo být úplně v pohodě. Má to 235g, to je celkem dost.

Já taky budu mít zásobu na x-let. Ale beru to tak, že když už se to bere a můžu si vzít třeba jen 2m od látky, je to fajn, protože tady fakt nic neseženu a kdybych objednávala sama, musela bych vzít 9m od látky, to bych fakt nedala.

marcelkad
29. jan 2011

@duzame já místo knoflíků už jen patentky, kdo má dělat nějaké knoflíkové dírky, ne? 😀