icon

Ako sa brániť pred prepustením počas skúšobnej doby?

pipimonterova
27. jan 2025

Ahojte...som v skusobnej dobe a som tehotna.Kvoli tehu cukrovke mam o trosku viac kontrol u dr ako keby cukrovku nemam.Moj zamestnavatel vsak z toho ide vyskocit z kože a hrozi mi prepustenim.Vraj som v skusobnej a on ma moze prepustit aj tehotnu.Ze uz ho nebavi vybavovat zastupy za mna.Mam pravo sa neak chranit pred takymto vydieranim?Co robit ak to urobi a vyhodi ma?Uz od zaciatku ako som mu to oznamila si na mna zasadol a chce sa ma velmi rychlo zbavit...

Strana
z4
mamina7070
27. jan 2025

ano moze staci ze uvedie dovod nesuvisiaci s tehotenstvom

si zober ze si pre neho zbytocny naklad vela vymeskas si rizikova atd atd a predpokladam ze si nastupila uz tehotna a zatajila to

pipimonterova
autor
27. jan 2025

@mamina7070 2 mesiace robim,z toho 4 paragrafy.Nemarodila som a ani nie som na rizikovom.Makam tak aka zataz.Ako ma zena pravo vobec otehotniet?Mne sa zda ze nemame ziadnu ochranu a sme diskriminovane.A ako matky-malych deti uz uplne.DOVOD nesuvisiaci s tehotenstvom nema...ma iba suvisiaci s tehotenstvom

rora26
27. jan 2025

Tak trebalo cakat na oznámenie. Tiez som bola v rovnakej situacii, zmluva podpísaná a tri dni pred nástupom pozitívny test…oznámila som az v 5 mesiaci. Absencie nikto neriešil nakolko som sa vzdy vratila do prace po poradni. Prepustiť ta moze ak uvedie iny dovod ako tehotenstvo, ale ak mas písomne, ze sa ti vyhraza prepustením kvoli tehotenstvu, to by inšpektorát prace zaujimalo tiez, nech sa nepokaká… povyhrazaj sa mu tiez ak mas písomne dokazy…

rora26
27. jan 2025

@mamina7070 u nas nie je zákonná povinnost tehotenstvo oznamit, aj keby to zatajila tak co? Skoda ze to nezatajovala dlhsie.

lienka.7
27. jan 2025

@pipimonterova ano, môže. Ako pise
@mamina7070 vedel, že si tehotná, alebo si mu to zatajila?
A ešte doplním, ani PNka ti v tomto nepomoze.
Neviem, akej ochrany sa dovolavas... ako mas svoje práva a povinnosti ty tak ich ma aj zamestnavatel. Aj na toto treba trosku myslieť. A inak, keď si tehotná, mas neobmedzené množstvo "P", cize ano, si pre neho zial zbytočná.

janagem
27. jan 2025

Ešte jedna otázka - oznámila si tehotenstvo v práci písomne? Lebo ak nie, tak ťa môže pustiť aj bez udania dôvodu.

Kým si v skúšobnej dobe tak ťa môže prepustiť. Stačí mu napísať že si nezapadla do kolektívu, nedsahujes potrebný výkon etc. Ako vravela mamina, v takom prípade si zamestnávateľ niečo nájde - kým si v skúšobnej dobe. Pravdaže ak máš písomne, že to je kvôli tehotenstvu tak jasne, inšpektorát prace.

rora26
27. jan 2025

Este dodám ak ta prepustí, mas ochrannú dobu nejakych par dni este ist na PN ako poslednu moznost nebyt bez prijmu.

mogaa
27. jan 2025

@pipimonterova si v skúšobnej dobe.....jednoducho stačí že povie že nie je spokojný s tebou a fajka zhasla.....tie 4paragrafy ti musel zaplatiť akoby si tie dni odpracovala...si zober že je to tvoja firma a máš platiť človeka ktorý tak či tak o pár mesiacov odíde, vyčerpá všetky paragrafy a môže ostať kedykoľvek na PN......no neuveď že nie si spokojná s výkonom takého človeka....

xena0
27. jan 2025

Keďže si v skúšobnej dobe tak ťa prepustiť môže úplne jednoducho

pipimonterova
autor
27. jan 2025

@rora26 to vyhrazanie nemam pisomne.Povedal mi to medzi 4mi ocami ze ma moze prepustit aj ked som tehotna.Zato ze nic zle som neurobila to ako vyhrazku beriem.Na moju pracu sa nestazuje,snazim sa vsetko robit tip top.Len akosi nema za mna zastup a to je jedina vec.Unho by som nemohla ist ani na marodku keby mi daco je,to by zosalel.Neviem no,citim sa ako robot bez prav.V podstate nicim som sa neprevinila.Zmluva sa podpisovala v predstihu,ked som to este nevedela.A cgcela som byt ferova tak hned v zaciatku som mu to oznamila a za moju ferovost mam peklo odvtedy.Chcela som robit normalne do 34 tyzdna a ze nech si za mna hlada nahradu,preto som mu to povedala.Este som bola ustretova ale doplatila som nato..

zuzanockamt
27. jan 2025

@pipimonterova Oznámila si tehotenstvo písomne?

mogaa
27. jan 2025

@pipimonterova akej ochrany sa dovolávaš? si v skúšobnej dobe....tá je na to, aby sa zamestnávateľ rozhodol či chce takého zamestnanca ako si ty alebo nechce, včetne toho že si tehotná....veď musí byť chránený aj zamestnávateľ....ty by si bola chránená ako tehotná po skúšobnej dobe - a tak je to aj správne....už ťa vidím ako zamestnávateľa že si necháš tehotnú ktorá mže kedykolvek vypadnúť....

liv1
27. jan 2025

Zober si toto zo strany zamestnavatela. Hocikedy vysetrenia, hocikedy pn, rizikove, neviem ake. Je to pre neho zataz ja ich chapem. Logicky mnoho zamestnavatelov tak jednoducho niekoho nenahradia. Nehovorim, ze “narocna” musi byt nutne tehotna zena, kludne hocikto. Ale ziadny zamestnavatel netuzi po vymeskavacoch 🤷‍♀️. Je to nespravodlive, ale aj ten zqmestnavatel musi niekde zarobit, aby tych zamestnamcov zaplatil…

pipimonterova
autor
27. jan 2025

@mogaa ale je to tu vsetko len o peniazoch a vykonoch a nemarodovani??Ludia nemaju pnky,nie su chori???Su a velmi casto su.Aky je rozdiel medzi mnou a niekym,koho prijme a ten mu vypadne na rok kvoli krizom?Ludom je dnes cokolvek,maroduju aj na depresiu.Netvarme sa,ze sme stroje a ze sa nam nic nemoze stat.Kazdeho koho prijme-tomu dotycnemu moze byt cokolvek.Moze byt trebarz nespolahlivy alkoholik ale aj ten alkoholik ma viac prav ako tehotna

janagem
27. jan 2025

@pipimonterova vieš aký je medzi vami rozdiel? Si v skúšobnej dobe. To isté by platilo na hocikoho iného koho si spomenula ak by boli v skúšobnej dobe. Ak sa zamestnávateľovi zdá že si na príťaž, alebo potrebuje niekoho iného prepustiť tá moze

mogaa
27. jan 2025

@pipimonterova a plánované rodičovstvo ti nehovorí nič? veď si vedela že si v skúšobnej dobe, stačilo otehotnieť po skončení skúšobnej doby, prípadne mu to oznámiť po skúšobnej dobe.....

pipimonterova
autor
27. jan 2025

@liv1 tak ale nemame potom nikde robit a nemat prijem?Pretoze sme zataz??No taka zataz ako kazdy iny,kazdy moze z dna na den vypadnut a sa nepostavi viac ani z postele.Kazdy clovek je riziko,preco len my.Mne sa nezda,ze 4 paravrafy su neviem co.A to s druhym dietatom je na ocerke moja mama a chodi s nim na vysetrenia.No ta co nema mamu ci muza,ta chudera ma co robit dnes ked ju kazdy odsudzuje,preto ze ma deti...a zeny v tomto nedrzia spolu ani keby co je.

pipimonterova
autor
27. jan 2025

@mogaa ja som tehotna neplanovane,nebudem to tu vysvetlovat ako je to mozne.Som 6 rokov s mojim manzelom a nic a zrazu-a pritom nikto nevybocil...je to velka nahoda a my konkretne vieme aj preco(avsak uz neskoro)Napriek tomu sme stastni ze to tak je.Takze ty si planuj planovito,niekedy to podla planu asi nejde..nie kazdemu.

pipimonterova
autor
27. jan 2025

@janagem nie je to to iste lebo ja musim na vysetrenia kvoli tehu,avsak ten clovek to moze 3 mesiace hrat-bez paragrafu a potom frnk,na rok vypadok...logicke

janagem
27. jan 2025

@pipimonterova môže. A ty si sa mohla tri mesiace hrať a dávať to na iných lekárov xD dovolenky a tak :D Rovnako to možno nedokáže hrať. V mojej starej práci tak prepustili alkoholika čo nastúpil do prace, mesiac vydržal a po mesiaci zrazu absencia, potom že pn a zrazu sa prišlo na to že sa tak opil, že nedokázal vstať a žena zaňho vybavila pnku. Ver tomu že bol obratom prepustený. Takže kým ste v skúšobnej dobe, môže sa zbaviť oboch ak mu nevyhovuje.

A dala si to tehotenstvo písomne, hej? Len aby si bola na to krytá.

liv1
27. jan 2025

@pipimonterova ano je to nespravodlive, ale keby si ty mala firmu, na 100% sa pozeras na svoj prospech a nie na prospech niekoho ineho. Mylim sa?

zltalienka
27. jan 2025

@pipimonterova ak si mu oznámila tehotenstvo hneď po nástupe do práce a on Ťa z fleku neprepustil, tak Ťa len tak nevyhodí. Zrejme je rád, že mu tam za takých podmienok aké spomínaš niekto pracuje.
Sama si napísala že "akosi nema za mna zastup" "unho by som nemohla ist ani na marodku keby mi daco je,to by zosalel.Neviem no,citim sa ako robot bez prav." "vyhrazanie nemam pisomne.Povedal mi to medzi 4mi ocami "
To vcelku neznie ako "dream job". Teš sa, že čakáte bábätko, pochopila som to tak, že ste si naplánovali, ale chceli.
Možno Ťa koncom skúšobnej doby vyhodí, a možno nie. V ktorom si mesiaci?

rora26
27. jan 2025

@pipimonterova tak bohuzial doplatila si na svoju férovosť, na PN ist mozes nenechaj sa zastrašiť, ze nie.. cim skor tym lepsie… ako vidim to ti tu vypisujú asi same podnikateľky premúdrelé🤣… z vlastnej skusenosti som tiez v predošlej praci bola ako robot a nútili ma pracovat aj pocas PN, novu pracu som riesila este netehotna a po mesiacoch snaženia sa zrazu stalo, reci o plánovanom rodičovstve tu su na smiech, urcite by som uprednostnila pracu, pred možnosťou otehotniet, deluzie. 🤣 Vsak kazdy robi tak, aby zachránil seba, necjapem co sa podnikatelia cuduju. 🤣Zamestnavatel zdierat moze ale nahodou zamestnanec využije svoje prava uz je nepotrebný a ma zly vykon a pod. Ste smiesne. Autorka, Ak nemas dokazy ostava ti uz len PN. 🤔 kludne mi napis sukromne, poznam vela pák na takychto nasich slovenských podnikateľov, asi preto som nikdy neostala v strate ja. 🤭

janagem
27. jan 2025

Ja len pridám že o čas strávený na PN sa môže predĺžiť skúšobná doba, ak by si si ju dala počas práce ešte. Je to nepríjemné ale také su zákony. Možno to ten mesiac ešte potiahni, jedným uchom dnu, druhým von a potom to už nerieš keď budeš mimo skúšobnej doby, už budeš mať plnú ochranu

pipimonterova
autor
27. jan 2025

@janagem no ale tu ide o to,ked to urobi do 3 mesiacov.Uz druhy krat sa mi povyhrazal.Ako keby neviem ked mi to oznamil prvy krat.Ale tak nech si robi co chce.Praca snov to nie je,moze byt rad ze som tam a robim si pracu poctivo(ze som ochotna tam makat kym si najde nahradu) a ked toto nic neznamena,ked nemam hodnotu ako clovek,tak nech je to tak ako bude..Ked vidim ako ludia o..ebavaju kdekolvek a s cimkolvek a ja som taka poctivka vo vsetkom a mam zato figu borovu,len vyhrazky,tak ma nebavi vobec nic...Nech sa zariadi ako chce,urobila som maximum.Chora nie som a ani chroma

janagem
27. jan 2025

@pipimonterova veď jasne. Keď sa snažis, pracu si nájdeš aj potom. Akurát to, že by bolo fajn mať počas tehotenstva stále pomer. Veď možno je to fakt o Tom, že tam nikoho nenájde, tak ho ignoruj

sense
27. jan 2025

Bez ohľadu na to že ťa môže v skúšobnej dobe prepustiť aj tehotnú, samozrejme dôvod by si určite našiel aby to nemalo súvis s tehotenstvom, osobne by som nechcela robiť v práci kde sa mi vyhrážajú za to že si dovolím ísť k lekárovi.
Aj keď tebe zrejme ide asi o to aby ti vyšla materská. Inak by som sa na takú prácu s prepáčením vyprdla

pipimonterova
autor
27. jan 2025

@liv1 ale robili by pre mna ludia nie??Ak by som zamestnavala zenu musela by som s tym pocitat,ci sa mylim?Zeny tak trosku,troooooosicku ak odbocime od mamonu-byvaju casto tehotne.Asi ze by sa s tym mohlo pocitat ked ide o nasu biologicku predurcenost...Mna by nahnevalo asi ze dany clovek si ide dat zmenit pohlavie,co je aj vypadok na dva roky,to by ma zaskocilo ale tehotna zena tu niekoho ide zaskocit?Kam sme sa to dostali...

abbey1
27. jan 2025

@pipimonterova Trosku sa skludni. To nie je vyhrážanie. V skúšobnej dobe skutočne môže povedať ďakujem bez udania dôvodu. Skus pochopiť i ty ich. Keď hlásajú pracovnú silu, chcú človeka, ktorý bude u nich skutočne a co najdlhšie pracovať. Oni nie sú charita.

alex49
27. jan 2025

v skúšobnej dobe ťa môže zamestnávateľ vyhodiť aj keby si vedeila robiť stojku na hlave. To nie je o tehotných, mala si nechať tehotenstvo pre seba až do skončenia skúšobnej. Tri mesiace nie sú až tak veľa.

Strana
z4