Aký je plat učiteľa?
zaujímalo by ma, aký plat má učiteľ hneď po vychodení VŠ. a po akom čase (alebo akých kurzoch a pod.) sa mu plat zvýši. 🙂
@ilijanka a ked to amme tak super, tak pod robit do skolstva 😉 budes mat 11 tyzdnov dovolenky, budes si domov bravat pisomky, ci dikataty, slohy......a dufam, ze budes mat ziakov s takymi rodicmi ako si ty...kt. ta pekne psych. vycerpaju;)....nejedes vsak?......a vieme aj preco 😎
@sorciera24 Ty nemáš páru, aký som ja rodič, to nemá absolútne nič s touto diskusiou, tak neurážaj
Opakujem, užívajte si svojho krásneho povolania a zo mňa si nič nerobte, baby, veď je to len môj názor, tak neviem, čo Vás to tak vytáča.
@ilijanka prepac myslela som tvoje vyjadrovanie, lebo potom ked ma ucitel komunikovat s rodicom s tymto anzorom......je to na psychiku.......to je ako ekby niekto k tebe prisiel a urazil tvoje povolanie, ze tam nic nerobis....to by som si nikdy nedovolila! 😎
@ilijanka o akom nazore? o tom, ze ako sa maju ucitelia dobre, lebo pridu o jednej domov a maju plno dovolenky? Keby ten tvoj nazor bol co i len spolovice pravdivy, nemala by som s nim problem, ale nemas ani tusenie o ucitelskom povolani a podavas tu nazor typu JPP a s tym teda ja nesuhlasim, lebo je to uplna somarina..
@sorciera24 a das ty vypoved aby ona mala miesto?
ono ked je to ucitelstvo take strasne a za taky mizerny plat tak chodte pracovat inde dajte vypoved a hotovo... na vase miesta caka x dalsich kvalifikovanych ucitelov co to v pohode robit budu...
a nerieste tu tabulkove platy.. ked je ucitel sikovny a robi aj mimoskolsku cinnost tak ma v pohode plat v cistom 600 eur a to neni tak malo na to ze predsa len ma ake take volno najma ak je to zena a ma deti
som byvala ucitelka a zo skolstva som odisla preto lebo mam zlu imunitu a chytala som dost choroby od deti... ucila som rada dodnes som v kontakte s byv. ziakmi.. takze to neni o tom ze neviem o co go...
@maznacik007 ja sa nestazujem, mna praca bavi...ale neznasam, ked sa niekto navaza, ze ucitel nic nerobi....ja si vazim napr. kazde povolanie...a nedovolim si nikomu povedat, ze v praci hovno robi.....
preco by som mala dat vypoved?.....ved ona tam nechce ist robit ( a asi nema ani prislusne vzdealnie;))...a ja nechcem odist.....myslim, ze nemas ani apru o tom, ako funguje mimoskolska cinnost a kto ju plati....(ale to uz je o inom....)
ci akoze podnikat mam popri?
@maznacik007 ale kto sa stazuje??? ja tabulkovy plat nemam, s platom som bola uplne spokojna. Len sa mi dost nepaci, ked ide niekto zavadzat, ze vlastne co chceme, ked sme o jednej doma a mame plno dovolenky.. Ved to je uplny blud.
@sorciera24 preco ma urazas ze nemam paru o mimoskolskej cinnosti? ja som ucila matematiku a informatiku a veru mimoskolskej cinnosti som mala dost.... a vedenie to ocenilo na osobnych priplatkoch, rovnako aj to ze som pripravovala ziakov na olympiady a sutaze, a robila aj niektore projekty....
a ano mala som aj kolegov ktori nerobili nic navyse... ucili len z ucebnice... nevymyslali nic nove motivacie, nepripravovali deti na predmetove olympiady a niektori aj v kabinete popijali.... a dodnes ucia.. ja som proti pausalnemu zvysovaniu tabulkovych prijmov v skolstve.... ale aj v zdravotnictve..... a ak ta uraza ze ucitel nic nerobi tak sa prezentuj svojou pracou a nie urazkami tych ktori maju skusenosti aj s tymi inymi typmi ucitelov....
@sorciera24 zasa urážaš, že nemám vzdelanie, ako to vieš? Ja si prácu učiteľov vážim, len som chcela poukázať na to, že má aj svoje pozitíva a nie len samé negatíva,
@kvetinqa veď celá táto diskusia je o sťažovaní, nie? Inak, 😉 nikdy som tu netvrdila, že nič nerobíte
@maznacik007 pozri, ked penaize ma vedenie, tak ta oceni....nasa skola je momenatalne v minuse, co sa tyka rozpocte.....my navyse nedosatneme nic, mozeme sa aj potrhat.....a tiez nie som typ ucitela, co uci len z ucebnice (kedze maloktore su robene dobre...) a ano, suhlasim, bohuzial su aj typy ucitelov o akych pises, apradoxne ti vzdy mali vacsie plusy ako ti, co makali najviac.....
@ilijanka a mas pedagogicke vzdelanie?
@ilijanka ak mi ukazes co i len jednu MOJU staznost, tak uz budem ticho. Ja som naozaj so svojou pracou spokojna, reagovala som na tvoj prvy prispevok o tom kolko mame dovolenky a ako sme doma o jednej... Flakacov najdes v kazdom jednom povolani a s tou dovolenkou to vobec nie je take ruzove.. Takze pausalizovat sa to neda...
@maznacik007 a kde cakaju ti ucitelia? ... lebo nejako pokial ja viem sa absolventi VS pred tabulu nehrnu 😀
inak super tema 😀
baby, aj ja napíšem svoj názor.....odmalička som chcela byť učiteľkou, takže som ani nerozmýšľala, akú vysokú školu si vybrať....zvolila som si angličtinu s biológiou, prácu som si našla hneď......učím druhý rok, ešte nie tak dlho, ale keďže som teraz vymenila školu, tak môžem porovnávať.....môj nástupný plat bol 499 v hrubom (ale dostávala som o čosi menej, lebo som nemala 100% úväzok), mala som hodiny aj poobede a aj krúžok, z 5tich dní v týždni som domov chodila 3x o pol piatej a 2x o tretej, mali sme dovolené školu o 13:00 opustiť, čo vám poviem, v pondelok som učila do 10:00 a do 13:00 som tam musela sedieť.........teraz som vo vyššej triede, hrubý plat je 533, ale zase dostanem o čosi menej, lebo zas mi chýba jedna hodina, odísť môžem akonáhle mi skončí vyučovanie, ale jeden deň v týždni (ešte riaditeľ nepovedal ktorý) budeme ostávať, aby sme boli k dispozícii rodičom, dostali sme písacie pomôcky, každý učiteľ má notebook a v každej triede je interaktívna tabuľa........a teraz si nemyslíte, že domov utekám len tak, ja potrebujem na svoje prípravy hodín, písomky a ich opravovanie pokoj, v robote, kde stále niekto rozpráva a chodí hore-dole sa neviem sústrediť, svoj kabinet nemám, aby som sa tam zavrela, takže pre mňa je veľkou výhodou, že môžem odísť a urobiť si všetko v pokoji doma......s prácou som spokojná, no myslím si, že by sme si po tak náročnom štúdiu zaslúžili aj adekvátne platové ohodnotenie
tak vám prajem, kolegyne, príjemný začiatok nového školského roka a študujúcim úspešný akademický rok 😉
P.S. čo sa týka zdravotníctva: minulý týždeň som bola na odber krvi, no ani sestra ani doktor neboli schopní mi ju odobrať.....za čo to chcú vyššie platy? prečo by ich mali dostať všetci paušálne? ani my nedostávame rovnaké osobné príplatky......tak nech sa uvedomia.......
@ilijanka nezdalo sa mi, ze si ju vazis....len z tvojich slov vychadzam...myslim, ze diskusia nebola o stazovani, ale zakladatelka sa pytala na plat ucitela.....co jej piseme...
@maznacik007 ako dlho si mimo skolstva? Lebo po reforme uz vacsina ucebnic je nepouzitelna, takze vacsina kolegov ucebnicu ani nema. Aspon teda u nas, neviem ako to je na zakladkach. A ani ta mimoskolska cinnost a olympiady nie su to, co byvali... My napriklad aj na kruzku musime vykazovat dochadzku, ak mi dieta nepride, musi priniest ospravedlnenku atd.. a tak sa radsej na kruzok nikto neprihlasi, tym padom aj pripadne peniaze z kruzkov nedostanes...
@kvetinqa presne, tak je to aj u nas.....ucebnice nepouzitelne, mam kruzkov na mraky, robim akademie, vianocne programy.....no momentalne nie su peniaze....tak ako z coho mi tie penaize maju ako narast?
@sorciera24 s tým vzdelaním narážam na toho smieška za tou poznámkou, ja si z vás posmech nerobím a hlavne nehodnotím vaše rodičovské kvality na základe tejto diskusie ( čo by teda pedagóg už nemal vôbec) 😉
@kikaneu tak to si na tom, co sa tyka vybavenia dost dobre. Ja som zamestnana na jednom z lepsich gymnazii v BA, notebook mame jeden na budovu- budovy su dve, v tej druhe, su NB dva. Ja som si bezne nosila svoj notebook. Multimedialne ucebne s interaktivnou tabulou mame na celej skole tiez dve. A to mame okolo 1000 ziakov a 90 ucitelov.
Pisacie potreby sme nedostali, kopirku mame obmedzenu- 150 stran na mesiac!!!
@ilijanka myslela som tym, ze asi preto ti nemozem uvolnit miesto, ked nemas pedagogicke vzdelanie (nie vzdelanie)....no sorry za smieska, ale toho pouzivam vsade a casto 😉 😉
@kvetinqa tak ja učím na základnej škole v dedine, všetko to multimediálne vybavenie majú z projektov, stále robia akési projekty....čo je fajn.....na tej predchádzajúcej škole sa nerobili žiadne, za celý školský rok sme nedostali nič, aj kancelársky papier sme mali každá svoj a nepočúvali sme nič, len nemáme peniaze, obmedzte tlačenie, príďte si k ekonómke kopírovať......z toho dôvodu som niekoľkokrát presúvala písomky, lebo ekonómka nestíhala a kopírku mala nastavenú tak, že niekedy na tom prefotenom papieri nebolo nič vidieť......a teraz im dokonca zo zborovne vzali tlačiareň a notebook zo zborovne je napojený na tlačiareň u ekonómky.......čisté sledovanie, kto koľko tlačí......proste paranoja, hlavne, že sa s tým, že nie je dosť peňazí (podľa mňa bolo, ale sa využili na iné účely) nič nerobilo ani nerobí
@kikaneu my mame aj kody na kopirku, aby sa vedlo, kto kolko kopiruje.....ja uz chodim fakt len v nutnych pripadoch 😒
@sorciera24 postavené na hlavu všetko.....hlavne, že od nás chcú, aby sme išli s dobou, využívali techniku....a škoda slov
@sorciera24 my tiez 😀
Pridávam sa k zanieteným učiteľom 😉 Pracujem v školstve dokopy 5 rokov...nástupný plat hneď po skončení SŠ (v MŠ) bol na zaplakanie. Urobila som si VŠ, našla si prácu v škole,ktorá ma nesmierne baví a nástupný plat bol ooooveľa uspokojivejší v porovnaní spred 5 rokov dozadu. Som tiež prekvapená z čistej mzdy,ktorú uvádzate...neučím ani na dedine a plat mám, dá sa povedať oveľa lepší. Učím na SŠ, v práci trávim 9 hodín! nakoľko dochádzam a chodím spojmi,kde sa nemusím tlačenkovať so žiakmi...robím si tak gro roboty- skoro ráno,keď je v škole kľud a poobede,keď je tam opäť kľud. Domov sa tak snažím nosiť si toho minimum. Myslím,že si svoju prácu robím poctivo a vedenie to vie aj na osobnom patrične ohodnotiť. Je to vyčerpávajúce, hlavne komunikácia s rodičmi,ktorí sú na svoje deti čoraz viac úzkostlivejší, viac dajú za pravdu deťom,ako učiteľovi...cez prázdniny makať na plánoch a v auguste už uvažujete,ako a čím obohatiť hodiny,aby ste zaujali deti,puberťákov,aby ste v ich očiach neboli trápna a nudná...aby sa na hodiny aspoň trošku tešili a nezívali za každou vašou vetou...uvažujete ako sa prihovoríte na rodičku rodičom,čo im poviete,aby vás nevnímali ako mladú,neskúsenú hus...no nemenila by som! Každá práca je náročná a o to viac pre človeka,ktorú ju ma rád a ktorý sa ju snaží vykonávať najpoctivejšie ako vie! 😉
@zuzanockamt no neviem ake mas info ty ale napr trnava je problem najst ucitelske miesto.... ja som uz teda mimo obor ale stale sa stretavam s byvalymi kolegami .... a uz to neni veru tak a najma teda v regionoch ze mna napr. boli prosit aby som sla ucit ked mala mala rok a pol... ale staci sa pozriet tu to je vas kraj
http://www.ksuza.sk/volne.htm
a spocitaj kolko ucitelov hlada miesto len za mesiac august... podla mna to s tymi miestami neni take v skolstve ako ty hovoris ze ta v pohode zoberu .... a cakaju s otvorenou narucou... u nas dedina TT kraj sa na miesto vychovavatelky na zastupovanie pocas PN na nejake tri mesiace hlasilo desat kvalifikovanych vychovavateliek...

@ilijanka stoj si za cim chces, nemozes ani len vediet kolko zarabaju ine sestry, tak isto ako netusis kedy ucitelia chodia domov a kolko zarabaju oni... Takze ziadnu pravdu v tom nevidim. Ale s tebou nema zmysel diskutovat.. Pekny den.