Čo mamičky ocenia v zamestnaní?
Ahojte mamičky.
Máme malú firmu a plánujeme prijať zopár nových zamestnancov, zaujímalo by ma však to, čo ako zamestnanec oceníte?
Nenarážam na "bežné" veci ako je dobrý plat, priateľský kolektív, dobrá atmosféra... Skôr ide o to, čo vám (alebo aj vášmu manželovi) pomôže k tomu, aby vám zamestnávateľ vytvoril také podmienky, že vo firme budete chcieť dobrovoľne zostať a hlavne pracovať v PLNOM nasadení.
Mali by vám byť umožnené aj dlhšie neplatené prestávky /napr.ráno, že si odbehnete odviesť deti do školy/, alebo ... ?
Často čítam, že majú najmä ženy so zamestnaním po materskej/rodičovskej problém. Dôvodom sú aj časté choroby detí - čo by vám pomohlo v takom prípade? Ako by ste chceli zamestnávateľovi nahradiť zameškaný čas, aby to bolo podľa vašich predstáv naj? Ďakujem
@oliolijanka a neviete s tým niečo spraviť?
@iwesska lenze ty si prvy príspevok formulovala tak, ze nie je fer, ze bezdetni maju rovnako vela dovolenky, napriek tomu, ze rozmyslaju iba nad tým, kam sa pojdu zabavit. Cize to vyznelo tak, ze si ju nezasluzime. Mne by v zivote nenapadlo pytat napriklad akykolvek financny bonus, naopak, ja vam rodicom doprajem, ak by mali rodicia benefity v podobe firemnej skolky, taborov, prispevku na tabory pre deti, alebo proste akéhokoľvek prispevku navyse, flexibilny uvazok, skrateny pracovný cas, možnosť dorobit si veci doma alebo v inom case, ktory im vyhovuje, nepoviem ani slovo a vsetky tieto benefity vam prajem. Ale povedat medzi riadkami, ze bezdetny si nezasluzi rovnako vela dovolenky, lebo s nou nema co robit, to akoze nie
@veve889 100% súhlasím Niekde som počula že 2 mesiace prázdnin je prežitok z čias Márie Terézie - keď zaviedla povinnú školskú dochádzku tak jej poradili že cez leto keď je na poli najviac roboty by rodičia deti do školy neposlali a preto tie 2 mesiace ktoré teraz maju rodičia problém vykryť.
@oliolijanka Ešte si nepochopila že pre firmu máš aj dýchať a prácou tráviť všetok čas? Ďalšia fáza bude feudalizmus. Veď aj 2 dámy v diskusii sa nadchýnaju us systémom a nariekaju nad akože štedrým slovenským zákonníkom práce 😂 Keby videli nemecký asi by ich rovno porazilo 😆
Autorka prepáč že spamujem diskusiu ale na panicky podnikateľky čo sa na MK potlapkavaju po pleci a nariekaju nad tým že zamestnanci nechcú robiť 24/7 najlepšie za minimálku mám už doslova alergiu 😂
Som rada že sa stále nájdu výnimky ktorým na zamestnancoch záleží.
@letfenixa Ja hlavne s tym nechcem nic robit. Pride mi to uz tak nevhodne, tak obtazujuce, ze som presvedcena o nezmyselnosti vysvetlovania.
To je ako vysvetlovat opitemu, ze nema byt hlucny.
Urcite nebudem ziadat zamestnavatela, aby mi v case pracovneho volna neposielal emaily.
Ja to mam u seba vyriesene. Ja som iba chcela pomoct autorke, ze nie "firemne ponozky" robia dobreho zamestnavatela.
@autorka Tak isto rozne teambuildingy, firemne akcie. To uz rozbilo tolko rodin a sposobilo fluktuaciu zamestnancov. Na svk Sodoma a Gomora. Ja pracujem mimo svk a tu si na to davaju velky pozor. Vylety, vecierky, jubilea...to sa vsetko kona v sprievode partnera, na firemne vikendove akcie/lyzovacky su vzdy pozvane aj deti zamestnancov.
Takto sa nadväzuju naozajstne priatelstva alebo dovera medzi kolegami, dobra atmosfera na pracovisku. Spravit domov v praci, nie pracu v domove.
@eleanor2510 Vobec som to tak nepovedala. Ja som nechcela, aby ste vy mali MENEJ dovolenky, stale by ste mali 25 dni a my o 5 viac. Pokojne to vymenim za nejaky trapny prispevok na tabor, ktory stoji 150+e na tyzden. V lete je takych tyzdnov 8. Stacilo citat s porozumenim a mohla si si usetrit to vysvetlovanie. Za to vystatovat sa ako bezdetni robia pomaly 2x viac, aby suplovali matky na PN,ci OCR je ozaj fer. Zavidiet choroby, to je na SK "in"👍
Autorka, pytala si sa na benefity,ktore by sme uvitali. Ja neviem,ci rozpravam po korejsky,ze to tu vzdy niekto prekruti. Kde som pisala,ze v lete nerobim? Cele toto leto som nebola nikde. Slovom NIKDE. Trcala som v robote,deti chodili po taboroch, boli u babky tyzden a chodili s muzom doprace,alebo s nimi bol doma. Par dni som s nimi bola ja,aby som si usetrila dovolenku na vianocne prazdniny. Hadam si nemyslis,ze keby mal rodic 5 dni dovolenky navyse,tak v lete do prace nepride😀 Ved si to rozdeli pocas roka. Je to len o ochote zamestnavatela zohladnit u zamestnanca aj moznost regeneracie. Pretoze vedia,ze oddychnuty zamestnavatel im prinesie lepsie vykony. Preto niektori platia aj nadstandardne preventivky a pod. Flexibilny prac.cas je fajn,akurat,ze to nic nemeni na tom,ze si aj tak odpracujes denny fond,nijako mi to zivot nezlepsi.
@cecilia29 Presne tak. Cely problem nie je v tom,ci je niekto PN alebo OCR ,ale ze firmy rataju s tym,ze nikdy nikto neochorie a neexistuje zastupitelnost. Ale to je chyba zamestnavatela,nie zamestnancov. Kazdy moze kedykolvek ochoriet,aj dlhodobo,aj ked nema deti a jeho kolega za to predsa nemoze otrocit. Ja mam pocit,ze pre tento nas system su matky akurat tak pritazou.
@iwesska Zbytocne, to fakt pochopi, az ked bude mat deti.
Teraz napisem z mojej skusenosti, podla mna nie je problem vacsiny zamestnavatelov, ze deti alebo matky s detmi, ale to, ze neexistuje zastupitelnost, lebo setria kde sa da. Proste zoberie sa jeden clovek na 2-3 pozicie, aj keby len na jednu, ale nie je tam potom nikto, kto by ho zastupil v pripade potreby. Nie kazdy ma pracu, ktora ho v kancelarii pocka alebo sa potom moze pototo od roboty a rovno tam po navrate z dovolenky spat. Toto kym nepochopia slovenski zamestnavatelia, tak nepomozu benefity. Jedna znama pracuje v mensej firme, kde nedokazali uz rok a pol zohnat cloveka do skladu, ktory by tam vydrzal s niekym dalsim (su tam kvoli tazkej fyzickej praci a dvihaniu paliet s tovarom preferovani muzi, zeny len na balenie trebars). Neexistuje, kazdy tam je par tyzdnov, mesiacov a bud odide alebo proste ho vyhodia, ze nezapada do kolektivu.....no tak nech sa paci, ludia by aj pracovali, ale u takychto zamestnavatelov?
Určite HO podľa potreby a pohyblivá pracovná doba.
@cecilia29 moja kolegyna as vratila po materskej a smejeme sa jej, ze premotivovana matka, co furt sedi v robote ked moze mat HO. A ona ze "Ale ja si chodim do prace ODDYCHNUT"😂
Pohybliva pracovna doba, moznost HO. Napr. Idem do office napr. na 4h nevyhnutne veci, co sa neda z domu a potom doma alebo v noci robim to co sa da z domu. Zalezi od pracovnej naplne. Fajn je aj firemne auto na sukromne ucely alebo aspon dojazd domov (nech nemusi este mat aj svoje a aj tak jedno z nich vzdy len stoji). Mobil a PC beriem ako samozrejmost.
@anickaaa6aaa ale to je tiez tvoj problme, pre mna je to dobry napad.. bohuzial fajciarov nemame :DDD lebo to eliminujeme hned na pohovoroch, ale uzaj by to dostali keby ano... Ak to niekto chce poskytnut, tak je to jeho vec.
Páči sa mi v práci jedna vec a to je tzv pandemicka kompenzácia, t j ročný jednorazový príspevok 500 eur za náklady spojené s HO.
U manžela sa mi páči preplatenie PNky a životne poistenie.
Osobne ma nezaujímajú vwci ako deň deti, Mikuláš, neznášam to🙂
A páči sa mi prístup, urob svoju prácu kedykoľvek počas dňa a kludne odbehni, keď potrebuješ. Partnersky prístup.
mne by sa napr pri officovych pracach pacilo keby niekedy mohli deti prist v pohode do prace, pockat tam atd.. nie vsade sa to da.
homeoffice povazujem uz za automaticky, ked ide o rodicov malych deti
Velmi sa mne paci 4dnovy pracovny tyzden...
A u nas napr. si mozu odbehnut vybavit veci pocas dna, sem tam, zase nie kazdy den. Ale vzdy musi niekto ostat v praci samozrejem :DD zakaznikov vybavit :DDD
My mame v kolektivnej zmluve PN 85% prijmu brutto ,to velmi ocenujem. A z casti flexibilny cas,ze od 8 -14musim byt v praci a je na mne ze ci pridem na siestu alebo osmu ale aby som mala 8h odrobene,ak viacej tak piatok mozem skoncit o 12h
@muchotrafka298 ale jasne . Ako ja som doma na rodičovskej už 6 rokov. A co by dom dala zato keby môžem sediet v teplej kancelárií s kávovarom 8 h 😀 ...
@cecilia29 ona nam tvrdi, ze konecne sa moze rozpravat s dospelymi a ist na zachod v klude a ist sa najest 😂
@anjelicek26 ja som bola fajciar a oceneny top performer. Stihala som viac prace, ze menej casu... takze mne by sa tym padom krivdilo 🤷♀️
Autorka - mna by najviac potesil flexi cas, nadrobit a dorobit ak sa da. HO si pisala, ze padlo kvoli typu pozicie.
Ale inak sa ludom len velmi tazko zavdacis, mala som pod sebou 10-14 clenny team a teda to boli vojny aj z totalnych debilin 😆 ti co maju deti si myslia, ze slobodny si maju prispodobit dovolenku im - Vianoce boli specialne sialenstvo. Nehovoriac o OCR a tahani za tych co kazdu chvilu vypadnu. Dost pomoze ak si mozes naddimenzovat pocet ludi v teame a tak ak niekto vypadne vie ho team zastupit bez toho aby sa ludia citili, ze maju toho extremne vela.
Sick day, súkromné voľno- v prípade nutnosti môcť odísť z práce a vybaviť čo treba. Potom si chýbajúci čas v danom mesiaci odrobit alebo čerpať z nadčasiu. kratšia prác doba v piatok o 1-2h.
Moznost "sick day", ako uz zaznelo. Flexi prac doba - ak treba tak spravit povinne hodiny na pracovisku (co ja viem od 9 do 14), a ten zvysok flexibilne.
Nemozem suhlasit tu s napadom, ze rodicia by mali mat o 5 dni dovolenky viac. Ale myslim, ze by mala byt moznost skratrneho uvazku, neplateneho volna, pripadne moznost si "prikupit" viac dovolenky.
V takom pripade si potom moze rodic v lete vziat neplatene volno pocas prazdnin a vykryt detske prazdniny. Tu je ale problem ten, ze to zas budu len matky robit, lebo chlapi, kedze maju vacsinou ten plat vyssi, budu zostavat v praci.
Ono sa to zda na prvy pohlad lahke, ale je to cele zacarovany kruh.
Podnikovu skolku, alebo opatrovatelku, druzinu, to by bolo fajn.
Mne by sa pacila cistiaren a posta v areali (alebo blizko), celonocne bezpecne parkovanie (aj cez dovolenku).

@oliolijanka u nas bola hadka velka ohladom posielania veci po standardnej pracovnej dobe. Ked si dve kolegyne skocili do vlasov, ze jedna zacina pracovat kvoli rodinnej situacii o 19,00-20,00, ked nasa pracovna doba standardna konci a ta druha je nahnevana, ze musi riesit veci ked ona jej napise. Ja po 17,00 ako je moj koniec pracovnej doby (nemame flexibilnu pracovnu dobu) na mejly nereagujem ani ich necitam. Ale viem, ze je to tazke niekedy oddelit. Takze sa to nedeje len u teba, tak ak chces ist do inej prace kvoli tomuto, tak mozno spadnes z blata do kaluze.