Čo si myslíte o uplatnení v IT?

6. máj 2024

Čo si myslíte o uplatnení v IT? Teraz sa tam dá dostať a dobre zarábať ale osobne si myslím, že každý druhý je IT génius a študuje, pohybuje sa v tej oblasti. Ak to takto pôjde naďalej (a pôjde, je čoraz viac študentov), tak možno o 5 rokov sa tam bude problém uplatniť, bude toľko absolventov. Naprikald ako také právo, dá sa tam dobre uplatniť a zarobiť ale nie je to ľahké, je toľko právnikov. Alebo máte na to iný názor?
Dcéra silou mocou chce študovať informatiku ale až budúci rok maturuje, tak kým skončí situácia na trhu môže byť úplne iná, pre ňu neprospešná.

jamimo
6. máj 2024

ak má dcéra predpiklady a baví ju to, prečo. nie??? Doba sa dynamicky mení, a ak bude zdatná, vo svojom ako ryba vo vode uplatnenie nájde vždy.

tttbb
6. máj 2024

IT ma vela odborov a ak uz kriza zasiahne IT sektor, tak neviem kde by potom boli ostatne povolania.. Absolutne sa buducnosti v IT nebojim, nie je realne aby bolo niecim nahradene. Vies kolko ma priemerna firma sluzieb/serverov/technologii/sietovych prvkov, ake su celosvetove trendy atd.. Prinajhorsom sa preorientujem v ramci IT na inu specializaciu. A ked ju to bavi tak nie je ani moc co riesit.

30katrusa40
6. máj 2024

A ktorú oblasť z IT? Ja som chodila už na strednej na IT odbor. A nech si tvoja dcéra nepredstavuje že všetky časti z toho sú len sedenie za pc a práca z domu. Ak chcete robiť siete musí vedieť narábať aj káble. Keď servis tak rozoberať zložiť vyčistiť. A ver mi v počítačoch sa nájde kadečo keď dáš dole kryty. Ale ak ju to baví nech ide do toho. Mňa to bavilo veľmi a keby sa situácia nezmenila tým že mám postihnutého syna stále by som sa tomu venovala . Po maturite som mala prácu do 14 dní. A nebolo treba mat ani vysokú. Nebol problém nájsť prácu aj bez titulu.

marianarem
6. máj 2024

Tam.uplatnenie bude. Coraz viac veci zacinaju robit pocitace a roboty miesto ludi a niekto to vsetko musi programovat. Ak nahodou aj zacnu roboty robit za nas vacsinu veci, tak tato.praca tu bude.

regina22
6. máj 2024

It je moc široký pojem a je to budúcnosť. Treba veľa informatikov

dorottka
6. máj 2024

V IT sektore uz kriza je… v USA je layoff jeden za druhym a mnohi aj seniori si nevedia najst pracu a to aj dlhsie obdobie, staci pogooglit. Ku nam sa dostavaju uz jemne zachvevy, len zatial to este nie je az tak vidiet… presne ako si pisala, trh je presaturovany, kedze kazdy chcel ist do IT. Ked si topka, pracu si najdes, ale platy uz tam znacne klesli a hlavne firmy si extremne vyberaju, interest rates su vysoko, juniors su na tom uplne najhorsie, tych nechce vobec nikto, firmy uz moc nemaju peniaze na ich zaucanie, chcu hotovych ludi.

13uzivatelka11
6. máj 2024

@30katrusa40 myslím si že jej dcéra nechce ísť ťahať siete a opravovať počítače.. Ja nepoznám v okolí ani jedného itckara co to robí a majú robotu presne iba o sedení za počítačom...

petamich
6. máj 2024

prosim a vysvetli mi najskor niekto, co si predstavujeme pod IT? 🙂 lebo IT je velmi siroky pojem a IT specialisti, odbornici na technologie xy (ktore sa vyvijaju, dynamicky menia a dopyt je stale), tak po nich dopyt je a vzdy bude, tak nech si dcera pripadne dobre zvoli a ked aj nezvoli, tak zmeni specializaciu a nauci sa nieco ine resp. rozsiri existujuce znalosti

nemyslim si, ze pod pojmom IT autorka myslela infrastrukturu a tahanie kablov a spravovanie servrov

slniecko5
6. máj 2024

Nie, neskončí to, cybersecurity a AI specialists budú potrební x rokov

https://www.theforage.com/blog/careers/jobs-of-...

Btw, syn ma o hodinu prijímačky na strednú elektro 😉.

taynee
6. máj 2024

IT nie je iba o vývoji, je tam kopec pozícii, ktoré zastávajú ľudia a aj budú. Product owner, Scrum master, Project manager, Customer support, big data mining, zameranie na cloudové riešenia - Azure, AWS, na Testing či už QA alebo AQA. Vždy tam je a bude priestor. Čo bude o 150 rokov nevieme.

sevrin
6. máj 2024

@13uzivatelka11 len treba zdôrazniť, že to "sedenie za počítačom" treba aj vedieť 🙂
Ak ťa posadím za počítač a poviem ti, nakonfiguruj zákazníkov DNS záznamy tak, aby mu root doména ťahala stránku zo serverov WIX, subdomény zo serverov registrátora domény, MX záznamy nastav na servery Google, do SPF záznamu okrem Google servera pridaj aj server MailChimp a DMARC záznam nastav tak, aby ti na email chodili reporty o zlyhaní kontroly DKIM, tak fakt tam budeš len sedieť ak to nebudeš vedieť nastaviť 🙂

slniecko5
6. máj 2024

Čo skončí a už vlastne pomaly konci sú shared service centres, call centra atd.

autor
6. máj 2024

Dcéra sa zaujíma hlavne o dátové analýzy a kybernetiku podľa toho čo hovorila

dorottka
6. máj 2024

Ak ju to bavi, tak nech do toho ide. Vasen a realny zaujem je nenormalna vyhoda a prave to su ludia, ktori v tejto sfere vydrzia, aj ked je horsie. Ak chce studovat, nemusi sa zameriavaf na nic konkretne, najma nech sa nauci chapat IT a rozmyslat, v tejto branzi treba byt flexibilny. To je presne kamen urazu toho, co ludia nazyvaju IT u nas, vacsina su one trick pony, kedze tie ich znalosti sa daju naucit v priebehu par mesiacov a zvladne ich hocikto, kto ma cas, trochu iq a chut. Na to jej ale skolu netreba a tu bude za par rokov velky konkurencny boj, lebo je to presaturovane a nie je az taky problem najst ludi, najma teraz, ked kazdy chce byt remote - bojujes proti celemu svetu. Vyssie specializovane pozicie su o vyssom studiu. Ale nech si pozrie o com je “AI” vyvoj, machine learning a tak… to je asi to najmatematickejsie, co je a tak to aj dlho bude 🙂
Zlate casy, ked sa do IT za relativne slusne prachy dostal kazdy, kto dychal, su uz zial pomaly prec, firmy uz nechcu ani skolit a uz vobec nie vychovavat si ludi.

slniecko5
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
6. máj 2024

@slniecko5 plánuje sa prihlásiť na obe, potom sa uvidí 🙂

surama
6. máj 2024

Je to ako v kazdom inom odvetvi. Uplatnia sa ti najlepsi. IT sa velmi rychlo vyvija, stale je potrebne sa ucit nove a nove technologie. Na Slovensku teraz IT firmy potichu znizuju stavy, len sa okolo toho nerobi humbuk. Mohla by sa zamerat na umelu inteligenciu, to si myslim, ze do buducna bude top oblast. Takze za mna ano, nech to ide studovat, ale samotna skola nestaci, tak ako vsade. Bude sa musiet snazit robit veci naviac, aby sa odlisila a po skole mala nejake portfolio, ktorym sa bude prezentovat.

surama
6. máj 2024

@slniecko5 Akurat brat o mesiac konci na TUKE informatiku, tak ti mozem posunut cloveka 😀

slniecko5
6. máj 2024

@surama som na RD, ešte nepracujem😄😄.
Ale Diky😁😁.
Ale napíšem IP.

sevrin
6. máj 2024

@dorottka neviem čo sa deje v USA, ale v Nemecku je už kríza, ktorú sa údajne už nepodarí prekonať. Ale asi trochu iná o ktorej si písala ty.
https://www.teraz.sk/ekonomika/nemecko-celi-zho...

AUTORKA dcéra nech ide študovať IT a čo ju baví. K tomu nech sa učí angličtinu (najmä technickú) a nemčinu (pre obchodný styk). Ideálne taký obor, kde bude môcť aj praxovať, to jej dá veľmi veľa a keď bude dobrá, tak si len luskne prstami a firmy sa o ňu pobijú.
IT nie je o tom, že Joža postavíme k pásu, Jano mu ukáže čo má robiť a Jožo po hodine už robí sám. IT je o tvrdej práci, naberaní skúsenosti a učení sa dlhé roky, pokým sa z človeka stane taký špičkový ítečkár, že si bude môcť vedieť dobre zarobiť. IT je veľmi široký pojem a bežní ľudia si myslia, že každý ítečkár automaticky zarába niekoľko tisíc mesačne. To pravda nie je, k tomu sa treba vedieť prepracovať cez správne zameranie.

styrizuby
6. máj 2024

Urcite ano, je dobre ist tymto smerom a este lepsie, ze dceru to bavi a sama sa tomu chce venovat. To je dobry zaklad. Robim v IT a kvalitnych IT ludi je stale ako safranu, hoci je to lepsie ako po minule roky. Ako tu pisu ludia, IT sa stale vyvyja a roboty je tam kopa. Ak bude rozumiet IT, ale ma aj dobre komunikacne zrucnosti a ake take EQ, ma velku konkurencnu vyhodu. Okrem toho sa stale viac pretlacaju pravidla zamestnavania zien a muzov v pomere pomaly 50:50 v jednotlivych profesiach. Ak to pojde tymto smerom, kedze je zena, tak uz teraz je zamestnana.

dorottka
6. máj 2024

@sevrin na tuto temu ti viem najst clanky pre aj proti, okrem toho, ze som vyvojarka uz velmi dlho, pracujem v tech vzdelavani pre mnozstvo institucii a teda sledovanie tych trendov je defacto moj chlebicek. Je jasne, ze specialistov bude treba vzdy, ale vacsina ludi specialistami nie je a na to aby nimi boli, tak to chce sialeny grit, ten vyvoj ide sialene dopredu a coraz rychlejsie. Uz teraz vidim, ze firmy aj u nas a ano, aj v Nemecku, znizuju stavy, ale v tom zmysle, ze si nedrzia zvlast pozicie pre product ownerov a trebars QA, trend je rozsirovat kompetencie uz existujucich ludi, teda ako sa hovori nosit viac klobukov. Nepovedala som, ze IT konci, len ze uz skoncili zlate casy, kde za vikendovy kurz scrum mastera clovek dostal plat ako neviem aky specialista. A to nemyslim zle, ale boli free money, kazdy do IT investoval ako pred dot com bublinou. IT je cyklicke, cize sa striedaju dobre casy s horsimi. Clovek, ktoreho to bavi, vzdelava sa a je ochotny byt flexibilny, je v bezpeci. A plati tu klasicka umera - coho je malo, to je drahe a naopak. Teraz je tolko bootcampov, kurzov, lebo kazdy chce byt v tejto branzi a na mnohe pozicie netreba dake extremne zaskolovanie, ze jasne, ze sa to prejavi neskor na oceneni. Nie je take zriedkave, ze v inzeratoch uz vidis ako nutnu poziadavku informaticke vzdelanie (VS). Hovorim samozrejme o celosvetovych trendoch, ale to je globalny market, slovensko nie je izolovana jednotka, vsetko je na sebe zavisle.

Suma sumarum - ak to dceru bavi, nech do toho ide.

slniecko5
6. máj 2024

@dorottka to súhlasím, čaká nás celú spoločnosť zásadná zmena práce a flexibíita je kľúčová.

sevrin
6. máj 2024

@dorottka no však ja nehovorím, že nie, vďaka nástupu AI veľa programátorov môže skočiť, ktovie čo bude za pár rokov, kam sa to pohne. Vo firme sme si chceli vytvoriť nejaký generátor určitých skriptov, programátor by na tom robil možno pol dňa, Chatu GPT sme len napísali čo chceme a ten viťúz nielenže fakt niečo vytvoril, ale ono to dokonca aj fungovalo a normálne to používame 😂
Čo sa týka dnešných programátorov, je tak trochu na škodu, že majú k dispozícii počítače s osem jadrovými procesormi a 32 GB RAM, to keď niekedy vidím, čo všetko sú schopní odfláknuť, až sa za hlavu chytám, potom hlavne že nadávajú, že máme slabé servery. Posadil by som ich za počítače so 16 MB RAM procesorom Intel Pentium 233 MHz, tam by sa naučili kódovať a optimalizovať. Staré zlaté časy, keď sme hľadali možnosti ako využiť každý megabajt.

martinka17
6. máj 2024

Aby bola dobrá a uplatnila sa nepotrebuje školu, ale potrebuje mať v hlave správne nastavenie, vedieť reagovať na zmeny, pravidelne sa učiť a vzdelávať, mať schopnosť adaptovať sa okamžite na zmeny a nezaspať dobu... je to fakt náročné, mnoho mojich koleov stagnuje a je frustrovaných, lebo nemajú rady zmeny, tie tu máme "požehnane". Jedna vec je pracovať v IT a druhá je mať sa dobre v IT. A ináč - IT nie je že 8 hodím ťukám do klávesnice a potom sa vypnem 🙂 aj na to treba myslieť

13uzivatelka11
6. máj 2024

@sevrin a to mne načo hovoríš? Nemusíš sa vychvalovat ze ty tomu rozumieš co si napísal 🤷‍♀️ Myslím si že oni vedia čo robia, ako to tu bolo spomenuté IT je veľmi veľký pojem a to co vieš ty, nemusí vedieť niekto iný v IT odbore, ale vie niečo úplne iné.

melanta
6. máj 2024

až budúci rok maturuje, tak kým skončí situácia na trhu môže byť úplne iná, pre ňu neprospešná - akože čo sa stane za tých 6 rokov, čo skončí SŚ a VŠ??? Nastane doba kamenná a zrazu IT už nebude treba? Nie, IT je sektor, ktorý sa vyvíja dlhé roky a ďalšie roky sa vyvíjať bude. Bude to jeden zo sektorov, ktorí sa budú vyvíjať najviac. A najmä tí vzdelaní v oblasti IT budú hrať prím, pretože na nich sa bude stavať. Ako tu bolo spomenuté, množstvo IT pozície vďaka AI zanikne alebo sa ich potreba zníži, ale zvýši sa potreba IT ľudí v iných oblastiach, nových, dokonca takých, ktoré dnes nie sú. A tam budú mať vždy výhodu tí, ktorí majú vzdelanie. Dátové analýzy fajn, ale skôr by som išla smerom ktorý má výrazne vyššiu budúcnosť. Určite ju podpor v tom, aby išla študovať, čo ju baví a zvlášť, ak to má budúcnosť tak ako IT má.

janickacrazy
6. máj 2024

Pokiaľ ju to naozaj baví, tak nech ide do toho. Moj syn študoval IT, s kamošom založili firmu a majú toľko práce, že nestíhajú. Absolútne nie je problém nájsť si prácu s týmto odborom, nemyslím si, že to bude problém ani o 5 rokov.

dorottka
6. máj 2024

Velmi dobre points tu padli a skusim teda za mna vyzdvihut tie najdolezitejsie (podla mna): IT ma samozrejme velku buducnost, ale nie kazda sfera ako to bolo doteraz, a to je ten kamen urazu. Priemer a podpriemer roly sa znacne preriedia, pripadne nebudu uz ani zdaleka tak financne zaujimave, ako boli doteraz. Co je ok a asi ocakavane. Ti naozaj dobri sa nemaju coho bat samozrejme... ALE, ono je to ozaj velmi tazke dostat sa na tu "tazko nahraditelnu" spicu, patrit medzi tych, o ktorych sa zamestnavatelia idu potrhat - take role su a su velmi dobre platene, ale su za dost vysoku cenu.
To je proste zbesila jazda ostat relevantnym, tolko casu a energie, take nadcasy, take mentalne pretazovanie, ktore sa da zvladat v pohode prve roky a kym je clovek mlady, ale naroky stupaju, tech je coraz komplexnejsi odbor a osobne si myslim, ze byt v dnesnej dobe junior je omnoho tazsie ako ked som zacinala pred rokmi ja, vobec mladym absolventom nezavidim. Vyhorenia pripadne pridruzene zdravotne problemy su caste a treba si premysliet ci bude vola a vobec sila v takom tempe potiahnut az do dochodku.

Osobne si myslim, ze jedna z najdolezitejsich veci, ktoru clovek v tech musi mat, je frustracna/mentalna odolnost a vytrvalost, pretoze krizy pridu a ako velmi spravne pise @martinka17 "Jedna vec je pracovať v IT a druhá je mať sa dobre v IT."
To prve je dajme tomu v pohode, to druhe je ta skutocna vyzva - sama vidim, kolko kolegov tuto branzu uz opustilo (kolegyne aj exspoluziacky uplne vsetky). Preto je dolezite sa nerozhodovat len kvoli tomu, ze wow, tam su prachy, to dam, ale ci naozaj ma clovek k tomu vztah a ci to fakt ma aspon trochu rad. Pretoze to je prave to, co cloveka v tych tazkych casoch podrzi.

Nechcem tu sirit negativitu, lebo asi to tak vyznieva, len chcem robit trosku aj diablovho advokata, pretoze ludia (robim profesne konzultacie a ako som pisala, aj v tech vzdelavani) maju casto nerealne predstavy (niet sa co divit, hype tam je, ale vzdy sa zabudne povedat aj to B) a myslim, ze nie je zle mat info z viacerych stran a mysliet aj trosku dopredu.

Sikovny a informovany clovek sa vynajde vzdy, dcerke drzim velmi palce, aby sa v tom nasla, pripadne ako Gen Z mozno prispela k celkovej transformacii pracovneho trhu, pretoze ako sa hovori, aktualne o vsetkom rozhoduju "old white greedy men", a tak to aj vyzera 🙂

dorottka
6. máj 2024

Este dodam, ze ja pisem o big tech/R&D poziciach, pretoze autorkina dcera chce studovat informatiku a teda je predpoklad, ze bude chciet byt sucastou prave toho, nie o support rolach, pre ktore nema zmysel VS studium.