Do ktorého mesiaca by mali robiť tehotné učiteľky?
Odkedy by uz nemali chodit do skoly? Predsa je to rizikove prostredie. Maju inu moznost ako prehovorit gynekologa na PN?
@rebrambora teraz riadne trepes.... co si do 9mes zateplovala bytovku na lešení? Ci o akej stavbe rozpravas???
@simona20201309 pozri,samé učiteľky tu píšu, že robili. Takže máš odpoveď
Tiez ucitelstvo nepovazujem za nejake zvlast rizikove, ano, je tam ovela viac virusov a bakterii ako inde, ale zase na sestricku ci obvodacku sa to aj tak nechyta...no kolegyna (ano, ucitelka) pocas dozoru mala koliziu so ziackou, vybehla z triedy a vrazila kolegyni hlavou do brucha, ta odletela a narazila si vazy, skoncila na pn...nastastie nebola tehotna... ale zas, kucharka si brucho moze obliat horucou polievkou, vo fabrike sa tiez moze kadeco zomliet, nemozeme sa na vsetko pozerat cierno...
Je oveľa viac rizikových povolaní ako učiteľka napr,zdravotníci, predavačky,vo fabrikách pri páse
@domka222 akú odpoveď? Ja som sa nič nepýtala 🙂
@simona20201309 že tehotné učiteľky vedia normálne robiť. Väčšinou je to len o človeku a chcení,či skôr nechcení
@domka222 no nie je to o chceni a nechceni, skôr o vnútornom presvedčení, vlastnom zvážení rizík a o zodpovednosti
@simona20201309 keď niekto napíše jeden z dôvodov, že deti behajú hore dole,tak si urob názor sama
A potom sa mnohe zeny cuduju, ze su pre zamestnavatela menej zaujimave ako zamestnanec chlap.
Narok na PN by mala mat kazda tehotna zena, ktora pri praci pocituje zdravotne problemy alebo jej nejaky diskomfort brani naplno fungovat.
Ja som zhodou okolnosti mala akurat prvakov, ked som bola tehotna a veru, bolo to najhorsich niekolko mesiacov zivota pre mna. Nakolko som mala nevolnosti od rana do vecera a cele tehu, poslednu sablu som hodila na sale 😅 Zaroven sa mi brutalne tvorili sliny v ustach, zle mi bolo aj z toho neustaleho prehltania slin. Skuste si rozpravat s ustami plnych slin..To bolo nieco priserne.. 2x som aj odpadla, lebo som mala silnu anemiu. Plus som si ucvrkavala pri kazdom prudsom pohybe..No proste radost. V skole, kde nemozete ist hocikedy na WC.. Moju gynekologicku to vobec netankovalo a vypisat ma odmietla. V podstate mi asi moje problemy neverila a bola prudko proti PN-kam tehotnych, pretoze to sa stalou akousi modou, ze pomaly kazda tehu chce ist na PN, aj ked nema problem.. takze tie moje bagatelizovala. Ked som pred porodom zacala chodit ku doktorovi, u ktoreho som mala mat porod, ten bol sokovany, ze preco ma nevypisala, ze ked uz koli nicomu inemu, tak koli tej anemii, ze to je proste sila.. Po porode som bola zrela na transfuziu. A ked sa teraz pozeram na to z nadhladu, tak tie moje problemy v podstate ozaj neboli nejake uplne hrozne, ale v suvislosti prave s ucitelstvom to hrozne bolo. Tak, ako ked ma zena opuchnute nohy a robi vo fabrike za pasom, ze sa nema moznost hocikedy posadit, prejst a pod.. Fakt nejde o povolanie a jeho rizikovost, ale o to, ako nejaky problem obmedzuje v praci.. Robit tu pracu, co robim teraz, tak by mi nic z toho nevadilo, cize by som sa na PN ani nehrabala..
@akvi pri tych zdravotnych problemoch nie je o com, tie mozno z vacsej casti objektivizovat, no pri tom diskomforte s tebou nesuhlasim, kedze pocit diskomfortu je vysoko individualna, subjektivna zalezitost a v podstate by si taky dovod na PN mohla najst kazda z nas. Keby sme z prace utekali pri kazdom nasom diskomforte, v podstate by sme ani nepracovali.
Tak som v 6 mesiaci a ešte normlane učím. Chorá som síce často,ale na PN-ku som nešla.
Pri prvom som bola na PN,ale to bolo rizikové a skoro celé tehotenstvo som prelezala.
@mandzula no vidis a ja si myslim, ze by sa mal ten diskomfort brat do uvahy, pretoze to je prave to, co dava zenu do nepohody a aj jej okolie. Ako by sa ti pacilo, ak by napriklad ucitelka tvojho dietata kazdy druhy den hodila sablu do umyvadla. To som ja mala asi mesiac takyto.. Pritom ano, nevolnosti su normalne a preziva ich kazda druha, ale treba mysliet aj na tie deti v triede, akoze mne by to vadilo aj z pohladu rodica, dieta to moze niest zle, alebo sa mu spravi zle (aj to sa stalo).. aj ked som to detom samozrejme vysvetlovala a vedeli, ze sa to stat moze.. To iste to ucvrkavanie, akoze vstanes zo stolicky a cvrk..a prezliect sa cez hodinu, no fakt prijemne..
Ja som zostala PN hned ako som sa to dozvedela. Ale mne byvalo extremne zle, vkuse som vracala a bola som extremne unavena. Dozor nehrozilo, ze by mi ako tehu bol odpusteny, detiska behaju, lietaju, nehladia, bala by som sa, ci mi nebuchnu do brucha. Od rana v strese, lebo to vkuse riesis zabomysie spory ako vstupis do triedy a potom rodicia, to je akoze kapitola sama o sebe, co su schopni riesit, velakrat na zaklade klamstiev svojich deti. A byt v triede s 25 detmi, z toho xy sopli, kasle, kiahne, ma co robit moja imunita zdravej osoby. Chutoveckami ako zapal mocoveho mechura, hnisave anginy, neustale upchate celove dutiny, tyzden zdrava a dva tyzdne chora, kym som si ako tak zvykla na toto prostredie. Nikto a nic mi za to nestalo, aby som v skolstve pracovala tehotna. Ale kto chce, nech si urobi ako vie.
@elizabet173 jasne... ale kým to s tou matkou vyhadas, kým.ti dvihne mobil, na druhý deň nabehne s papierikom od svokra lekára, že takých listockov mi donesie koľko chcem, tak ti chvíľu potrvá a za ten čas ti nakazí polovicu triedy....
Keby to bolo také ľahké, nie je tu každý týždeň diskusia, že sú deti v MŠ nonstop choré
Ja som tiež nemala rizikovú prácu ale moje nevoľnosti boli neskutočné a čo som sa ja pri klientoch napredýchavala :D mala som klientov z osady, aj bezdomovcov a bolo mi hlúpe, keď som pri nich dokorán otvárala okná a nagabovalo ma až neskutočne :D bolo mi trápne, lebo veď nebudem im vešať na nos, že som tehotná. Doteraz neviem čo si chudence o tom mysleli :D ako isto vedeli, že smrdia :D ale že ani s rúškom pri nich nevydržím? Dala som to a potom už prišli zdravotné problémy a musela som byť pn a veru, radšej by som sa v práci nagabovala pri bezdakoch :D ako byť v nemocnici a zatvorená doma v kľudovom režime. Buď rada, že si fit 😇 užívaj si prácu.
@majamat ako áno, jasne ze nie každá môže toto všetko. Ja tomu rozumiem. Asi by som tiež nepracovala, ak by som robila na takom mieste.
Učiteľka ma vždy plnú triedu a ja som si teda také luxusne vecičky podonášala zo SŠ, že môj Dr len kukal. Šlo o bežnú školu, nič extra. Nežila som predtým vo vákuu. Ale som si pri tých 40tkach doma v posteli, nie raz povedala, že ak náhodou sa vesmír, boh, ktokoľvek rozhodne, že budem tehotná, tomuto svoje dieťa nevystavím. 10 rokov pred covidom. A aj som bola svedkom nešťastia kolegýň, ktoré chytili od žiakov kde čo a potom len oči pre plač.
@simona20201309 úplný súhlas!
@elizabet173 skolka to môže mať ošetrené ako chce, také prípady sa vyskytnú všade
A nechytaj ma za slovicka
@adrianap83 no zaujimave je, ze tu nezavisi len an prostredi,a le aj od imunity. kamoska robila v Tescu, cez kovid predavacky u nas v robote a obe skupiny mi potvrdili, ze chore nebyvaju., ja som zdr. sestra, dookonca pracujem so starymi ludmi, takmer chora nebyvam a to je tiez infekcne prostredie.
casto sa potvrdzuje pravidlo, ze imunita sa pestuje kontaktom s infekciami.
@elizabet173 Nemám dôverihodnú vzorku, nepracujem ako učitelka ale poznám 2 a obe išli na PN a dôvod bol práve škôlkárke bacily(kiahne, 5.,6.,7. choroba a podobne). Keďže sme sa o tom rozprávali tak som prispela s tým čo viem. Ja osobne si to tiež neviem predstaviť byť 7 mesiacov doma a len cez vychádzky ísť von. A zákonne sa to asi tiež rieši cez iný dôvod lebo veď inak by to bola prekážka v zamestnaní a upraviť by to mal zamestnávatel... či? 🙈🙉🙊
Ja som pracovala az do uplneho konca. A to ma este pomaly v 8.mesiaci posielala p. riaditelka ( uzasne tolerantna osoba ) na branne po kopcoch. Takze je to individualne.

@mooonika1975 a nikde nestretáva žiadnych ludi, že? Alebo tých čo stretáva sú úplne sterilni? Nechodí do obchodu, k lekárke, do lekárni, …..alebo všetko všade sterilizujte či dezinfikujú?
Aj dospeli sú prenasaci všetkého množného, snáď má nejakú imunitu
S takýmto zmýšľaním by tehotné museli byt 9mes v skafandri