Tehotná s dvojičkami a rizikové pracovisko

mariankah
7. sep 2011

Ahojte, Vcera mi doktorka potvrdila, ze som tehotna (6. tyzden) a ze cakam dvojicky. Teraz mam obavy, pretoze pracujem ako zdravotna sestra (na are, kde som pri anestezach a pacienti mozu mat rozne choroby, o ktorych sa dozvieme az po zakroku) a zamestnavatel ma nema velmi kam prelozit tak, aby som bola mimo rizikoveho prostredia. Navyse mam aj celorocnu alergiu (lieky som kvoli tehotenstvu vysadila) a caste problemy s oblickami. Lenze ked som sa pytala doktorky, ci ma moze dat na rizikove tehotenstvo, tak sa spytala ze naco a ze musim pockat do dalsej kontroly, ci sa dvojicky udrzia. Zostala som uplne v soku, ani sa nezaujimala o moj zdravotny stav a pracovne prostredie.
Zatial mam este tyzden dovolenky, no neviem, co bude potom. Ake mate skusenosti s rizikovym tehotenstvom z dovodu rizikoveho pracoviska? Moze ma na PN vypisat aj iny lekar? Co by ste mi poradili?
Dakujem

anjelicek26
7. sep 2011

@mariankah - no alergia nie je dovod na PN-ku pokial to nie je az astmaticke, a urcite nie na zaciatku tehotnosti. Zdravotna sestra ma urcite moznosti preradit sa inam, prave v zdravotnictve sa mi to nezda az take neriesitelne. A anesteziologicka nie je kategorizovane ako riskantne povolenie, musis proste poctivo dodrziavat hygienu a nosit na ustach rusku.

Neviem mam pocit, ze kazda tehotna okamzite pomysla na to, ako co najrychlejsie odijst na PN-ku 😕 Ved tehotenstvo - ani dvojickovske - nie je choroba, pokial nekrvacas ci nezvracias non-stop cele dni ta to predsa nijako neobmedzuje. V ziadnej europskej krajine neni tolko tehuliek cele tehu doma ako u nas a toto nemyslim nijak pozitivne.

mariankah
autor
8. sep 2011

Dakujem za tvoj nazor, anjelicek.

Anesteza je kvalifikovana ako rizikove pracovisko 4. resp 3. triedy. Prakticky cely den si vystavena vyparom z anestetik a roznym chemikaliam a liekom. Pravidelne prichadzas do kontaktu s pacientmi s infekcnymi chorobami, od HIV az po zltacku. To, ze je infekcny, sa dozvies az na druhy den, ak vobec. Pri zachranovani zivota ludi s pocetnymi zraneniami pracujes casto aj niekolko hodin bez prestavky na WC, pohar vody alebo na jedlo. "Najlepsia" moznost preradenia je ku "kratkym zakrokom" - rozumej potraty a cistenia po zlyhanych tehotenstvach.

Celorocna alergia bez liekov znamena, ze mas cely rok plny nos, slzy v ociach a prskas na vsetky strany. Aspon mas viac miesta v MHD, lebo ludia sa od teba odtiahnu. Pri tehotenstve ti lekarka da sprej poslednej zachrany, pre pripad extra silneho zachvatu s tym a ze az do konca tehotenstva a materstva ti nema ako pomoct.

No a potom ti doktorka povie, ze cakas dvojicky, ze najblizsi tyzden-dva su kriticke pre to, aby sa obe udrzali a ze to znamena zvysene riziko pre plod aj pre matku. Vstavaj potom o stvrtej rano s alergickym zachvatom a zaludocnou nervozitou, aby si sa do siestej dala dokopy a bezstarostne odisla do prace, kde vies, ze polovica tehotenstiev kolegyn skoncila potratom.

bianca
8. sep 2011

@mariankah dost ma zaraza tvoja otazka.Ja robim na ARE roky a hned od zaciatku som vedela ze ak otehotniem automaticky idem na PN .PN ti vystavy gynekolog .Trvaj na PN.A inak preco si vysadila lieky?Ja som brala cele tehu inhalacne kortikoidy
@anjelicek26 predpokladam ze si nikdy nebola (nastastie) na oddeleni ARO.Ked si myslis ze ti ruska pomoze tak sa velmi velmi mylis.Ide aj o nekvalifikovatelnu psychicku a fyzicku zataz.

bianca
8. sep 2011

@mariankah a este.Normalne na gynde povedz to co si tu napisala.Ty zrejme robis iba na anestezii tak by ta mohli hodit na ambulanciu chron.bolesti ale na tvojom mieste by som to riesila PN.

mariankah
autor
8. sep 2011

ahoj @bianca, dakujem za podporu. teraz som na oddeleni, na ambulanciu uz jedna tehotna je, takze zostava len anesteza. ja pevne verim, ze sa obaja udrzia a ak sa potvrdia dvojicky, tak to bude automaticky rizikove. idem este na konzultaciu k druhej gynekologicke, tak si vezmem tvoju radu k srdcu a budem za nas troch bojovat 🙂 to, ze budu dvojicky, ma strasne potesilo aj vystrasilo, takze tvoja podpora je o to krajsia

bianca
8. sep 2011

@mariankah nenechaj sa odradit.Len krasne opis na gynde vsetky problemiky a nevynechaj ani jeden.Urcite ti je zle a nemozes behat predsa okolo umierajucich.Mne na poslednej sluzbe zomrela pacientka a poviem ti ze to bol sakra blby pocit ju zaopatrovat.Ja som sla hned na dovcu kym ma lekar zobral lebo nemozes niekoho resucitovat a medzi tym behat na zachod alebo do kosa (ten bol blizsie) zvracat.To sa proste neda.

berus222
8. sep 2011

@mariankah ja som hned povedala gynekologovi v 5.tt, ze pracujem na rizikovom pracovisku, nech mi da potvrdenie o tehotenstve a nech tam napise, ze mi neodporuca vykonavat tu pracu. na rizikove som nechcela ist. tiez ma nemali kam preradit, tak som robila papiere. ale obvodna povedala, ze neni problem, keby som chcela, hned ma vypise ona. skus sa opytat obvodnej.

bosoriak
8. sep 2011

@mariankah Ak je to mozne, vymen gynekologa. Pokial viem, tak presne z dovodov, ktore si napisala (vypary, namaha a k tomu este tvoje zdravotne potiaze) by si mala ist automaticky na ine miesto (pokial je to horsie platene, tak mas narok aj na vyrovnavaciu davku zo socialnej poistovne ak splnis podmienky). Na PN to asi nie je, kedze si "len" tehotna. Zamestnavatel proste musi najst miesto, kam ta preradi tak, aby si nebola ohrozena ani ty, ani tvoje tehotenstvo.
Alebo si mozes skusit vybavit PNku u obvodneho lekara. Nemam to velmi rada, ked je dovodom PN tehotenstvo, ale v tvojom pripade (ak ta nemaju kam preradit v praci) je to pochopitelne.

martinkatinka
8. sep 2011

Ja som bola od začiatku tehu na rizikovom a nemala som rizikové pracovisko, teda pracovala som ako dokumentaristka a robievali sme výstavy, kde bolo treba nosiť výstavné prvky a predmety. Doktor ma vypísal na PN bez toho, aby som sa sama pýtala, lebo som mala problém otehotnieť a keď som bola tehotná od začiatku som mala žalúdočné problémy...
Tam, kde pracuješ ty je určite rizikové pracovisko a to, že niektorá žena chce byť na PN počas tehotenstva podľa mňa nie je zlé ak sa zle cíti alebo ak sa bojí, že príde o bábo, zvlásť v prípade, ak k nemu veľmi dlho a ťažko prišla....

martuskag
8. sep 2011

@mariankah
ahoj, je mi známe, čo píšeš. Ja som pracovala tiež na ARO, oddelenie aj anestéza, viem aká je to robota. Ked sa vedelo, že niektorá kolegyňa je tehotná, automaticky už nechodila na anestézu, lebo to bolo ešte škodlivejšie ako oddelenie- tiež nie je výhra. Ja momentálne robím na záchranke 4 rok, tiež to nie je výhra- dvíhanie, infekcie, veľa asociálov, nikdy nevieš, kedy čo chytíš. a tiež nepravidelná strava a pod. V novembri som sa dostala do kontaktu s meningokokovou infekciu ( cca 5O ochorení za rok na Slovensku), brala som 10 dní antibiotiká a vtedy som sa modlila, aby som nebola tehotná. Teraz som PN. Skús PN cez svojho obvodného.

mariankah
autor
9. sep 2011

Dakujem za vasu podporu a rady. Dnes som bola na konzultacii u inej gynekologicky a ta mala ovela ludskejsi pristup, vsetko mi vysvetlila, co ma aky vplyv a aj ma ukludnila. Aj vdaka vasej podpore som sa na ten rozhovor vedela lepsie pripravit, aj psychicky.

something
22. dec 2011

@martuskag
Ahoj. Dlho tu na tejto teme nik nebol. Ale kedze som nasla, chcela by som sa opytat. Pracujem na zachranke ktora patri pod nemocnicu. Som v 10tt ale rozhodla som sa, ze este do konca roka by som chcela na zachranke ostat s tym, ze ma potom niekam preradia. Na moje velke prekvapenie ma vraj nemaju kam preradit. Takze by som mala ostat na zachranke a robit denne sluzby. Ako si sama pisala, na zachranke je kadeco a ja som myslela, ze je to teda rizikove pracovisko. Vraj nie je...tak ja neviem co teraz robit, nechcem ist na PN ani na rizikove, ved som tehotna, nie chora a navyse nebyva mi ani zle ani nic tak preco by som mala ist na PN? Mam pocit, ze sa ma tam snazia za kazdu cenu dotlacit. Tak hladam nejaku radu. Nasla som sice v zakonniku prace, ze ma musia preradit na dennu pracu ale ta nie je nikde definovana a teda si myslim ,ze je to aj 12hod.pracovna doba. Neviem co robit. Dakujem za radu 😒

lu17
23. dec 2011

@something Ahoj precitaj si pracovny poriadok u svojho zamestnavatela, urcite tam bude nejaka klauzula, zamestnavatel je povinny vytvorit a preradit Ta na pracovne miesto tak aby sa to dalo, aj ked prave to ze ta tlacia je zrejme dovod preco chcu aby si sla na PN. Inak pocula som ze niektore tehotne vraj robia dalej na zachranke ale s praktikantom co je podla mna tiez rizikove ak sa dostanes k nejakemu opilcovi.... Ved vies nikdy nevies k comu ides. Je to smutne, ale je to tak. Co sa vraj tyka PN ky tak vraj to zle nevychadza, ale to ti neviem poradit. Skus si to prepocitat a mozno ze zvazis zostat doma. Ja by som neriskovala, mam už rok a pol problem otehotniet.

leeenka26
23. dec 2011

@mariankah Ahoj, tiez sa vyjadrim k tvojmu problemu. Mala som trosku podobny problem ako ty, a to taky, ze ja som po predcasnom porode este tohto roku. Znova som otehotnela. Mala som extremne predcasny porod v 26. tt, dieta bolo mozne zachranit, ale zial nepodarilo sa po dlhom boji, ale k teme. Predtym som robila na ARE cele tehotenstvo, ani ma nenapadlo ist na PN a teraz uz by som konala inak. Zmenila som gynekologa, no a nastal problem, vraj on ma vypise, ale neskor trochu, ze az v nejakom 12. tt. Tak ja ze ok, ale coby. Zrejme sa spoliehal, ze nebudem naliejhat. Pripadalo mi ponizujuce a chore, ze ma nechcel vypisat. Dokonca mi povedal aj v tom 12. tt. ze ma nevypise a a ze ak ma aj neskor vypise, tak to nebude na cele tehotenstvo. Logicke ze? Ved ked nieco nechytis hned, nechytis ani neskor nie? Podla neho ARO nie je rizikove pracovisko.
No a tak som odisla k inej doktorke a som neskutocne spokojna a nadsena, je ku mne mila, chodim k nej kazde 2 tyzdne, v ramci rizikovej gravidity, po predchadzajucej skusenosti. Tiez sa cudujem tvojej gynde ze ta nevypisala, cakat dvojicky, a este k tomu na Anesteze, ved to je este horsie ako ARO. Ja tie doktorky niektore nechapem. Tak co potom beru ako rizikove pracovisko? Banu? Alebo role? Ach jo 😠

lu17
23. dec 2011

@leeenka26 Suhlasím s tebou, zrejme fiflenky v obchodoch nemozu robit.... Robit v zdravotníctve a ešte na oddelení tak to je hroza chytiš streptokoky, stafylokoky a pseudomonas a mozes ist. Potom sa cudujme ze nič nevyjde. Ona si sedi za stolom a pise a vyšetruje, a ty makas ako kon. Ine je to robit na amb. kde naozaj nemas fyzicku namahu, no riziko je tu vzdy.

feb13
26. dec 2011

@something Ahoj myslim ze podla zakona je nocna praca od 22.00... ja som robila na chirurgii a co som stretla v inych nemocniciach tak tehotne robili denne sluzby 12h no u nas to bolo tak, ze tehotne mohli robit len 8h bud ranne alebo vynimocne aj poobedne smeny. Neviem preco ci to bolo v kolektivnej zmluve alebo v nejakom internom nariadeni alebo len namestnicka sa tak rozhodla neviem ale mna automaticky prehodili na jednu smenu a az do konca neustale poprehadzovali medzi ambulanciou, zakrokovnou a 2 oddeleniami podla toho kde kedy bola jednosmenna na dovolenke lebo viac jednosmennych natrvalo nikde nepotrebovali. Ale uz som to brala tak ze nevadi ved za chvilu aj tak odidem tak uz to nejako vydrzim. Suhlasim zachranka je rizikova z hladiska infekcnych chorob, ale asi rovnako aj chirurgia kde vozite mozno polovicu tych pacientov a teda su tam ovorene rany, bezdomovci atd. No zial to nie je hodnotene za az take rizikove pracovisko aby tam tehotna nemohla robit vobec. To sa beru len tie pracoviska kde sa pracuje so ziarenim alebo agresivnymi chemikaliami ale na infekcne riziko v zdravotnictve sa neprihliada (vynimkou je mozno infekcne oddelenie a TBC). Na druhej strane je pravda, ze nozokomialne infekcie zdrava osoba nedostane, aj ked je tehotna... a HIV a dalsie tiez az tak lahko nedostanes nez sa toho mnohi boja, najma pri dodrzani hygienickeho rezimu. A ked to nedodrzis to nie je chyba zamestnavatela. U nas pocas 3-4 rokov len 2 kolegyne mali potrat v 1. trimestri ale obe uz mali vekove riziko a vsetky ostatne porodili zdrave dieta a to sme mali naozaj "spinave" oddelenie.
K tym peniazom. Ak si preradena na inu pracu (rata sa aj preradenie z 3-smennej na 1 smenu!!!) a kvoli tomu mas nizsi prijem (vratane ak prides o priplatky za nocnu pracu atd.) tak mas narok od socialnej poistovni na tzv. vyrovnavaciu davku, vyplatia ti nejake percenta z rozdielu v prijme a kedze sa to rata v hrubom nevychadza to az tak zle takze financne sa to urcite viac oplati nez PN. Ak chces mozem ti s tym poradit. A to ze nemaju kam preradit to nie je vyhovorka, su povinni a punktum. Na mna tiez dost tlacili este aj vlastne kolegyne aby som isla na PN a je to dost tazke k tehotenstvu este ten psychicky natlak ze ta v kolektive nechcu lebo im zavadzas lebo sa musia oni prisposobovat k tvojim sluzbam... ale ked som nakoniec povedala definitivne ze na PN nepojdem tak to bez slova vyriesili a potom uz nikto nic nepovedal.

something
27. dec 2011

@feb13 Ahoj, no mne nakoniec uz ani sluzby na januar sefka nanapisala, s tym, ze mam ist za veducou sestrou, napisat ziadost o preradenie na inu poziciu a teda na poziciu sestry a tak nieco asi pre mna bude mat. Neviem, lebo pojdem za nou az zajtra kedze dnes idem na gyndu pre oficialny papier ze som tehotna. Dufam, ze aj ked ma preradi na poziciu sestry, lebo v tejto mam len strednu skolu, tak mi ostane plat cca taky ako mam teraz. Je to trosku smutne, ze sme im tam obtiaz, v dnesnej dobe nemas v praci ani podmienky na to aby si mohla mat rodinu. Tak som zvedava co sa vymysli za 3pracovne dni ked nemam sluzby na januar uz. Vo velkych nemocniciach viem, ze to taky problem nie je, lebo kamoska robila na ARE v Ruzinove a preradili ju automaticky a rovno do 8ciek. No tak uvidim ako to nakoniec dopadne. dakujem zatial velmi pekne 🙂

feb13
27. dec 2011

@something Tak drzim palce, nech to dobre dopadne. 🙂 A s tym prijmom, neviem ci mas fixnu mesacnu mzdu alebo sa to meni podla priplatkov, nemyslim to co je v zmluve ale to co realne dostanes... lebo o tie priplatky urcite prides ak budes na osmicky ale hovorim zo socialky nieco zato doplacaju len treba to vybavit a nenechat sa odbit. 😉

something
28. dec 2011

@feb13 Tak som sa dnes dozvedala verdikt. Idem od 1. na traumatologiu do 8mickiek. Aj sa scasti tesim ale na druhej strane, som nikdy nerobila na odd tak vsetko to bude pre mna nove. No skusim aj to doplatenie vybavit, uvidim co zistim a ako to pojde.Hlavne ako dlho na tej traume vyzdrzim :o) dakujem

feb13
28. dec 2011

@something Ja si myslim ze trauma nie je az take hrozne oddelenie. Aspon teda z hladiska infekcii je to OK. Aj sa urcite rychlo zaucis. Ale je tam co dvihat a natahovat sa... ale hadam to ti zohladnuju ze si tehotna. K tej vyrovnavacej davke si musis pytat ziadost od gynekologa, tlacivo ma on, cast musi vyplnit on a musi tam napisat aj termin porodu takze mne to dal tusim az po 12tt ked uz bol ten termin definitivny podla ultrazvuku. Potom to treba zaniest na personalne, oni tam vyplnia cast o tom ze si z dovodu tehotenstva preradena na inu pracu od xxx kde nemas moznost dosahovat taky vysoky prijem nez si mala predtym. Musis tam este vyplnit cislo uctu kde ti maju poslat peniaze a podpisat, potom zamestnavatel to ma poslat do socialnej poistovni (alebo to zanes osobne ak chces mat istotu). Tiez k tomu musia na personalnom vystavit potvrdenie o tom, aky si mala hruby prijem pocas predchadzajuceho kalendarneho roka (ak budes preradena od 1.1. 2012 tak asi 2011 alebo ak si tam zamestnana kratsie tak sa rata tusim len prijem u sucasneho zamestnavatela). V socialke z toho vyrataju denny priemer, no a potom musi personalistka kazdy mesiac zasielat oznamenie do socialky aky si mala hruby prijem v predchadzajucom mesiaci a v socialke to porovnaju s tym priemerom z minuleho roka a ak mas teraz menej tak z toho rozdielu ti doplatia nejake percenta kazdy mesiac. Ja som tu ziadost podala trochu neskor ale vyplatili mi to aj spatne od toho mesiaca odkedy som bola preradena. Aj kazdy mesiac mi posielali postou rozhodnutie o tom kolko mi priznali. Samozrejme musis splnat este dalsie kriteria, ako napr. musis byt nemocensky poistena nejaky cas a neviem ci je tam este nejaka ina podmienka. Je to tu vsetko napisane http://www.socpoist.sk/vyrovnavacia-davka/1295s

something
29. dec 2011

@feb13 Jej, tak to dakujem velmi pekne za radu. Nemocensky poistena som, pracujem u tohto zamestnavatela 2roky takze s tym by problem nemal byt. No a trauma, zvyknem si. ved je to len na urcite obdobie, inak by som tam robit nechcel. Predsa len, zachranka bola srdcovka a robota diametralene odlisna, ale aspon to bude pre mna nova skusenost. Dakujem

feb13
29. dec 2011

@something Tak to hej ale to si zvyknes urcite. Ja som sa tiez musela zaucat ked ma hodili z brusnej na zakrokovnu co som v zivote pri takych vykonoch neasistovala... potom som presla aj traumou aj ambulanciou (vratane pohotovosti) a mozem povedat mne to dalo strasne vela novych skusenosti ze sa aj normalne tesim ako mi to tehotenstvo prispelo. 🙂

timona
29. dec 2011

ja by som sa ihned brala na PN. Praca sestry je fyzicky veľmi narocna, neviem si predstavit behat aj ked s malym bruskom medzi postelami a ťažkymi stavmi, takisto je aj psychicky ťažka ako kazda praca s ludmi a zvlast chorymi..o infekciach ktore sa tam daju chytit ani nehovorim...nic by som koli praci neriskovala..

brinzulka
22. feb 2012

ahojte baby.... ja som na PN ist nechcela... gynekolog mi to navrhol...asi mesiac som bola na anesteze preradena z ARO..a nasledne mi nasli lahsie oddelenie na poobedne a denky - na ocnom... Avsak po navrate zo sluzby som sa rozkrvacala a tak sme sli na gyn.pohotovost... kde mi vystavili PN s tym, ze bud sa to udrzi..alebo pojde prec... do prace ma uz gyn. nepustil s poznamkou, ze mi to hovoril....odlezala som si , brala utrogestan...
drzim Vam palce do uspesneho konca.
Ja skor zacnem riesit problem, ci sa po rodic.dovolenke a poruche imunity u deti i mna na ARO vracat 😖

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre