Do ktorého mesiaca by mali robiť tehotné učiteľky?
Odkedy by uz nemali chodit do skoly? Predsa je to rizikove prostredie. Maju inu moznost ako prehovorit gynekologa na PN?
Kamoska 19.12. oducila a 20.12. porodila 🤣
Ale tvoja obava sa normalne nachadza aj v odbornej literature - v knihe Porodnictvo od Zahumenskeho su uvedene niektore choroby, ktore mozu byt v tehotenstve nebezpecne, ide hlavne o skolkarov. PN potom zvazuje gynekolog. A inak, ked ti beziace dieta narazi do brucha, nemalo by sa nic stat...
@pribinak je to rizikove z hladiska vyssej chorobnosti. Hlavne tie, co ucia uplne male deti. Nasa ucitelka zo skolky dava vypoved kvoli tomu, ze je nonstop chora ani nie je tehotna. O fyzicku namahu tu vobec nejde.
@pribinak toto už nikdy nepovedz a priď si to vyskúšať prosim, priď , každý deň mám v triede deti so sopľom, kašľlom, jedno hnačkuje, s oparmi, a zapálenými očami a podobne. Príď, ostaň 6 hodin a potom sa budeme rozrpávať. Stretávať sa s dospelými, či s ľudmi v obchode ,v ktorom si 20 minút, to je fakt porovnateľné s detským kolektivom.
@simona20201309 😂 nooo zateplovala, možno kominy murovala , proste užasná 😂 Akože ja som tiež bicyklovala do 9. mesiaca, ale teda som na stavbe nemurovala , ani fúriky nevozila, ani omietku nenahadzovala ... Iba ak by myslela, že na stavbe obsluhovala robotnikov , to si niekto predstavuje tak pracu na stavbe 😂
Išla som v 30.tt, keďže som mala veľmi nízky tlak (80/50 a párkrát aj nemerateľný) a na WC som musela každých 10-15 minút.
@simona20201309 je to otras, nikto to neveri, v jednom kuse sa dohadujem ako na trhu, že to dieťa je choré a nemá čo robiť v šklôlke, nehovoriac o tom, že dieťa je v škôlke väčšinou, keď je najinfekčnejšie, na začiatku choroby, keď mu len tečie soplik a trošinku boli hrdielko, to v škôlke zvládne
Zakonnik prace presne definuje, ktore povolania a aky vplyvy pracovneho prostredia su pre tehotne rizikove. Zdrava tehotna zena, je zdrava zena, len je tehotna. Nic viac nic menej. Ak ma problemy, je opravnene vypisat ju na PN. Ak pracuje na rizikovom alebo nevhodnom pracovisku, Zakonnik prace to ma osetrene, treba sa ho drzat a nie sa hned hodit na PN (inac viete, ze cas na PN sa vam raz odzkadli v dochodku a davkach?). Ale zdrava tehotna moze pracovat.
8 tyzdnov pred porodom moze ist na matersku, 6 tyzdnov uz musi.
Preco prave ucitelka by mala mat vynimky? Zalezi od zdr.stavu a doporucenia lekara.
Ja pracujem v zubnej ambulancii a nemyslim si, ze praca ucitelky je rizikovejsia ako ta moja🤷♀️
@autorka a PN by si si predstavovala z akého dovodu? Ze ochorie od žiakov? Ina tehotná žena nemoze ochorieť napr.od svojich kolegov, hm? A potom co si predstavuješ ďalej? To až do porodu budeš izolovaná doma? Aby si nahodou neochorela v obchode, nákupnom centre alebo niekde v reštaurácii, hm? Fakt obdivujem "kreativitu" niektorých tehotnych🤦♀️ alebo je to skôr lenivosť? A také výhovorky, ze vám do brucha buchnu nahanajuce sa decka... myslíte že vonku na prechádzke sa vam to stať nemoze? Kamosku v 6 mes.takto zramovala jedna dievčina na kolobezke. No vraj si ju oproti sebe proste nevsimla🤷♀️
@majamat áno áno pravdu máš, len riskovať toto ako tehotná, predsa len je to špecifické obdobie pre organizmus ženy a moze kadejako zareagovat. Potom si vycitat je neskoro. ak čakáš vytúžené bábätko, je to najmenej, čo môžeš urobiť. Ale samozrejme každého vec , ako to cíti.
@lienka.7 byť v kolektive malých deti, ktoré stále sú choré, je asi niečo úplne iné ako 15 minút v obchode ...🙄
Tak potom by boli rizikove aj vsetky zamestnania ako predavacky, pracovnicky v sluzbach, na pobockach atd, ved tam sa premele kopec ludi 🤷🏼♀️ nechapem tiez preco prave ucitelky su tak rizikove podla teba.
Najväčšie riziko je pre škôlkarky, kde ešte deti nemajú ukončené povinné očkovania, pri dnešných matkách ich niektoré nemajú vôbec, to predstavuje riziko. Možnosť zranenia tehotnej je tiež vyššia. Kontaminácia močom, stolicou, zvratkami.
@akvi mala si ísť za inou gynekologičkou, nech posúdi tvoj zdravotný stav a vypíše ťa na PN. alebo k obvodnému lekárovi.
@mooonika1975 nemáš tie chore deti do kolektívu co ty zobrať. Chranis nielen seba, ale aj ostatné deti, vies. Ci to ti nenapadlo?
Švagriná je učiteľka na základnej škole, tetaz momentálne je v 5 mesiaci. Normálne učí, do prázdnin bude (ak všetko bude v poriadku ako dotetaz) pracovať a od septembra už pravdaže nenastúpi, keďže termín má v septembri
@lienka.7 to s tými chorými deťmi v kolektíve, to asi fakt nemajú v MŠ tie baby med lízať... pamätám, ako sa mi učiteľka dcéry (už je tomu hádam zo 9 rokov) sťažovala, ako volali rodičovi, že dieťa je choré, vlastne choré už prišlo ráno, rodič strčil za dvere a migal preč... volali, nedvíhal alebo dvihol a povedal, že príde až popoludní, lebo sa mu nedá z práce a veď dieťaťu ráno nič nebolo, ale veď je alergické obdobie, ale veď je to len soplík... na druhý deň dovliekol dieťa znovu. odmietol dieťa vziať so sebou preč (domov alebo k lekárovi). dieťaťu nič nie je. dohádal sa tam s ňou. na ďalší deň doniesol papier od lekára, že dieťa je alergik a jeho zdravotný stav neohrozuje ostatné deti a nech to MŠ ráči rešpektovať. do týždňa bola chorá polovica triedy.... smutné, ale reálne. to na margo rodičov...
@scorpionflower1 ale ona nie je ucitelka v MS. Imunita deti na zs je už niekde inde.
Mne je to jedno, nech kľudne ide na PN, ale sú rozhodne rizikovejšie povolania ako ucitelka
@mooonika1975 ja som dieťa učiteľky a môžem tá ubezpečiť že usopleni kaslajuci a smrkajuci ľudia sa vyskytujú všade, nielen v škole
Ja som učila ako poobedná vychovávateľka plus doobedu zastupovanie za učiteľov a iné drobné povinnosti a mňa to stresovalo lebo som mala nezvladatelne dieťa, ktoré sa vyhrážalo iným deťom že im ublíži a fskt im ubližovalo. Tak mi začalo od 22 týždňa tvrdnutie brucha a úzkosť a v 26 som sa nechala vypísať na PN lebo som sa bála či si neprivodim predčasný pôrod. Radšej doma v kľude aj keby si o tebe ľudia mysleli že sa flakaš ako ľutovať keď sa niečo stane ❤️
@mooonika1975 mykoplazmy sa uplne nezbavis. Len nerobi sarapatu. Su hodnoty, ktore sa neliecia a hodnoty, ktore sa liecia ATB. Ja som ani pri zvysenych hodnotach nemala ziadne priznaky. Mojmu manzelovi, to "sadlo" na pluca a ten kaslal v jednom kuse az sa dusil. Pri fyzickej namahe ani nehovorim.
@adrianap83 tak ono zase skor si vyvetras cez prestavku, alebo na zaciatku hodiny ako doktorka co ma xy pacientov rad radom. Ja som nakazala rodicom svetre a proste sa cez prestavku vetralo dokoran aj ked vonku mrzlo. Dohliadla som na umyvanie ruk, kupila kvalitnejsie mydlo ako to lacne v skolach, dohliadla som na dezinfekciu ruk. Nakupovala som papierove utierky na susenie ruk. A keby bolo treba riesit nejake grcanie, hnackovanie, umyvanie ruk, pomoc pri soploch, poprosila by som ako tehotna kolegynu. Inak som si to riesila vzdy sama s deckami.
@panelacikova ach, myslíš, že som neskúšala? Nik ma nechcel vziať, už vôbec nie tí "vychytenejsi" doktori. Aj to bol jeden z dôvodov, že rodiť som šla úplne mimo.
@pribinak urcite su rizikovejsie povolania ako ucitelka. Ale zase nie je skola ako skola. Ja som predtym ako som nastupila do prace nebyvala chora cele roky. A chodila som do prace do kancelarie, stretavala denne xy ludi, aj cudzich mimo pracu. V skole som mala deti, ktore predtym nechodili do MS ani jedno. Takze rovnako ako ja, neboli odolne. Doktorka mi povedala, ze na budovanie imunity minimalne 2 roky, alebo sa to vyriesi az tehotenstvom. Riesila som s detmi umyvanie ruk, ucila ich fukat sople (aj to som im musela kupit vreckovky, inak to islo do rukava...este kym som ich naucila, ze nemusia do rukava), nenosili si ani uterak (alebo doniesli a ako bol rok dlhy neoprali) gracacky, hnacky. Ono mas aj skoly, kde to moze takto vyzerat. samozrejme nemusi. Nevieme, kde autorka uci.
@vreckovka2 jej to sedi v svaloch ,
@pribinak ok, som totálne iného názoru.
@mooonika1975 ok, každá sme iná

Ja robim na na zakladnej skole. Pracovala som do polovice 7 mesiaca. Ale napr. v decembri som bola pol mesiaca doma lebo som bola chora najskor ja a potom tolko deti, ze mi sama dr.povedala, ze nech sa vratim po Vianociach, ked je teraz tolko chorob. Osobne ak by som nechcela ostat doma skor kvoli tomu, ze ma chodenie do prace udrziavalo psychicky aj fyzicky fit. Neviem si predstavit byt cele tehu doma 😉😊