Kariérne rozhodovanie po ukončení medicíny
Ahojte, hladam asi ihlu v kope sena, no nenajde sa tu niekto s podobnym osudom? V maji som skoncils medicinu. Celych 6 rokov som chcela robit gynekologiu, no neviem co sa mi v poslednom rocniku stalo, dostala som strasne uzkosti, riesim to so psychologom (zatial). Bola som na zopar pohovoroch, aj ma vzali, ale ja som z toho vycuvala. Bojim sa zodpovednosti, bojim sa tam nastupit, ze na to nemam, nemam ziadne sebavedomie, len ked si pomyslim ze by som mala nastupit do praxe, trasu sa mi ruky a neda sa mi dychat. Zvazujem uz aj ine, mozno jednoduchsie odbory, no citim sa ako kus 💩 ktore na to proste nema. Neviem co robit dalej so svojim zivotom. A ano. Mala som na to mysliet skor. Ale v 18tke mi to nenapadlo, tieto stavy prisli postupne…
po skonceni sieteho rocnika uz mas specializaciu gynekolog ?
Dorob si DPS a mozes ucit na zdravotnej skole.
Ahoj, ja som tiež kedysi dostala z ničoho nič strašne úzkosti ohľadne môjho zdravia, absolvovala som nejaké vyšetrenia kde sa nič nepotvrdilo tak sa mi trochu ulavilo ale predtým som nevedela normálne fungovať, začala som napokon navštevovať psychologicku a veľmi mi to pomohlo tak verím, že aj tebe terapia pomôže a zaradiš sa do života 🙂
@nyusika jasne ze nemam
@nyusika po skončení 6. ročníka chcela asi nastúpiť do nemocnice na gynekológiu
@anonym_autor môžeš sa venovať vede ci výskumu... možnosti sú
@anonym_autor pokojne zatiaľ aj reprezentanta pre medicínske firmy
To ma veľa ľudí, keď už príde k tej zodpovednosti a, že ideš iba sama za seba, tak sa zľaknú.Urcite to u psychológa vyriešis.To je ako pri šoférovani prvé razy niekoho boli brucho, neverí si a až postupne sa rozjazdi ostatní sadnú do auta a žiadne zle emócie.Byt zodpovedná je fajn ja tiež rada robím veci až, keď som si istá a tiež mám až príliš veľkú vnútornú kritiku s zodpovednost sama na seba.Ale treba ísť ďalej, keď si vyštudovala aj tam bolo treba sebazaprenie
Fblr, očne, kožne, rádiologia ( aj ked ich sluzby su dost hard ale nie vsade nutia kazdeho sluzit, niekedy sa da dohodnut)
@anonym_autor ahoj, pozri, podľa mňa to je prirodzené, že máš strach a očividne si to uvedomujes viac ako napríklad iní ľudia, a to vôbec nemusí byť na škodu, hrozbou sú skôr lekári, ktorí si myslia že zožrali múdro sveta. Neboj sa, nebudeš hneď sama pracovať, budeš mať dozor, mentora a postupne sa do toho dostaneš. Získaš sebavedomie, vždy vždy vždy sa môžeš niekoho spýtať, vždy, aj o polnoci, aj o tretej ráno. Neboj sa, ďalej navštevuj psychológa , dobre bude. Nad akým iným odborom si rozmýšľala? Podľa mňa ta len prepadol strach.
@anonym_autor kľudne napis aj správu, môžeme pokecať. Ja robím ARO.
Neboj,strach je pochopitelny,ja po medicine byla 6 let na materske a pak jsem se taky strasne bala.Uz jsem mela misto na interne,ale mesic pred nastupem jsem se rozhodla,ze nechci slouzit nocni,deti by byly stale samy,manzel je taky lekar Tak jsem sla delat praktickou lekarku Taky to bylo narocny,atestace,ale ne jako v nemocnici a zvlaste operacni obor,kterym gynekologie taky je.Kazdej ma strach ,je to pochopitelny,ale neni to zas tak nic hroznyho.A ja jsem naprosto zodpovedna,ve vsem maximalistka,uzkostliva,pecliva No i tu medicinu jsem mela s cervenym diplomem a i s takovou povahou se to da zvladnout
Osobne poznam dve lekarky, ktore pracuju mimo nemocnice, ci ambulancie, preco, to som sa nepytala, jedna zastupuje farmaceuticku firmu a druha je na hygiene, neviem, ci pomohlo, ale nie je to zas take neobvykle, aby si sa preto musela citit zle, drzim palce
Keď si sa dostala na medicínu tak niečo v hlave musíš mat. Keď si skončila medicínu tak sakra si dosť dobrá na to aby si začala a išla si žiť svoj sen do praxe 💜🩷 žena vzchop sa! Ver si! Keď si to dokázala skončiť už len to je veľký úspech je to jedna z najťažších škôl. Máš za sebou x skúšok x hodín praxe. Keď ta vzali a urobila si pohovory už to je znak toho ze si kvalifikovaná a na to máš. Strach je normálny. Je nevyhnutný. Bez strachu človek stráca sebareflexiu. Strach troška chráni pred pádom. Chod do toho a užívaj si 🩷🩷 hlavne vždy s pokorou a rozumom nikdy nebuď viac ako pacient a nevoz sa po nich aj keď ti položia hocijakú banálnu otázku
@anonym_autor teraz ma napadlo, že tuším aj ten moderátor na TA3, co moderuje zdravie ma myslím skončení medicínu. Vďaka tomu, že je "z fachu" tak dokáže diskutovať o daných témach s lekármi. Cize určite nezúfaj. Možno potrebuješ len nejaký oddych, prečistiť si hlavu a uvidis 😉
@anonym_autor
Myslím, že sú to úplne normálne pocity, ktorými prešiel každý jeden začínajúci lekár. Nebezpečné by bolo, keby to bolo naopak a išla by si do toho bez pokory.
Pokračuj s psychoterapiou, možno sa nájdeš v inom odbore, možno skúsiš na začiatok niečo mimo klinickej medicíny. Držím palce!
Fblr, očne, kožne, rádiologia ( aj ked ich sluzby su dost hard ale nie vsade nutia kazdeho sluzit, niekedy sa da dohodnut)
@karku135 ocne ani nahodou nie je " ľahke" a s mensou zodpovdnosťou
Autorka,malimsme takeho dr. Z gyndy presiel k nam na ocne,mily,zlaty,ale nezvladal zodpovednosť. Skoncil v zdrav. poisťovni a je spokojný. Maš dosť moznosti pracovat bez pacientov napr.na biochemii alebo na patologii...
Ale urcite to nejake oddelenie skus,odist mozeš v podstate vzdy. Neboj sa,starsi kolegovia ani primar ťa nenechaju bez dozoru.Odp.nie chirurgicky smer,mozno take interne by ťa mohlo zaujať.
Mňa by zaujímalo, nájde sa tu aj niekto, kto už v praxi menil odbor? Ja som 50/50, či ísť na pediatriu a robiť po atestácii všeobecnú lekárku pre deti v ambulancii alebo na pneumológiu a robiť s dospelými pacientami. Predstaviť si viem jedno, aj druhé, akurát každú chvíľu jedno z toho preváži viac a naopak… Stalo sa vám alebo poznáte niekoho, že nastúpil na jedno odd. a po nejakej dobe išiel na iné odd.? Nie je to potom komplikované aj administratívne, čo sa týka atestačného zaradenia a pod.?
A autorka, držím palce, podľa mňa ale určite nechoď robiť iný odbor, ktorý sa ti zdá ľahší bez toho, aby si aspoň skúsila nastúpiť a uvidela, ako to budeš znášať, samozrejme aj s odbornou pomocou, nepoddaj sa strachu, ten máme všetci čerství lekári... aby si potom nebola frustrovaná, že si nezapracovala na psychike a vzdala sa vysnívaného odboru.😕
Nešla by som na gynekológiu.Už len ten stres pri každom jednom pôrode by som určite nedala.
Na tvojom mieste by som plánovala porobiť nutné kolovanie pred prvou atestaciou a plánovala by som prácu obvodnej lekárky. Menšia zodpovednosť, dobrý plat.
Mňa by zaujímalo, nájde sa tu aj niekto, kto už v praxi menil odbor? Ja som 50/50, či ísť na pediatriu a robiť po atestácii všeobecnú lekárku pre deti v ambulancii alebo na pneumológiu a robiť s dospelými pacientami. Predstaviť si viem jedno, aj druhé, akurát každú chvíľu jedno z toho preváži viac a naopak… Stalo sa vám alebo poznáte niekoho, že nastúpil na jedno odd. a po nejakej dobe išiel na iné odd.? Nie je to potom komplikované aj administratívne, čo sa týka atestačného zaradenia a pod.?
A autorka, držím palce, podľa mňa ale určite nechoď robiť iný odbor, ktorý sa ti zdá ľahší bez toho, aby si aspoň skúsila nastúpiť a uvidela, ako to budeš znášať, samozrejme aj s odbornou pomocou, nepoddaj sa strachu, ten máme všetci čerství lekári... aby si potom nebola frustrovaná, že si nezapracovala na psychike a vzdala sa vysnívaného odboru.😕
@anonym_e3bb19 vdaka, uvidim este ako nakoniec dopadnem, do konca leta sa potrebujem dat dokopy a potom porozposielam zivotopisy… a k tvojej otazke, poznam jedneho co robil na hematologii a presiel na radiologiu, dalsia zacinala na mikrobiologii a skoncila na pediatrii, dalsia na detskej onkologii a presla na orl tusim… ale ako to mali administrativne, to uz neviem
@anonym_autor tu medicinu si fakt studovala a uspesne skoncila? V tom pripade by si mala presne vediet co mas robit a nie sa pytat na koni. Ja fakt nechapem. Hezky vecir
@anonym_autor tu medicinu si fakt studovala a uspesne skoncila? V tom pripade by si mala presne vediet co mas robit a nie sa pytat na koni. Ja fakt nechapem. Hezky vecir
@noone007 ano studovala a uspesne dostudovala. Co mam teda podla teba robit? Mali ma to naucit v skole ci ako?
@noone007 ano studovala a uspesne dostudovala. Co mam teda podla teba robit? Mali ma to naucit v skole ci ako?
@anonym_autor doteraz - ako studentka- si nemala aspon ciastocnu zodpovednost za pacienta? Pytam sa lebo vravis ze sa obavas zodpovednosti
Autorka,nie je dobre,ze s posielam zivotopisov cakaš,tie lepsie miesta ti vyfuknu a budes brať co ostane.Nech ťa prijmu teraz a dohodni nastup neskor,ak sa bude dať.
@anonym_e3bb19 poznam,ale atestaciu treba uz robit z toho co budes chcieť robiť cely zivot. Môzes byt pediater a potom sa specializovat na pneumologiu.
@noone007 nechapes,lebo sa nepohybujes v zdravotnictve...najhorsi je mlady lekar,ktory je majster sveta,vsade bol a vsetko vie,to je postrach kolegov a skusenych sestier ...prave ten pochybujuci a zodpovedny sa môze vypracovať na skveleho lekara
@anonym_autor ak nechces robit klinickú prax a zostat čiastočne v odbore, mozes ist smer laboratórium, MZSR, pharmafirmy, klinické štúdie, veda a výskum, školstvo…jednoznačne sa so svojim vzdelaním nestratis. Stalo sa mi niečo podobne. Poznam niekoľko lekárov, ktorí odišli z praxe, lebo pochybili a nevedeli sa s tym vyrovnať. Hlavne neuvažuj, že si na to mohla mysliet skôr, vyštudovala si úžasnú a zároveň náročnú školu, na trhu prace je pre lekara veľa príležitosti, hlavu hore.
@noone007 nechapes,lebo sa nepohybujes v zdravotnictve...najhorsi je mlady lekar,ktory je majster sveta,vsade bol a vsetko vie,to je postrach kolegov a skusenych sestier ...prave ten pochybujuci a zodpovedny sa môze vypracovať na skveleho lekara
@janinah ja tiez pracujem v zdravotnictve a tiez nechapem autorku- ved musela praxovat?. Lekar majster sveta je problem, ale takisto je problem absolvent ktory sa ani neodvazi nastupit do zamestnania. To je opacny extrem.
@anonym_e3bb19 poznam,ale atestaciu treba uz robit z toho co budes chcieť robiť cely zivot. Môzes byt pediater a potom sa specializovat na pneumologiu.
@anonym_autor ďakujem, držím palce ešte raz🙂
@janinah ďakujem, zatiaľ nastupujem na pediatriu a uvidím časom, či a ako sa moje preferencie zmenia..😊

@anonym_autor Pokial sa bojis ako lekar zodpovednosti, tak by si zatial nemala pracovat v odbore...navstevujes psychologa, to je super, urcite by som s tym pokracovala a casom uvidis, na co spolu pridete a kde treba na sebe zapracovat. Drzim palce!