Koľko voľna naozaj majú učiteľky?
Teraz mi znama hovorila ze su doma od piatku do 8.januara. Okrem toho bola doma 2 mesiace v lete, tyzden jarne prazdniny, pol rocne prazdniny a pod. Clovek zamestatny vo firme ma narok len na 25 dni dovolenky. Na nikoho neutocim, neurazam len chcem vediet v com je hacik.
Autorka
Jednoduché rozuzlenie záhady - je to kvôli tomu, aby boli schopní aspoň z väčšej časti pokryť dni školských prázdnin.
@zuzanockamt 9 stran diskusie tu strasne ucitelia tvrdia ako strasne aj cez prazdniny pracuju
Autorka
Áno, nečerpáme počas všetkých dní školských prázdnin RD. A áno, mnoho z nás hoci čerpá RD, tak pracuje.
Autorka
Počas roka 2023 bolo presne 60 dní školských prázdnin. Pedagóg má nárok na 45 dní dovolenky. Počítaj.
@zuzanockamt tak to stacilo hned povedat ze je to tak, vacsina odpovedi tu bola lebo si to zasluzite ako oddych a ze je to narocna praca. Potom mi prislo ako keby ostatne prace neboli narocne.
Autorka
A to na takúto primitívnu vec nedokáže prísť dospelý človek s VŠ vzdelaním?
@zuzanockamt takze 15 dni pracujete aj pocas dofci a 45 dni nepracujete, lebo neni koho ucit.
@zuzanockamt nie neprisla som na to, nie som ucitel.
Autorka
Práca učiteľa nie je len o priamej pg.činnosti. Existuje aj nepriama činnosť. A slovo "dofča" nepoužívam.
@babulkomale 🙄
No ja neviem, myslím, že to bolo vysvetlené hneď v prvých príspevkoch...
@nikaeli ale ved arasidka pise, ze neoddychuje pocas dovolenky, tak sa jej pytam ze co teda pocas nej robi. Akoze baby vy fakt necitate v kontexte?… Ja mam dve prace + vlastny projekt, dovolenky mam kolko chcem akurat mi ju navyse nikto nepreplati. Nie som ale zamestnancom. Neviem si vynachvalit. Robit nemusim, ale chcem. A ucitelom to z celeho srdca doprajem. S jednym z nich som byvala 20 rokov. Ale proste viem ako sa tam robi a co sa robi ci nerobi cez prazdniny a podobne. Samozrejme zavisi aj na predmetoch, zs, ss, vs, ci ma ten ucitel aj funkciu a podobne. Cize neda sa to zas uplne pausalizovat
autorka .....ty si na to neprisla, hoci ti to tu dokola píšeme?lebo na vykrytie prazdnin....aj to nie vsetkych, ano mnohi pracujeme aj pocas prazdnin, napr. na zaciatku leta, na konci, tiez cez jarne prazdniny atd. .... inak ti prezradim tajomstvo, kt. ta trapi....že prečo len ucitelia....nie je to tak, viac dovolenky maju politici, herci, vojaci,... len ty z nejakeho zakomplexovaneho dovodu (asi zla skusenost) si sa zmerala na ucitelov...preco tolka zavisť?.....mne je zle z tychto ludi, fakt.....inak bola by si podla mna lepsia politička alebo herečka než ucitelka (ak ide len o dovolenku, tak sa uber tym smerom...)
o povahe a náplni práce učiteľov písať nebudem, o tom tu už výborne napísali iní a lepšie by som to nenapísala... skôr ma zarazili iné aspekty tejto diskusie, na ktoré mi nedá nereagovať. Už samotný názov diskusie - "Koľko voľna majú reálne učiteľky?" - v školstve pracujú aj učitelia a tí majú toľko voľna ako ženy-učiteľky. Čo sa týka počtu dní dovolenky, ten je daný zákonom a na tom nič nezmeníš (môžeš kandidovať za nejakú stranu do parlamentu a podávať návrhy zákonov). A koľko má kto voľna, to neposudzuj - do toho ty vôbec nevidíš, respektíve vidíš len to, čo vidieť chceš a čo sa Ti hodí. Ani my neriešime Tvoje povolanie - mohla by si vlastne napísať, čo robíš, nech vieme posúdiť, či ho vykonávaš správne a zaslúžiš si zaň svoje peniaze a benefity.
Okrem toho, autorka, vôbec nie si objektívna a Tvoje príspevky sú plné argumentačných faulov, skrátka nehráš fér, fauluješ🙂. Len niektoré spomeniem, ktoré som si tu všimla -generalizuješ - zovšeobecňuješ prácu učiteľov na základe svojich osobných negatívnych skúseností, vyberáš si len čerešničky, vytváraš tu falošné dilemy buď - alebo, ďalej si tu vytvorila slameného panáka (voľno učiteľov) ako zástupný problém, na ktorý sa ľahko útočí.
A, autorka, neodsudzuj a neposudzuj druhých, čo si kto podľa teba zaslúži či nezaslúži, pokiaľ si nechodila v jeho topánkach. Každý, kto chodil do školy, si hneď myslí, že rozumie práci učiteľa, pritom však vidí len ten povrch. Až keby si to robila, videla by si, čo všetko tá práca obnáša. Každá jedna práca má svoje úskalia, ktoré človek, ktorú ju nikdy nevykonával, nevidí.
A prečo si vlastne túto diskusiu založila anonymne? Hanbíš sa za to, čo tu píšeš? Zrejme si si vedomá toho, že Tvoj pohľad nie je celkom fér a potrebuješ si tu vybiť frustráciu (ale neviem, prečo práve na učiteľkách) a nechceš, aby tí, čo Ťa tu poznajú, vedeli, aký si v skutočnosti závistlivý a frustrovaný človek. Inak si založenie takejto diskusie anonymne vysvetliť neviem. Čo Ti ochoreli deti a nemáš ich kam dať, alebo nemáš voľno cez sviatky a štve Ťa to, tak si potrebuješ do niekoho kopnúť a vyventilovať svoj hnev? Ale za to žiadna učiteľka nemôže....
Želám Ti, aby si mala prácu, v ktorej budeš spokojná, budeš mať dostatok dovolenky (aj voľna), služobné benefity - home office, auto, mobil, služobné cesty doma aj v zahraničí aj s diétami, rôzne multikarty (plaváreň, fitko, masáž, a pod.), vitamíny.... Ak budeš Ty vnútorne spokojná so svojím životom a zamestnaním, nebudeš sa musieť starať do druhých, ani do učiteliek, a posudzovať ich.
Sťažujú sa , že majú málo dovolenky? Ty si kedykoľvek cez rok vezmeš voľno, ja musim si zabezpečiť zástup, až potom môžem ochorieť.
@zuzanockamt myslim, že by slovenčinárku mohla robiť , s tým pol rokom 😂
@mooonika1975 si myslis ze ja si nemusim zabezpecit zastup? 😀
autorka, aké máš povolanie?
@macik166 a po takomto roku s takými komplikovanými deťmi ti niekto závidi 7 týždňov dovolenky, no hrôza.
Lenže ten zástup musi za mňa ťahať , chápeme sa ? Ona si musi odučiť svoje a ešte musi aj moje. Takže má hodiny navyše, ktoré hadaj čo ??? Čo s nimi ? Musi si ich vybrať a keď si ich vyberie, tak iná zase musi ju zastupiť. Nemáš ani poňatia, v korporáte , kde zrejme pracuješ, ťa zastupi pri páse aj upratovačka. 😉
@basullinka nase skolstvo vyzera katastrofalne kvoli nevzdelanosti ucitelov, stara generacia, cca.po husakove deti je na tom dobre, cim dalej, tym to ide viac z kopca
@erikavesela nevzdelanost ucitelov ??? Vsetci maju minimalne 2.stupen VŠ.
no 10 stran diskusie, a na 10 strane stale nemas odpoved.
kedysi mali ucitelia tiez normalne 25 dni, alebo kolko to bolo, ale prazdnin mas viac ako je 25 dni. ked pocitas pracovne dni jul a august ze maju po 20, to je 40, plus jarne prazdniny 5 dni, jesenne, to mas viac ako 45 dni. naplnou prace ucitelov a vychovavatelov je priama cinnost s detmi a ziakmi. co by mali robit v case prazdnin? ano, prvy prazdninovy tyzden sa dokoncuje dokumentacia za uzatvoreny skolsky rok a upratuju kabinety, posledny augustovy tyzden uz sa robi dokumentacia na dalsi skolsky rok, ale co by mali realne robit ucitelia v skole cez prazdniny?
vratim sa k tomu, ze niekedy mali tiez tych 25 dni dovolenky a aby im to vykrylo cele prazdniny, tak si cely rok nadrabali nadcasy a setrili ich na prazdniny (to mi vravela kolegyna), alebo mali neplatene volno. alebo sa to niekedy riesilo tak, ze ucitelia mali pracovnu zmluvu od septembra do juna, a na jul a august boli bez prace, mohli ist na urad prace, alebo najst si inu pracu na dva mesiace.
asi preto sa urobili tie zmeny, aby dovolenka vykryla prazdniny.
@heln ano, ano,,plis este.sme.niektore v taboroch, vlani som bola.2x.
@autorka stan sa radsej sudcom, ti maju 70dni dovolenky, tam mozes aj zavidiet kolko chces, aj sa nechat uplacat, kym ti na to nepridu 😉
tak zrusme letne prazdniny detom, aby kvoli autorke ucitelky nemali tolko volna, co im tak strasne zavidi🤦🏼♀️
inak - taky volkswagen, preco ti maju celozavodnu dovolenku a ine zamestnania nie? do toho sa preco nenavazas? v tom case tam nikto nerobi, kamiony nejazdia, a nepracuju teda ani vo vyrobe, ani vodici, a ani dispeceri v externych firmach, ktore pre ten volkswagen jazdia a vozia tovar…. proste sa to cele zastavi (samozrejme ine veci sa pocas odstavky robia ale cela vyroba sa proste zastavi napr. teraz od vianoc do polky januara)
@mooonika1975 tu sa trošku preháňa, nie?

Netvrdim, ze praca ucitelov nie je narocna, len jedinemu comu nerozumiem preco ma zo zakona bezny zamestnanec narok na 25 a preco zrovna ucitelia 45. Aj ine prace su narocne aj fyzicky aj psychicky, obrovska zodpovednost a pod. Cize len tomuto nerozumiem a vlastne za 9 stran diskusie som sa nedozvedela preco zrovna ucitelia ano a ostatni nie.