Koľko voľna naozaj majú učiteľky?
Teraz mi znama hovorila ze su doma od piatku do 8.januara. Okrem toho bola doma 2 mesiace v lete, tyzden jarne prazdniny, pol rocne prazdniny a pod. Clovek zamestatny vo firme ma narok len na 25 dni dovolenky. Na nikoho neutocim, neurazam len chcem vediet v com je hacik.
@zuzanockamt ja viem, ja viem 😂
kiežby bol počet dní dovolenky učiteľov najväčší 'problém' nášho školstva 🤷🏻♀️
@akje Ja iba toľko k tomu, pravidelne žiaci podávajú v júni, v septembri alebo aj počas roka žiadosť o uvoľnenie z rodinných dôvodov, a to preto, že idú na dovolenku. Žiaci sa dohodnú s triednou na zasielanie učiva a je to. A takisto pravidelne žiaci chýbajú v piatok z rodinných dôvodov, pretože idú s rodičmi niekam na predĺžený víkend. Takže, áno, aj prázdniny musí rodič vykryť, ale nie je nijak obmedzený len nimi. A ešte je nutné dodať, že najviac obmedzení je u žiakov 1. stupňa, pretože staršie detí vedia byť doma aj samé, a kopec MŠ funguje aj cez prázdniny alebo sú zberné MŠ.
Ani za 100 dni voľna by som tuto prácu nevykonávala.
@lenkasarka ja som si počas RD urobila DPŠ ako zadné dvierka. Chodila som na prax na Obchodnú akadémiu... vtedy som usúdila, že si DPŠ síce dorobim, no učiť nebudem... ja by som tam tych studentov pozabijala a bola by som bud na psychiatrii alebo v base....
@andreakotesova no práve preto. Jednou nohou v base.
@akje teraz neviem, čo som prehliadla, ale neberieme si 35 dní počas prázdnin a 10 nám ostane. Berieme si dovolenku počas jesenných prázdnin, vianočných, jarných, veľkonočných a letných. To je spolu cca 60, ako ktorý rok. Takže na to minieme tých 45 dní a na zvyšok si tzv.zbierat náhradné voľno. Náš zriaďovateľ razí teóriu, že učiteľ nemá v škole počas prázdnin čo robiť.
@simsalabim mne to trvalo par sekund 😁. Ale nebolo to hneď 😅. By som si poťukala po hlave, ale povedala by som mu, že to už súčasťou skúšky predsa nebolo 🤪
@akje ja nie som ucitelka
@zuzanockamt pochopí to každý, kto mal dobrého učiteľa slovenčiny.😉
@mandzula Len aby 😉
Prečo keď sa niekto niečo spýta, si automaticky myslíte, že závidí? To sa aj v bežnom živote hneď spýtate ľudí, či vám závidia, keď sa na niečo spýtajú?
Mne neprekážajú ich prázdniny a rôzne riaditeľské voľno ( sme to vždy polepili, ja som panom svojho casu), skôr mi to pride, ze oni si to nevedia ani užiť, namiesto toho aby sa tešili, že sú doma nepretržite 6 týždňov ( wau ) tak sa budú sťažovať že si musia nadrobiť pár dní v roku a chcú byť v nejakej pozícii ukrivdenia. Rovnako aj ich pracovna doba, bývam pri skole a vidím synovu byvalu p. učiteľku z 1 stupna o koľkej chodí domov, ale to je tajne.🤫
Hlavne je smutne s akymi pohnutkami idu do skoltva hlavne zeny ( netvrdim ze vsetky, určite nie matematikarky a slovencinarky, ktore to maju vydrete). Mame v rodine 3 pripady, 2 sesterky a bratrancova zena ako otehotneli šup na DPŠ a po RD učiť. ( toto by som nedovolila ). Do očí ti povedia dovod preco ucia, kvôli ich deťom a letným prazdninam a tak to aj na pôde školstva vyzerá, zavazia benefity, nie laska k praci.🤦♀️
Už sa nebudem ani rozpisovať ako zvládajú kolektív a vedia zaujať ziakov..je to na zamyslenie.
Na záver poviem, ze moje deti prešli na cirkevnú školu a je to veľký rozdiel, skvelý prístup pedagógov, výborná spolupráca s rodinou, vela dobrocinnych školských aj mimoskolskych aktivit, sme veľmi spokojni s naším pedagogickym zborom a som velmi vďačná za obetavosť učiteľov a lásku k detom.🥰
@liv1 no praveze mi bolo vysvetlene, ze kedze to bola skuska z morfologie a syntaxe, tak bolo 🙈
@cafelatte tak s DPŠ je to ťažko učiteľ v ZŠ
Nečítala som všetky komentáre, ale vyjadrím sa k tej dovolenke za seba. Som mladá učiteľka a aj letné prázdniny počas dovolenky a aj teraz počas Vianoc pripravujem materiály pre deti, ktoré žiaľ, musia ísť z rôznych dôvodov na komisionálne skúšky.
Máme veľa žiakov z Ukrajiny a musím im zvlášť chystať materiály zo slovenského jazyka, a to práve počas tohto voľna, lebo veľa prichádza aj počas školského roka. Do toho počas dovolenky opravujem slohy, diktáty, písomky. Som aj triedna učiteľka, takže som aj cez dovolenku v kontakte s rodičmi a riešim tieto veci ohľadom detí, ktoré nechodia do školy z rôznych dôvodov.
Moju prácu mám veľmi rada, aj našich žiakov. Ale čo týmto chcem povedať, že nie je učiteľ ako učiteľ. Niektorí to flakajú v školstve, niektorí nie. A tí, ktorí nie, potom svoju vlastnú dovolenku, počas ktorej by mali oddychovať, venujú ešte aj týmto činnostiam, lebo žiaľ, situácia je taká, že darmo máte voľno - rodičia Vám budú písať, rovnako aj žiaci, aby ste im pomáhali, a keď sa tieto situácie vyskytnú ku koncu polroka, tak naše voľno vyzerá aj tak, ako je vyššie uvedené.
No nic, dovolujem si ukoncit debatu.Na zaver podotknem ze si vazim pracu uciteliek, vlastne akukolvek pracu ked clovek poctivo zaraba peniaze a snazi sa. Aj ked mame na niektore veci ine nazory to je uplne normalne sak sme ludia 😊 Zelam vsetkym pokojne Vianoce prezite v zdravi a v kruhu rodiny, to je to najviac. 🎄🌟⭐️🎄🌟🌟⭐️
Autorka
Ak chceš aj ty, fyzikárov a matikárov treba, prvostupniarov tiež. Obrovský nedostatok je.
@zuzanockamt a tí učitelia, čo sú nevedia učiť......deti nenávidia a nerozumejú matike
Prečo keď sa niekto niečo spýta, si automaticky myslíte, že závidí? To sa aj v bežnom živote hneď spýtate ľudí, či vám závidia, keď sa na niečo spýtajú?
@babulkomale to ti písali učiteľky.....typické
no nie je 😁 celozavodna dovolenka je nieco uplne ine, to je dokonca specificky vymedzeny pojem, a hlavna podstata je - ze taka dovolenka je po dohode so zamestnavatelom.
kdezto prazdniny su urcene. od 1.7. do 31.8. a ze ucitel potrebuje skor volno inokedy, mu je figu platne - aj tu sa to niekolkokrat pise - musia si nechavat svoje dni dovolenky na prazdninove dni. ci sa im to paci alebo nie.
nemoze ucitelka dojst ucit od 15.7. do konca jula, lebo ona vtedy moze a dovolenku si bude naopak potrebovat cerpat posledny augustovy a prvy sept. tyzden.
a zastupovanie ucitelov je tiez uplne ina vec, ale to ti tu uz vysvetlili, snad uz chapes.
a teda, ked tak strasne zavidis ucitelom “tolko volna”, mozes ist ucit ty 🙂
@zuzuliennka1 neklam, učitelia majú aj cez školský rok dovolenku.....cez edupage stále chodia správy o suplovaných hodinách
@zuzuliennka1 neklam, učitelia majú aj cez školský rok dovolenku.....cez edupage stále chodia správy o suplovaných hodinách
@babika112 a to znamená že majú dovolenku?
@babika112 fakt?no mna sefka ani na preventivku nepustila, ze to mam stihnut pred svojou vyucovanou hodinou.o dovolenke cez rok mozem snivat.suplovane hodiny musia platit tak to robia velmi neradi.a ako vies ze ked pride suplencia cez edupage ma ucitel dovolenku?lebo za mna teda suplencia bola ked som napr administrovala T9, maturity apod.Tento sk rok som chybala 0 hodin.Tento tyzden bude za mna pipat suplencia kazdy den a taka trubka ako ty bude rozpravat ze som niekde na Hawai. A ja budem skusat na maturitach kazdy den od 8 do 17.20
Uz tolko nezavidte tym ucitelom.mam kamosky co robia v korporatoch a cele dni mi cez pracovnu dobu posielaju videa, co si pozeraju.cez homeoffice na netflixe, este im aj kolega ukaze co maju postlacat aby svietili online.3x do roka dovolenky za par supov mimo sezony, vselijake sick days ked si umyvaju okna apod.plat raz taky ako my, co sa s prepacenim ani nemam kedy vycurat v robote.zavidiet ucitelom je fakt trapne
@babika112 fakt?no mna sefka ani na preventivku nepustila, ze to mam stihnut pred svojou vyucovanou hodinou.o dovolenke cez rok mozem snivat.suplovane hodiny musia platit tak to robia velmi neradi.a ako vies ze ked pride suplencia cez edupage ma ucitel dovolenku?lebo za mna teda suplencia bola ked som napr administrovala T9, maturity apod.Tento sk rok som chybala 0 hodin.Tento tyzden bude za mna pipat suplencia kazdy den a taka trubka ako ty bude rozpravat ze som niekde na Hawai. A ja budem skusat na maturitach kazdy den od 8 do 17.20
Uz tolko nezavidte tym ucitelom.mam kamosky co robia v korporatoch a cele dni mi cez pracovnu dobu posielaju videa, co si pozeraju.cez homeoffice na netflixe, este im aj kolega ukaze co maju postlacat aby svietili online.3x do roka dovolenky za par supov mimo sezony, vselijake sick days ked si umyvaju okna apod.plat raz taky ako my, co sa s prepacenim ani nemam kedy vycurat v robote.zavidiet ucitelom je fakt trapne
@nenne27 úplne rovnako, už teraz sedím pri maturite,za mňa je suplo a nejaká múdra si to vysvetlí že som na dovolenke
@babika112 a? vies o tom ocividne velke NIC, tak neklam ty
@babika112 Ale, ale ... tolko nezmyslov v par prispevkoch.

@simsalabim ano, to je pravda. Za 10 rokov budem mat k tomu asi inu rec. Kazdopadne by som nerada bravala deti z vyucovania, kym su skolopovinne. Za mojich cias sa to nenosilo a budem rada, ak aj moje deti naucim, ze skola nie je holubnik a kym bude vyucovanie, tak sa na dovolenky nechodi. 😊