Koľko voľna naozaj majú učiteľky?
Teraz mi znama hovorila ze su doma od piatku do 8.januara. Okrem toho bola doma 2 mesiace v lete, tyzden jarne prazdniny, pol rocne prazdniny a pod. Clovek zamestatny vo firme ma narok len na 25 dni dovolenky. Na nikoho neutocim, neurazam len chcem vediet v com je hacik.
Ak si inžinier v technickej oblasti, tak predpokladám, źe tvoja mzda je podstatne vyššia ako plat učiteľa. Ak ťa tak neskutočne škrie, že niekto má viac dní voľna ako ty, taak.. Nebolo by pre teba finančne výhodnejšie dohodnúť si neplatené voľno na 1 mesiac? Alebo si nájsť inú prácu, kde budú ako benefit dni dovolenky alebo sick days navyše?
Odporúčam ubrať trochu z tej závisti v živote, a radšej hľadať spôsoby ako sebe dopriať to, čo ti chýba. Naozaj si nemyslím, že učitelia sú nejako zvýhodňovaní, proste iný typ práce..
@basullinka Keby to aspoň kritizovali ľudia, ktorí sú erudovaní, odborníci v danej oblasti, vedia, čo to obnáša. Ale plno rečí majú len tí, ktorí o tom nevedia vôbec nič - len majú známych a tiež raz chodili do školy.
@zuzanockamt ja som TSV ucila na prvom stupni. Pripravy s ohladom na zdravotne obmedzenia deti (pribudaju a to aj pocas roja), aby bola hodina zabavna a za tych 30 minut pohybu aby z toho aj nieco mali. Nie je toho tolko ako na SJL, ale tase telocvikar obvykle uci aj ine. Nas ma dejepis. Plus sutaze, lyziarsky a celkom narocny kabinet.
@basullinka ja si ale nemyslim, ze ak na to niekto “kasle”, ze musi oducit nutne zle. Ved sa im to roky opakuje, maju k dispozicii internet, pisomky, kopec materialov..
@zuzanockamt Zvycajne kritizuju taki, ktori su v svojej praci bud mizerni, alebo frustrovani. Clovek, ktory svoju pracu robi rad a dobre, nema dovod zavidiet prazdniny😉
@liv1 Len zloženie triedy sa vždy mení ... Dosť dôležitý faktor. To, čo mi funguje tento školský rok napr. na siedmakov, tak o rok v inej sedmičke vôbec nemusí. A ideš odznova.
My máme 30+5 a to ani nie som v školstve😅😅😅. Takže pozdravujem autora príspevku 😉
@dskjhfdlkdjhl a pritom je čo kritizovat. Ja osobne za tie roky vidim kopu veci, co funguju zle, alebo su totalne nezmyselne. Tiez sa mi nepaci, ako fakulty nereflektuju prax (mavam casto praktikantov). No jedine, co priemernemu zlovakovi v skolstve vadi, je pocet dni dovolenky 😏
@letfenixa a doma castokrat preto, ze v praci nema notebook alebo lepsi internet...
@liv1 ale mení sa ti to najdôležitejšie a to su deti.... Učiteľ musí byt vnímavý a prispôsobovať metódy a aktivity potrebám v konkrétnej triede, to čo ti platí na jednu triedu, nemusí na druhú. Nehovoriac o tom, že aj v rámci triedy to musíš prispôsobiť. Ja učím jeden predmet v 2 triedach v ročníku a často mavam úplne odlišné prípravy na rovnakú tému...
@zuzanockamt nepopieram ze je to velmi tazka a zle ohodnotena praca, na tom zostanme. Kedze ludi krorych poznam sa doma vela nepripravuju/nepripravovali, stale nemam pocit ze su preto zli ucitelia. Alebo ze im je co zavidiet nebodaj
Mna prijali na pedagogiku a dnes som štastna ze som nenastupila, skoda rokov, ved by som pri tych dnesnych detiskach a mojej povahe v base skoncila 😃😵💫😵💫.
A este sa doma srat s pripravou a testami . Ani to volno za to nestoji
Otvor si platové tabuľky učiteľov, tam je pravda. Ty nemáš ani pedagogické minimum, musela by si začať študovať. Bola by si začínajúci pedagogický zamestnanec. Je rozdiel, či máš prvú, či druhú atestáciu, či žiadnu. Je rozdiel, či máš 'kredity' za ďalšie vzdelávanie, ktoré sa ti premenia na príplatok. Podľa teba je cca 1100€ v hrubom pre vysokoškolsky vzdelaného človeka dosť?
@liv1 pripravujem sa každý deň hodinu minimálne - toľko je moja práca na doma daná zmluvou, zvyšný čas som v práci. Pracujem v škôlke s deťmi s PAS. S niektorými už štvrtý rok. Ani náhodou s nimi nerobím každý rok to isté 🤷🏻♀️ každú nedeľu píšem plán práce na nasledujúci týždeň a píšem ich rovno dva - pre deti vzdelavajúce sa podľa osnov a pre deti, ktoré majú IVP. Ale o tom rodičia a verejnosť ani len netuší. Môj manžel by ti vedel povedať presne, koľko času trávim pri prípravách materiálu, ktorý vymýšľam a skladám na vlastnom notebooku, tlačím doma na vlastnej tlačiarni a laminujem do vlastných fólií. Koľko hračiek som nanosila do práce.. Škoda slov..
Ja nejak nerozumiem, prečo sa stále toľko kope do učiteľov. Prečo nikomu nevadí, že sú ambulantní lekári v práci do 12ej? prečo nikomu nevadí, že politici majú prázdniny (?), že vojaci majú plne platenú PN, .. prečo vždy všetci riešia len učiteľov. Prečo si nevážime prácu iných? veď jeden robí to, druhý ono, všetci sa vzájomne potrebujeme od smetiarov po právnikov. Každá práca má svoje benefity. Každý si tú svoju môže vybrať. Tak ak niekto túži po 45 dňoch dovolenky, super. Poďte do školstva, zaujmite naše deti, naučte ich porozumeniu a úcte, nech sa viac nestane to, čo v Parchovanoch. Veďte ich k rešpektu a vďake, aby na seba nekydali v diskusiách ako tu poniektoré matky hania učiteľky, ktoré s ich deťmi trávia denne viac času, ako ony samotné. Naozaj tomu nerozumiem a je mi z toho smutno.
@liv1 Roky opakuje? Prepána, však každá trieda je iná, každý žiak je iný... Aj keď máš paralélky, neučíš rovnako. Základná príprava môže byť rovnaká, ale musíš ju meniť vzhľadom na špecifiká tej ktorej triedy... Žiadna hodina nie je tá istá. A internet a materiály? Však sa cez ne musíš prelúskať, vytriediť, doplniť, prispôsobiť, zmeniť, veľakrát aj opraviť. To nie je, že ti hotové veci padajú na katedru...
@nikaeli 👍🏼👍🏼👍🏼
@basullinka len tak na okraj, nie sú toto "boly sme a vydeli sme, daj my peňaženku, chcel bi som mať..." chyby pravopisne (nie gramaticke)?
Vidíš, Ty si možno pôjdeš na lacnejšiu dovolenku mimo prazdnin a dovolenkovej sezóny a učiteľka si to dovoliť nemôže. Musí si čerpať RD cez prázdniny žiakov a vtedy su dovolenky najdrahšie.. A veľakrát aj počas RD pracuje na nových školských vzdelávacích programoch a prípravach na nový školský rok... Aj napriek tomu nepoznám osobné ani jednu takú, ktorá by vyplakavala a sťažovala sa. Takže kľud. 😊
@slavaf kazda trieda je ina, kazdy ziak je iny, ale osnovy su stale rovnake. Ucivo je stale to iste. Pisomky stale tie iste/podobne, materialy tie iste/podobne. Akoze baby nehovorte mi, pisete ako keby ste ucili diametralne odlisny predmet v kazdej triede kazdy rok. Ste velmi dotknute, ale realne ruku na srdce, ktora sa z vas pripravuje kazdy pracovny den 2-3 hodiny doma? Nie v nedelu, nie v pondelok, ale kazdy den pondelok az piatok? Preco je to take tazke uznat, ze mate kratsi pracovny cas ako bezne zamestnania? (Nie vsetci samozrejme) Preco si nestojite za tym ze ano, robime menej, ale praca je to tak vycerpavajuca, narocna a tak malo zaplatena, ze je to adekvatne? Ze by ste si zasluzili viac financii, lebo uroven vzdelania naroda zavisi od vas? A ze keby vam dali viac penazi pritiahlo by to viac ludi, viac odbornikov, zlepsilo uroven? Nemajte vzdy pocit krivdy ked niekto pise o vasej dovolenke ci kratsom pracovnom case... Amen. Dobru noc
@liv1 Posledná otázka - koľko máš ty odučené, že do toho tak vidíš a poučuješ?
@liv1 Ale o akom pocite krivdy pises? Stazuju sa ucitelky? Stazuje sa anonymka, ze ma menej volna ako ucitelky.
@liv1 osnovy sú stále rovnaké? s každým novým ministrom prichádzajú zmeny. Aj tento rok sa zavádzali ďalšie. A to nehovorím o inklúzii. Bežný učiteľ nemá s deťmi s rôznym zdravotným znevýhodnením žiadnu skúsenosť. Na to boli vytvorené špecky. Na to sa študuje špecka. Celé zle. Deti to nezvládajú, učitelia to nezvládajú, rodičia sa neustále sťažujú. Nie je dostatok asistentov, nie sú pomôcky, nie sú vôbec vytvorené podmienky pre tieto deti v bežných školách. Šikovné deti stagnujú na úkor tých, čo potrebujú špeciálny prístup. Vzdelávanie si zaplatí učiteľ z vlastného. Všetci sú z toho nervózni, na učiteľov sa tlačí, každý rodič vidí len práva svojho dieťaťa a verejnosti stále kole oči tá dovolenka 🤦🏻♀️
Stojím si za tým, že som denne v práci 7 hodín a hodinu doma chystám veci. Ešte aj tú prácu na doma spisujem do tabuľky 🤦🏻♀️ Snáď ti tu nebudem dokladovať moju dochádzku? evidujeme sa čipmi 😉
@liv1 Doba prípravy na vyučovanie závisí od učiteľa. Vždy sa nájdu aj učitelia ktorí to odflaknu a žiakom len nadiktuju poznámky z prezentácie.
Mám v rodine učiteľku vždy si robí prípravu na hodinu. Učivo má stále rovnaké. Pripravuje aktivity pre žiakov, ku každej téme si pripravuje otázky ohľadom daného učiva, ktoré dáva na konci hodiny na zopakovanie. Žiakom ktorí majú problémy s učením musí robiť osobitne poznámky.
@autorka, ved sa spytaj maminy 😊
Pamatam si moje skvele ucitelky z detstva 😊 a ja mam zo svojich skolskych cias na ucitelky iba mile slovo 😊 dali mi do zivota tolko, ze som nesmierne stastna za to, ze som ich v zivote mala. (Niektore sice pomenej :D no vsetky to boli zeny, ktore nas vzdelavali a snazili sa nas nieco naucit. Nevyvysovali sa, venovali sa iba ucebnym osnovam, s ulohami to neprehanali no boli prisne (pozor, nie autoritativne! Ziadna z nich si nevydupkavala respekt, kazda ho ziskala svojim respektujucim pristupom) a dosledne a vzdy nam vsetko vysvetlovali tak, aby sme to na konci hodiny chapali. A co bolo krasne bolo, ze vzdy mali pekne slovo na nasich rodicov. Ako ich mame posluchat a ze oni nam chcu iba dobre, aj ked nam castokrat veci zakazuju alebo nas niekedy obmedzuju. A ze maminky by na nas nedali nikdy dopustit, tak si ich mame vazit. Vsetko co pre nas robia.
Vyssi pocet dni dovolenky chapem. Je to psychicky narocna praca. Jednoducho ten ucitel potrebuje mat psychohygienu. Co nechapem je, ze naozaj sa najdu ucitelky, ktore sa stazuju kvoli nedostatocnemu mnozstvu dovolenkovych dni a ze musia ist aj cez prazdniny do skoly. No hold, aj my ked si minieme 25 dni dovolenky, tak do tej prace jednoducho musime ist 😊 a ak chceme dodatocne volno, tak si ho musime nadrobit.
Chapem tu pripravu, ktoru musi ucitel robit. Ale tu chapem len pri novych ucitelkach. Co nechapem je, ako sa musi ucitelka s dlhorocnou praxou neustale na nieco pripravovat. Mozno dam tip, ale moja ucitelka anglictiny mala taky blok, kde mala ucivo pripravene a preberala ho s nami ako kazdy predchadzajuci rok s inymi ziakmi z vyssich rocnikov. Pisomky a patminutovky pripravene a bola vybavena.
Chapem, ked sa tu spomina opravovanie pisomiek. Co mechapem je, ze sa niekto na to stazuje. Tak bud urobim jednoduchy test, opravujem uz na hodine alebo pocas volnej hodiny. Viem, ze za toto ma ucitelky slovenciny, kde sa pisu diktaty a slohove prace ukamenuju, tym sa necudujem 😁. To sa naozaj obist neda a musi si to brat so sebou domov. Takze otazky. Zaratava sa to do nadcasov, ktore mate potom moznost cerpat navyse v dnoch prazdnin, kedy uz mate vycerpanu svoju dovolenku?
Chapem, ze byt ucitelom nie je lahke. Hlavne v dnesnej dobe. A preto by som vsetkym super ucitelkam, ktore ucia svojim srdcom a hlavne odhodlanim, pretoze seti skutocne lubia, poslala 🤍.
Ale naozaj iba tym 😊
@zuzanockamt u nas je to nemozne, potrebujes povolenie riaditela, kt.nedostanes...

@liv1 vieš lenže možno kvôli takým, ktorí na to kašlú a nepripravuju sa, to vyzerá v našom školstve tak, ako to vyzerá. A potom je jasne, že keď ty ako učiteľ do toho dávaš všetko, tráviš hodiny voľného času nad prácou, lebo chceš deťom ponúknuť viac a mať nejakú pridanú hodnotu ako len odrapkať učivo a potom to tvoje povolanie z každej strany ktosi potrebuje prepierat, tak ta to totalne demotivuje....... Pretože pri všetkej úcte, máloktoré zamestnanie je tak prepierane, ako práve učiteľ....