icon

Koľko voľna naozaj majú učiteľky?

20. dec 2023

Teraz mi znama hovorila ze su doma od piatku do 8.januara. Okrem toho bola doma 2 mesiace v lete, tyzden jarne prazdniny, pol rocne prazdniny a pod. Clovek zamestatny vo firme ma narok len na 25 dni dovolenky. Na nikoho neutocim, neurazam len chcem vediet v com je hacik.

erikavesela
20. dec 2023

@akje juuuj, takych ucitelov uz niet...

erikavesela
20. dec 2023

@katarinka289 citala si, ze som sa pytala na rodicov? a teda v kontexte temy na rodicov skolopovinnych deti?

hanelka1
20. dec 2023

V čom by bol háčik ? tak to proste je že zamestnanec školstva má nárok na 45 dní dovolenky. Čo akože je na tom nepochopiteľné?

akje
20. dec 2023

@erikavesela ale sú 😊 stretávam ich takmer kazdy den 😊 no popravde, pocuvam aj o takych, ktore take nie su.. a tych deti mi je potom neskutocne luto.

nenne27
20. dec 2023

Hacik je v tom ze ako ucitelka mam 40 dni dovolenky. A kedze po pracovnej dobe aj cez vikendy robime s deckami rozne aktivity a akcie ZADARMO dostavam za to nahradne volno, ktore si mozem vybrat ked maju decka prazdniny, nie inokedy. A teraz napriklad vela mojich kamosiek uz ma dovolenky ( statni zamestnanci, nadnarodne firmy) a vypeka.ja si dovcu vybrat nemozem takze ma to caka v sobotu 🙂 nahradneho volna mam teda kopec ale realne ho nevycerpam

kvietok89
20. dec 2023

Učim v zuške poobede, doma mam prvostupniarov a skolkarku, ma to vyhodu ze rano si ich pozavazam, doobedu mam na pripravu a domacnost a poobede ucim. Je to fakt super, skoda len ze cez prazdniny nemam prazdniny aj od deti lebo ich mam doma… toto preco nikto nedomyslel aby mal pedagog prazdniny- dovolenku bez vlastych deti 😂. Poobede je to uz horsie kedze druzina a skolka je len do 16, ale deti rastu a su kazdym rokom samostatnejsie tak aj tu vidim svetlo na konci tunela.

hanelka1
20. dec 2023

@liv1 no poviem ti to takto, som PN a každý deň riešim asi hodinu triednicke veci, riaditeľka mi poslala, že mám objednať knihy,že dostala peniaze a že to má byť rýchlo do konca roka, píšem kolegyniam ktoré supluju, čo majú učiť mojich žiakov, posielam materiály, píšem rodičom, aby vedeli, čo sa bude diať tieto dni, pretože je veľa rôznych akcií pred Vianocami. Vypisujem, telefonujem, pracujem. Na PN. Nech mi ešte niekto povie, že máme krátku pracovnú dobu. Banda jedna zavistliva. Nech sa páči, poďte si to skúsiť , vystudujte pedagogiku, ukážte, ako sa to má robiť lepšie, inak... A potom môžeme podiskutovat odborne.

akje
20. dec 2023

@hanelka1 prepac, toto co teraz opisujes je ale problem riaditelky. Ona vie, ze si chora na PN, ona ti nesmie zadavat ulohy. A ak ich zada, musi ratat s tym, ze to urobis po prichode do prace, takze si chod lahnut a vyliec sa 😊 ak si chora tyzden, deti to preziju, ak si budu pozerat nasledujuce ucivo, opakovat si, co prebrali, nic sa nestane a ty to dobehnes, ked sa vratis do prace 😊 teraz lez a oddychuj 😊
Svet sa naozaj nezruti 😊

hanelka1
20. dec 2023

@akje áno veď to vie aj ona aj ja že mi nemá posielať nič, ale ak to neurobím tak škola príde o peniaze čo na to dostala.svoje povolanie beriem ako poslanie a záleží mi na škole aj na deťoch, keď nepošlem zadania úloh,deti celý deň sa budú len ponevierat. Keby som nechcela tak sa na to vykašlem, ale nedá mi to. A preto ma vytáča, keď nás niekto, absolútne neznalý veci, stále spochybňuje a závidí nám ešte aj dovolenku. Otrasné niečo.

camelie12
21. dec 2023

@liv1, tak poznate asi uz vyhorenych ucitelov/ky. Garantujem vam, ze aj ti/tie, ktori/e ucia viac rokov nez vami spominanych 1-3 sa doma pripravuju. Za nas slovencinarky (ktore sa zodpovedne pripravujeme, lebo nie kazdy to tak berie, bohuzial) poviem, ze pripravou doma, vytvaranim pracovnych listov a pisomiek (plus uprava pisomiek pre integrovane deti so SVVP) a nasledne oprava, zapisovanie do Edupagu, ze to trva obrovske mnozstvo casu, kludne denne aj 3 hodiny.
Verte mi, je to dost casovo aj psychicky narocne.
Skuste vidiet aj ine aspekty ucitelskeho povolania, nielen tie vami zavidene dlhe prazdniny.
Ked nam ich chcete zavidiet, tak zavidte aj komunikaciu s rodicmi (velakrat nespolupracujucimi ci arogantnymi), komunikaciu so samotnymi detmi (niektore nevedia co je slusne spravanie a kludne vas poslu niekam), organizaciu roznych sutazi a exkurzii, vyrabanie pomocok, pracovnych listov, kupovanie materialu za vlastne peniaze a praca na doma po veceroch a vikendoch ratana na desiatky hodin....
Asi takto "v skratke"...

diewcatqoo
21. dec 2023

Aj keby mi nukali neobmedzenu dovolenku, nikdy by som nesla robit do skolstva. Podla mna je praca ucitela velmi psychicky narocna a nedocenena. Zaroven si myslim, ze nie kazdy ma na to, aby mohol byt dobrym ucitelom.
Obdivujem vsetky pani ucitelky a panov ucitelov, ktori sa pre toto povolanie narodili a svoju pracu vykonavaju zodpovedne a s laskou. Je velmi tazke deti zaujat a motivovat, zaroven robit dozorcu a rozhodcu, riesit kazdodenne skriepky, vycitit, kedy dieta nie je ok a patricne k tomu prisposobit svoje spravanie k nemu a do toho riesit este aj mindraky rodicov. Ja by som to urcite nedokazala.

A pre autorku: vies o tom, ze existuju firmy, kde davaju volno nad ramec zakona? Predstav si, ze niektori dokonca ponukaju aj neobmedzenu dovolenku. Radsej sa skus poobzerat po niecom takom, lebo zavidiet volno ucitelkam je zufale.

snowflakenel
21. dec 2023

A preco si nesla.studovat toto lukrativne povolanie? Ved si vyber vsetku dovolenku naraz a budes aj ty dlhsie doma..... aky problem??? Komkretne nam,chyba ucitel na biologiu, slovencinu a telesnu. Dvaja mladi dali vypoved, lebo velka zodpovednost na hodine telesnej vychovy. ....

zuzuliennka1
21. dec 2023

@akje ucitelka s dlhorocnou praxou - ale napr. nikdy neucila autistu. a tych je dnes veru viac nez inokedy.
a nie kazdy autista patri do specialnej skoly, vela ich ma normointelekt a specialne skoly ich nevezmu, patria do klasickej obycajnej, kde sa ucia spolu s asistentom a musia mat svvp. napriklad.

marca12
21. dec 2023

@simsalabim 2-3 hodiny.....jasne,kazdy den. Mame v rodine ucitelov,mam kamosky ucitelky. Toto je velky klam,co roznasaju ucitelia o sebe. A nie,nepisem to,aby som dehonestovala ich pracu alebo nebodaj zavidela tolko volna. Ja by som nevedela ucit a v tom ich obdivujem,ze to robia. A je mnoho profesii,kde musime studovat aj vo svojom osobnom volne,nosit si domov pracu a podobne.

liall08
21. dec 2023

ja sice ucitelka niesom, ale mamina ano, uci v malej materskej skole kde je ona ako ucitelka a riaditelka, to je vsetko, cize si nemoze zobrat viac ako jeden den volna pocas roka mimo prazdnin aby tam ta druha nebola cele dni na to sama lebo sa to realne neda zvladnut...a taky moj pohlad na vec je ze ano sice nieje (vacsinou) osem hodin v praci (teraz nacvicovali dva tyzdne vianocny program vyrabali vyzdoby, ozodobovali kulturny a chodila domov vecer o 18 .. zapajali sme sa cela rodina a podotykam z vlastnych zdrojov..ocino napriklad vyrabal jaslicky z dreva, lakoval ja som vyrabala do skolky velky krb z krabic (venovala som tomu tri dni ked ja sama som bola na PN, ale chcela som pomoct kedze nestihali)..mamina doma sila kostymi pre troch kralov a podobne, z latky, ktoru sme mali doma pretoze skolka na taketo veci zdroje nema...realne kazdy den nieco pripravuje a vymysla cize ona sice pride skor z prace ale potom denno denne vystrihuje, lepi, tlaci dalsich 5-6 hodin denne a za skutocne mizerny plat...ocino vybavil do skolky dve tlaciarne za symbolicku cenu z jeho prace pretoze ta jedna storocna sa im pokazila a na dalsiu nemali...praca ucitelky je podla mna poslanie a musi to cloveka bavit a naplnat.. ja osobne ked vidim maminu jak sa nadrie uprimne jej nezavidim to volno a to mam len tych 20 dni dovolenky.. ona si napriklad sama zaplatila kurz za 500e a deti maju novy kruzok v skolke podotykam zadarmo..a este k tym veciam ze mali by si vyskusat aj inu pracu ...mamina si robila skolu v 45 ..dovtedy pracovala vo fabrike..takze pokial niekto zavidi a podobne nevidim v tom problem netreba tu vypisovat, ale zdvihnut zadok a ist nieco zmenit, ked sa vam nieco nepaci... 🙂

ibatanecnica
21. dec 2023

asi tak ako si napísala až na to, že nie v lete celé dva mesiace. Idú prvý júlový týždeň do práce a v auguste podľa školy a funckie. Od cca 20teho augusta. A nie iba učitelia . V mojej bývalej robote tak teraz majú aj vedeckí pracovníci. A ktožvie kto ešte .

evyka
21. dec 2023

Choď si to skúsiť, čo to obnáša učiť v dnešnej dobe. A potom hovor a konštatuj, že učiteľ má veľa dovolenky. Mimochodom, učiteľ si ju nemôže vybrať vtedy, keď by ju potreboval alebo chcel, ale vtedy, keď sú prázdniny. A uučiteľ nekončí svoju prácu odchodom zo školy, ale večer si k papierom, písomkám, slohom sadne a taktiež k prípravám. Nehovoriac o príprave projektov, súťaží a pod.

snowflakenel
21. dec 2023

@liall08 vies , lenze na tomto fore niektorym zenam nevysvetlis bezne veci, ako co funguje. Idu si svoje. V tomto pripade maju pred ocami vidinu ,, prazdnin,,.
Aj ja mam znamu,,ktora.je vystudovana ucitelka. No nerobi to. Zarobi vo firme.veeeeeelmi slusne peniaze. Ja mam 780 eur. Ona 3x viac. Ale.furt dokola, ze mame ,, prazdniny,,.

snowflakenel
21. dec 2023

@evyka ale.to na tomto fore nevysvetlis,tu si idu stale dokola svoje. Lebo ved prazdniny mame. Mne ked toto niekto povie, tak,odpoviem,,ze ved chod studovat toto lukratovne povolanie.
Praca s detmi a rodicmi hlavne je veeeeelmi tazka v dnesnej dobe. Mama ucila prvakov 45 rojov. Ked ma.porovnat pracu ucitela v minulosti a dnes,,tak by mohla.rozpravat. ja ucim necelych 18 rokov a teda aj ja vidim sakra rozdiel,,ked som.zacinala.a.teraz.

Ano, mame roznu techniku, pomocky,ktore ulahcia pracu. Teda mali by.
No praca s detmi je neporovnatelne ina ako v

guudy
21. dec 2023

@tetapetra hej, lepsie by bolo, keby pisomky capli detom hned po vianocnych prazdninach…ze? To by si zas frflala, ze je to nespravodlive a deti to nedaju, ked maju vypnute hlavy po prazdninach….

cacianka
21. dec 2023

@michaela329 s celou dovolenkou disponuje zamestnávateľ

tetapetra
21. dec 2023

@guudy už si skončila?

akje
21. dec 2023

@zuzuliennka1 ano, to je pravda, ze dnes je v triedach vela "inych" deti.
Viem ti povedat, ze my sme ich mali tiez. Mala som spoluziaka, ktory odmietal rozpravat. Inak bol rovnaky ako rovesnici ale bol iny. Vzdy, ked prisla nova ucitelka a vyvolala ho k tabuli na odpoved, vysvetlili sme jej, ze chlapec na ziadnej hodine nerozprava. Nepovedal jej to on, ani jeho mama. Hoci rozpravat vedel. Ucitelka, a to ziadna, ho jednoducho za ustne odpovede nehodnotila a znamky mal len z pisomiek. Nikto jej nemusel davat specialne instrukcie. Isla tak, aby sa tomu prisposobila. Nedavala mu 5, nefrustrovala ho zbytocne. Prisposobila sa. Kazda jedna. Mala som aj spoluziaka s adhd, ktory vystrajal a ucitelka sa na neho jednoducho nesustredila. Max na triednickych hodinach. Vsetky vedeli, ze je viac aktivny a iba sa na neho krivo vzdy pozreli. Mala som spoluziaka, ktory psychicky trpel a bol iny. A stale ma napadaju dalsi a dalsi a jedine, co tie ucitelky robili bolo, ze sa nam venovali vsetkym rovnako a tieto deti zbytocne nechallengovali. Prisposobili sa. Ziadnych asistentov tie deti nemali. Ti nie su pre ucitelku. Ti su pre ziakov, aby napredovali v ucivu spolu s ostatnymi, nedostavali zle znamky a nedemotivovalo ich to a vedeli drzat krok.
Ale ano, viem si predstavit, ze dnes sa na ucitelov v tejto veci tlaci a nezavidim to. V minulosti asi na to nebol az taky tlak a samotni ucitelia isli ako to citili.

Co mi este napadlo. Aj vo vedlajsej triede bolo dievcatko, ktore bolo ine. A ucitelka to citila tak, ze jej zvykla struhnut facku tak, ze dostala druhu od tabule. Toho som bola svedkom. Preto si myslim, ze som mala vo svojich skolskych casoch stastie na ucitelky.

snowflakenel
21. dec 2023

@akje mne vlani prisla jedna mamicka do triedy, ze jej dcera je nadpriemerne inteligentna, ze nech tomu prisposobim hodiny,,lebo sa vraj nudi,,ked sa uci stale pismena a cisla pisat.( prvacka) ..aj taketo pripady su...co viac k tomu dodat. ....

akje
21. dec 2023

@snowflakenel 🙂 ano, mamicka chciet moze, nech donesie o tom papier 😊 a mas 😊
U nas inak zvykla ucitelka davat normalne sikovnejsim dalsie ulohy. Povedala ok, mas, vypocitaj dalsie dve cvicenia. Ostatni to mali potom na ulohu 😊

simsalabim
21. dec 2023

@marca12 ak sa ucitel nepripravuje tie 2-3 hodiny, tak to znamena iba to, co tu uz niekto napisal. Raz sa pripravia a potom recykluju ... a potom to vyzera tak, ako to vyzera. To, co niektori ucitelia robili s mojimi detmi na hodinach, si vyzadovalo neskutocnu pripravu - vyskum, pripravu ucebnych materialov, realizaciu, feedback. Moja starsia dcera (24r.) doteraz vie, o com bol staroegyptsky zakonnik a ako sa lisi od rimskeho a ktory mal aky vplyv na nase dnesne zakony. Preco? Lebo to, co s nimi ten ucitel dejepisu na 4 hodinach urobil, ti studenti zrali, nebol to vyklad, ale prakticky workshop. A urcite to nebolo preto, ze si pozrel nazov kapitoly v ucebnici a na hodine nieco odverklikoval. Ano, viem, ze u mnozstva ucitelov to presne takto vyzera - vyskusat, odverklikovat nove ucivo a zvoni. Ale tak to nema byt. Ak by si spolocnost vazila vzdelanie, pracu ucitelov, ohodnotila by ich patricne, ti sikovni a nadseni ucitelia by neodchadzali do inych sfer. Bohuzial, tak, ako je odliv mozgov v inych oblastiach na Slovensku, v ucitelovani to je este vypuklejsie. Lebo kto by to robil? Asi ten, kto sa obrni hrosou kozou voci studentom, rodicom aj spolocnosti, cita z wikipedie, pracu berie ako nevyhnutne zlo a urobit cosi navyse sa mu nechce, tak urobi iba nevyhnutne minimum. Ale existuje stale dost uitelov, ktori by chceli situaciu zmenit a bojuju s kolegami, so spolocnostou... nevzdelany narod sa lahko ovlada. Na Slovensku to je dnes uz velmi vidiet.

ptvw
21. dec 2023

@babulkomale muž učí 10 rokov, má aj špecializáciu a ma 800 v čistom bez daňového a rodičovského a to bolo aj BA kde vraj všetci zarábajú "miliony" 🤣

A autorka som zvedavá ako by si zvládla 30 16-rocnych deti teba by zozrali za živa a áno ma dovolenku ale nemôžme ísť napr v júni keby všetko nestojí 3krat toľko...však chod učiť ty hrdinka a dúfam ze raz sa dostaneme k tomu ze nebude mať kto učiť s oducis si všetky deti sama keď je to také super ľahké a nič nerobia ti učitelia....a tým co majú iné firemné nebefity ako auta na súkromné účely, mobil, preplatene PN, dovolenku navyše, sabatikal tak aj im závidím? Asi si není spokojná so svojou prácou a životom keď ta to tak všetko žerie...

guudy
21. dec 2023

@tetapetra nepis bludy a pokojne skoncim😘

letfenixa
21. dec 2023

@tetapetra tiež nechápem, čo riešiš. Po vian.prazdninach sú 2 týždne do klas.poradt, žiaci prídu vygumovani. Pisomky píšem teraz.

babulkomale
21. dec 2023

@dskjhfdlkdjhl nevyviedlo, ja len nechapem ze niekto sa cuduje, ze niekto vnima viac veci okolo seba. Ale tak sme rozni.